dimarts, 17 de maig de 2016

Pastís de formatge - Cheesecake


Cada primavera he escrit un post amb una recepta amb llet, ous i sucre. En aquest moment de l'any seguint els cicles naturals havia excedents de llet i ous, per això, no és casual que el calendari llaminer s'acompanyi de moltes preparacions amb aquests ingredients, des de Sant Josep a la segona Pasqua aproximadament. 

Aquest any, el pastís de formatge, tarta de queso o cheesecake. Unes postres que admeten tantes varietats com persones les preparen. No hi ha una única recepta, hi ha llibres que recullen fins una cinquantena, des de la més tradicional fins a les que s'acompanyen amb fruites exòtiques.

Avui la podem preparar en qualssevol moment de l'any. Unes postres lleugeres, bones, que no empalleguen, que porten poca farina i són segurament molt més bons que les comercials.

El pastis de formatge, amb altres noms o varietats s'elabora en molts indrets del món. Allà on havia un ramat i gallines; a pagès, als caserios, molt abans de convertir-se en un dels dolços més emblemàtics de la rebosteria americana i en especial de New York.

Que són sinó el flaó o les formatjades* de les Balears, del Maestrat, la quesada de Cantabria, les tartes de queso d'Astúries o del País Basc?. Preparacions lligades al paisatge verd i terres de pastura o altres preparacions de països veïns sense cap nom concret on els excedents de llet i derivats, i els ous serveixen per fer pastissos o cremes amb formatges, brull, brossat, recuit o mató.

*Etimologia: Formatge: Transformar la llet en formatge, i formatge, del llatí vulgar (caseus) formaticus, ‘(formatge) afaiçonat’ en una forma o motlle. Algunes llengües europees han fet derivar el primer mot d’aquesta expressió (caseus>queso, queijo, Käse, cheese), mentre que d’altres s’han quedat amb el segon (formaticus > formatge, fromage, formaggio).

En algunes preparacions s'afegeix als ous i la llet, farina, llard, mantega o ametlla; de vegades una base de bescuit o galetes triturades o una superposició de dues textures. Acompanyat d'un coulis de fruits vermells (gerds, grosselles o maduixes).També es pot presentar tèbia acompanyada de gelat crema de iogurt o crema fresca, passes de Corint o simplement fornejada. Un altre dia faré la que porta passes de Corint, per cert molt bona també.

Pastís de Formatge

Ingredients: (per 6 persones)

Pel pastís de formatge:
  • 1/2 paquet o 100 gr. de galetes Maries - "la buena Maria" :)
  • 50 gr. de mantega
  • 3 ous de gallines ecològics.
  • 300 gr. de mató o formatge fresc. Quan més bo sigui millor sortirà e pastís.
  • 3 culleres soperes rases de farina de blat de moro - Maizena
  • 9 culleres soperes rases de sucre.
  • La ratlladura de 1/2 llimona
  • La farina i la mantega necessària per preparar el motllo




Per acompanyar el pastís de formatge podem fer una salsa de maduixes o altres fruits vermells com les groselles o els gerds:

Ingredients per la salsa de fruits vermells:
  • 12 maduixes netes i tallades.
  •  6 culleres de postres de sucre
  • unes fulles de menta per decorar
Elaboració de la salsa de fruits vermells o coulis:
  1. Abans de començar el pastís posem en un bol les maduixes tallades i netes amb el sucre. 
  2. Deixar macerar.
  3. Quan el pastís estigui al forn, posem les maduixes tallades amb el sucre en un bol al bany Maria fins que desprengui els sucs. 
Reservem per acompanyar en el moment d'emplatar.

Preparació i elaboració del Pastís de Formatge:
  • Preparar un motllo desmuntable de 18 cm amb paper de forn untant-lo amb la mantega i la farina necessària.
  • Triturar les galetes amb el robot o les posen en una bossa neta i les treballem amb el rodet fins obtenir la galeta picada, ho barregem amb la mantega, a temperatura ambient i ho posem amb les mans en el motllo com a base.
Mentrestant Pre-escalfar el forn a 180ºC
  • Batre els ous, que estaran a temperatura ambient, amb el sucre fins que quedin emulsionats.
  • Afegir la ratlladura de la llimona, les 3 culleres rases de Maizena, el formatge fresc, mesclar amb una espàtula o amb velocitat baixa el minipimer fins que quedi una massa homogènia.
  • Abocar en el motllo que ja tenim preparat.
  • Baixar la temperatura del forn a 170ºC. Coure 45 minuts llargs, comprovar amb una agulla.
Presentació:
Deixar refredar, desemmotllar, tallar un tros i acompanyar-lo amb el coulis de fruits vermells i unes fulles de menta. El contrast del pastís amb un punt d'acidesa dels fruits vermells combina molt bé.
Comentari: Es pot fer sense la base de galetes per fer-lo més lleuger.

Que vagi de gust!

La recepta d'aquest pastís és des de que estudiàvem a la Facultat. A casa algú la broda! :)

Aquest dissabte, Bruce Springsteen i E Street Band varen actuar, al Camp Nou, a Barcelona Recordant el disc The River, acompanyats de més de 65.000 persones, demà actuarà a San Sebastián per continuar la gira Europea, The River Tour. Molt a prop, el restaurant Zuberoa, el Boss va tastar una dels millors Tartes de formatge que s'elaboren. Perfectament fornejada, cremosa i delicada, un dels seus postres favorits. Des de llavors grups de músics visiten el restaurant per tastar el formidable pastís de formatge. La complicitat, la màgia, la música. Molt més que un concert! Inoblidable.

10 comentaris:

  1. Aprofitant els millors productes que dona cada terra es pot fer el millor pastís de formatge a cada lloc. Un bon formatge fresc, cremós o recuit, ous, llet o crema, sucre... Es fantástic, no cal dir que qualsevol versió em sembla bonísima, des del més senzill fins els més recargolats! És exquisita la pinta que té, quines ganes de tornar a fer-lo!!!
    Un petonás;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. I tant! és així, cada lloc, el clima, la manera de fer, el producte i la mà de qui el fa el fa diferent i bo.
      Gràcies, Mireia,
      Una abraçada,:)

      Elimina

  2. Fina; Els pastissos de formatge, són la meva debilitat... des de que el meu germà -fa uns quants anys- va donar-me una recepta de pastís de formatge, sempre més he fet el mateix. M'explico: la "plantilla" del pastís de formatge és la que faig servir i a partir d'aquí l'he fet de molts tipus... amb nabius, amb vainílla, amb panses, amb formatge de cabra i llimona, els ous frescos de granja, que jo mateix vaig a buscar...
    Com molt bé dius Fina, tantes varietats com persones les preparen.
    Tinc demanat el llibre dels 50 millors formatges de Catalunya que en el post que vas fer per Sant Jordi en parles. Vaig donar-l'hi un cop d'ull per internet -l'editorial Cossetània- i n'hi havía dos que els conec i també els he visitat l'obrador, acompanyat d'un "post" cadascú d'ells i l'elaboració del pastís de formatge per acompanyar i menjar-ne, mentrestant es va assaborint i notes els gustos i sabors d'allà on estan fets...
    Salutacions Fina i moltes gràcies per fer aquestes entrades tant bones, acompanyades també del plat que l'acompanya,amb aquest cas, amb el pastís de formatge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Josepb,
      Aquesta plantilla, s'ha de gravar i patentar!!
      Crec recordar que vares fer un pastís amb el formatge del Serrat Gros, si?
      Que bé! és un bon llibre. El vaig comprar el dia de la presentació. Las autores, gran coneixedores del formatge, excel·lents fotos, la història de cada un dels formatges, les persones que els elaboren... en una edició molt maca, un recorregut pel país a través dels formatges! T'encantarà!
      Gràcies per les paraules. Veure que algú l'agrada dóna més sentit al que fas.
      Fins aviat,


      Elimina
  3. Uffff que aspecto tan fantastico y apetecible, es uno de mis pasteles favoritos, es una entrada muy sugerente, saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias, Jesús!
      Epero que salga bien y te guste :)!!

      Elimina
  4. Molt fan dels pastissos de formatge. N'hi ha moltes receptes i aquesta teva té una pinta boníssima
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. Siii!! Gràcies M. Glòria, T'agradarà. Si el vols fer més lleuger el pots fer sense les galetes.
      Petons.
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!