diumenge, 31 de desembre de 2017

El millor croissant 2017: Gil Prat de la Pastisseria Prat "Can Carriel". La història d'una tenacitat.

Gil Prat de la Pastisseria Prat, “Can Carriel” de Roda de Ter, va ser el guanyador de la última i decima edició del “Millor croissant artesà de mantega d'Espanya” del 2017.
Aquest concurs l'organitza EPGB (L'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona) i com diuen les bases del concurs l'objectiu és motivar i reconèixer els coneixements i les habilitats dels professionals pastissers artesans precisament amb un producte emblemàtic de la brioxeria, el croissant.
En Gil és la quarta generació d'una família que des de 1900 han fet de la pastisseria el seu ofici. Des de molt petit ha conviscut amb l'obrador, el flaire de les pastes, la nata recent muntada, els tortells del diumenge i els de Reis, les coques de brioix i les de la revetlla de Sant Joan, les magdalenes, les palmeres, els llonguets o els brioixos, els nous torrons adaptats als nous gustos i tendències actuals amb els clàssics de sempre com els d'ametlla garapinyada o aquells de pinyons que tant records em porten o les pastes seques i les delicioses multicolors de rebosteria.
En Gil de formació és diplomat en Ciències Empresarials i llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses. S'ha format en pastisseria en diversos cursos, en l'aprenentatge i l'experiència de la pastisseria familiar on ha treballat i ha fet la pràctica del cada dia.

Ha aconseguit el millor croissant d'Espanya per la seva professionalitat, pel seu bon fer però sobretot per la seva tenacitat.

El croissant guanyador és un croissant de mantega, de banya recta, de 10 voltes caracteritza per un alveolat molt gros i un contrast de matisos de dolç salat que va evolucionat a mesura que te'l vas menjant.

Durant cinc anys s'ha presentat al concurs. Va veure com els dos primers anys no el varen tastar. Ha observat, ha provat al seu obrador com podia millorar i aconseguir-ho, ha elaborat centenars croissants fins que ho ha aconseguit. Ha tastat com eren els millors de les passades edicions per saber com podia millorar el seu. El sabor i el gust, el flaire, el color, l'aspecte, l'alveolat, el fullat, el format i l'acabat varen ser cada un dels aspectes que va valorar un jurat molt exigent al que tenia que convèncer.

Finalment després de cinc anys de feina el jurat va proclamar el seu croissant com el millor de l'Estat, amb un premi 1.000 euros i la promoció de la seva pastisseria als mitjans.

El Jurat d'experts estava format per el guanyador de la passada edició, en Toni Vera de la pastisseria Canal; en Josep Maria Rodríguez de La Pastisseria i campió del món de pastisseria el 2011, i en Giuseppe Piffaretti, el mestre artesà que elabora el Millor Panettone del Món, entre altres destacats professionals.

Les pastisseries i pastissers premiats en edicions anteriors han estat:
Canal (2016), Vallflorida Xocolaters (2015), Oriol Balaguer (2014), Ochiai (2013), Sweet by Abraham Balaguer (2012), Turull (2011), Hofmann (2010), i Badia Roca(2009), a l'any 2008, primera edició del concurs va ser per Pablo Iglesias, professor de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

Cada vegada que entrava a Roda llegia la frase del poeta també roden Miquel Martí Pol que diu “Tot està per fer i tot és possible. i deia: quan la llegia em donava força per seguir i pensava, perquè no jo? i finalment ho ha aconseguit.
Quan marxava li vaig dir: no canviïs el paper de la pastisseria. El paper de seda de color blanc amb un logo de color verd poma amb la papallona, les lletres blanques de la pastisseria és un símbol i un record. Va dir: Estem treballant en moltes coses volem mantenir el nom que sempre ens ha identificat, Pastisseria Prat acompanyada de “Can Carriel”, el nom de la casa que es coneix des de sempre. Em va somriure i em va dir estem molt contents. No ho dubto.  

"Feliç aquell que té coses per retrobar..." Elio Vittorini, Conversa a Sicília.

Pastisseria Prat - "Can Carriel"
Carrer Bach de Roda, 15
08510 Roda de Ter
Telèfon: 938 540 081

I que és el croissant ?

El croissant és un pastisset petit, elaborat amb pasta de full, en forma de mitja lluna, símbol de l'Imperi Otomà, que varen elaborar al 1683, per primera vegada els pastissers de Viena per commemorar la victòria de l'imperi Austrohongarès sobre l'imperi Otomà.

Un altra història, varen ser uns sacs de cafè que els turcs varen abandonar a Viena en la seva fugida. Un cafeter es va adonar que aquella "nova infusió" no agradava gaire i va decidir servir aquell cafè amb llet per suavitzar el gust i acompanyar-lo d'aquesta pasta en forma de mitja lluna al damunt de la tassa en record d'aquest fet històric. La reina Maria Antonieta el va introduir a França on es va popularitzar ràpidament i es va estendre per tota Europa convertint-se en uns dels esmorzars més emblemàtics de París. 


4 comentaris:

  1. Respostes
    1. I tant! Boníssim!! :)
      Gràcies Margarita. Tot esperant els Reis!

      Elimina
  2. M'agradat molt el post, tota l'història. Aquest concurs és una promoció molt bona pels pastissers, sense dubte. Tinc moltes ganes de tastar aquest croissant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Nerea. Està molt bé que es puguin organitzar promocions o concursos per poder promocionar la feina dels artesans pastissers i d'altres professionals, són incentius i reconeixements que ajuden a tirar endavant.
      Has d'anar-hi! 'agradarà la pastisseria i tot el que fan.
      A més a més tens la possibilitat de fer un dia - o un tour per la comarca que t'agradarà i gaudiràs de veritat.
      Gràcies per escriure i venir.
      Bon diumenge!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!