dijous, 27 de setembre del 2012

Amanida de Tardor

Tardor 2023: 10.563 visites

El dissabte va començar oficialment la tardor. Encara fa calor però ja s’ensuma la nova estació de l’any: els arbres tenen un altre color. En els mercats trobem les últimes fruites de l’estiu: els melons, les darreres prunes i els últims préssecs però ja podem trobar: les pomes noves, les peres, els caquis, els moniatos, les castanyes, els codonys, les primeres magranes i les figues que varen arribar a l’agost i continuaran fins a final d’octubre. La revista Cuina va dedicar-li una portada. També trobem els bons i saludables fruits secs com les avellanes, les ametllesles nous d'aquí quatre dies, els enciams sobretot el francès i el llarg.

Així que, tenim tots els colors de la tardor a punt. Us porto una amanida fàcil de fer, molt bona i que pot ser un  plat únic.
Les amanides són senzilles de preparar, porten vitamines, minerals i ens ajuden a estar millor.

Productes frescos i de temporada el resultat a taula sempre satisfà.
Per fer aquesta amanida un dels productes que farem servir, aprofitant el últims dies són: 

Les figues: són el fals fruit de la figuera, en realitat és una inflorescència. De la família de les moràcies. Com si fos un conjunt de fruites molt petites. He llegit que la seva composició seria al reves de la maduixa es replega cap a dins i s’embolica com per protegir-se. 

Conegudes des fa milers d’anys. A la Bíblia és la fruita més anomenada, al Corà diu que és l’únic fruit que es pot portar al cel, pels Budistes és la fruita sagrada. A l'antic Egipte el trobem en moltes representacions. Grecs i  romans eren gran consumidors. Aquí us deixo una imatge d’un fresc d’una casa de Pompeia molt ben conservat, preciós i d'una gran delicadesa. La fruita més coneguda i antiga de tota la Mediterrània. Sembla ser que els fenicis i grecs la varen portar  a tots aquest països.  
Zones de cultiu: Des d'Esmirna a Turquia, Grècia, Itàlia, Marroc, les conegudes figues d’Alguaire, les de Fraga havien estat les més prestigioses, Empordà, Morella, BalearsAlacant, Múrcia fins Extremadura

Varietats: Fruit de l'arbre Ficus carica, del qual hi ha nombroses varietats que es distingeixen principalment pel color de la pell i per la forma més o menys llarguera; les més saboroses són les de la varietat de coll de dama o de senyora. Així la descriu el diccionari d’Alcover Moll: Figa de coll de dama: és blanca o negra, amb el capoll llarg, la pell gruixuda, i la molla molt vermella i dolça; és de les figues considerades com a millors (or., occ., val., bal.); també en diuen figa coll de senyora (Rosselló, Empordà).
                                          va caure una nou a dins de la capsa:)) varietat coll de dama
Dos cops a l’any a l’agost les primeres anomenades figaflor i, ara al setembre podem trobar-ne fins a finals d’octubre anomenades pròpiament figues. Un fruit molt efímer. Per això hem de gaudir de la seva temporada.

Propietats: Contingut energètic indispensable per recuperar-se física i psíquicament. Riques en fibra, potassi  magnesi i vitamines ajuda a controlar el colesterol i combat la hipertensió. El seu contingut en glucosa ens millora a l’instant. Del llibre Fruits de vida de la Dra. Pilar Senpau. Es mengen fresques i seques, aquestes més calòriques.

Cuina: acompanya amanides, o pastissos, amb l'ànec o magret d'ànec, foie gras, amb guisats, sorbets, gelats, melmelades, chutneys, o farcides de crema.

El Formatge que recomano en aquesta amanida és un Blau.  Són prou coneguts els blaus: Roquefort, Stilton, Gorgonzola, Cabrales. Però, avui, posaren uns altres blaus a taula, diferents i de petites produccions.
He triat per presentar el plat un Zelu Koloria: El seu nom és molt bonic significa "color del cel". No podia ser més maco. És un formatge de llet crua d’ovella del Pirineu Francès. La producció és des del juny fins al novembre, marida perfectament amb les figues i el raïm. Senzillament: deliciós

Vaig anar a cinc formatgeries diferents de Barcelona per trobar un formatge blau artesà, i que a més a més visualment fos atractiu, i pogués transmetre tot el que volia. Zelu Koloria és el que vaig triar per acompanyar l'amanida el vaig comprar a la Formatgeria Elisa del mercat La Boqueria.

També us agradaran altres "blaus". com el Blau Nét i l'Avi Ton: Aquest formatge s'elabora per Formatges Camps, petita empresa artesana i familiar a Palau d'Anglesola a la comarca del Pla d'Urgell. Amb llet crua d’ovella. Bon maridatge amb figues i qualssevol fruita.

O per exemple el Blau de Montanyola, un formatge cremós i untuós  lleugerament picant. Un dels quatre únics formatges blaus d'Europa fet amb llet de cabra. Combina bé amb fruits secs sobre tot nous.

El Blau d'Osona del Molí de la Llavina. De vaca. Combina molt bé amb fruita i especialment amb raïm. Amb un post al blog en la sèrie #12formatgesperunany.

El Blau de l'Abadessa d'Elins de Formatges Mas Eroles elaborat amb llet crua de vaca aniria molt bé. Medalla de plata 2010 concurs de formatges de La Seu d'Urgell. D'aquesta formatgeria trobareu en aquest blog el formatge Fogassa amb un post aquí

El Blau Ceretà de Molí de Ger. De vaca on la natura fa la seva feina per un formatge suau i deliciós. De la mateixa formatgeria vaig escriure un post del seu formatge cendrat MdG 1060 Moli de Ger amb carbó.

El Blau de Sora, de la Formatgeria Rovira, descobert recentment en la Fira de Sant Ermengol 2015. Petits productors que estan fen una gran feina. El vaig trobar molt bo.

Així què aquí està l’amanida per aquest dies que inaugurem la tardor:
                                un cargolet  es passeja per l'enciam
Ingredients (Per 6 persones)
  • Un enciam varietat sucre, "trocadero" o roure.
  • Brots tendres d'espinacs, ruca.
  • 2 grapats de raïm rosat
  • 3 o 4 figues de temporada
  • 180 gr. del formatge Blau que més t'agradi
  • 12 nous o les que vulgueu :)
Vinagreta
Oli d'oliva verge extra, he posat  D.O Les Garrigues i vinagre de sidra (proporció 4 c/s d’oli d’oliva per 1 c/s de vinagre)
mostassa 2 c/c 
mel 1 c/c 
Sal i pebre

c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa 

Preparació
  • Netejar l’enciam i el passeu per la centrifugadora* d'amanides per treure l'excés d'aigua. Emplatar.
  • Netejar amb cura les figues, assequeu-les i partiu-les amb un ganivet en talls prims que us quedin molt ben presentats.
  • Posar els trossets de figues damunt de l'enciam.
  • Netejar i disposar el raïm.
  • Tallar el formatge i poseu-lo de la manera que quedi bonic
  • Per últim,  guarnir amb les nous.
Fer la  vinagreta: Barregeu tost els ingredients fins que quedi homogeneïtzat.
Posar la vinagreta a l’amanida en el darrer  moment o en un bol a part i cadascú que es serveixi al seu gust.

Fàcil veritat? 20’
Un altre proposta: podeu substituir el formatge per pernil d'ànec.
Per acompanyar: Un cava o un vi blanc dolç o semi per exemple Gessamí de Gramona. Si feu l'amanida un dia de festa. Els dies normals amb aigua fresqueta està molt bona:))
Bon profit!!

Estris: Centrifugadora* enciams, paper de cuina, tallants, emulsionador o forquilla petita, ganivets.
*Recomano la lectura de l'article del genial Quim Monzó que trobareu en aquest enllaç. Aquest post s'ha actualitzat l'11 d'octubre de 2012. 

Visiteu: Fira d'Alguaire, bianual la propera al 2013 Les figues són el producte típic d’aquesta població de la comarca del Segrià.

Fígols d'Organyà és un poblet de la comarca de l'Alt Urgell sembla que podria derivar de ficulos, diminutiu de ficos “figueres”, de manera que equivaldria a “figueretes” o “figueroles”. (Alcover-Moll). Un topònim sovint utilitzat.
“Quan sortís de casa
Trepitja-les ben fort!
Les mosques s’amaguen
L’hivern és a prop
Les flors espantades es tanquen de cop.” 

15 comentaris:

  1. Precisament ahir vaig entrar al bloc per si havies publicat, jeje!
    Jo he de descobrir les figues, m'he quedat amb allò de... no m'agraden, ja des de petita, però si et soc sincera, fa dècades que no les provo, o sigui, que amb la maduresa potser els meus gustos han canviat i m'agraden i tot. Faré l'intent. D'entrada les grosses ja no m'entren pels ulls, o sigui que si al mercat en veig algunes de petitones, en versió mini, potser me les emporto a casa per a fer una amanida com la teva, que veus, si que m'entre pels ulls, ara mateix me'n menjaria un plat!
    Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Gemma,
      De vegades pot passar. Poder es tractaria d'anar experimentant amb gustos suaus. Per exemple amb formatge blanc, tipus mató, pernil, foie ( si t'agrada), abans molta gent les menjava amb pa:)). Moltes gràcies, ja vinc a visitar- te.
      He vist uns macarrons molt rebons i una foto a l'altra bloc molt maca. Diumenge tarda!,,

      Elimina
  2. Mmmmm...El diumege passat vam anar a un restaurant i van menjar una amanida molt semblant a aquesta, amb figues! que bona! a mi m' agraden molt les figues i s' ha d' aprofitar que la duren poquet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!
      La vaig fer també i va quedar molt bona. Els contrastos dels salata i la fruita està molt bé.un dia vaig menjar una amanida per aquest temps de tardor amb fruits seca i passes i queda molt bona i amb el formatge ens queda un plat de festa:)) aprofitem-les!,

      Elimina
  3. Quina amanida més bona! Una combinació excel · lent, adoro tots els ingredients que li has posat... i les explicacions que dones, tan i tan detallades.... i les fotos....
    En fi... cada dia m'agrada més el teu bloc.

    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! Buscar colors, buscar productes del temps, ja veus..)).T'agraeixo molt el teu comentari. Me n'alegro que t'agradi!
      Intento buscar les raons i el perquè i a l'hora que agradi tant com a mi quan el preparo. Gràcies de nou. Fins aviat,
      Abraçada!

      Elimina
  4. La tardor és una estació preciosa, oi?
    M'encanta la combinació d'aquesta amanida, és tot un clàssic que té l'èxit assegurat.
    Llàstima que la temporada de les figues sigui tan curta... m'encanten! ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La tardor és maca! I amb moltes possibilitats :))Moltes gràcies me n'alegro que t 'agradi.
      Segur que podries fer unes postres excel-lents " carpe diem"

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    Las ensaladas modernas se ven muy coloridas y vistosas, atractivas y, como comentas, pueden ser un plató único.
    Manejas los quesos con gran soltura. Y los higos tienen un aspecto maravilloso. Los recuerdo con jamón. Seguro que maridan bien con el queso y un vino adecuado. Las nueces encajan de maravilla en las ensaladas.
    Imagino que el aliño, bien mezclado con las hojas verdes, sea cual sea su modelo, y las nueces y el queso, son una delicia para el paladar. Si a esto le mezclamos la uva, que tiene su piel, y los higos, que también están envueltos, requieren cata para poder calificar. ¡Cuestión de gustos!
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sebastián!!!
      Mucha Gracias. Me pareció una buena combinación: por el producto y combinación de la ensalada, queso, frutos secos y los higos. La idea surgió en Francia por algunas ideas que me venían a la mente en el viaje. La vendimia, el paisaje. Y, después de visitar las ferias y descobrir nuevos azules era una manera de dar a conccerlos.
      Quizás pienses que la píel de la uva moleste, però no, es muy finita
      Seguro que te gustaría.
      Saludos

      Elimina
  6. Moltes gràcies! Me n'alegro que t'agradi:)) una bona combinació. M'agraden molt són com bombonets i quan estàs molt cansada genials. Ja veus que diu la doctora.
    Salutacions!

    ResponElimina
  7. Hola Fina, jo sóc un fan d'aquest tipus d'amanides que són una mica més complexes que les tradicionals. M'encanta la combinació de figues, formatge blau i nous, una combinació de sabors i textures molt llaminera. I molt encertada l'elecció del vi, el Gessamí de Gramona. El meu únic dubte (si m'ho permets) és l'armonia entre aquest vi i el sabor que et deixen els grans de raim de rosat que hi has posat. Depenent dels sabors del raim, poden entrar en contradicció amb les aromes del vi. Atenent a més que en la vinagreta ja hi ha dos tipus d'àcids (el vinagre i la mostassa) que ja li "compliquen" una mica la vida al vi. Disculpa pel "rollo". Felicitats pel blog, m'encanta! Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramon,
      Moltes gràcies per venir i pel teu comentari s'agraeix molt l'opinió d'un expert.
      És molt positiu sentir opinions com la teva que t'haig de dir coincideix amb un dels productors del blau i diu: Les amanides poc vinagre perquè "emmascara" els gustos del formatge. Llavors tens tota la raó.
      T'haig de dir que a mi la mostassa m'agrada i les vinagretes.
      Moltes gràcies, me n'alegra molt sentir que t'agrada:))
      El teu bloc el tinc en recomanables. Ets referent. Gràcies i Salutacions

      Elimina
  8. I tant que m'agrada el plat.
    Del formatge blau no cal que te'n parli, de les figues te'n parlo jo, una de les meves fruites preferides. Només de pensar en la combinació començo a salivar.
    Queda anotada, i tant que sí.
    Una forta abraçada, Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé!! Manel, que t'agradi. Me n'alegro. És bona, vistosa i recomanable!
      Tampoc és difícil :)
      Una abraçada! i Bons RRMM!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!