Hivern 2024: 2.288 visites
Sempre és temps de tornar al Motel.
Sempre és temps de tornar al Motel.
El Motel Empordà està situat a Figueres, a l'Alt Empordà. Quan es
va obrir estava a la carretera nacional que comunicava amb França.
Ara se'n diu Av. Salvador Dalí. Era la via directa d'entrada dels
turistes que venien a la Costa Brava. Es varen fer les autopistes i ara
s'hi ha d'anar expressament, com és propi dels millors
restaurants:)) El Motel, llavors, transportava tot el nou que
representava Europa en aquells moments i era tant volgut. Poder no
caldria dir-ho quan es parla d'un clàssic de la Cuina Catalana en
majúscules que ha mantingut l'essència, el bon fer i és referent
en tot aquest temps d'una trajectòria de més de 50 anys.
El Motel va ser aquell restaurant de carretera
que va obrir el senyor Josep Mercader a l'any 1961 i en Jaume Subirós
va haver de prendre el relleu massa aviat, i ho va fer de manera
superlativa. Del que he llegit i em puc imaginar devien ser moments
de molta responsabilitat, de sentir-se orfe d'aquella persona que
tant l'havia acompanyat, aconsellat i ensenyat. Així, en el llibre Històries del Motel, Miquel Berga escriu referint-se al senyor Jaume
Subirós: “Durant l'any 1980, quan dissortadament el senyor
Mercader ja ens havia deixat solia repassar la llibreta un dia sí i
un altre també. Sentia la pressió, els dubtes de proposar nous
plats a la carta sense que s'allunyessin de l'escola del Motel.”
I ho va fer al costat del gran equip que ho ha
fet possible i la família amb la seva esposa, Anna M. Mercader i dos
dels seus fills, l'Albert al Motel i en Jordi, amb la seva cunyada
Lídia, a l'Almadraba Park Hotel de Roses. Tots amb la millor
formació han fet i fan possible seguir el mestratge.
El Motel va captivar a Colman Andrews, on en Josep Pla tenia taula
reservada ben situada estratègicament en un lloc del menjador des
d'on podia observar el que passava a dins i a fora. Escriptors,
pintors com Salvador Dalí, van ser alguns dels seus clients, o el
polifacètic Narcís Comadira, tots ells bons gurmets, famílies,
parelles, turistes, pagesos del voltant i els clients de tota la vida
que sempre tornen al Motel.
Amb el meus pares havíem anat des de Barcelona, també anàvem
als estius quan passàvem uns dies a Sant Feliu de Guíxols. El meu
pare ens acompanyava i tornava a Barcelona a treballar, (no va fer
mai vacances) però no es perdia un dinar als estius en aquest lloc
que tant li agradava i es sentia tant bé. Després, la vida va
passant per diferents moments. Cadaqués, algun dissabte quan feia bo, amb amics o família i visita al Motel amb més o menys regularitat.
El menjador és clàssic, elegant amb vistes a la plana verda
i al jardí exterior. Als estius dóna la sensació de frescor; a la
nit, acollidor. Records de les Guies Michelen antigues, llibres,
objectes, escultures, parament de taula i cuina, records, fotografies
de persones i personatges vinculades al Motel, exposicions temporals,
poemes amb dibuixos de xiprers que aturen la tramuntana.
Els plats del Motel són tremendament
atractius, en el producte de temporada, la proximitat i la
senzillesa, molt abans que es parlés dels moviments slow i km 0. Les herbes a la cuina, la menta fresca, el marduix, la farigola, les
vinyes, el mar a prop, la caça, els olors, colors i les
elaboracions de l'Empordà. Els carros de les postres amb els
pastissos del dia i el dels formatges que són un món a part.
Tot això amb una extensa carta de vins que
avui es presenta en una tablet per recollir els centenars de
referències d'arreu del món i totes les DO de Catalunya, en
especial no falten els vins de la DO Empordà. També hi ha una carta
d'aigües amb més de 25 referències de tot el món.
He escrit alguns posts d'alguns plats del Motel senzillament
perquè m'agraden:
Les faves en amanida i menta fresca. Homenatge
al Motel. Un dels plats més emblemàtics de Josep Mercader qui va
interpretar-lo i adequar-lo a uns gustos més actuals i lleugers.
Després vindrien: El gelat de crema cremada de sant Josep per tot l'any; Els ceps en amanida, poma i castanyes, un plat que és l'essència de la
tardor; per la primavera, el meravellós sorbet de farigola, o l'ou potxat, espàrrecs i parmesà. a l'estiu, una crema de meló amb encenalls de pernil ibèric, els tres colors del meló, el gelat nous, torró i ratafia.
Són memorables molts plats d'aquest restaurant com les espines
d'anxova, per anomenar-ne alguns.
El director i l'ànima del Motel és en Jaume Subirós. Una
persona senzilla, elegant, respectuosa, amb al punt just d'ironia que
caracteritza la gent de l'Empordà, intel·ligent, obert, escolta,
excel·lent xef que estima el seu ofici, gran professional que
endevina al client. Aquell nen que amb onze anys va entrar a
treballar i amb la seva feina i manera va congeniar i va tenir
l'estima i l'afecta de Josep Mercader. Ben segur devia contribuir el
seu tarannà. La seva categoria humana està a la sala, a la cuina i
en aquells detalls que el fan gran. Quan Dalí estava malalt li
portava cada dia el dinar amorosit i amb afecte del Motel.
Dinar de primavera per tres persones cada un de nosaltres
vàrem demanar el nostre plat preferit.
Aperitiu:
Coca de pinyons
Amanida de pop i formatge parmesà
Els primers:
L'amanida de faves amb menta fresca.
Els pèsols amb menta, dolços i tendres de temporada.
Múrgoles del Collsacabra, els primers bolets de primavera, un
plat extraordinari.
Segon:
Molla al forn amb verduretes. La molla és un peix més aviat
escàs que no es troba gaire al mercat, té una semblança al lluç,
cuinat sense ceba, amb l'all encamisat, patates charlotte, amb olives
i botifarra. Diu el senyor Subirós: “...i que hi fa la botifarra?
Millora el peix? No, el peix millora la botifarra:)). Aquest plat es
fa al Motel des de 1961.
Pa de nous, integral i baguette
Aigua mineral Les Creus, L'aigua de L'Empordà
El vi, proper, de Capmany, Anhel Blanc Xarel·lo i Garnatxa Blanca del Celler Pere Guardiola. Un vi afruitat amb el toc del roure molt adequat per acompanyar el dinar.
Per les postres:
Tarta Tatin
Tarta d'aranyons
Vaig demanar al senyor Subirós que em triés del carro de formatges
el que li semblés millor. Va triar un formatge de cabra, un de vaca,
un de Zamora i un Pecorino.
Cafès Illy i infusions acompanyat de carquinyolis amb Garnatxa de l'Empordà vi dolç natural del celler Espelt 80 % lledoner negre i 20 % lledoner roig per la sobretaula que ve tant de gust amb els dolços i amb el cafè.
Jaume Subirós em va obsequiar i dedicar el seu llibre Les receptes del Motel Empordà. També varem compartir una estoneta de sobretaula i algunes fotos.
Emocionada i agraïda.
El Motel Empordà sempre tindrà estrelles:)) Tot un honor.
Divendres es va inaugurar l'exposició de Fonsu Mateu.
Josep Pla publicà el seu primer llibre important amb el títol de "Coses vistes". Avui, noranta anys després, en Fonsu Mateu presenta "Espais vistos" -impressions sense paraules- que volen ser una picada d'ullet i un petit homenatge a la manera d'observar el món del nostre millor narrador, el senyor Josep Pla, cèlebre freqüentador de les taules del Motel i un amic molt especial d'aquesta casa" Miquel Berga. Exposició del 15 de maig al 15 de juliol de 2015 (imatge de l'obra de la web del Motel)
Divendres es va inaugurar l'exposició de Fonsu Mateu.
Josep Pla publicà el seu primer llibre important amb el títol de "Coses vistes". Avui, noranta anys després, en Fonsu Mateu presenta "Espais vistos" -impressions sense paraules- que volen ser una picada d'ullet i un petit homenatge a la manera d'observar el món del nostre millor narrador, el senyor Josep Pla, cèlebre freqüentador de les taules del Motel i un amic molt especial d'aquesta casa" Miquel Berga. Exposició del 15 de maig al 15 de juliol de 2015 (imatge de l'obra de la web del Motel)
Hotel Empordà
972 500 562
Obert els 365 dies de l'any.
Molt a prop El Museu Dalí el més
visitat de la península.
Et pot interessar el post del blog: El país dels cuiners de Cala Teta a elBulli l'Exposició i el dinar al Motel, a l'agost 2019, compartit a Instagram.
Molts anys porto sense anar-hi.. Uns 30 deuen ser i els records que en tinc són prou bons.
ResponEliminaDe fet tinc abandonada tota la zona nord, per culpa de passar els caps de setmana al sud...
No es pot estar a tot arreu... :)
Bon dia, Ricard,
EliminaMassa temps, no? o poder el temps passa massa despresa per tot el que voldríem fer
Efectivament no podem ser-hi a tota arreu!
El Motel sempre t'espera :) . Totes les estacions són bones per anar-hi.
Apuntadíssim!!!!
ResponEliminaPtnts
Dolça
No hi pot faltar!!
EliminaT'agradarà Dolça, sens dubte.
Gràcies,
Petons.
Llegint el teu post, m'has fet recordar que també el tinc publicat (per dir-ho d'alguna manera suau, ja que no eren entrades gaire descriptives...) de quan vam anar ara farà cinc anys. Les sensacions que tinc d'aquella visita, són talment com descrius a la teva entrada. Un lloc entranyable, clàssic i amb aquell regust de cuina sense pressa i de producte de la terra.
ResponEliminaMolt bon lloc. Salutacions!
Hola, Jordi,
EliminaA veure si el trobo en el teu blog. M'agradarà llegir-lo.
Poc puc afegir. Estic d'acord en el que dius i els adjectius. Penso que tots els que han estat no el poden oblidar.
Gràcies per llegir-lo i la teva opinió.
Fins aviat, bona nit,
No coneixia aquest motel, i me l'apunto que les teves recomanacions són motl encertades. Recordo bé el gelat de nous i ratafia... i se m'havia passat el de crema de sant Josep!
ResponEliminaPer les fotos dels plats, ja veig que l'estil de cuina m'agradaria molt, sóc absolutament fan de les múrgoles del Collsacabra!!! (els meus pares tenen una masia entre l'Esquirol i Tavertet, i precisament aquests dies n'estem collint, je je je...)
Per cert, si tornes a anar a Figueres, arriba't a Garriguella, uns familiars han obert un restaurant familiar senzill però amb molt bon ambient. Es diu Chez Louisette http://www.chezlouisette.cat/
Bon dia, Gemma,
EliminaGràcies! ben apuntat:)).. ahhh la crema de Sant Josep que bona és i amb gelat bona bona en qualssevol moment.
sssss!! no diguem on es troben els bolets que anirà tothom:) és una comarca ben bé de muntanya amb una mica d'Osona, La Garrotxa, La Selva ... Tavertet, Rupit, Cabrera, el Far que té les brumes, fòssils, paisatge ... i una cuina molt bona!
M'apunto també http://www.chezlouisette.cat/ segur que està molt bé,
Merci per la recomanació.
Bona jornada!