“És un reconeixement a
la feina feta durant tots aquests anys” Marc Collell
Roi és el formatge de
llet de cabra pasteuritzada que elaboren des de fa dos anys en Josep
i la Glòria a la casa familiar i formatgeria Mas Llavina a Centelles
a la comarca d'Osona. A l'any 2018 va ser reconegut com el millor
formatge artesà de Catalunya a Lactium.
Formatges de quallada mixta- Cabra-Roi, millor formatge artesà de Catalunya 2018
En aquesta formatgeria
familiar i artesana es varen començar a elaborar formatges, fa més
de 32 anys, quan tot just alguns petits productors varen iniciar el
que seria la gran transformació del món dels formatges a Catalunya,
el gran esforç personal i les fires varen ajudar al reconeixement de
la feina que s'estava fen. Ells són els creadors del primer formatge
blau de Catalunya al 1997, elaborat amb llet crua de vaca de raça
frisona, considerat un dels millors dels formatges artesans blaus de
Catalunya anomenat Cingles de Bertí, Blau de Centelles o Blau Molí
de la Llavina i amb un post al blog que podeu veure aquí. Al Molí
de la Llavina elaborant diferents formatges amb llet de cabra i de
vaca: madurats, tendres, frescos, mató o pastís de formatge i que
podeu veure a la seva web. Entre els més nous hi trobem:
l’Esgratinyat de vaca de pasta cuita amb ratafia i el Roi de cabra.
Són partidaris de produccions petites amb la màxima qualitat. El resultat són diversos premis i reconeixements com el de “Mestre artesà” al 1998.
Són partidaris de produccions petites amb la màxima qualitat. El resultat són diversos premis i reconeixements com el de “Mestre artesà” al 1998.
Roi s'elabora amb la llet de les cabres de raça alpina del ramat veí. Una raça valenta i que a més dóna a molta llet. Les cabres surten cada a dia a pasturar i s'alimenten d'herbes, cereals i farratge. L'alimentació del bestiar condiciona molt la qualitat de la llet i en conseqüència el formatge que s'elabora. La manera de fer, la ma de l'home, el clima, o una fruita i la cava on maduren, l'evolució dels llevats són alguns dels factors que van sumant per aconseguir formatges singulars i únics.
El Moli de Llavina té una cava natural recuperada de pedra tosca primigènia de la casa, amb unes condicions d'humitat i oxigenació que permet millorar la maduració dels formatges.
La cava rep continues
filtracions de la bassa que té el mas al costat junt amb les
corrents de l'aire que travessen el túnel subterrani de la casa i
responsables del desenvolupament dels fongs i dels llevats que fan la
transformació de l'interior en un formatge suau, cremós i alhora
intens. L'escorça es renta i es volteja sovint, la maduració entre
30 i 90 dies en aquestes òptimes i afavoridores condicions s'obté
un formatge excel·lent.
Roi, va ser el nom que
varen triar pel color de l'escorça i que dóna nom al formatge,
vermell, amb tendència a groc o color argila o palla, o roig en
parla pallaresa. Per dins és de color blanc amb tendència a crema,
de textura cremosa, suau, fonent i alhora intens, característic que
l'atorga la llet de cabra. Es va transformant i millorant amb els
dies. Com diria la Mercè del Serrat Gros, el formatge és viu!
Té forma cilíndrica,
pesa uns 300 gr., un diàmetre de 11,5 cm. i, una alçada de 2 cm.
Aproximadament, com és un formatge artesà les mides no sempre són
precises. Com tots els formatges de cabra és un formatge de
temporada, el podem començar a degustar a la primavera fins als vols
de tots Sants com diu la tradició francesa. Haig de dir que l'he
provat la primera setmana de desembre i estava perfecte.
Proposta: vi negre de
Josep Foraster, anyada 2018. Un vi elaborat amb la varietat de raïm
més autòctona, el trepat, de cultiu ecològic i de veremes
tardanes. Un vi únic, elegant, afruitat on destaca la seva frescor.
Recomanable en formatges cremosos com seria Roi.
Si preferiu un vi blanc,
del mateix celler recomanaria el Brisat de Coster, un vi natural que
ens retroba en maneres d'elaboració antiga. La varietat del raïm és
100 % Macabeu, ecològic i de vinyes de més de 45 anys. Té una
aroma de fruita i cítrics, un color blanc or i un tast suau i
acompanya molt bé els formatges cremosos.
Podeu assaborir el
formatge amb una melmelada d'albercoc o de cireres, recent feta, codonyat o la confitura vieux garçon que trobareu aquí i aquest dies he recordat a Instagram i un pa de cereals o també com un dels ingredients per
preparar una amanida amb peres que trobareu al blog en aquest enllaç.
Compra: el formatge Cabra Roi
es pot comprar directament a la Formatgeria Mas Llavina.
Masia Molí de la
Llavina, s/n 08540 Centelles Barcelona
Als mercats mensuals que
es fan a Barcelona:
El primer dissabte de
cada mes al Poblenou
El segon dissabte de cada
mes al carrer Rogent
i l'últim divendres de
mes al Passeig de Sant Joan
La Selecta a Manlleu
El vins de Josep Foraster els trobareu a Vilaviniteca
La Selecta a Manlleu
El vins de Josep Foraster els trobareu a Vilaviniteca
Segur que us agrada! que vagi de gust i bons
formatges.
Et pot interessar l'Amanida amb peres, formatge de cabra, anacards i salsa de mostassa
Et pot interessar l'Amanida amb peres, formatge de cabra, anacards i salsa de mostassa
El provaré, aquest em falta. Gràcies pel suggeriment.
ResponEliminaT'agradarà! Gràcies Alfred, a tu per llegir-lo.
EliminaBon dia, bona setmana i comença el juliol :)
Quin post més interessant, Fina. M'agrada moltíssim el formatge de cabra. Gràcies per tota l'informació.
ResponEliminaBon dia,
EliminaGràcies, Nerea! a tu, per ser-hi sempre!
Gràcies!
Comença el juliol i la setmana!
Bon dia Fina,
ResponEliminaAhir vaig deixar, o ho vaig intentar, el meu comentari al teu post, segurament no ho vaig fer prou bé ja que no el sé veure.
Deia que de fa anys sóc un consumidor entusiasta del formatge blau d'Osona elaborat al Molí de la Llavina i, sempre que en tic ocasió en compro. Ara em tocarà tastar aquest formatge de cabra.
Gràcies per la proposta, Fina.
Una abraçada
Bon dia, Manel,
EliminaNo sé que podia passar. De vegades, se'ns escapa. Per Sant Joan, em vaig emportar l'ordinador per treballar el cap de setmana, sembla que va haver una baixada de llum, conseqüència: vaig perdre un document de treball dels últims 4 anys...sense comentaris.
Recordo que m'ho havies dit que coneixies Blau d'Osona en aquell post . Ara toca provar aquest t'agradarà.
Moltes gràcies per anar seguint i per escriure.
Bon cap de setmana,
Una abraçada,
Fina