dijous, 21 de març de 2013

Gelat de Crema Catalana


Avui dia 20 ha començat la primavera a les 12:02 del migdia. Per Sant Josep és tradició fer la crema catalanala crema cremada que l’any passat vaig presentar. En aquell post trobareu aquestes postres i com la cuina i la natura s'acompanyen. La primavera generosa es desperta del son de l’hivern, els dies són més llargs,  el bestiar ha criat i hi ha excedents de llet i ous. Els  ingredients necessaris per fer aquestes postres. 
Aquest any hem fet la tradicional crema catalana de sempre però a més a més he preparat el gelat de crema catalana amb la idea de  presentar un altre manera de fer-la molt interessant i que ve molt de gust després d'un bon dinar. Us agradarà moltíssim sola o acompanyada d'un cafè, o una moscatell de l’Empordà.

Es tracta del gelat de crema catalana. Aquest gelat sembla ser que diversos xefs catalans volen ser els creadors però, el que sí és cert és que la primera persona que va presentar una crema catalana gelada va ser en Josep Mercader del Motel Empordà.

He trobat diverses receptes, he fet provatures, he intentat resoldre dubtes. Finalment l’he preparat de la manera que em sembla més adequada i ha sortit molt bo. A l’hora de repensar un plat em pregunto com m’agradaria prendre'l i, així vaig adequant algunes receptes a la manera que al meu entendre sortirà millor. Totes les receptes que presento sempre les faig. 

Així que,  aquí teniu el Gelat de Crema Catalana

Ingredients (per a 4 persones)

• 800 cl de llet 
• 200 cl de crema de llet 
• 6 o 8  rovells d'ou segons la mida
• 160 g de sucre 
• ½ canó canyella (i/o pell llimona o taronja el que us agradi)
• 25 g de maizena (tradicionalment midó)

Elaboració

En un cassó bullim la llet i la crema de llet amb el canó de canyella o els aromatitzants triats. Fora del foc ho deixem infusionar 2 minuts i retirem el canó de la canyella.

Treballem bé els rovells, la maizena i el sucre. Això ho ajuntem amb la llet i ho posem de nou al foc i amb una espàtula de fusta expressa per les postres anem remenam fins espessir i estigui ben cremós.

Llavors el resultat el posem al congelador i cada hora, durant 4 hores, ho anem emulsionant amb el turmix. 

Presentació

Acompanyem aquest gelat de crema catalana amb una galeta o carquinyoli.
També el podeu presentar amb una mica de sucre cremat* i ametlles, avellanes, nous picades. 

*El sucre cremat el podem fer amb dos cullerades soperes d'aigua i sucre remenant fins que caramel·litzi o tingui un color torrat, ho aboquem damunt del marbre prèviament untant amb mantega. Ho deixem refredar i fem trossets com cristalls petits per decorar.

Bon profit!!!

Els estris: una cassó, una cullera de fusta, un colador, el turmix


Agraïment:  al Sr. Jaume Subirós i el Sr. Lluís Roura del Motel Empordà que em varen ajudar a resoldre alguns dubtes que en els llibres no quedaven clars. Moltes gràcies. 
"Natura morta amb paisatge". Aquarel·la de Salvador Dalí. 1920.
Post escrit el dia 20/03/2013. Moltes felicitats!!:)) 
Un consell: Quan prepareu la crema catalana oblideu-vos del món i del mòbil també, es podria tallar. Concentreu-vos!
Un licor amb el nom de crema catalana
La recepta de la crema catalana










Un altre Gelat de formatge amb maduixes 


14 comentaris:

  1. Mmmm, que bo!!! jo en vull!!! haurem de començar la temporada de gelats aviat, no?
    Gràcies, bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan vulguis:)) Ha sortit molt bo! Te'l recomano
      Estaria molt bé començar-la És un dolç que a tothom agrada.
      Gràcies a tu per venir i escriure la teva opinió.
      Bon cap de setmana!

      Elimina
  2. Aquest gelat el penso fer, ja et diré com ha sortit. Et torno a enviar lo de l'article d'Alsàcia al teu correu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure, a veure, ja m'ho diràs! Us agradarà molt!
      Gràcies per escriure! i venir,
      Bon cap de setmana:))

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    A los que te seguimos, tus preparados nos haces desear un silla en tu mesa. No me refiero a diario -que también- pues ya sería un abuso descarado.
    Yo, de momento, y por aquello de que el que no se conforma es porque no quiere, he puesto tu Gelat de Crema Catalana en el Paseo de la Barra para que saliven los Amigos de La Tana.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián,
      Te agradezco el comentario y la visita. Ayer noche le enseñé el post a mi hermana ,no lo había visto y, cuando vio tu comentario me dijo: Esto es poesía.:))
      Muchísimas gracias por compartir la foto y la receta del "gelat de crema catalana" en el Paseo de la Barra ("los amigos de la Tana").
      Claro, que la Tarta de Turrón me parece espectacular y debe estar muy buena, quizás un día me aventure con este postre excelente.
      Un buen fin de semana,
      Saludos,

      Elimina
  4. Des de l´any passat que no faig gelats...este me pareix que estarà molt bò, el gust de la crema catalana i la textura d´un gelat. No hi haurà més remei que posar-mos a fer-lo.
    Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs comencem. Està molt bo com dius tant la textura com el gust tant suau i bo. Un excel·lent final per un dinar.
      Moltes gràcies,
      Petonets i bon cap de setmana!

      Elimina
  5. Bones!!!

    aquest gelat té bona pinta i no sembla difícil de fer... a veure si quan comenci a arribar la caloreta, m'animo a fer-lo...
    acabo de veure una referència a tu al perfildel FB de la boqueria, amb la foto d'aquest gelat ;) genial!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si, Victor, no és difícil. T'agradarà de debò!
      Un ingredient; Una tarda per endavant!
      Moltes gràcies per compartir. Sempre em dónes bones notícies!
      Bon cap de setmana,

      Elimina
  6. M'agrada el gelat de crema catalana i sent cassolà en sembla fantàstic, es un gelat per disfrutar-lo. La presentació amb el sucre cremat i fruits secs queda molt bé.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Està molt bo, completament d'acord. Moltes gràcies!
      petons:)) Bon diumenge i dia de Rams!

      Elimina
  7. Nosotras y nuestras casualidades... Tengo dos recetas para hacer la base de helados: una es como más "profesional" (lleva azúcar invertido, dextrosa, neutro...) pero la otra es una crema inglesa que utilizamos para hacer un helado de canela que quedó espectacular. Así que me hago una idea de lo riquísimo que te ha tenido que salir. Para empezar y no parar. Besos y buen domingo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Alícia,
      Igual estamos en la misma frecuencia (?) o es casualidad,
      Debe ser parecido no? en todo caso estaré atenta para cuando lo publiques.
      Está delicioso, delicioso. Hoy hemos repetido :)),
      Gracias por venir y compartir.
      Besos y buena semana!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!