Tardor 2024: 3.768 visites
La Mercè i en Raül són formatgers, de la formatgeria de Cal Codina d’Ossera a l’Alt Urgell, fan formatges de llet crua de cabra des de fa sis anys.
Ells són el relleu de l’ Eulàlia Torras qui va crear el formatge lo Serrat Gros. En el seu llibre: “Història d’un formatge dels Pirineus” diu: “... va ser un somni, o potser una inconsciència: viure a la muntanya amb un ramat de cabres i poder guanyar-me la vida fent formatge de la llet que, dia rere dia, elles em donaven. Eulàlia, no va ser un somni, és una realitat, l’has pogut transmetre.
A l’any 2008 l’Eulàlia Torras va presentar el llibre que va escriure: Serrat Gros Història d’un formatge Pirinenc, on explica una part de la seva vida, una labor de dècades, els esforços, la feina humil i discreta i com va néixer la formatgeria. El llibre té dibuixos d'en Jaume Rovira i fotografies de l'Arxiu familiar de l'autora; la presentació d'en Joan Sangenís i el pròleg d'Enric Canut. La presentació del llibre d'aquest formatge artesà d'Ossera es va fer dins de les activitats de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu a La Seu d'Urgell i vàrem poder assistir i acompanyar amb tanta a il·lusió.
El que si és cert es que “lo Serrat Gros” és un formatge de temporada té el nom de la serralada on van a pasturar les cabretes. És un formatge elaborat artesanalment amb llet crua de cabra. Es fa seguint el cicle natural de les cabres, aquestes fan llet des del mes de febrer i es comença a tenir formatge a partir del mes d’abril fins al desembre. Aquest és un formatge extraordinari, fet amb una llet boníssima té unes qualitats immillorables. El ramat de cabres dóna vuitanta litres al dia en l'època de lactació. Per fer un formatge de 300 gr. calen tres litres de llet crua. El trobareu embolicat en una roba de cotó cru per una millor conservació.
Les cabretes què donen aquesta llet estan molt ben cuidades, diria que formem part de la família, cada una té el seu nom. Avui, la Mercè i en Raül diuen que en tenen seixanta, surten a passejar cada dia i, s'envolten del paisatge, la seva alimentació, lo bo i millor de les muntanyes. De tot això, que voleu que us digui, de l’estima, el millor ingredient, el treball de tots els dies i, del paisatge en resulta un formatge molt bo, senzillament extraordinari.
La primera vegada que vaig visitar Ossera, l’Eulàlia ens ensenyava amb un gran entusiasme, la seva formatgeria, vaig veure i sentir l’emoció d’aquests productors que amb la seva feina obtenen un formatge excel·lent.
Cal protegir, cuidar i valorar-ho. Quan parlem de societat del benestar, aquesta és la nostre terra i el nostre entorn i si ho perdem, ho perdrem tot. Tots els artesans productors de formatge mereixen un reconeixement per la seva feina i el seu esforç per apropar i conservar aquest llegat.
Lo Serrat Gros reposa en una cava on aquest formatge obté unes condicions immillorables. Té una orientació adient, a més a més hi ha un detall que em va sembla quasi màgic: al costat de la casa i la finestreta de la cava, hi ha un perer. Aquest perer és el “responsable” del fong que és necessari per aconseguir el millor formatge, no sé si és el flaire d’aquest arbre o l’entorn immillorable fa que aconseguim aquest formatge excel·lent. A l'any 1996 varen tenir un problema perquè el fong no acabava de sortir i varen estar a punt de perdre'l. Llavors per evitar que es pedres varen venir dos biòlegs de la UPC, ells varen aïllar el fong del formatge. En varen agafar una mostra del fong per poder classificar-lo i es van adonar que era un fong que creix en els troncs dels perers.!! El varen guardar i, si un dia fallés el podrien inseminar i, en podrien continuar produint el formatge.
No hi entenc de biologia, però tot plegat em sembla si més no un seguit d’esforços per tirar endavant un projecte i una il·lusió, és el fong, el flaire, la natura, l’entorn, les mans del formatger?
Lo Serrat Gros, ara, després dels anys i, els esforços té molts reconeixements i premis, entre altres: Guardonat amb la medalla de bronze en l’especialitat de formatge de cabra de pasta tova, en el “World Cheese Adwards 2009”, premi mundial de formatge que es va celebrar a Canàries. Però com diu la Mercè: “el millor premi es veure la cara de plaer del que proven el meu formatge.” Aquesta frase resumeix tota una filosofia de viure¡¡¡.
A més a més El llibre: El formatge de cabra escrit per l’Eulàlia Torras i en Roger Alcaraz, fill de la Mercè i el Raül ha obtingut el premi "Gourmand Book 2011" al millor llibre en llengua catalana en la categoria Best Cheese.
En aquest llibre ens proposen 10 receptes: des d’entrants, plats principals i postres; receptes clàssiques i innovadores, plats de mar i muntanya, sempre a base de formatge de cabra, on podreu apreciar les diferents qualitats pel que fa al sabor, l’aroma i la textura. Aquest llibre es va presentar el 13 de desembre de l'any passat.
A més a més d’aquest formatge la Mercè Lagrava i en Raül Alcaraz també fan: Lo Cadinell, els Xerris amb oli d’oliva, Lo Pebrat i el tupí. - He actualitzat els formatges amb els enllaços dels que tenen un post al blog -
Lo Pebrat d’Ossera, va néixer a l’any 1994 i, com diu l’Eulàlia en el seu llibre El Serrat Gros un Formatge del Pirineu: “La veritat és que va despertar passions, especialment entre la gent més formatgera. És un formatge, molt fi, de textura molt cremosa, molt viu, que es transforma cada dia que passa i que no sabries dir en quin moment la maduració és millor.”
Va ser declarat l’any passat a Birminghan el millor formatge d’Espanya. A mi m’agrada molt, la combinació d’aquest formatge amb el pebre és deliciós, immillorable¡¡
Aquesta Setmana Santa hem estat per aquestes terres, vàrem comprar alguns formatges del Serrat Gros i l’hem tastat amb melmelada de taronja i un altre melmelada de figues senzillament: excel·lent.
Enric Canut, un dels millors experts en formatge: diu del Serrat Gros: ”És el millor formatge de cabra de Catalunya i segurament d’Espanya". En què en baso? per fer aquesta afirmació tant rotunda, ja repetida? No hi ha cap altre formatge de cabra que reuneixi totes les condicions, totes les característiques i tots els atributs per merèixer aquest honor”
El llibre de la Cocina del Canal Cocina el qualifica com el millor formatge de cabra més exquisit d’Espanya.
El que si és cert és que quan et poses a la boca aquest formatge i tanques el ulls, el seu sabor té tots els sentits de les muntanyes que l’envolten, en aquell tros de formatge està tot el paisatge, els fruits dels bosc, les herbes del camp i les aromàtiques, l’ordi i, també aquell aire que tant trobem a faltar la gent de la ciutat.
Visitar: El poble d’Ossera i també la formatgeria i el seu ramat, l'elaboració del producte i fer un tast de formatge. També es poden visitar la resta dels artesans d'Ossera. Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans.
Lo Serrat Gros està present: a la Fira Lactium de Vic, normalment al maig; (però aquest any, la crisi ha fet que s'avancés la fira. Els organitzadors han volgut ajuntar-la amb el Mercat de Ram, per reduir els costos. Aquesta circumstància ha provocat que molts productors no poguessin ser-hi.
La llet de les cabres amb les que s'elabora el formatge va lligada al calendari o als cicles vitals i a finals del mes de març, quan comença la primavera, és massa aviat i no n'hi ha prou producte fet ni tampoc per vendre. Tot just ara les cabretes han començant a tenir les petites cabretes i poden donar la llet per fer el formatge; en aquestes fires podeu començar a trobar els seus preuats formatges: a la Fira de les Trementinaires de Tuixén, al maig; a la Festa dels Càtars a Josa de Cadí, el primer diumenge d'agost; a la Fira de Sant Llorenç de Bellver de Cerdanya, a l’agost; a la Mostra de Formatge Artesà de Borredà, al setembre; la Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell, a l'octubre; i a la Fira de la Vall de Tuixent, al desembre, pel pont.
Per últim, per apuntar al calendari un altre fira, aquest any, per primera vegada s’ha celebrat a Sant Pol de Mar la I Fira del Maresme d’Artesans del Formatge i de Pastor de la que podeu trobar la informació en aquest post.
Vaig anar-hi i, us puc assegurar què va ser tot un èxit. Dos fets significatius en aquest moments que estem vivint: les persones que ho han organitzat, una vegada més, pertanyen a un grup de voluntaris anomenat penyaxindries què de manera desinteressada han abocat els esforços, feina i temps en aquest projecte. Felicitats i agraïment. També, remarcar que poques serien les paraules per sintetitzar la xerrada que ens va regalar la Carme Ruscalleda, la gran dama de la cuina, la gastronomia i reconeguda xef, extraordinària, actual, sempre en evolució, plena de passió, amb una capacitat de síntesi, estima pel territori, la nostra cultura, el producte i la seva feina.
Aquí deixo un enllaç de la conferència que va inaugurar el cicle La Bona Vida a la UIB amb el títol: "Posa la natura a la teva llista". En la línia del què va explicar en la paella de l'audiovisual del Bus Alícia i, a més a més moltes propostes de maridatge per combinar i presentar els formatges. Va haver moments de la seva conferència que ens va emocionar! Quina sort poder anar!
El formatge Serrat Gros s'ha incorporat recentment en el menú degustació del mes de juny de 2012 (Núm. 119) del Restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda. Moltes Felicitats!! i que vàrem anar-hi.
Els formatges catalans dels millors del món us deixo aquest vídeo de TV3
Vaig anar-hi i, us puc assegurar què va ser tot un èxit. Dos fets significatius en aquest moments que estem vivint: les persones que ho han organitzat, una vegada més, pertanyen a un grup de voluntaris anomenat penyaxindries què de manera desinteressada han abocat els esforços, feina i temps en aquest projecte. Felicitats i agraïment. També, remarcar que poques serien les paraules per sintetitzar la xerrada que ens va regalar la Carme Ruscalleda, la gran dama de la cuina, la gastronomia i reconeguda xef, extraordinària, actual, sempre en evolució, plena de passió, amb una capacitat de síntesi, estima pel territori, la nostra cultura, el producte i la seva feina.
Aquí deixo un enllaç de la conferència que va inaugurar el cicle La Bona Vida a la UIB amb el títol: "Posa la natura a la teva llista". En la línia del què va explicar en la paella de l'audiovisual del Bus Alícia i, a més a més moltes propostes de maridatge per combinar i presentar els formatges. Va haver moments de la seva conferència que ens va emocionar! Quina sort poder anar!
El formatge Serrat Gros s'ha incorporat recentment en el menú degustació del mes de juny de 2012 (Núm. 119) del Restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda. Moltes Felicitats!! i que vàrem anar-hi.
El Serrat Gros i "Lo Pebrat d'Ossera" han obtingut
cadascun la Medalla de Bronze en el concurs mundial celebrat a Birmingham a finals de novembre de 2012. Lo Serrat Gros en la categoria de "Formatge de Cabra
de Pasta Tova i Crosta Florida" i "Lo Pebrat" en la de "Formatge de Cabra amb
Condiments". Enguany s'han presentat gairebé 2.800
formatges, repartits en unes 130 categories i han participat formatges de 30
països diferents. En total set formatgeries catalanes han obtingut diferents
medalles.
Logo world cheese de la imatge cedida pels productorsEls formatges catalans dels millors del món us deixo aquest vídeo de TV3
On trobar-los:
Cal Codina -Tast i venda directe-
25717 Ossera (Alt Urgell)
Horari: d'11 a 14 i de 16:30 a 20 h (actualment només a Josa de Cadí)
Cal Codina -Tast i venda directe-
25717 Ossera (Alt Urgell)
Horari: d'11 a 14 i de 16:30 a 20 h (actualment només a Josa de Cadí)
Cal Jepet
25717 Josa de Cadí (Alt Urgell)
Cap de setmana i festius
Tel: 690 385 556
www.formatgeriaserratgros.com
info@formatgeriaserratgros.com
Compra:
El formatge Serrat Gros i totes les varietats que elaboren els pots comprar on-line, a les Fires Formatgeres de Catalunya, a la formatgeria de l'Eugene de La Seu d'Urgell; a Mataró la Formatgeria Xarcuteria Blanca; a La Lleteria, al Mercat de Torreblanca i Xerigots a Sant Cugat del Vallès; a Barcelona: Vilaviniteca; Formatgeria Simó, Formatgeria Can Luc; al Mercat de la Boqueria, a la parada de l'Albert; Llet Crua, al barri de Sants; o a la Formatgeria 12 graus; i a les Formatgeries de Vic que trobaràs en aquest enllaç
Reconeixements:
30 d'abril 2018 Nou post al blog: El conte de Les Cabretes del Serrat Gros
Reconeixements:
- Fira de Sant Ermengol 2014 Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus celebrat el 18 d'octubre de 2014 Dos Medalles d'Or al Formatge Tupi i Lo Pebrat d'Ossera, un nou reconeixement que consolida dia darrera dia el prestigi de la Formatgeria Serrat Gros i la feina dels productors.
- Fira de Sant Ermengol 2016 El formatge del SERRAT GROS està d'enhorabona. Lo Cadinell: Medalla d'Or; Tupí d'Ossera Medalla de Bronze, i Lo Pebrat d'Ossera Medalla d'Or
30 d'abril 2018 Nou post al blog: El conte de Les Cabretes del Serrat Gros
Ostres amb tantes recomacions no ens queda més remei que tastar-lo!!!!
ResponEliminaI si podem, una visita a Ossera per veure en directe la formatgeria, que ha de ser molt interessant!
No te'l perdis és boniiiisssimmm!! l'excursió, el paisatge, Ossera i la formatgeria tot plegat una molt bona proposta.
EliminaEl Pedraforca encara està nevat!!
Gràcies pel comentari.
Bona setmana!
Amb el que m'agrada el formatge! apunto la teva recomanació, gràcies!!
ResponEliminaA quí no agrada el formatge? Gràcies, Neus!!
EliminaAmiga Fina:
ResponEliminaUna vez más he quedado encantado con tu bonita historia sobre el Serrat Gros. No te digo que voy a comprar el queso -me encantaría- porque resulta difícil. Pero lo que si acabo de adquirir es el libro, mediante iberlibro.com.
Repasando los títulos de Enric Canut , ya vemos que señala al Serrat como uno de los quesos más antiguos de España -Pirineos y Cordillera Cantábrica- e incluso menciona que originariamente era de leche de oveja.
Sigo atento a tus entradas que, además de interesantes, me resultan muy agradables de leer en catalán, que lo tenía muy descuidado.
Un saludo,
Sebastián Damunt
Amigo Sebastián,
EliminaMuchas gracias por tus palabras. Pongo toda la ilusión, energía y unas cuantas horas. Para poder transmitir (un poco) todo el buen hacer de estas personas.
Igual no es tan difícil...:))conseguirlo, ya se verá(?!!).
Muchas gracias por ayudarme des de el inicio en esta aventura, estando aquí, al otro lado, con tus aportaciones, (me ayudan a ampliar, conocer y seguir adelante).
Gracias por este nuevo enlace. También leí los libros.
Me alegro también que te guste leer en catalán. Siempre he pensado que conocer idiomas nos ayuda a encontrar aquella palabra más precisa para poder definir mejor las cosas. Gracias!!
Buena semana, seguimos, te debo visita!!
A la Fira Lactium de Vic haguera volgut anar aquest any, però serà en un altra ocassió. A la World Cheese Awards de 2011 un formatge de la meva terra també ha tingut premi, el Super Oro 2011. Es el Queso Tierno de Almazora.
ResponEliminaMolt interessant tot el que contes.
Petons
Hola Rosarosae:)) Gràcies pel teu comentari.
EliminaAquest any Lactium no ha anat gairé bé, sembla, era massa aviat pel calendari natural de la llet no havia prou producte per vendre. Ja en tindrem ocasió.
Caram el Queso Tierno de Almazora, no coneixia aquest formatge. Gràcies per compartir-ho, en quan pugui ja miraré a veure si el trobo!! gràcies per la recomanació.
Petons i bona setmana!
Carai, i tu dius que el meu blog està bé??? Doncs com l'haurem de qualificar el teu? Això és extraordinari, ja t'ho he dit més d'una vegada, aquí hi ha una gran feinada de documentació i no m'extranya que ja portis 4 hores davant la pantalla. Moltes gràcies!!! Em llegeixo els teus post de cap a peus, una no se'n pot estar, i quan trobi aquest formatge ja et pots imaginar que tampoc m'he podré estar de comprar-lo. No l'he vist mai enlloc, això que compro bastant productes de proximitat.
ResponEliminaFelicito a la Mercè i en Raül per la feina ben feta, però et diré una cosa, són uns heroïs, ja en queden pocs, tothom està abandonant la ramaderia, aburrits, i els que queden i poden (que ja és difícil) s'estimen molt el que fan i lluiten, tot i que no se'ls hi està posant gens fàcil.
Una abraçada, Fina, i que passis un feliç cap de setmana!
Ens continuem llegint i moltes gràcies pels teus comentaris, em fa molta i·lusió cada vegada que obro el blog i veig com la gent hi va deixant emprenta, tot i què és difícil arribar a tots.
Gràcies, gràcies, gràcies. Comentaris com el teu, ajuden tu dic de cor, que val la pena, reconforta que t'agradi, a vegadses un pensa si arriba, si agrada, si interessa?
EliminaSi entres ala web poder trobes algun lloc a prop, no ho sé? Poder caldrà esperar a una fira?, anem comentant:))
Si, t'asseguro que ho són. L'Eulàlia la que va fundar la formatgeria també va ser una heroïna tu ben asseguro.
En aquests moments tant difícils penso en totes les persones anònimes que cada dia es llevant amb sol, fred, pluja i cada dia fan el seu camí. Per fer una feina ben feta amb entusiasme. Des de l'oficina fins a dalt de les muntanyes Aquests són els herois!!
Gemma, molt bona setmana, moltes gràcies, ens anem seguin.
penso igual i em sabria greu no correspondre!
Has fet un bon reportatge, fa venir ganes d'anar a veure "in situ" els formatges que m'agraden molt.
ResponEliminaPetons.
Moltes gràcies, me n'alegro que t'hagi agradat. Animat!
EliminaSón tan bons els formatges!! Petons.
Hace ya algunos años, unos cuantos años, estuve en un pequeño hotel familiar en Tregurá de dalt, creo que el hotel se llamaba "el Serrat"y, la señora se encargaba del hotel y su marido tenía rebaños y otros animales, cerdos, gallinas, conejos, y en esa casa comimos mucho y muy bueno, pero sobre todo unos embutidos extraordinarios: quesos, fuets, jamon dulce, salado, bull negre, blanc, etc..¡y todo lo hacian ellos de sus bichitos!
ResponEliminaLa dueña si no te hartabas pensaba que no era de tu agrado por lo que habia que comer de todo y en abundancia. Espero poder volver algún dia. Muy buen reportaje,Cuina!
No coneixia Tregurà. He mirado en el mapa, buen lugar seguro que lo pasasteis súperbien, he vist que està a la comarca del Ripollès. Molt bon lloc
EliminaA ver si puedes intentar buscar el momento, ahora con el buen tiempo quizás puedas.
Este Serrat esta en el Alt Urgell.
Muchas gracias por tu comentario.
Buena setmana, fins aviat:))
quinq aligria llegir tot aixó!!! felicitats
ResponEliminaAlegria la meva de veure-us per aquí!!
Eliminagràcies, aprecio el vostre comentari per ser vos qui sou!!
la música? records per tots!!
Quin orgull viure del que produeixes i que a més sigui un producte de tanta qualitat! Gràcies per la info. Al meu home li encantaria aquest formatge... és un adicte als de llet crua... a veure si en trobo :D
ResponEliminaGràcies pel comentari al meu blog.
Gràcies pel teu comentari! A veure si el trobes!!
EliminaSi, si, és una gran satisfacció veure el que has fet tu i el resultat excel·lent:))
bon cap vespre!
Me ha encantado este post, muy bien documentado y fotografiado!:)
ResponEliminamenuda pinta que tienen esos quesos!
Muy pronto en mi blog pondremos alguna entrada sobre quesos, pero desde un punto de vista técnico, ya sabes, como siempre...
Un abrazo!
El saber culinario
Muchas gracias se agradece el comentario y la valoración, hay unas cuantas horas:))!! y las fotos, la verdad, salieron bien. Hago lo que puedo y sé.
EliminaEstoy atenta a vuestros posts ,ya sabéis, siempre con información relevante y para tener presente, gracias seguimos!! Buena semana!!
Hola Fina,
ResponEliminaMolt bon reportatge! No t'has deixat cap detall. Personalment crec que és un privilegi que tinguem aquesta formatgeria a casa nostre. Jo en sóc un fan, ja des dels temps de l'Eulàlia. T'animo a experimentar amb aquests formatges a la cuina, donen unes possibilitats immenses. Salutacions
Hola Ramon,
EliminaMoltes gràcies i molt benvingut. Intento fer-ho el millor que sé i que qui ho llegeixi gaudeixi tant com jo quan ho preparo.
Privilegi aquest formatge és fantàstic. L'Eulàlia:))
Ho faré tinc els 2 llibres de l'Eulàlia:http://cuinacinc.blogspot.com.es/2011/12/el-13-de-desembre-presentacio-dels-4.html
Hi ha bones receptes:))
Moltes gràcies i fins ben aviat,
Salutacions.
(De vegades entre setmana no puc respondre)
Fina; Molt bon reportatge, la veritat. Varem coneixer a la Mercé, una noia encantadora, i ens va deixar provar els formatges que fan ella i el seu marit, el resultat, va ser el pastís de formatge de cabra i llimona que vaig fer i penjar. L'história que explica la Eulàlia la vaig trovar molt i molt bonica, és així com es fant les coses, amb paciéncia i amb molt i molt d'amor, d'aquesta manera, s'acostuma a triunfar.
ResponEliminaMoltes gràcies per fer aquest "post" tant agradable a la vista i també al paladar.
Salutacions Fina¡¡ :O)
Gràcies, Josepb!
EliminaÉs un llibre molt especial.
Salutacions,