Primavera 2024: 1.273 visites
Al mes de gener, d'aquest any que ara acaba, vaig començar a escriure una petita ressenya sobre un formatge artesà al facebook de CuinaCinc. Ara que hem arribat al mes de desembre he pensat en traslladar la feina feta durant tot aquest any al blog com si fos una “taula de formatges” per poder-los degustar i alhora recollir tota la informació.
Al mes de gener, d'aquest any que ara acaba, vaig començar a escriure una petita ressenya sobre un formatge artesà al facebook de CuinaCinc. Ara que hem arribat al mes de desembre he pensat en traslladar la feina feta durant tot aquest any al blog com si fos una “taula de formatges” per poder-los degustar i alhora recollir tota la informació.
El
formatge triat a
més té
una
relació directa amb el mes que
el
presentava.
Aquesta
connexió
podia
ser
perquè el formatge està en el seu millor moment de degustació, per
ser un formatge
de temporada, apropiat al clima, la temperatura, o acompanya un moment, el
paisatge o és un mes especial en el calendari.
El
món dels formatges és inabastable, triar
un no suposa excloure un altre.
Un recorregut per les fires formatgeres del territori és el testimoni, la varietat, les formatgeries, els artesans, l'impuls de les escoles de pastor, les
noves formatgeries, els espais de tasts i degustacions, els llibres, els blogs, botigues
i
espais a les revistes especialitzades han
anat creixent i
apropant el món formatger. Un camí ben llarg des
de que als anys 70 algunes
persones varen apostar por un altre manera de viure, eren els
neorurals. Gràcies a ells es varen poder recuperar i preservar tot
aquest patrimoni.
Montébore
és un d'aquests formatges i que vaig presentar al mes
de gener com primera proposta formatgera. Montébore
és un formatge italià de
la regió del Piemont que havia conegut en una presentació de formatges artesans italians que es va
fer a Barcelona. Un formatge que no deixa indiferent. Té forma de
pastis nupcial, formes cilíndriques superposades que representen
també una torre de defensa d'un
castell.
Aquest
formatge té un origen molt antic, cap
a
l'any 1489 en el casament d'Isabel d'Aragó i Gian Galeazzo Sforza.
El mestre de cerimoniers era Leonardo Da Vinci,
home de ciència i gran gastrònom, va triar com únic formatge per
acompanyar la taula del casament. En
realitat es té notícia de l'elaboració de Montébore pels monjos
benedictins al S. XI-XII.
Montébore es deixa de produir després de la segona Guerra Mundial. Als anys 90
i gràcies al moviment Slow Food Italià, Maurizio Fava amb una gran
feina ells diuen d'arqueològica recuperen la recepta que conserva
Carolina Bracco i que avui en dia han preservat i continuant elaborant Roberto
Grattone i Agata Marchessotti de la Cooperativa Vallenostra
Montébore
és un formatge artesà,
de pastor i de la regió del Piamonte
de llet crua 75% de vaca i un 25 % d'ovella elaborada amb quall
natural. Després vindrà la salaó i la maduració de
20
dies ja es pot tastar; 45-60
dies i més.
De
pasta blanca i tova amb l'escorça blanca. Al començament té gust suau i nata final gust a les herbes del camp. Zona de producció: Província d'Alessadria.
Acompanya molt bé amb mel de castanyes o una melmelada de pera, en amanides, verdures, patates, pasta, arrossos.
Maridatge vins blanc afruitats o negres joves. Montébore és un formatge resultat de l'esforç d'unes persones entestades en recuperar un patrimoni, una tradició que transforma i ajuda a conservar el paisatge i una manera de vida.
Manifest Slow Food en defensa del Formatge de Llet Crua
Compra a Barcelona: Vilaviniteca i Formaggeria Minelli (va tancar)
Acompanya molt bé amb mel de castanyes o una melmelada de pera, en amanides, verdures, patates, pasta, arrossos.
Maridatge vins blanc afruitats o negres joves. Montébore és un formatge resultat de l'esforç d'unes persones entestades en recuperar un patrimoni, una tradició que transforma i ajuda a conservar el paisatge i una manera de vida.
Manifest Slow Food en defensa del Formatge de Llet Crua
Compra a Barcelona: Vilaviniteca i Formaggeria Minelli (va tancar)
A Itàlia es pot trobar a les millors formatgeries i a la regió de producció directament al formatger.
T'agradarà descobrir:
- El Serrat Gros, el primer post d'un formatge al blog al 2012.
- Tots els formatges amb un post al blog
- Les Receptes amb formatge i propostes de maridatge al blog.
- Fires de Formatges
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!