diumenge, 28 de febrer del 2021

Productes de Mercat – Nova entrega: La camamilla, les gambes, les faves, les nous, el porro.

Des de fa unes setmanes pots trobar a les llibreries i online una nova entrega de la col·lecció Productes de Mercat de l'editorial SD Edicions i arriben al número 71!

Aquesta col·lecció ha complert 15 anys i una mitjana de quatre a sis llibres per any.

Maria Luisa Samaranch, dirigeix l'editorial amb un petit equip de tres persones, amb professionalitat i bon gust. Publiquen llibres de cuina, i també il·lustrats, contes infantils i per adults, disseny, art, estètica i crítica.

Poc a poc han anat fen la col·lecció Productes de mercat, dins de l'apartat Cuina, a partir d'un producte i un recull de 10-12 receptes, elaborades amb aquest ingredient i un pròleg introductori on es descriuen els motius, les característiques i les possibilitats.

Les receptes són senzilles o creatives, tradicionals o innovadores. El producte de proximitat o altres que s'han anat incorporant a la nostra cuina com el kiwi o el salmó. El llibrets estan editats amb un paper de qualitat amb belles il·lustracions de Lluïsa Jover. Alguns llibres d'aquest col·lecció han obtingut reconeixements Gourmand Book.

Els autors poden ser reconeguts xefs, com Carles Gaig, Carme Ruscalleda, Mariona Cuadrada, Xavier Pellicer, David Solé o experts professionals de diferents àmbits, escriptors, poetes, periodistes, gastrònoms.

En paraules de Maria Luisa: “Estoy muy contenta de haber editado todos estos libritos de cocina y espero seguir haciéndolo ya que tenemos unos cuantos productos en fila esperando salir. Creo que es un lujo haber podido construir esta colección durante todos estos años, sobre todo debido a la cantidad de novedades que se editan y que hacen difícil que un proyecto se mantenga durante largo tiempo.”

Aquest any s'han publicat: La camamilla, les faves, les gambes, les nous i el porro.

La camamilla, Matricharia Chamomilla, de Glòria Coll i Jerez, Eva Macià i Fernández, Susanna Mases i Pallarés amb pròleg d'Àlex Mases, Alcalde de Linyola, on comparteix vivències personals de quan era petit per explicar com aquesta planta medicinal, aromàtica, curativa i de diferents usos ajudava als nens i les dones del poble aportant a les economies domèstiques uns petits ingressos que complementaven les economies familiars.

La camamilla de secà, recollida a Linyola, ha obtingut diferents reconeixements per la seva gran qualitat.

Tant és així i coincidint amb la primavera quan els camps es cobreixen d'aquesta flor càlida, groga i blanca es celebra la Fira de la Camamilla i Tractors antics, per revaloritzar aquesta petita flor que tant importància ha tingut i té.

Aquesta planta medicinal imprescindible a la farmaciola amb propietats guaridores i diferents usos, també, pot ser un ingredient, condiment i beguda a la cuina com han transmès les autores proposant exquisides receptes i preparacions salades, dolces i per tots. 

El llibre és de color groc, com si fos la llum i els camps que ens esperen després de l'hivern i els inicis de la primavera quan arriba la camamilla. Voldria destacar les boniques il·lustracions que acompanyen el llibre.



Ataronjat vermellós és el color de les cobertes del llibre, les pagines interiors de color rosa com si l'interior del llibre volés descriure a les protagonistes d'aquesta nova entrega: Les gambés del que és autora Margarita Torrents, qui introdueix aquest producte com un dels més preuats del Mediterrani. La seva visió amplia i la formació com llicenciada en Filosofia i Doctora en Biologia, transmet el seu coneixement gastronòmic de manera senzilla i pràctica. 

El pròleg descriu les característiques d'aquest marisc: l'habitat, les varietats, la comercialització, les propietats des del punt de vista nutricional i culinari. Després els consells de compra tant les fresques com les congelades, la descongelació i la cocció.

Les receptes que ens proposa tenen influència en tota l'àrea Mediterrània, del mar i la muntanya, i les possibilitats que ens ofereix aquest marisc a la cuina i la taula com entrant, aperitiu o plat principal convertint qualssevol plat en festiu.

Les faves, de color verd! amb il·lustracions que intueixen el gra interior i alineat dins de la beina vellutada. L'autor, Jordi Cervera, periodista, incansable escriptor, gastrònom i responsable del blog amb el mateix nom és autor d'un altre llibre de la mateixa col·lecció la galera.

Jordi Cervera ens presenta en el pròleg aquesta lleguminosa que es consumeix tendre o dins de la beina; descriu les seves característiques i virtuts; no s'oblida de cap referència ni de cap autor; del significat de les faves a la cultura, des de Sant Medir al tortell de Reis; els diferents llibres de cuina on fa un recorregut d'aquesta planta tant apreciada a Catalunya on té una manera de cuinar-se pròpia.

L'autor ens proposa dotze receptes atractives on no falten les faves a la catalana o les favetes del Motel Empordà o Josep Mercader, el plat que va significar un punt d'inflexió de la cuina catalana; també, una reconfortant crema de faves o les faves de gitano, recordant el foc i poder els calçots que deixem enredera o amanides amb productes de l'horta i del mar o acompanyades de pasta per anomenar algunes.

Les faves són anunci de primavera, temporada curta i tant esperades de les que en Josep Pla va escriure a El que hem menjat: “Sigui com sigui, sembla un fet acceptat que l’únic poble que ha creat una cuina acceptable d’aquesta lleguminosa en l’àrea de la devoració de les faves ha estat aquesta tribu de la què formem part”

Les nous de Glòria Baliu de color marró, color de calidesa com el producte que presenta en aquesta ocasió. Autora de més d'una trentena de llibres i d'aquesta col·lecció la ceba i les herbes aromàtiques.

El seu primer llibre, La cuina d'avui, amb més de vint i cinc edicions, un llibre avançat al seu temps, completament vigent, que em varen regalar els meus pares, sent el meu primer llibre de cuina. El seu llibre El cava a la cuina de la mateixa editorial va rebre el reconeixement a l'apartat vins Gourmand Book.

Vaig estar llegint el pròleg del llibre de les nous per poder escriure aquest post i una vegada més em vaig adonar que en la senzillesa i la simplicitat està l'essència del que es vol transmetre. L'origen, les propietats, i la saviesa de qui té un gran coneixement i fa fàcil, senzill i atractiu el que vol comunicar.

Gloria Baliu escriu dotze receptes que t'agradarà preparar: dolces, salades, un pa de nous, pastissos, i fins i tot una recepta de ratafia de nous. Em va semblar emocionat descobrir les quatre salses que proposa per acompanyar diferents plats. Un gran gest de generositat.

“Les nous són el fruit de la noguera i com escriu Glòria Baliu, de sempre, ha estat un fruit sec molt apreciat, tant per les seves qualitats organolèptiques com per les seves propietats saludables que se li han atribuït.”

M'agradaria recomanar-te una deliciosa combinació per esmorzar: pa torrat, un fil d'oli d'oliva verge extra i unes nous.

Per últim, El porro, allium porrum, del que sóc autora, de diferents tonalitats de verd, com cada una de es fulles d'aquesta hortalissa, amb unes il·lustracions expressives, situada entre la ceba i l'all. El porro sempre serà més dolç i amable.

Em sembla un llibre molt especial on cada detall ha anat sumant, fins que poc a poc va començar a tenir forma. No deixis de llegir el pròleg on trobaràs la informació necessària i referències que t'agradarà descobrir per donar entitat aquesta humil i elegant hortalissa que no ha faltat a les hortes.

Onze receptes, on no falten les clàssiques de la cuina francesa com la vichyssoise o la quiche, una recepta de la cuina medieval o el porro amb peix o acompanyant una cassoleta de xai i podríem reformular totes aquelles que vulguis, però, sobre tot, no t'oblidis del porro en el caldo setmanal.

Actualització d'aquest post novembre 2021: El llibre del porro nominat, en la seva categoria, en el certamen internacional Cookbook Awards 2022.

Diuen que és un reconeixement als que “cuinen” paraules…

En el proper post compartiré una recepta senzilla per fer amb porros que t'agradarà i,  pots preparar amb antelació ara que venen porros als horts.

D'aquesta mateixa col·lecció sóc autora del codony i La pera

Arribant la primavera productes de mercat s'acosta aquesta estació amb una nova entrega amb productes de temporada.


4 comentaris:

  1. Felicitats per aquesta faceta d'escriptora de llibres de cuina, Fina. Si son tan fantàstics com els post del bloc, anem molt bé. I felicitats als editors per una feina tan acurada.
    Moltes ganes de fer-hi una ullada.
    Llàstima que no es facin gaire presentacions amb públic, ara. Si se'n fa suposo que ho faràs saber...
    Una abraçada.
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Marta!
      Moltes gràcies per llegir els posts.
      Desitjo que t'agradin ...escrits i compartits d'❤️
      Una abraçada,
      Fina

      Elimina
  2. Felicitats una altra vegada Fina, pel post i pel llibre!
    Gràcies per ensenyar-nos tant.

    AMANCAY

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu Amancay, per tant!
      Fins ben aviat!💗


      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!