dimarts, 5 de febrer del 2013

Una tassa de xocolata desfeta

Hivern 2024: 22.644 visites

A qui no l’agrada la xocolata? Qui no somriu davant d'una tassa de xocolata? Recordeu la pel·lícula Chocolat i els canvis que es produeixen en aquell poblet quan s’obre la xocolateria?
Llibres, pel·lícules, webs dedicades aquest aliment, en la manera de preparar-lo, les seves aplicacions en la pastisseria o de les propietats beneficioses per la salut. A Barcelona hi ha una gran tradició en la preparació i degustació d'aquest aliment fins i tot podem trobar el Museu de la Xocolata

El Baró de Maldà, reconegut gurmet escrivia en el seu dietari les previsions meteorològiques i el gust per la xocolata que descrivia com “addicció”:). Les tradicionals xocolateries del carrer Petritxol, les granges o les més actuals i especialitzades com Cacao Sampaka, Chocolat Factory, Bombons Blasi, xocolaters des de 1877, família catalana de cinc generacions elaborant xocolata, o l'espai-cafeteria de la Casa Amatller, on podem comprar o tastar els millors xocolates.

Lluís Permanyer escrivia al diari La Vanguardia: "Les xocolateries varen merèixer una acollida entusiasta" on al segle XIX es comptabilitzaven a Barcelona més d'un centenar.!

El cacau, com molts altres productes és un aliment originari d'Amèrica del Sud. Primer va ser Cristòfol Colom o Cristóbal Colón , segons les llengües, i uns anys més tard,  Hernán Cortés, qui es va fixar en les copes d'or on es presentava el cacau líquid, el cacau es prenia com si fos una infusió per l'efecte energitzant. Després, observaria els beneficis que aquesta beguda produïa en els seus homes.

El cacau va arribar a la cort espanyola on els Padres Agustinos varen conservar com un secret la manera de preparar-lo. Després passaria a França, Anglaterra, Bèlgica, Àustria i Suïssa on el cacau es va transformar, i va ser un dels primers països en preparar-lo amb llet. Els experts xocolaters consideren que el millor cacau del món és el d'Equador.

Estudis clínics han conclòs que el consum de xocolata té efectes antioxidants, afavoreix la circulació, conté àcids grassos essencials, minerals com el ferro i el magnesi, vitamina B9, fibra, flavonoides  efectes vigoritzant, la teobromina, substància que estimula el sistema nerviós central, i altres substàncies fitoquímiques totes elles beneficioses per l'organisme. Eduard Punset en el programa Redes va recollir estudis recents en la millora de l’estat ànim que produeix el consum de la xocolata. Aquí deixo el vídeo.
Quan érem petits, a l'hivern, els diumenges per esmorzar no faltava la xocolata desfeta. Però sempre havia tres dies a l’any que la  mare prepara la xocolata a la tassa, (o xocolata desfeta): El dia de Nadal i el dia de RRMM per esmorzar i, el dia 5 de febrer, festivitat de Santa Àgueda, per berenar. Tradició que ha mantingut des de que era petita. 

Aquesta Santa Siciliana és festejada i celebrada en moltes poblacions. Tinc la sospita que la influència podria ser per l'expansió de la Corona Catalana Aragonesa en aquella illa. I així, molts pobles del Segrià, La Franja, l’Aragó des de l'Alt Aragó, els Monegros fins la Matarranya , i el País Basc podem trobar aquesta tradició i les celebracions que l'acompanyen en aquest dia dedicat a les dones on s’inverteixen els papers i coincideix pels vols de Carnestoltes.
                                Celebració de Santa Àgueda foto Karkara Orainkaria
Aquell dia les noies  festegen la festa prenen xocolata desfeta, celebren balls on elles són qui trien als nois per ballar. Decidien, ordenaven o eren investides alcaldesses. 

La Doctora Josefina Roma diu: "no és una relíquia folklòrica, encara que molts la voldrien reduir a això. Es tracta de la reivindicació del paper total de la dona en la societat, perquè transmet la vida, sí, però aquest fet no l’aparta sinó que li confereix un paper sacerdotal en un dels moments més significatius de l’any, el moment del pas, de l’hivern a la primavera, interpretant el seu paper en la lluita entre el bé i el mal, i contribuint a aquest renaixement de la vida que semblava condemnada per la inèrcia de l’hivern".
  Imatge  del llibre La Cuina dels Cartells Modernistes 
L’altre dia, estava molt cansada havia tingut un dia molt llarg de feina i poder amb l’idea de com preparar millor aquesta entrada vaig anar a Cacao Sampaka, al carrer del Consell de Cent, a prop de la feina, i vaig prendre una tasseta de xocolate asteca (80% cacau).  Una de les dues varietats que podeu trobar de xocolata a la tassa calent. Aquesta m’agrada més pel seu sabor més intens. No sé si va ser fer alguna cosa diferent del que és habitual, en el dia dia, però de sobte, aquell instant de tranquil·litat, al final del dia, em va donar vitalitat, em va reconfortar i em va fer una mica més feliç. El meu estat d'ànim va millorar i va desaparèixer, una mica, el cansament.

Amb aquest post tan sols vull recomanar-vos: un clàssic que mai passa de moda: Una tassa de xocolata desfeta calenta. Que  ve tant de gust, ara, a l’hivern.
 
 imatge de l'exposició publicitat "retro" Unim

Per preparar una tassa de xocolata
  • Escalfeu ¼ de litre (un tassó) de llet, pot ser descremada,  sense que arribi a bullir. 
  • Afegiu 5 cullerades soperes de cacau en pols de bona qualitat. 
  • No deixar de remenar fins que bulli i deixar coure 2 minuts més.

Proporció o quantitats per 4 o 5 persones 200 gr. de cacau per litre de llet

Suggeriments per acompanyar la xocolata desfeta:
  • Una deliciosa manera de preparar la xocolata és acompanyar-lo amb nata muntada de bona qualitat, (no d'esprai). Aquesta manera de menjar la xocolata es diu suís. Però, si aneu a Madrid i demaneu  un suís us portaran  una mena de “bollito” semblant al brioix.!!
  • Amb pa torrat, coca de forner, melindros o xurros.
  • També podeu afegir al cacau algunes algunes espècies al vostre gust com la canyella, la vainilla o el pebre rosa ummmmm!!
Estris: Un cassó, espàtula o cullera de fusta (una pels dolços) 

Bon profit!!

Tradició: Molts pobles de Catalunya el dia de la Festa Major fan una gran xocolatada popular a la plaça del poble! nens i grans fan cues per prendre una tassa o un vas de xocolata desfeta!

Poema de Miquel Martí Pol

Pel·lícules:
Un llibreCiència i xocolata
actualitzat 8.02.2013














T'agradarà veure el post del pa amb xocolata i oli d'oliva 




27 comentaris:

  1. Jo en vull!!!!
    Doncs jo acabo d'esmorzar un pa de llet amb perles de xocolata que el diumenge va sortir de la meva panificadora. Deliciós!!!
    Bon dia, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estàs convidada:))
      Doncs no l'he vist aquest pa deliciós amb "perletes" de xocolate... al teu espai? sortirà aviat?
      Molt bon dia! aprofitem el diumenge!

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    Me he acercado a Cuina Cinc con ánimo de ver cómo te iba con el traslado de Ferran Adrià i elBulli y de repente me encuentro con una taza de chocolate, con ¡pan tostado!.
    Me ha encantado lo que nos cuenta Antonio Bulbena en el vídeo que nos señalas. Cien por cien positivo. Esto nos anima, pues, por aquello de las dietas, el chocolate solemos tenerlo en arresto permanente.
    Siguiendo tus indicaciones, aunque hoy ya es día 6, esta tarde pediré una taza de chocolate -lo de la nata montada me entusiasma- y acompañaré, no con la tostada, pues no me suelen quedar con el punto perfecto que se aprecia en tu foto, probablemente con unos carquinyolis que prepara mi amigo Busquets de Cabo de Palos.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián!!
      Que suerte que alguien se ocupe de desmitificar los atributos negativos que le han dado al chocolate. Con lo bueno que es:))
      Me alegra que puedas compensar tus largas caminatas y el chocolate te de fuerzas y "ánimos". Que bien!!
      Cualquier día es bueno para una taza de chocolate! y con carquinyolis mucho más!
      Saludos al amigo Busquets!
      Bon profit y, un buen y feliz domingo!

      Elimina
  3. Reconozco que soy chocoladicto. No soy amigo de los dulces en general. El chocolate...es otra cosa. Un saludo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quien no amigo Toni!
      Seria al único dulce/producto que me costaría renunciar. Es mi debilidad!
      Bon diumenge!

      Elimina
  4. Me encanta el chocolate. En tiempos, era mi desayuno de todos los domingos. Ahora y de vez en cuanto, es cita obligada pasar por una chocolateria a disfrutar de una taza, con o sin churros. Tambien comprarlo para llevar a casa y disfrutarlo con la familia. Besos Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, si Pilar. También era mi desayuno de los domingos en invierno.
      Ahora, siempre tengo una tableta de chocolate negro (85%) es mi preferido!! no puedo resistirme. Y los domingos son más domingos con un trocito de chocolate con el café o para desayunar!
      Pues sí, el chocolate hace fiesta y nos reúne con la familia!
      Besos y feliz domingo con todos los tuyos:))!!

      Elimina
  5. Ay, por Dios.... el chocolate. En mi casa el chocolate del cumple de la abuela es sagrado. Día 26 de diciembre, después de comidas y cenas en familia y de comer a lo grande, a las siete de la tarde ¡Gran chocolatada con churros! no reventamos de milagro pero los gruñidos de placer no los escondemos. ¡Me encanta toda la información que nos has dado!.
    Y que sepas que Cristina se va a su casa con los ojos vidriosos de las palabras tan bonitas que has dejado en nuestro blog. GRACIAS.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ay doloretes... que suerte hemos tenido que se han dedicado a investigar. Lo prohibían en todas las dietas!!! hasta que alguien se le ocurrió investigar de los buenos efectos de teobromina!! bendita sustancia:)) que nos ayuda a sonreír.(si quieres mira el vídeo, te alegrará).
      Que bien el cumple de la abuela...todos reunidos, chocolate y felicidad, ella la más feliz:)) Per molt anys!
      Una abrazo grande a cristina de mi parte! y para ti también!

      Elimina
  6. molt bon post !!! una forta abraçada fina !!!

    ResponElimina
  7. Al meu poble es celebra Santa Àgueda amb una missa i berenant xocolata. A mí no m´agrada molt, però de tant en tant m´abellix . Potser demà el tinga a taula per desdejunar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Caram!! aquesta Santa Àgueda em penso que té moltes fans!!
      Sempre hi ha un moment i, molt bon profit en aquest esmorzar!!

      Elimina
  8. El chocolate, digamos que soy un poco antiguo y esos días que no trabajo. Me bajo a la churreria y traigo grasientas, pero realmente grasientas porras y chocolate caliente para la familia. En fin, uno es como es. Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pequeños o grandes placeres que nos reconcilian con la vida!
      Disfruta:)) que buenos! Ahora en invierno sientan de maravilla.
      Que tengas un día agradable!

      Elimina
  9. xocolate con nata, como se prepara?

    ResponElimina
    Respostes
    1. M. Carme,
      Un xocolata amb nata, anomenat suís a Barcelona, és senzillament una tassa de xocolata desfeta en la que afegim nata muntada. Una delícia!!
      No posis nata d'esprai!
      És millor comprar la nata muntada sense sucre en les pastisseries o comprar "nata líquida" especial per muntar i fer-la tu a casa.
      En el post dic alguns lloc on la pots tastar a la ciutat de Barcelona..
      PD: En altres llocs anomenant "suís" a una pasta semblant al briox. Al post ho explico, també.

      Elimina
  10. Avui diumenge n'he esmorzat, deu ser que deu venir el fred...
    És un esmorzar de família, reconfortant, sa i deliciós; que fa festa i no només pels petits.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No hi ha millor descripció! La xocolata ho té tot! Que bé agrada a tothom!
      Moltes gràcies :)

      Elimina
  11. Moltes gràcies Fina! M'ha agradat moltissim! Petons i segueix amb els teus bons consells!🌷💚💋💋👍

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Carmen!!
      Feliç dissabte. Gràcies per venir i escriure!
      Que no falti la xocolata!!
      petons
      :)

      Elimina
  12. Moltes gràcies Fina! M'ha agradat moltissim! Petons i segueix amb els teus bons consells!🌷💚💋💋👍

    ResponElimina
  13. Hola Fina,
    encara que amb retard, se m'acuden un parell de coses.
    Per a mi, la xocolata desfeta cal fer-la amb aigua i no pas amb llet. Molt més saborosa i lleugera!
    De fet, quan érem petits es distingia entre xocolata a "l'espanyola" feta aigua i espessa o "la francesa" amb llet i molt més líquda (poc més espessa que un Cacaolat). Ara el més habitual a les xocolateries és trobar-la espessa però amb llet, pel meu gust una combinació força embafadora.
    Al parlar de xocolateries de Barcelona, trobo a faltar Can Viader, del carrer Xuclà, que la fan amb aigua i espessa. La primera opció és sucar-hi melindros, tot i que també tenen xurros per a qui en vulgui. El suïs -especialitat de la casa- amb la nata recent batuda, fa un contrast entre fred-calent i sobretot amarg de la xocolata (feta amb aigua i poc sucre) i dolç de la nata que és brutal.
    Tasta-ho i ja m'ho sabràs dir.
    Una abraçada.
    Marta Ballester

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta,
      Avui, he publicat una imatge a Instagram de la xocolata desfeta i acabo de veure el teu comentari. Abans, Google t'avisava quan havia un nou comentari, ara, sembla que no. Sento no respondre fins avui.
      Poder m'havia d'haver allargat més en el post. Vaig entendre que havia molta informació i poder cansa.
      Quan feia COU...part de la "paga" estava destinada a la xocolata. M'agrada moltíssim. Des de la residencia d'estudiants un cop a la setmana anava al centre a prendre un suís!
      En el post escric sobre les granges i xocolateries en general i la tradició "xocolatera" de Barcelona i entenia que quedaven incloses totes! Granja Viader l'anomeno aquí: cremacatalana Excel·lent i un lloc de referència.
      M'encanta el suís, el contrast i tot el que has escrit!
      Moltes gràcies i una abraçada,
      Fina

      Elimina
  14. La recepta que poses és de llet amb cacau, no de xocolata desfeta. No incorpora ni sucre ni cap espessidor (midó). Amb una recepta així no et sortirà res que s'assembli a la primera foto. Et sortirà una líquid amb la consistència de la llet i el color d'un cacaolat, com a molt.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Viktorbir,
      A les botigues i els súpers trobaràs més o menys tres varietats de cacau:
      cacau en pols per dissoldre amb llet per esmorzar, berenar o quan et vingui de gust;
      cacau pur, sense sucre afegit, que podem utilitzar per rebosteria, per dissoldre amb llet o altres begudes vegetals o per posar a un cappuccino i, finalment "el xocolata a la tassa", de diferents marques, que porta en el seus ingredients sucre, midó etc. Aquest últim és el que s'utilitza en la preparació que comentem. Seguint les indicacions del fabricant o les que he escrit en aquest post i el respecte al temps de cocció et sortirà una tassa de xocolata desfeta com la de la imatge d'aquest post o alguna de les que he publicat a Instagram.☕️🍫
      Així ho fem a casa i així ho he escrit.
      Després, vindria tot el món de les rajoles de xocolata


      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!