divendres, 21 de març del 2014

Pomes al forn farcides de crema catalana

Hivern 2024: 2.852  visites

La humanitat ha tingut sempre l'irresistible, secret i ineluctable desig de cantar la primavera, com inici d'un món més clar, més lliure i més serè. Josep Pla

flors de pomer de casa

Completo la trilogia que vaig iniciar amb el post i la recepta de la crema catalana, després vindria el gelat de crema catalana i avui, les pomes al forn farcides amb crema catalana.
A l'hora de les postres o en qualssevol moment, unes pomes al forn són una de les maneres més habituals de tastar, degustar i assaborir les pomes. Però si hi ha una, encara més gormandes són les pomes farcides de crema catalana,“cremada”, crema de Sant Josep. 

Les pomes al forn són un dels clàssics i bàsics dels receptaris, poder no caldria escriure-la però ho faig per recordar. Present en les cuines del món: La francesa, alemanya, anglesa... Recollida, també, en el Corpus Culinari Català i en gairebé tots els llibres de cuina. Ignasi Domènech les anomena pomes “Bella Dona”, en l'obra de Jaume Fàbrega o en el llibreLa comida de la família Ferran Adrià y el equipo de elBulli” trobem les pomes al forn per dir-ne algunes.
En qualssevol cas són unes postres imprescindibles i molt fàcils de fer.
La crema  com la majoria de cremes són elaboracions a base de llet, ous i sucre que pertanyen a  la cuina familiar i a l'hora formen part de moltes elaboracions en la rebosteria. Podem farcir els bunyols, acompanyar i decorar les pastes, els pastissos i una parella excel·lent amb les fruites.

Les Pomes al forn farcides de crema catalana: Recepta fàcil i a l'hora entretinguda amb un bon resultat a la taula per preparar en aquestes dates o tot l'any!

Ingredients per 4 persones
  • 4 pomes grans i llises* (he triat la varietat Golden)
  • mantega de bona qualitat pots ser de la Granja Ermengol, Cadí, o alguna que agradi i sigui de bona qualitat.

*Hi ha la possibilitat habitual i senzilla tant sols de coure-les al forn amb la mantega, el sucre, una mica de canyella i el moscatell és la manera tradicional de preparar-les. Quan les farcim amb la crema i el crocant, el dolç, ho aportaran aquestes preparacions, quedaria massa ensucrats si es posa abans i després, al meu entendre. 

Per la crema
- 1/2 l. de llet
- 4 o 5 rovells segons la mida
- 140 gr. de sucre
- un canó de canyella
- un trosset de pell de llimona o taronja per perfumar
- 1/2 cullera sopera de midó o 45 gr. de Maizena (si no hi ha alternativa) ai si em senten!

Per al crocant
- ametlla marcona molta
- 100 gr. de sucre
- 50 gr. de mantega 

Pel sucre cremat o caramel
150 gr. de sucre
- 1 tasseta d'aigua


Preparació i cocció
  • Pre-escalfar el forn a 180 ºC
  • Rentar les pomes i, amb un ganivet tallar la part de dalt, reserveu-la i buideu-ne els cors amb un ganivet de punta o amb un buidador.
  • Posar una mica de mantega a l'interior i untar-les per fora. Per hidratar. El tap també.
  • Col·locar-les en una safata per anar al forn uns 45 minuts a 180º C. 
  • Comprovar fins que estiguin cuites.
  • Fem la crema catalana com vaig explicar aquíEn aquest cas fem la meitat.
  • Reservem una mica de llet per dissoldre els rovells i la resta de llet la posen en un cassó amb el canó de canyella i la pell de la llimona per perfumar, quan bulli la retirem del foc. Retirem la canyella i la pell de llimona.
  • Separar les clares dels rovells. En un recipient desfem els rovells amb el midó i el sucre ho afegim a la llet que hem bullit abans. Ho portem a ebullició amb el foc ben baix, remenant tota l'estona perquè no s'enganxi, ho retirem del foc. El mòbil lluny!

Per fer el crocant desfem la mantega en una paella antiadherent. 
Afegim l'ametlla marcona molta i el sucre fins que quedi enrossit.

Per fer el caramel posen el sucre en una paella al foc,quan estigui líquid poseu la tasseta de aigua. Ja teniu el caramel.

Presentació:
Posem dos pomes o una en cada plat, les farcim amb la crema, posem una mica d'ametlla ensucrada per sobre i afegim en el  darrer moment i al gust la salsa de caramel per decorar.

Bon profit!

Els estris: un cassó, una cullera i espàtula de  fusta, paelles i un colador.

Un consell: fer la crema catalana el dia abans. 

Formen part d'aquesta trilogia:
La crema catalana, crema cremada, crema de Sant Josep











Gelat de crema catalana










Una proposta amb pomes:
Pastís de poma amb les quatre varietats i dos textures

14 comentaris:

  1. Bones Fina!!
    per Sant Josep, vaig fer la crema seguint la teva recepta... això de les pomes farcides.... brutal, no???!! me l'apunto, i ja t'explicaré el dia que en faci.
    una abraçada!!
    Víctor

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Víctor!!
      si? que bé!! me n'alegro que et sortís bé.
      Farcides estan brutals i si pot ser com la tatin una mica temperades, delicioses!
      una abraçada i bona setmana,
      f.

      Elimina
  2. buen provecho, uno de los postres de esta tierra que mas me gustan. Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. ole plared! que bien tu visita y acertar con la propuesta son rebuenas y cómo puedes leer fáciles fáciles,
      Fins aviat,
      f.

      Elimina
  3. Amiga Fina:
    Yo no voy más allá de las clásicas manzanas asadas. Como descubrimiento, me sorprendieron con las “Manzanas al microondas con miel” . Y también recuerdo que en el Restaurante Finisterre servíamos los “Buñuelos de manzana flambeados al Marrasquino”; exquisitos.
    Pero “les Pomes al forn farcides de crema catalana” que nos presentas en tu entrada es ya algo extraordinario; irresistible, diría yo. Dices: Recepta fàcil i a l'hora entretinguda.
    En lo de entretenida estamos de acuerdo, pero en lo de fácil…
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Sebastián,
      Nunca me cansaré de compartir y aprender con tu magisterio y generosidad. Gracias de corazón. Siempre me enseñas algo nuevo. Estos buñuelos de manzana flambeados al Marrasquino; deben estar súperexquisitos. He buscado la bebida no la conocía.
      No es difícil seguro que Pepi se anima,
      Saludos,

      Gracias por tu apoyo gracias por estar!

      Elimina
  4. Quina casualitat! L'altre dia també en vaig fer, de pomes al forn amb crema cremada. Quina bona pinta que tenen les teves!! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Marina!
      Segur que et van sortir molt bé,
      Petons i un bon dia!

      Elimina
  5. La pinta es espectacular, no hi ha manera d'obtenir un mal resultat amb aquests ingredients i aquesta combinació. M'encanta!! Em vull comprar el corpus per poder anar fent mica en mica les receptes. Aquesta la primera, boníssim. Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Mireia,
      Moltes gràcies pel teu comentari! Ara, ve SJ15 és una bona oportunitat per comprar-lo.
      Endavant amb el projecte. En quan pugui miraré el teu espai. Bon cap de setmana! Petons:))

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!