Primavera 2024: 1.118 visites
"M’exalta el nou, m’enamora el vell” J.V. Foix
Amelie l'agrada la crema i, a tots nosaltres també, la prova va ser el dissabte passat quan el programa Via Lliure de RAC1 varem buscar i recomanar alguns dels restaurants, granges o pastisseries on prendre algunes de les les millors cremes del país.
Amelie l'agrada la crema i, a tots nosaltres també, la prova va ser el dissabte passat quan el programa Via Lliure de RAC1 varem buscar i recomanar alguns dels restaurants, granges o pastisseries on prendre algunes de les les millors cremes del país.
La
crema, cremada o sense és un de les postres més generalitzades del
país, a les cases, ara no es fa gaire, encara que a casa la continuem fem, però si la podeu trobar en la majoria d'hostals, fondes i cases
de menjar, allà on trobem bons productes, segur que s'elabora una
bona crema cremada, crema catalana o crema de Sant Josep.
Quin
és el secret d'una crema i la fa sublim? Sens dubte la qualitat
dels productes: els ous ecològics, la llet fresca i de proximitat, el sucre,
el perfum de la llimona o l'aroma de la canyella i saber en quin
moment s'ha de cremar i per descomptat la paciència i l'estima de la persona que la fa.
Sigui
com sigui aquí teniu alguns llocs on prendre la Crema Cremada, Crema
Catalana o Crema de Sant Josep. En el blog trobareu els posts i la
recepta de com fer una bona crema, també el gelat de la crema catalana, recepta inspirada en
el Motel Empordà i les pomes farcides de crema catalana.
Els restaurants
clàssics, els que innoven, els que reformulen o les granges, les
pastisseries i les recomanacions dels oients.
Els clàssics:
La Fonda Europa a Granollers, amb un post al blog, i el Senyor Parellada a Barcelona fan la crema cremada des de sempre, abans, reservada tan sols el dia de Sant Josep, i des de finals dels anys 70 està fixa a la carta per la demanda dels clients. S'elabora amb productes locals i de proximitat amb la mateixa formula des de sempre. Unes altres postres amb crema que podeu trobar a la carta és el semifred, una combinació de gelat de canyella amb crema, molt bo pel contrast de fred i de les dues elaboracions artesanes.
En Ramon Parellada explica que la crema inicialment es deia Crema Cremada, amb el temps, pren el nom de Crema Catalana o Crema de Sant Josep com senyal d'identitat.
Els clàssics:
La Fonda Europa a Granollers, amb un post al blog, i el Senyor Parellada a Barcelona fan la crema cremada des de sempre, abans, reservada tan sols el dia de Sant Josep, i des de finals dels anys 70 està fixa a la carta per la demanda dels clients. S'elabora amb productes locals i de proximitat amb la mateixa formula des de sempre. Unes altres postres amb crema que podeu trobar a la carta és el semifred, una combinació de gelat de canyella amb crema, molt bo pel contrast de fred i de les dues elaboracions artesanes.
En Ramon Parellada explica que la crema inicialment es deia Crema Cremada, amb el temps, pren el nom de Crema Catalana o Crema de Sant Josep com senyal d'identitat.
Les 7 Portes, un altre buc insígnia de la Cuina Catalana. La crema
catalana està fixa a la carta des de fa molts anys. És una de les
postres més demanades i que agrada més. Per la seva elaboració
utilitzant també productes de màxima qualitat. A més a més preparen les pomes farcides de crema catalana i el gelat de crema catalana segons la
temporada. Podeu veure el post del flam i el pijama en aquest post.
El Motel Empordà de Figueres serveix la crema catalana el dia de Sant
Josep, el que està fixa a la carta és el gelat de Crema Catalana,
recepta de Josep Mercader, qui va pensar que després d'un bon àpat poder no vindria de gust unes postres com la crema per això va
idear el gelat de crema catalana més lleuger. El gelat de crema
catalana es presenta en una tulipa acompanyada de sucre de canyella
amb moscatell de l'Empordà. El Motel té un post al blog i alguns plats que m'agraden.
Jaume Subirós ha continuat innovant i investigant, ara, prepara una crema catalana que no porta ous i els substitueix per una infusió de farigola poder inspirada en el millor sorbet de farigola que hagis pres mai. A la tardor en el temps de les figues preparant unes figues recobertes de crema, també l'éclaire farcit de crema amb ous ecològics de l'Agullana i la llet de Banyoles.
Jaume Subirós ha continuat innovant i investigant, ara, prepara una crema catalana que no porta ous i els substitueix per una infusió de farigola poder inspirada en el millor sorbet de farigola que hagis pres mai. A la tardor en el temps de les figues preparant unes figues recobertes de crema, també l'éclaire farcit de crema amb ous ecològics de l'Agullana i la llet de Banyoles.
Gelat de crema catalana fet per mi i que podeu trobar en el blog
Propostes modernes i tradicionals a
Compartir
a Cadaqués. Escumes lleugeres i aire el símbol de la cuina
contemporània. Una crema escuma més que deliciosa i excel·lent, la
tradició innovada. La presentació en un bol de vidre gravat i
elegant, la diferència i la característica és en que en la seva
elaboració incorporen nata i es prepara amb els sifons per crear les
escumes, va acompanyat de maduixetes de bosc amb taronja. M'agrada el
contrast amb l'acidesa de la fruita i la suavitat de la crema. M'agrada Compartir! Vaig anar a Compartir quan feia poquets dies que l'havien inaugurat.
Sans
Travé a Solivella és restaurant familiar amb una cuina tradicional
i d'avantguarda. Tres propostes de crema diferent per una crema
catalana molt bona elaborada amb productes de màxima qualitat.
Tenen des de sempre a la carta la crema
catalana tradicional i a més a més unes postres d'autor des de
l'any passat elaborats per Joan Carles. La crema catalana s'elabora a
baixa temperatura, amb poma liofilitzada, pa de pessic cítric i un
sorbet de taronja i des de fa poc han tornat a posar a la carta els
mils fulls amb crema catalana de la padrina perquè els clients els
hi han demanat.
Sans Travé té un post al blog, i un post d'un vi del seu celler,
Can
Ventura a Llívia, el xef Santi Ferrer prepara la crema catalana
des de fa més de 20 anys com va la va aprendre del xef Carles Gaig.
S'elabora amb productes de màxima qualitat i de proximitat. Els ous
ecològics de Cal
Grauet i la Llet fresca de Ca
L'Alzina. Apta per celíacs.
Ca
L'Ignasi a Cantonigrós elaboren dues cremes, la clàssica, com
la fa la seva mare i la segona inspirada en la manera de fer de
Ferran
Adrià amb escuma i nata amb maduixetes de bosc, semblant a
Compartir. Una delícia. Productes de proximitat i del Collsacabra.
La cuina de sempre posada al dia, cuina osonenca, cuina catalana, i
cuina d’estil propi i tota una filosofia al darrera que no és
altre que fer-vos marxar feliços i contents així diu la seva web.
I les granges:
La
Granja Viader, del carrer d'en Xucla de les millors en la seva
categoria. Preparen la crema amb la recepta original de la besàvia
de la Mercè, actual propietària i cinquena generació amb la
mateixa família. Tots els productes són frescos i la llet de la
màxima qualitat. La característica és que fan la crema al bany
maria i triguen dues hores en fer-la, remenant lentament i a foc molt
baix. El dia de Sant Josep varen vendre 400 cremes individuals, es
presenta en les clàssiques cassoletes de fang. Abans la crema es
presentava en plates que les famílies venien a recollir per prendre
com postres a casa seva. Granja Viader són els creadors del
Cacaolat, el primer
batut de cacau fabricat industrialment a tot el món.
Les dues Granges del carrer Petrixol:
La
Pallaresa des de 1947, tenen la crema a la carta i és la granja
preferida dels japonesos i Dulcinea
sempre a la carta amb productes bons i de qualitat, es crema amb
pala. És la preferida del turisme italià, els clients són de fora
i locals. Sempre estan plenes a l'hora de berenar.
Destacar la Pastisseria Foix a Sarrià, imprescindible, elaboració artesana, la crema és
el seu producte estrella, la pastisseria de la Plaça de Sarrià té
un espai en per degustar. La crema és el producte que més defineix
la pastisseria Foix, elaborant la crema de manera artesana igual que
ho varen fer al començament, trencant els ous i pasteuritzen la llet
ells mateixos. Tots els productes són de la millor qualitat. Tenen
uns sobres que permeten “fer l'efecte de cremar només amb sucre i
la canyella” per si te la vols emportar a casa. Fan diferents mides
i presentacions, elaboren braços de gitano, tant individuals com
familiars, els torrons amb el nom del poeta i també elaborant un
gelat de crema catalana més que deliciós.
Recomanacions dels oients:
- La de Can Pau Nadal a Sant Pere de Vilamajor.
- Molt bona la de La Cava a Tàrrega.
- Espectacular l’escuma de crema catalana del restaurant Fermí Puig.
- L’imprescindible crema de l’Hispània.
- Crema catalana vegana, la millor al Cor Verd d’Igualada
- Al restaurant Fusimanya (Osona) fan una crema catalana amb xocolata desfeta (en lloc de la sucre cremada) que és un espectacle!
- Les del restaurant l’Aligué (Manresa) i la Fonda Xesc (Gombrèn).
- A la Granja Sant Francesc (els reis del pollastre a l’ast) d’Altafulla. Boníssima.
- Molt bona crema catalana al Cal Ganxo, Masmolets, Tarragona.
- La del Restaurant La Roca Petita de Riudellots de la Selva (Girona)
- La millor que he tastat a tot el món va ser a Cal Pau Xic a Guardiola de Font Rubí. Simplement orgàsmica!!!!
- La de Can Puig a Sant Feliu de Buixalleu
- A l’hotel la Riba del Pantà de Sau, boníssima!!!
Gràcies A Via Lliure de RAC1 per convidar-me. Podeu escoltar el Podcast del programa en la mateixa web.
Quina gran experiència, Fina! Moltes gràcies per aquesta lliçó de crema catalana! M'encanta la nostra estimada crema!
ResponEliminaPetonets,
Olga
Doncs si! Olga...Va estar molt bé.
EliminaMoltes gràcies a tu per ser-hi, pel teu temps i escriure.
Ens agrada la crema!
Petonets i bon diumenge!
Fina