dissabte, 31 de desembre del 2016

Formatge Blau d'Osona -octubre-12 formatges per un any-

Hivern 2024: 1.396 vistes
La informació dels llocs de venda es refereix a la data de publicació del post.
He actualitzat la informació dels llocs de venda a maig de 2022.

10 Proposta formatgera octubre: Blau d'Osona Cingles de Bertí, Blau de Centelles, Blau Molí de la Llavina.
Fa tres setmanes, (vaig publicar aquest post el 25-10 al facebook de CuinaCinc), un dissabte al matí vaig anar al Molí de la Llavina per escriure sobre aquest gran blau, per veure el lloc on s'elabora i es transforma un gran formatge i fer les fotos per acompanyar el post.
Amb aquests tres noms es coneix aquest formatge blau, pioner a Catalunya, de producció limitada que elaboren en Josep i la Glòria des de l'any 1997 en el Mas Llavina a les afores de Centelles, a la comarca d'Osona-.
El blau del Moli de la Llavina s'elabora amb llet crua de vaca de raça frisona del mateix ramat. Després d'una llarga elaboració de 8 a 10 hores, 2 dies d'oreig, madura en una cava natural ubicada a sota el Mas on el fong Penicillium roqueforti  fa la seva feina sense cap tipus d'intervenció. Un procés que s'ha anat millorant pel mestre formatger. Ara, a la tardor i l'hivern és el millor moment per degustar-lo, en temps dels bolets, de carbasses i de moniatos o per acompanyar l'amanida de tardor de CuinaCinc. És cremós i de gust intens, pot arribar a ser picant. L'he tastat amb una crema de carbassa i em sembla deliciós. Blau i taronja.
Es presenta en 1/2 peces embolicat en un paper d'alumini especial amb un gravat del Cingles de Bertí, aquest paper conserva la humitat i el protegeix.
La Dolors i l'Enric són les persones que s'encarreguen de portar-lo a les fires de formatges artesans de Catalunya.
Els fills continuen la tradició en uns espais de degustació, tast en un espai al propi Mas i les visites turístiques del Mas
El Mas Llavina es una gran casa documentada des de l'any 1040 com a Molí de farina d'aquí el seu nom, hi ha constància de la mateixa família des de fa més de 500 anys. A l'any 1997 varen celebrar el cinc-cents aniversari reunint a tots els Llavina per celebrar l'arribada del cognom al Molí.

En aquests anys d'història del llinatge familiar va superar les crisis, les guerres, i la fil·loxera adaptant la seva economia a la ramaderia, la pagesia i l'elaboració de formatges des de 1985. A més a més del blau, elaboren: mató, cabra madur, cabra tendre, i pastís de formatge.
Conec aquest formatge gairebé des de l'inici de la seva elaboració quan a la comarca va despertar sorpresa per ser el primer blau que es feia a Catalunya, el temps i el bon fer d'aquesta família l'han posicionat en un lloc destacat i privilegiat en el món formatger.

El blau d'Osona es agradable degustar-lo amb un pa de cereals, melmelades de figues, pera o maduixa i marida amb aquell vi o cervesa que t'agradi. Algunes suggerències: Un vi de Banyuls, una cervesa negra, un cava jove o un vi dolç. Cadascú té el seu preferit.

Un formatge que la la Laia i la Natàlia, en el seu llibre del formatges catalans l'anomenen "Rebel"
Aquest blau tan singular amb reconeixements i premis es pot comprar: Informació actualitzada a maig 2022
a Vilaviniteca de Barcelona, a la nova formatgeria Vialactica a Vic (a maig 2022 no el tenen)
La Selecta a Manlleu i a la mateixa formatgeria Moli de la Llavina

A Barcelona ciutat es pot trobar als següents mercats setmanals:
  • El primer dissabte de cada mes a la Rambla de Poble Nou.
  • El segon dissabte de mes al carrer Rogent
  • Et tercer divendres de mes a la Pl. Eivissa o a la Pl. Molina
  • El quart dissabte a la Pl. de l'Oca entre els carrers València i Rogent.
  • L'últim divendres de mes al Passeig de Sant Joan (al costat del mercat)

La xef Carme Ruscalleda l'incorpora a la seva carta en temporada. (des de que va tancar el restaurant no hi és)

És temps de blaus!
                                  Les oques guardianes

De la mateixa formatgeria un post al blog, Cabra Roi


2 comentaris:

  1. Acabo de fer el primer esmorzar del nou any precisament amb aquest formatge, el blau d'Osona, damunt d'unes torrades acabades de fer i deixant que es comenci a fondre amb la mateixa escalfor del pa, acompanyat d'un cava brut... excels.
    El vaig descobrir fa bastants anys un dissabte anant cap a Vic, al mercat, A Catalunya Ràdio hi col·laborava el malaguanyat Llorenç Torrado, i durant el viatge des del Pla de l'Estany a Osona, vaig sentir com el recomanava amb vehemència, el primer formatge blau del nostres país. En arribar a Vic el Molí de la Gavina teia una parada al mercat i vaig veure i comprar aquell formatge del què n'havia sentit a parlar pocs minuts abans. L'he emprat tant a la cuina com a degustat com a gran protagonista.
    Ja veus, Fina, que aquest formatge em segueix apareixent oportunament.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Manel i Bon Any Nou!
      Quina meravella començar l'Any d'aquesta manera. Saber tastar el formatger és un art. Com ho descrius fan ganes de tastar-lo ara mateix.
      També el conec des de el començament. :) També ho recordo com una petita revolució, al menys per mi. Va ser una gran fita! i un orgull per la Comarca d'Osona i per tots els amants del formatge.
      LLorenç Torrado, quantes persones passen desapercebudes! o no han tingut el reconeixement merescut. Un gran gastrònom.
      Si un dia tens l'oportunitat d'anar al Molí de la Llavina, tenen referències d'ell en lloc destacat del mas.
      Gràcies per venir, per escriure i compartir.
      Un Bon Any. Una abraçada.
      PD: Amb el Blau d'Osona poder t'agradarà amanida de tardor

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!