dimarts, 31 de desembre del 2013

Amanida de Quinoa, llenties i salmó fumat

Primavera 2023: 4.339 visites

S’acaba l’any segons el calendari. A l’altre part del món fa unes hores que ha començat. Tots tenim cicles o èpoques a la nostra vida que han comportat tancar una pàgina o començar un altra. Passar el full del calendari, de vegades, comporta que ens plantegem quins temes, en acabar l'any, tenim per resoldre o quins bons propòsits i nous objectius volem tirar endavant per l'any recent iniciat.
Per això, en acabar aquest any, volia escriure aquest post dedicat a la quinoa i la recepta d'un plat on un dels ingredients sigui aquest producte-aliment. L'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar  l'any 2013 "L’Any Internacional de la quinoa", en reconeixement a les pràctiques ancestrals dels pobles andins, que han sabut preservar la quinoa en el seu estat natural com a aliment per les generacions presents i futures, a través de pràctiques ancestrals de vida en harmonia amb la natura”. Aqui hi ha la informació sobre la quinoa per ampliar i anar més lluny.:))

La quinoa té un alt valor alimentari, pot contribuir en eradicar la fam al món i a l'hora és un bon producte gurmet. Estic segura que molts xefs han descobert les amplies possibilitats a la cuina, les noves idees, les textures tant interessants d'aquest ingredient tant versàtil  en infinitat de plats i preparacions. No va ser la patata vinguda d'Amèrica com tants altres productes que va transformar la cuina d'Europa i va servir també per eradicar la fam?
  
El plat que presento és internacional i de molts colors: Té la inspiració de Paris; Entre els seus ingredients està la quinoa en homenatge aquest producte i l’any que avui acaba, convido a descobrir; les llenties,  el llegum  tradicional que es menja la Nit de Cap d’Any a Itàlia, de dos colors: La verda de Puy i, les llenties taronges de Turquia; el salmó fumat dels mars de Noruega, l'oli d’oliva extra verge del Mediterrani, la sal Maldon d’Anglaterra o un altre sal que agradi, el pebre de Jamaica, i una planta aromàtica, les fulles de llorer de casa la mare i l'anet de la torratge de casa meva.:)). Amb aquesta entrada volia significar la pau al món.
La quinoa és un pseudo-cereal. Pertany a la família de Chenopodium (com l'espinac i la remolatxa) i no a la família de les gramínies com el blat. És una de les plantes més nutritives del món.
Origen: Els paisos Andins, principalment el Perú i Bolívia on es cultiva a més de 4000 m. d’alçada i a prop de la serralada dels Andes. “Cereal sagrat i misteriós” va ser batejat amb el nom de cereal mare o Quetchua amb el nom dels indis del Altiplà perquè oferia fertilitat a la terra. Atorga energia i vitalitat. El poble Inca s’alimentava de quinoa en la construcció dels seus gran temples i palaus on havien resistir  a dures situacions.
Les bones condicions d’adapatació del seu cultiu s’ha estès a molts països des d’America del Nord, alguns països europeus, el Marroc o Kenya. És resistent  a circumstàncies climàtiques difícils.
Característiques: És un producte sense gluten, ric en fibra, conté la major part d’aminoàcids essencials, àcids grassos no saturats (> 80%), àcids grassos essencials (>56%), proteïnes, minerals i vitamines.
A la Cuina : Possibilitats infinites. Podem preparar amanides, sopes, pures, llet, pastissos, galetes, flams.
Té un gust molt suau, neutra, una textura "enganxosa" que permet moltes possibilitats a la cuina sense cansar. Combina molt bé amb varietats diferents d'aliments.
Varietats: blanca, vermella i salvatge

Les llenties: llegum petita, plana i rodoneta. Hi ha diverses varietats (verdes, taronges, negres, marrons) Coneguda des de l’època els egipcis. En realitat és una de les llegums més antigues conegudes, cultivades des de fa més de 9000 anys. Posteriorment va alimentar a les legions romanes. Són molt nutritives i energètiques. Riques en ferro, fòsfor i vitamina B.
Es poden preparar calentes, en amanida o acompanyades d'arròs. Són molt adequades per portar a la feina en un tupper.

Per fer el plat he utilitzat la varietat taronja: originaria de Turquia i nord de Síria. Són molt habituals a Europa, Orient Mitjà i la India. En realitat és la llentia marró pelada i partida en dos. Té un color molt atractiu en cru quan està cuita es torna pàlida. 

La llentia verda de Le Puy és una varietat francesa molt bona i apreciada amb DO, junt amb la  negre l'anomenen el caviar de les llenties. Es cultiva en una terra molt bona amb unes condicions climàtiques adequades de terra, sol i sense humitat.

L’anet és una planta aromàtica, dolça i, utilitzada a la cuina escandinava tradicionalment per acompanyar  el salmó, els vinagres i cogombres. També en la cuina del Marroc.
                                         imatge Viquipèdia
La recepta:  Amanida de Quinoa, llenties i salmó fumat
Ingredients:
  • 125 gr. de quinoa
  • 160 gr de llenties verdes
  • 80 gr de llenties taronges
  • 160 gr. de salmó fumat
  • ½ ceba
  • Dos fulles de llorer
  • Una branqueta d'anet 
  • Oli d’oliva verge extra
  • El suc de mitja llimona
  • Sal Maldon
  • Pebre Jamaica
  • Aigua per bullir

Preparació i cocció

És molt important abans de cuinar la quinoa rentar-la  prèviament per eliminar la saponina que conté, rentar-la uns segons, sota l'aigua freda, podeu veure que puja la saponina a la superfície, no deixeu-la en remull perquè llavors no es pot eliminar.

Renteu les llenties per si hi ha alguna pedreta o terra. Aquesta classe de llenties no cal posar-les en remull amb antelació.

Cadascun dels ingredients els bullim per separat i d’aquesta manera:
                                       Una foto de com queda la quinoa una vegada cuita és sorprenent
  • La quinoa una vegada rentada. Poseu aigua en un cassó i quan arrenca el bull coure 20 o  23 minuts 
  • Les llenties verdes amb la fulla de llorer les courem uns 25 o 27 minuts - comprovar -
  • Les llenties taronges amb la fulla de llorer, tant sols 10 minuts. Recordar que ja estan pelades i es poden desfer
Mentre estan tallem la ceba en trossos petits. 
En una cassola posem un raig d’oli afegim la ceba tallada fins que quedi transparent. Quan faltin 5 o 6 minuts per acabar la cocció de les llenties verdes les incorporem en aquesta cassola per acabar la cocció i aromatitzar.
Tallem els salmó en trossos petits. Reservem
Piquen l’ànet. Reservem i guardem una part per decorar.

Presentació
En un bol que ens hi càpiguen tots els ingredients posem el suc de la llimona, una mica d’oli i ajuntem tots els ingredients, afinem de sal i pebre, afegim el salmó i decorem amb l’anet. També podeu fer versions individuals.

Bon profit!
La meva proposta de maridatge.... m'encanta!! el vaig tastar,  un "País". Santa Digna Estelado Rosé de Torres. Un escumant de raïm antic

Estris: cassoles, coladors, espàtules, ganivets, tallant
Una botiga: Al Gra, mercats, herboristes, productes ecològics, El Corte Inglés
"La Terra proporciona suficient per satisfer les necessitats de cada home, però no la seva cobdícia". Mahatma Gandhi

10 comentaris:

  1. Gràcies per explicar-ho tan bé, tinc quinoa a casa, o sigui que provaré la teva recepta!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia VISCalacuina,
      Gràcies a tu, pel teu comentari. T'agradarà de veritat! Un Bon Any 2014!

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    Se me ha ocurrido dar un vistazo a Cuina Cinc, para ver si el año nuevo había traído alguna novedad y si, efectivamente, ahí está tu nueva entrada sobre la quinoa, producto que se está infiltrando.
    Pará mí la quinoa es término de consulta. No tengo referencias personales. Mejor dicho, no tenía. Me parece que fue hace tres o cuatro días que al llegar a casa por la tarde, vi una cazuela casi llena de lentejas con una cosita blanca, como si fuera arroz, y le pregunté a Pepita, mi esposa, que lentejas eran esas.
    -Calla, calla, me dijo. Me hizo ilusión preparar una receta –todas las semanas hace un día lentejas- del libro de David de Jorge y Martín Berasategui, “Lentejas de verdura y cereales, de Luisa López”, con quinoa y curry. Pero no ha salido bien, no nos ha gustado.
    Le he dicho que no se preocupe. La próxima prueba la tiene que hacer con “Amanida de Quinoa, llenties i salmó fumat”. ¡Seguro que con esta receta, no falla!
    Un saludo y ¡Feliz año nuevo!
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día Sebastián y un Feliz Año Nuevo!
      Gracias por tu aportación y comentario.
      Hacía tiempo que tenía guardada información de la quinoa.
      Cuantas posibilidades de este pseudocereal. Poco a poco se irá introduciendo.
      Que casualidad!! que Pepi preparará, también, un plato con Quinoa y lentejas!!
      Nada menos del libro Berasategui/David de Jorge, “Lentejas de verdura y cereales, de Luisa López”
      Un consejo imprescindible antes de cocer la quinoa hay lavarla previamente para poder eliminar la saponina que contiene, unos pocos segundos debajo del grifo de agua fría (en un colador muy fino es más práctico o en un recipiente pequeño veras cómo sube la saponina a la superficie, no la dejéis en remojo porque no la podrías eliminar. (si no se lava no sale bien, consejo del vendedor)
      Con salmón ahumado queda un plato nuevo, festivo y parece que saludable:))
      Que tengas un buen día!.
      PD: El cartero real ya ha llegado

      Elimina
  3. Sempre em miro a les prestatgeries del lloc on compro, les bosses de quinoa (i també les de polenta), sense q em decideixi mai a fer el pas.

    Però ara després de llegir-te,crec que m'atreviré.

    Bon 2014!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Ricard,
      També m'agrada mirar productes diferents o d'altres llocs. Amb la quinoa tenia ganes de fer alguna cosa. Me n'alegro que el post hagi servit perquè la provis. No t'oblidis, és molt important rentar-la, és imprescindible, tant sols llavors et sortirà bé.
      La polenta, no l'he fet, però si la vaig provar a Itàlia.
      El xef mediàtic, Jamie Oliver, l'agrada presentar-la per acompanyar alguns plats com el pollastre en substitució de les patates fregides. Tinc un llibre on surt la manera de fer-la.
      Gràcies igualment per tu! Molt Bons desitjos i, que els RRMM siguin generosos! (si en feu),
      fina

      Elimina
  4. UNa recepta super completa, la combinació de la quinoa i les llenties és molt sana.
    La presentació queda molt elegant, i amb el samó encara millor.
    Com sempre, un post molt interessant i de referència!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Gemma
      Sembla que ha sortit saludable i, com dius amb el salmó dóna un toc festiu en aquest plat.
      Bona jornada!

      Elimina
  5. Interessant aquest producte la Quinoa, té l'aspecte de l'arròs una vegada cuita, no ho coneixia. Un bon any Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Neus,
      Efectivament, una vegada cuita té l'aspecte d'arròs. Té un sabor suau.
      Gràcies pel comentari. Contenta de tenir notícies. Un Bon Any per vosaltres!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!