dilluns, 20 d’abril de 2015

Restaurant Can Travé a Solivella. Les vinyes, la bodega i la casa rural.


  • Recomanat en la Guia Michelin 2016 i des de fa 21 anys com a Bib Gourmand -millor relació qualitat-preu-
  • Premis Vinari Bronze 2009 Cava Premium -Gran Reserva-

El Restaurant de la família Sans Travé esta situat a Solivella, a la comarca de la Conca de Barberà en la carretera d'Artesa, 56. El que varen obrir els avis com un bar del poble per fer el cafè i els diumenges prendre el vermut, jugar a “la botifarra” i el dominó s'ha convertit en un dels restaurants de prestigi i qualitat de les comarques de Tarragona d'això fa uns 50 anys quan l'Antoni, el pare, de família de viticultors i pagesos es va casar amb M. Carme, la mare, de família de restauradors al costat dels seus fills, Josep M. i Joan Carles amb la Rosa M, i la Montse, les seves dones, formen junt amb l'Àlex i la fidel Jaumina l'equip de Sans Travé d'un dels millors restaurants de la Conca de Barberà
Han renovat el restaurant fa molt poc i han aconseguit més lluminositat i més amplitud, han conservat la col·lecció d'instruments musicals i dels rellotges, les fotos d'amics i referents: Mey Hofman, Santi Santamaria i Ferran Adrià tenen un lloc destacat. Un gran foto de la vinya familiar decorada tota una paret del menjador. Una vitrina amb els vins i els caves de la casa. Els poemes de Joan Margarit il·lustren un pany de paret i cada una de les etiquetes dels vins i caves, dissenyades per artistes i les copes Readel acompanyen els vins i els caves tant valorats de la bodega familiar.


La cuina de Sans Travé és una cuina basada en la tradició de la Cuina Catalana actualitzada. La carta és curta, de temporada i proximitat, també algun producte de fora com la mitjana d'importació Nebraska pels gormands de la carn. Des de que conec aquesta família sé que sempre han buscat l'excel·lència en tot el que fan, l'entusiasme, i el carinyo en cada detall, res es deixa a l'atzar. En aquesta casa hi ha el bo i el millor del mercat. Així, el millor bacallà pels amants d'aquest peix, que era característic de les comarques d'interior, dessalat perfectament i cuinat a temperatura baixa per aconseguir que les capes de bacallà es desprenguin com si fossin fulles, productes de primera qualitat. En temporada, la tòfona i els bolets, les verdures, les hortalisses, les llegums i les fruites dels seus camps i del tros, el porc ibèric, el foie, els ous de corral per anomenar alguns del productes que es poden degustar.
El pa de tres varietats igual que la rebosteria l'elaboren ells mateixos, de manera artesana, una bona tècnica, l'alegria i la satisfacció de la feina ben feta es respiren en aquesta casa. Constantment actualitzant els coneixements i assisteixen a cursos de formació en les millors escoles de cuina. El seus proveïdors són primeres firmes al costat de la seva formació constant aconsegueixen preparar els millors plats i unes postres més que excel·lents, fruits secs de la comarca, sofisticats postres amb cítrics, o productes tropicals aromatitzat amb les millors espècies naturals com la vainilla de Tahití o la canella de Ceilan. Postres suaus o refrescants per un bon final.
La rebosteria està a càrrec de Joan Carles, brillant i amable. Els llaminers i els no llaminers trobaran un paradís en les seves preparacions; La cuina a la brasa està a càrrec de la mare, M. Carme, discreta i puntal de la casa, allà, al menjador en aquella llar de foc que destaca i el presideix van passant gran part de les preparacions. La cuina a la brasa, “la cuina del foc” requereix paciència i constant atenció; A la cuina Josep M. entusiasta, dinàmic, positiu i la seva dona Rosa M. junts al front del “laboratori” fen que tota la resta d'elaboracions vagin rodades i, a la sala l'Antoni, el pare, sommelier, la Montse, dona de Joan Carles i l'Àlex; a la barra el suport incondicional Jaunina.

La bodega reconeguda internacionalment pels gurus del món del vi en les guies de vins i caves, i la casa rural són el pac de vida d'aquesta família.

Les seves vinyes estan dins de la DO Conca de Barberà produeixen vins i caves qualificats com dels millors. En blancs tenen les varietats parellada i macabeu. El trepat la varietat autòctona d'aquesta comarca el raïm aconsegueix el preuat vi rosat. De negres la garnatxa i l'ull de llebre i altres varietats de fora com el syrah, macabeu, sauvignon i chardonnay perfectament adaptats amb èxit. La producció de la darrera verema fou de 45.000 ampolles.
Orgull de la família són els vins i els caves: Cava Brut Nature Gran reserva que ha obtingut en la llista Parker, 90 sobre 100; Crepuscle de la Finca Gasset, 90 sobre 100; en la Guia Peñin 2015 Puntuació 90 Finca Gasset Muscat 2012 i 90 pel vi més jove de la Partida dels Jueus 2011, d'aquest vi ja vaig fer un post amb motiu de la setmana de la poesia; Finca Gasset negre reserva 2011, medalla de plata a Bacchus 2006, VII concurs internacional de Vins a Madrid

Dinar d'un dissabte, abans de primavera.
Per comença: Xips de iuca, crema de carbassa amb sal negre de l'Himalaia i pipes de gira-sol

Els dos primers:
Carxofes amb saltejat de bolets i foie

Amanida de tardor amb bacallà esqueixat, i romesco de carquinyolis. Cruixents, delicioses i torradets. Els carquinyolis els elabora en Joan Carles. La salsa de romesco és suprema.
Bacallà amb mongetes del ganxet i espinacs de l'hort. Molt ben cuinat i excel·lent presentació
Teclat de costelles a la brasa acompanyat de verduretes, patates al caliu amb l'all i oli de la casa.

Vi negre Partida dels Jueus. Qualificat com el millor vi negre jove de la DO Conca de Barberà.

Aigua Vichy Catalán
Oli d'oliva extra verge arbequina.
Les postres:
Mousse de iogurt amb saltejat de fruits vermells. Sense sucre
Soufflé de xocolata amb gelat de vainilla de Tahití.
El cafè de gran qualitat de la casa Liber.


Les copes de cava i els cafès atenció de la casa.
Tenen també un menú especial per celíacs

Vaig conèixer en Josep M. farà uns 10 anys, en un curs impartit per Ferran Adrià i Oriol Castro. Ens ho varem passar molt bé, varem aprendre molt o tot el que varem poder i varem compartir l'entusiasme per la cuina i la gastronomia. Des de llavors almenys un cop a l'any ens veiem i si passem a prop de la Conca fem el possible per anar a dinar al restaurant de la seva família. Segur, segur quan anem a comprar l'oli de l'any. També comprem unes quantes ampolles de vi i cava.:))

Molt a prop, una bona excusa per fer turisme cultural i gastronòmic  La Ruta del Cister. Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

“Cap de nosaltres comptem gaire, fins i tot els que semblen comptar molt, però ens pot salvar el mateix que, curiosament, també pot salvar el poema: la seva honesta intensitat”. Joan Margarit

Carretera d'Artesa, 56
43412 Solivella -Tarragona -
bodega@sanstrave.com Vins i Caves
T. 977 892 165

8 comentaris:

  1. Vaya menú que nos presentas esta vez. Seme hace la boca agua. Esas alcachofas tienen que estar de impresión y no te digo nada de la ensalada y el bacalao. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. :)) Hola Pilar,
      Las alcachofas, la ensalada, el bacalao todo en esta casa está rico rico rico:)) Para no perdérselo.
      Besos y un buen día! gracias
      fina

      Elimina
  2. Hi he passat mil vegades per davant i no hi hem parat mai...sempre tenim com objectiu arribar a Montblanc a dinar.
    Veient aquesta entrada potser ens hi aturarem.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs a la propera toca parar:)
      Gràcies, Dolça.
      T'agradarà de debò!
      Ptns.

      Elimina
  3. Aviam si enguany el tastem aprofitant que d'aquí a un parell de setmanes baixarem cap a aquella zona. Pinta molt bé i no ets la primera que m'ho recomana, tot i que em fa l'efecte que no déu ser gaire conegut. Encara hi coincidirem i tot?!
    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Albert,
      A veure si pots anar-hi.
      Nosaltres anem cada any quan anem a comprar l'oli de l'any. Vaig conèixer a en Josep M., ja fa 11 anys, en un curs a elBulli i em parlava amb entusiasme de tot el que feien a casa seva.
      Bons professionals, ho fan molt bé i tenen els millors productes. Sempre busquen la perfecció.
      A més a més del restaurant amb més de 60 anys, la bodega familiar amb el seus vins i caves -DO Conca de Barberà.(també comprem), han obtingut una puntuació ben alta, 90 sobre 100 pel crític nord-americà Robert M. Parker.
      En els post ho explico.
      Un Bon Any Nou i poder coincidim!

      Elimina
  4. Un moooolt bon restaurant i més bona gent!!! Una abraçada família des de Mura!
    Felicitats pel blog! Bona feina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Totalment d'acord, Cal Carter,
      Moltes gràcies!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!