dilluns, 22 de maig del 2017

Lactium 2017 -Mostra de Formatges-

Vic serà una festa! Vic t'atraparà! Amb aquests eslògans es presentava el dissabte passat la Mostra de formatges artesans de Catalunya Lactium 2017 en un fira renovada i en un espai molt agradable i festiu. 
La mostra de formatges artesans aquest any s'ha celebrat al Parc Jaume Balmes en un altre indret i desvinculat del Mercat del Ram, en un espai ampli, verd i fresc que els plàtans i l'aigua de les fonts afavorien; una decoració que jugava amb el color groc on més de 150 formatges i 40 formatgeries artesanes catalanes podien exposar i explicar els seus productes i la seva feina. Per primer cop, un formatge convidat, Cortes de Muar de Galícia, i altres productes com les confitures i melmelades per maridar-los, el pa i les coques que els acompanyen, les begudes com la ratafia, les cerveses artesanes i els vins del celler Cap de Ruc perfectes per degustar-los, i altres productes singulars, el bestiar, cabres, ovelles i vaques -vedelles- petites en les seves corts improvisades, els llibres i les revistes de gastronomia, espais de joc pels més petits i àrees de descans pels més grans. Un programa amb tasts guiats per especialistes, tapes, degustacions, sopar-concert, el formatge a la cuina, xerrades tècniques, experiències d'altres països d'Europa com Itàlia o Anglaterra varen aconseguir que aquesta nova edició fos tot un èxit.



També es va celebrar el Concurs de Formatges artesans catalans a la Casa Ricart, amb gran valor històric de l'època modernista, recentment reformada i rehabilitada, on de les 9 categories de formatges havia de sortir el millor formatge català 2017. La convocatòria va ser un èxit per l'elevat numero de formatges artesans que es varen presentar. El director de Lactium, Isaac Gelabert va transmetre l'entusiasme de la fira i el bon moment del sector formatger artesà.
La directora del concurs, Natàlia Nicolau, enginyera agrícola, doctora en tecnologia dels aliments i autora del llibre Els 50 millors formatges de Catalunya, junt amb Laia Pont, enginyera agrícola en l'especialitat Indústria Alimentària, de les que vaig presentar el seu llibre Formatges en aquest blog en el post de de Sant Jordi 2015, varen explicar cada una de les categories i com es classifiquen entre matons, toms, tupins, blaus...etc.

El jurat del concurs estava integrat per professionals del sector formatger: Distribuïdors, botiguers, tècnics formatgers, exportadors, afinadors, sommeliers, persones vinculades al món del formatge i la persona que escriu aquest blog, la Fina. Des de l'inici de Lactium he anat com a visitant però aquest any anava d'una manera diferent, m'havien convidat com membre del jurat. Un honor i una gran responsabilitat poder ser-hi i participar de la passió formatgera i del treball dels mestres formatgers. Quan havia de valorar no tan sols pensava en els paràmetres habituals, no podia prescindir del ramat, el pastor, el camp, els maldecaps i el poder viure fen formatges artesans.

Es varen establir 9 categories de formatges basades en la tecnologia de l'elaboració, amb 3 premis en cada una de les categoria: or, plata i bronze. La categoria en la que vaig participar com jurat va ser la de Matons i Brossats. Del recuit podeu veure aquest post que vaig escriure en el blog aquí.




Varen resultar guanyadors:
  • Or: Recuit d'ovella de la formatgeria Cal Majuba. Vaig visitar i posteriorment vaig escriure aquest post.
  • Plata: Mató de cabra de la Formatgeria Ramon Pujol.
  • Bronze: Recuit d’ovella de la Formatgeria Mas Marcè.
i aquí la pissarra amb els resultats totals dels guanyadors en cada una de les categories de formatge:
El millor formatge del Lactium 2017 va ser per Reixagó, en la categoria de formatges toms de vaca de la Formatgeria Reixagó, a Olost de Lluçanès on elaboren formatges artesans de llet crua de vaca de manera artesana de pasta cuita de coagulació enzimàtica.

A més a més per la tarda vaig visitar la fira, assistir algunes xerrades dels experts i divulgadors del món del formatge i la posició dels formatges catalans arreu del món i passejar per l'exposició. Vaig anar també a Quesvic, una de les primeres botigues que es varen obrir a Vic especialitzades en formatge, mantegues i làctics on podies trobar el millor pastís de formatge, per mi, dels millors que he provat mai.

En el blog trobareu posts d'alguns formatges d'aquí o de fora, altres Fires Formatgeres, les botigues on comprar-los, les formatgeries, les diferents classes de formatge, algunes receptes i el maridatge.
Algunes formatgeries a Vic (post al blog 2022): Al mercat, Formatgeria Ca l'Anna, Quesvic, ViaLactia és un nou espai de tast, botiga, afinador, i maridatges, Casa Ametller, i algunes de les botigues del carrer dels Argenters com Can Vilada o La Selecta a Manlleu.
Grans formatges Tasteu-los!

Al 2019 vaig participar de nou com membre del jurat en la categoria de Pastes toves i búfala. Pots veure el resum i les imatges a Instagram a més, amb anterioritat vaig assistir a l'activitat "Com valorar el formatge: gaudir i transmetre l'anàlisi organolèptic", realitzat a Vic i organitzat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Lactium 2022 participo com membre del jurat i nou post al blog


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!