Hivern 2023: 1.791 visites
El brownie o marronet d'aparença poc vistosa però realment deliciós és un altre dels dolços que va ser un casual i feliç accident. Té una textura sorprenent per no portar llevat en els seus ingredients cruixent per fora i tendra per dins.
El brownie o marronet d'aparença poc vistosa però realment deliciós és un altre dels dolços que va ser un casual i feliç accident. Té una textura sorprenent per no portar llevat en els seus ingredients cruixent per fora i tendra per dins.
Aquests pastisset nord-americà, de començaments del segle XX, el preferit de Katharine Hepburn és un clàssic de molts receptaris i blogs de cuina.
A partir de la recepta clàssica s’han fet variacions i s’ha reformulat de moltes maneres. Amb xocolata blanc, amb gerds, maduixes, altres fruites o fruits secs, amb caramel o melmelades.
El xef David Heras en el llibre “La cuina dels cartells modernistes" presenta un brownie de galetes i gelat de maduixes amb pebre i crema de cardamom
foto del blog Libros de cocina y gastronomia
o la Gemma del blog La cuina de casa recentment ha presentat un brownie de xocolata amb llet i fruits vermells inspirat en els brownies de Jordi Roca. Per citar alguns exemples.
Sigui quina sigui la versió, des de la més clàssica, fins les més innovadores hi ha unes dades que cal tenir en compte perquè sortí bé:
- Respectar el temps de cocció per aconseguir que sigui tendre per dins.
- Les nous que es fan servir en el clàssic brownie són les de pacana. (he posat les del país)
- Resulta perfecte si l’acompanyem amb nata líquida freda.
- Convé menjar racions petites pel seu alt contingut calòric.
Pendent de publicar el brownie des de que vaig començar el blog, volia que fos el temps de les nous, producte excel·lent i, entrada la tardor al punt de l’hivern.
Nutricionalment són unes postres calòriques però tot depèn de la quantitat que mengem, a més a més la teobromina, substància que porta la xocolata ens ajudarà a pujar els ànims i les nous com escriu la Dra. Pilar Senpau en el seu llibre Fruits de la vida: "Cuiden el nostre cervell aporten gran quantitats de vitamina E, reina dels antioxidants, actua eliminant els radicals lliures i el colesterol dolent o LDL, permet a les nostres artèries cerebrals estar en les millors condicions per fer arribar oxigen a les neurones”.
Les nous són el fruit de la noguera. El temps de recol·lecció és a la tardor, podrem fer pa, galetes, o pastissos, gelats, però també es poden utilitzar verdes per fer la ratafia. Les nous són consumides des de l’ època dels grecs.
Les nous del brownie i de la foto són d'una noguera de casa que vaig plantar, collides per nosaltres, amb elles també faig l'amanida de tardor, la ratafia, el ponche , coques i gelats.
El Brownie un pastisset ben fàcil (6 o 8 persones)
Ingredients:
- 120 gr. de farina
- 150 gr. de sucre
- 1 pensament de sal
- 2 ous de gallines felices
- 120 gr. de mantega Cadí, Armengol o la que us agradi
- 175 gr. de xocolata negre fondant
- 1 c/c* de xocolata pur Valor
- 150 gr. de nous del país pelades.
Preparació i cocció
- En una safata rectangular posem paper anti-adherent i untem amb mantega. Reservem.
- Fondrà al bany maria la xocolata i la mantega. Reservar
- En un atuell batre els ous amb el sucre i el pensament de sal.
- Afegir la xocolata i la farina passada pel sedàs.
- Incorporar-hi les nous i afegir la c/c* de xocolata pur
- Abocar-ho en el motlle igualar la superfície amb una espàtula.
- Entrar al forn pre-escalfat a 180º C uns 25 minuts
- Comprovar amb una agulla, si surt neta és cuit. No té que quedar sec.
*c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa
El resultat a taula del brownie és excel·lent, es presenta tallat en trossets rectangulars i si s'acompanya amb gelat de vainilla o d’iogurt, una delícia. Tindrem la satisfacció personal que hem fet un dolç boníssim. El brownie no deixa indiferent a ningú amb un cafè o un te resulta excel·lent per una tarda de fred.
Bon profit!
Estris: Atuells, espàtules, sedàs, bàscula, safata, paper antiadherent
En record i homenatge a Mandela i a l'actriu Katharine Hepburn, el brownie i l'escena de la pel·lícula: "Guess Who's Coming to Dinner?"
Us agradarà:
Us agradarà:
Gràcies per parlar del brownie de xocolata amb llet del Jordi Roca :)
ResponEliminaLa veritat és que jo hi vaig trobar a faltar les nous... per mi un brownie ha de portar nous, com el teu ;) Llàstima que aquí costi tan trobar les pecanes.
Un article excel·lent, com sempre!
:)) Bon dia, Gemma, és millor posar nous.
EliminaSi vols, jo he trobat pecanes als mercats municipals a les parades de fruits secs o alguna botiga gurmet.
Moltes gràcies
Deliciós, el brownie. I ben presentat com el teu encara més bo!
ResponEliminaMolt bo! Moltes gràcies un bon dia!
EliminaAmiga Fina:
ResponEliminaLeo con atención tus entradas, que siempre asombran por los detalles importantes que hacen referencia al tema, las originales y bonitas fotos con que las acompañas.
El aspecto tentador de los tres pisos de chocolate con nueces, me hacen pensar que con la mitad de uno de los pisos me daría por satisfecho, dada mi mermada capacidad para este tipo de gollerías, que no quiero llamar tentaciones.
Me encanta también ver los videos que acostumbras a incluir y que hacen referencia al tema. Siempre consigues localizar pequeñas películas relacionas. Le he dado a “play”, para ver el brownie de “Adivina quién viene esta noche”, y, al momento, me he quedado con la misma cara de Katharine Hepburn. No me he tenido que sentar por que la lo estaba. ¡No me lo esperaba!
Un saludo,
Sebastián Damunt
Bon dia, Sebastián,
EliminaMuchas gracias. Intento buscar la imagen (para mi) más bonita o que transmita lo que quiero expresar.
Este post aunque cortito quería transmitir cosas diferentes pero al mismo tiempo relacionadas.
Temporada de nueces, el brownie tan bueno y tan sencillo.
El postre preferido de la actriz Katharine Hepburn y de muchos!!
La película excelentes actores. Ocho nominaciones y dos Oscars. Trata el tema del racismo aunque es una familia liberal ...- Mandela -,
Un día agradable:)). "Bossinets de felicitat" al leer tu opinión.
Saludos,
Aquest és un dels pocs postres dolços del meu petit repertori....
ResponEliminaL'alterno amb la Tatin... Però ni un ni l'altre, fa més d'un any que no faig.
Salut!
...menys mal:))
EliminaQue bé! doncs som-hi!! i, això? el temps?
Gràcies pel comentari. Vares veure la recepta de tatín fa poc?:http://cuinacinc.blogspot.com.es/2013/11/aniversari-blog-2-anys-tarta-tatin-de.html
Bona setmana!
Has vist que el teu blog surt recomanat a la revista CUINA del desembre? :)
ResponEliminaMoltes gràcies, Gemma per fer m'ho saber.
EliminaVaig comprar la revista i vaig posar la pàgina al facebook de cuinacinc. Molt agraïda!
Bona setmana,