divendres, 31 d’agost del 2018

Mas Corcó -pagesos i forners- Pa ecològic

Hivern 2024: 2.803 visites

Travessant Manlleu com si anessis cap Torelló, a la C-37, un trencant indica el Mas Teuleria de Corcó pagesos forners.  
                     
Aquí fa uns dos mesos s'han unit i constituït en cooperativa el pagès, Manel Macià i el forner Ivan Hernández, per fer del forner un bon pagès i del pagès un bon forner, junt amb les seves companyes Bebby Parris i Montse Niubó, que s'encarreguen de la gestió i la comercialització.
Aquest és un projecte que ve de lluny explica l'Ivan, ell és llicenciat en Filosofia, va treballar com a docent a Catalunya i a França, paral·lelament es va formar a l'École Française de Boulangerie et Pâtisserie d'Aurillac, i també va treballar a l'UK en una empresa orgànica de referència del país.

El dia que varem anar estaven empaquetant el pa, les coques, i la brioxeria per portar a la Fira Alterna't 2018 de productes de proximitat, que es celebrava a l'embarcador del Ter. Les últimes foccacies estaven sortint del forn, totes les safates i prestatgeries estaven amb els pans de les diferents varietats, recent fets, havien pastat al matí, altres safates esperaven el seu torn, amb els deliciosos croissants elaborats només amb mantega pura* que fan portar de França expressament per la gran qualitat. Havia molta feina ta l'obrador, contents, enfeinats i la satisfacció que dóna saber que estàs fen una feina ben feta amb els millors productes i amb tots els elements perquè tot surti bé.
*La proximitat dels productes és un dels fonaments d'aquest nou forn però hi ha productes que necessàriament venen de fora com la xocolata, el sucre o la vainilla.

El pa i la brioxeria els venen a l'obrador que tenen allà mateix: els dimarts, dimecres, dijous, divendres i dissabtes de 16:00 h a 20:30 hen el mercat de les Masies de Voltregà; en alguns restaurants i cafeteries de Vic i Manlleu, o a les Fires com aquest dia.
A més a més, ahir, em varen dir, també, a les tardes ho trobareu en aquestes botigues:
Dimarts: Morera Agrocomerç de Manlleu i Saüc de Malla.
Dimecres: Morera Agrocomerç de Manlleu
Dijous: Morera Agrocomerç i L'Aura de Manlleu, Saüc de Malla i Herbolari Encarna de Vic.
Divendres: Morera Agrocomerç a Manlleu i Ca la Rosalia de Tona
Dissabte: El Rebost de la Isabel a Tavertet




A Mas Corcó elaborant pa artesà, coques i brioixeria de màxima qualitat utilitzant cereals ecològics, de proximitat i de producció pròpia o de procedència garantida; Recuperant varietats autòctones, sembrant cereals adaptats al clima de la comarca, recobrant l'aroma i el sabor del pa de veritat. Aquest és un sistema de producció i treball inspirat en el pagesos forners de França els paysans boulangers, que permet als pagesos petits viure dignament sense intermediaris i controlant la qualitat dels cereals que produeixen i alhora poder oferir un preu més just al consumidor final per no haver intermediaris. Aquí, encara anem enredera, per això, ells volen que es legisli perquè puguin equiparar-se als artesans europeus, aquesta manera de treballar i viure de les seves propietats, de vegades petites, i la seva feina per treure el màxim de profit.
A Mas Corcó gestionen una finca 10 hectàrees de secà que van adaptant al cicles naturals de la terra per fer-les més productives. No utilitzant cap producte químic de síntesi (ni pesticides, herbicides o adobs). Els cereals es molen en un molí de moles de pedra certificat per cereal ecològic de la Farinera Ylla de Vic, es va portant en petites partides perquè les farines siguin sempre fresques. Aquests dies també collien les patates de les varietats Kennebec i Red Pontiac, totes boníssimes. Així que si decidiu anar-hi podreu comprar altres productes de la terra. Els pollancres, al fons del camp, indiquen que hi ha aigua propera.



El pa s'elabora amb llevats naturals -massa mare-, fermentacions lentes, i en conseqüència un pa més bo i saludable. En l'elaboració del pa no s'afegeix cap tipus d'additiu químic. Treballant d'aquesta manera volen recuperar i dignificar la professió per oferir i recuperar el valor del pa a taula. 
Aquest pa es cou en un forn de llenya, fabricat a l'any 1971, que varen portar del sud del Llevant. La llenya també és de proximitat i s'abasteixen d'energies renovables en el projecte Som Energia.




Els cereals que conreen i utilitzant en l'elaboració dels pans, coques, focaccies, panets, llonguets són: Florence Aurore, d'origen francès però que aquí es cultiva des de fa molt de temps; el Forment és una varietat antiga de blat dur i local, que es feia majoritàriament al Lluçanès, va estar a punt de perdre's per la baixa rendibilitat en favor d'altres varietats de blats millorats. De vegades, la sort ens acompanya, malgrat tot, i sempre hi ha algú que guarda i conserva una part del patrimoni, i això va passar amb en Llucià Dot, el pagès de Sant Boi de Lluçanès, ara a Gurb, havia conservat unes llavors de blat de Forment. El seu tracta era: l'entrega d'un sac de blat de forment perquè el poguessis plantar i a canvi et demanava que li tornessis la mateixa quantitat, “ell només volia que no es pedres aquesta varietat”. Tot això, ho explicava l'Ivan mentre ens ens ensenyava els Bigs Bags de les golfesel forn i els camps


Afegir l'existència d'un projecte entre els pagesos, els flequers i el Consorci del Lluçanès per preservar aquest cereal per poder continuar elaborant aquest pa artesà, recuperar una forma de vida més vinculada al sector agrari i oferir productes més bons i saludables pels consumidors finals. Tot això són bones notícies. Els altres cereals que conreen són el blat persa (o de cor, egipci o Kamut) una varietat de blat molt antiga, conreada, fa més de sis mil anys, a l'Egipte i la Mesopotàmia, conservat sense hibridar i amb moltes propietats: antioxidant, antiinflamatori i amb un alt contingut en seleni, zinc i magnesi entre altres i l'espelta gran.
A Mas Corcó elaborant aquests productes i altres que van ideant:
  1. NTB (No tan blanc, el pa més blanc que fan, perfecte per fer pa amb tomàquet)
  2. Corcó (T80 semi-integral)
  3. Gallaret i Oli d'Oliva -peces de diferent pes-
  4. Nous i Panses -peces de diferent pes-
  5. Llonguet
  6. Coca d'ànís i sucre
  7. Coca de xocolata negra o fruita fresca o cabell d'àngel o xarop d'atzavara
  8. Brioche / Pain au Lait mantega pura
  9. Croissant Mantega Pura i mil pans i llepolies més
Aquest estiu tot està més verd, ha plogut gairebé cada tarda a la comarca d'Osona, els camps de juliol acabats de segar, el bestiar està millor, les flors de les carabasses, un no parar; els tomàquets comencen a vermellejar, anem collin alguns, aquí, estem a més alçada que el Vallès i cada comarca té el seu temps. Varietats autòctones i varietats recuperades
Baixant de les golfes la flor del saüc ja és un fruit. 
Mas Teuleria de Corcó
08560 Manlleu

M. 644 464 438

El 18 de novembre hi seran al Fòrum Gastronòmic de Girona explicaran el seu projecte, aquí una avançada!

Posts relacionats:

10 comentaris:

  1. Corro a posar-me el barret dels diumenges per poder-me'l treure davant d'aquest post. Ben treballat com és marca de la casa, amb un final espatarrant, el vídeo a més de molt ben fet és interessantíssim.
    Cada dia es fa més difícil de trobar pa bo, ben fet, i em produeix una gran alegria veure com hi ha gent que hi aposta decididament.
    Felicitats i gràcies, Fina, per compartir-ho.

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Manel, per escriure. Gràcies de veritat.
      Són molt valents, un projecte molt engrescador que permet unir esforços per poder treure endavant la terra i el que produeix. Són artesans. Garantia pels que ens agrada el pa de veritat.
      Si pots, un dia ves-hi!
      Feliç diumenge. Una abraçada,
      Fina
      Una abraçada

      Elimina
  2. Ole, ole i ole!!!, Bravo per aquestos valents!!, precios post, òjala jo m'ages decantat per la rama de forner com els meus avis i el meu pare, bueno, sempre soc a temps, ara, de moment, amb la "hostel-herida", ja ja!!Una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hoooola!! que bé veure't per aquí!
      Moltes gràcies!
      Sempre pot haver una oportunitat o una decisió.
      Molt valents Mas Corcó. Un pa excellent i una brioxeria excepcional!
      Una gestió molt bona que ajuda a tots, al pagès, al forner i a tots els que ens agrada gaudir d'un pa de veritat!
      Una abraçada,
      F.

      Elimina
  3. Fantástico post Fina.Ojala hubiera mas gente como estos de Mas Corco.
    Gracias por compartir
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Miquel!
      Pues sí! Sería bueno para todos.
      Gracias a ti por venir y escribir!
      Una abraçada,
      f.

      Elimina
  4. Me encanta tú publicación, ese pan tiene una pinta

    ResponElimina
  5. Salut, Fina, i moltes felicitats. Escric passats uns mesos perquè sóc pudorós i no sabia pas com fer referència a un text que parla de nosaltres. Deixa'm que t'agraeixi l'esforç per ben documentar-te, els aclariments que ens vas demanar mentre escribies el text, l'afany perqùe el que has publicat sigui un reflex fidel del que som i del que fem. Insisteixo, moltíssimes gràcies i moltíssimes felicitats pel blog i en concret per aquest post!
    Fortíssima abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Salut Ivanot, moltes gràcies per la vostre feina, l'entusiasme i la paciència! :) i també per escriure.
      T'agraeixo les teves paraules que ajuden a seguir endavant i reconforten.
      Transmetre el que percebo amb fidelitat i sinceritat és com en sento millor.
      Ahir, havia més 130 persones des de França, més de 500 de la península, i altres d'Andorra, EEUU, Rússia, Alemanya, Xina, Brasil o Regne Unit mirant el blog i aquest era un dels posts que continuen llegint.
      Una abraçada gran, records per tots i fins ben aviat.
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!