divendres, 30 de desembre del 2016

Farcell - juliol - 12 formatges per un any-

Hivern 2023: 1.091 visites

7a proposta formatgera: Farcell, un formatge tendra de La Formatgeria La Valette.
Com seria el formatge per un mes de juliol quan les temperatures arribant als 37ºC o 39ºC ?
Si pensava en un formatge, aquest tenia ser lleuger, tendra, i fàcil de prendre. No sempre l'elecció és fàcil.
                                             Totes les fotos són fetes per mi. 
He triat Farcell un dels formatges que elabora la Clara de la Formatgeria familiar La Vallet de Sant Llorenç de Morunys, un petit poble de la comarca del Solsonès a prop del Cardener i dins de la Vall de Lord. Els hiverns són molt freds, estem al Prepirineu i els estius fa calor; aquí fa uns cinc anys va decidir canviar de professió, amb el recolzament familiar, va deixar la seva carrera tècnica i després de formar-se va començar a produir formatges amb llet d'ovella.

Farcell és el nom d'un formatge artesà elaborat amb la llet de les ovella que compren a Corruncuí a l'Alta Ribagorça. La llet d'aquestes ovelles està considerada com una de les millors de la comarca. La Formatgeria no té ramat propi.
Farcell és un formatge de llet d'ovella pasteuritzada, de quallada àcida, fet lentament com si fos un iogurt, s'afegeix quall animal per donar-li consistència, es deixa tota la nit, es sala, s'amassa, diu la Clara com si fos la massa d'un pa i s'embolica en el drap -el farcell- i es deixa escorre, de pasta tova, sense crosta.Té una bonica forma, el drap deixa una empremta molt maca, un gravat gairebé. Imperceptible, té consistència.

Conservació: 8 dies guardant-lo a la nevera.
Característiques: És un formatge d'uns peces de 250 gr. tendra, molt làctic, versàtil, cremós i saborós acompanya tan el dolç com el salat.
Apropiat per degustar amb melmelades o mel, amb fruita com les figues o albercocs, amanides, amb ruca, amb tomàquet molt bo o amb pebrot, permet fer unes boletes per acompanyar les sopes fredes com la de síndria i tomàquet resulta excel·lent.
La meva proposta de maridatge seria un pansa blanca d'Alella o una cervesa que vaig descobrir dissabte La Socarrada de Xàtiva que porta romaní i mel de romaní.

Vaig conèixer a la Clara fa un temps en alguna de les Fires Formatgeres: Borredà, Sant Pol o La Seu... hi ha un cor de fusta que sempre l'acompanya. Al blog hi ha altres posts i fotos de les Fires.
Farcell va rebre medalla de Bronze a la Fira de Sant Ermengol 2013

Compra: A Barcelona a Vallflorita Vic a Vialàctia (tancat); a Mataró a la Formatgeria Xarcuteria Blanca, La Lleteria de Sant Cugat del Vallès, on vaig anar dilluns passat a comprar-lo, a les principals fires formatgeres, també online a la formatgeria, a les botigues especialitzades i tastar-lo en alguns restaurants de la comarca.

Altres formatges de La Valette: Puit Blanc, Puit rústic, Puit rentat, Boigot. Amb diplomes i medalles en les principals Fires Formatgeres de Catalunya: Sant Pol, Borredà, Lactium, Sant Ermengol, etc. totes amb post a CuinaCinc
Farcell és també una roba o un altra cosa envoltada amb un mocador o un tros de drap qualsevol per a poder ésser portada d'una banda a l'altre. Un mocador de farcell... deien les iaies.  . 
A la 1a i 2a foto surt la tradicional navalla pallaresa ...pels bolets, per tallar, una eina molt útil per tot. Moltes persones porten una sempre a la butxaqueta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!