dimecres, 24 d’abril del 2013

Dracs, princeses, roses, llibres."Post" Sant Jordi 2013. Gelat de formatge amb maduixes


L’any passat vaig preparar i escriure el primer post de Sant Jordi. La llegenda, els personatges, alguns llibres, propostes, llocs i la recepta. Ho vaig fer amb molta il·lusió i també amb esperança. 

Aquest any estem tots una mica més indignats i més tristos  La crisi està instal·lada des de fa força temps, massa temps en la nostre vida, veiem i sentim la pobresa a cada pas i les desigualtats cada dia són més grans. Hem perdut la confiança en aquells en qui l’havien dipositat. Hem vist com tancaven llibreries entranyables de la ciutat i del territori. 
He triat aquesta foto d'un Sant Giorgio  per  representar qualssevol lloc del món on es  celebri aquesta diada
si cliqueu damunt la foto la podeu veure millor i veure tota la seqüència
El sector del llibre està passant, com els altres sectors, una de les crisis més difícils. A més a més, en aquest any, alguns llibreters estan fen grans esforços de supervivència.  Alguns no han pogut resistir: La històrica llibreria CATALONIA va tancar després de 82 anys i en paraules del seu director Miquel Colomer "no va poguer remontar la devallada de vendes i l’actual crisi sotinguda i mantinguda durant massa temps"; La Llibreria Proa Espais també va tancar el 31 de gener d’enguany. Aquesta llibreria es va inaugurar fa 22 anys, el 1991. Es va especialitzar en llengua catalana però també es podia trobar altres llibres  en  castellà, l'anglès i el francès. A més, en el segon nivell de la llibreria es feien presentacions de llibres, exposicions d'il·lustradors, clubs de lectura, tallers per nens;  La llibreria Jaimes no ha tancat però les pressions immobiliàries han comportat el trasllat després de 61 anys del Passeig de Gràcia al carrer València.
Aquesta foto està feta amb el mòbil el dia que la llibreria Proa tancava. La noia que està escrivint al vidre va escriure:

"Per tots nosaltres
Si nosaltres callem qui parlarà?
és cert que val ben poc la nostre veu
Som gent de poca empenta, 
massa frívols i tot perquè ens escoltin.
Tanmateix allò que resta
de més pur en nosaltres
val tant -ho sabem bé- com el neguit
de qualsevol hereu d'aquest insigne
llinatge de vençuts.
Cal que insistim, 
com qui pidola, si voleu, davant
de cent portes barrades".
Miquel Martí Pol, Per tots nosaltres. La fàbrica

Les roses,  l’altre producte més venut durant tot l’any va mantenir el preu malgrat la pujada de l’IVA. Es varen vendre uns sis milions de roses. Al ser un dia laborable moltes persones també compren pels seus amics i companys i, en alguns comerços també en regalen per tant les vendes assegurades. El llibre, la cultura, estan gravats amb un IVA dels més alts d’Europa. Ni que sigui per uns instants gaudirem de la Diada, dels llibres, les roses, la cultura i l’amor.


I així moltes ciutats també celebren actes amb motiu de la diada: Tokio, Washington, Londres, Moscú, La Habana. 

Normalment cada entrada d'aquest blog  va acompanyada d'un llibre que m’agrada, amplia o il·lustra els post. Com l'any passat en el post de Sant Jordi he fet una tria dels que més m'han agradat.  Vaig fer el tour per veure que havia a les prestatgeries de les llibreries algunes grans i altres més petites, també una llibreria per nens: la Casa del Libro, Fabre, Fnac, Documenta, La Central, Laie, Roquer i algunes altres pel  barri.

Aquí us porto la selecció que he fet per aquest Sant Jordi 2013

Ànima Mediterrània Bernd  H. Knöller i fotografia de Xavier Mollà. Valencia 2012. GUANYADOR DEL "Gourmand World Cookbook Awards 2012" com a MILLOR llibre de Cuina Mediterrània del MÓN! Un llibre de cuina i fotografia. Els autors transmeten en el llibre la seva passió per la cuina de la mediterrània. Bernd H. Knöller, xef alemany establert des de fa més de vint anys a València, Gerent del Restaurant Riff  (1 estrella Michelin). Ha dissenyat tots els plats d'aquest llibre. Xavier Mollà,  fotògraf d'Ontinyent (la Vall d'Albaida), ha fotografiat les 64 receptes del llibre, i ha inclòs algunes de les seves fotografies de la seva feina de la Mediterrània. Aquí us deixo la presentació del llibre que va fer el blog Libros de Cocina y Gastronomia de l'amic Sebastián Damunt i aquest meravellós vídeo amb una música extraordinària.

Carvalho Gourmet  "Beber para recordar y comer para olvidar" 40 anys...Planeta,  el detectiu, Carvalho que va crear Manolo Vázquez Montalbán, bons gormands i bons cuiners.
De la cuina a la taula en 10 minuts de Lékué. Bones idees!! 35 receptes saludables preparades conjuntament amb la Fundació Alícia. Per quan no tenim temps de res. 
El Celler de Can Roca, El LLibre. Per col·leccionistes. Un llibre on no només ensenyem el que fem sinó que expliquem com ho fem i per què ho fem Josep, Joan i Jordi Roca. Pocs dies després de publicar aquest post, el 29 d'abril, El Celler de Can Roca és nomenat el millor restaurant del món. Estem d'enhorabona!!
La cuina marinera de la Costa Brava de Jaume Fàbrega d’Editorial Farell. La cuina dels pescadors un patrimoni. Aquest llibre es va presentar aquest dissabte a Palamós. Aquest llibre i Totes les sopes del mateix autor de Cossetània varen  ser el meu regal de Sant Jordi 2013:))
La cuina monàstica de Jaume Fàbrega. Editorial Mediterrània  Les receptes millor guardades . Els pescadors, els monjos constitueixen l’únic col·lectiu d’homes que ha practicat l’art gastronòmic i, per tant, podem dir que són els transmissors de la memòria de la taula dels catalans. Jaume Fàbrega és historiador, escriptor, periodista i consultor gastronòmic. Autor de llibres i quatre enciclopèdies de referència, col·labora en El Temps i en el Diari de Girona . Ha obtingut el premi Gourmand World Cookbook en set ocasions.
Los ignorantes d’Étienne Davodeau. Un llibre preciós sobre  l’amistat, de la passió per la feina, l’enologia, les vinyes i els còmics per gaudir en cada vinyeta i cada text.

Raül Balam, Manuel Sánchez Editorial Columna. Ens proposen receptes saludables en forma de calendari mes a mes amb productes de proximitat. 

Sólo un pie descalzo. Ana María Matute il·lustracions d'Albert Asesnsio
Pel nens i grans m’han agradat molts llibres però especialment us vull recomanar
Cuinar és cosa de Màgia  Daniela  Drescher i Receptes de la Merlina i l' Igor, ING Edicions. Trobareu cors de colors, sopa d’ortigues per la nit de les bruixes, pastís de gerds sense coure, llaminadures Merlin. La Merlina i el seu dragonet domèstic, Igor, cuinen i fornegen amb passió. Unes il·lustracions precioses com sortides d’un conte de fades. Aquest tresor el vaig trobar a la llibreria Fabre. Aquest llibre va inspirar la sopa d'ortigues amb formatge tou de cabra.
Tots a taula amb cançons Marc Parrot, coautor del llibre-disc  amb il·lustracions d'Eva Armisen.
Menjars tradicionals de tot l’any Un recull del calendari festiu amb totes les celebracions amb unes il·lustracions ben maques amb tots els colors:))
I avui, al Pla de Salmerón, a Gràcia es celebrava la 6ª Trobada d' Il·lustradors,
 aquí us deixo el dibuix que ha fet Lucía per CuinaCinc
Ha dibuixat la Paula la protagonista del seu llibre “Tots a Taula"

La recepta d'aquest Sant Jordi 2013
Gelat de formatge amb maduixes del llibre d' Amanda Laporte

Ingredients per 6 persones

2 rovells d’ou si pot ser de gallines felices
1 c/c de sucre amb vainilla
250 ml de llet de vaques de prats verds
200 gr. de formatge fresc d'untar
5 galetes Maria (la buena María)
150 gr. maduixes
90 gr. de sucre
100 ml d’aigua mineral sense gas

  1. Batre els rovells amb el sucre amb vainilla i la llet en un bol amb l'ajuda d'unes varetes. Abocar la barreja en un cassó i coure uns 3 minuts a foc mitjà sense deixar de remenar (no ha d'arribar a bullir)
  2. Passar a un bol, afegir el formatge fresc d'untar i remenar fins que s'incorpori. Deixar refredar la crema obtinguda, posar-la en una geladora, afegir els galetes Maria trossejades i accionar l'aparell fins que es formi el gelat. *. reservar fins al moment de presentar-lo a taula
  3. Rentar les maduixes i partir-les a daus molt petits. Posar el sucre en un cassó, afegir 100 ml d'aigua i coure un parell de minuts. Afegir una part de les maduixes i retirar el cassó del foc. Deixar refredar. Presenteu el gelat de formatge  amb la salsa de maduixes i algunes naturals.

c/c = cullera de cafè  
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa

*No tinc geladora. L'alternativa: posar la crema obtinguda  en un recipient dins del congelador i al cap d'una hora  es treu i es remou torneu a posar-la al congelador fins al cap d'una hora. Repetir aquesta operació dos vegades remenant  cada hora.
Suggerència si  voleu la salsa de maduixes més espessa, un vegada feta retireu les maduixes i la deixeu reduir el líquid uns instants més al foc
                        El tovalló que acompanya la copa és de fil brodat per la meva mare de quan es va casar
Bon profit!!
Un vi La  Rosa de Raventós i Blanc l'any passat vaig posar el Drac:))

Salut i bon profit!!
Sant Jordi és el dia del llibre, la rosa i l’amor. Dracs, bons, que no són tant dolents, de Sants Jordis i Princeses que són  persones normals i no busquen ser herois o heroïnes i busquen el seu lloc al món
Actualitzat el 12 de maig de 2013. He inclòs al costat del llibre dels germans Roca el nomenament del seu restaurant com el millor del món

16 comentaris:

  1. ostres!! que fort!! dos anys seguits que coincidim amb algun llibre... al veure-ho m'ha agafat el riure... jeje!!!
    em sembla que he escollit bé, no??
    molt xulo el video del rest. riff; hi he estat en dues ocasions, quan intentava vendre vi... el local és una mica fred (molt nòrdic), però s'hi menja bé i Bernd, té molt criteri tant a la cuina com amb el tema dels vins i licors. salut!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, sí realment és molt curiós, poder és encertar la travessa, no? tractant-se de persones amants d'aquest món. (de la vinya, el vi..)
      Des de que vaig saber d'ell sabia que sortiria per Sant Jordi, "bellissimo":))
      Que gaudeixis, crec que és un tresor!
      A veure, a veure si un dia puc anar a Riff...m'ha semblat un cel. Poder soc rara però em va emocionar el vídeo, el llibre i la presentació que va fer el blog de Libros de Cocina y Gastronomia, res soc així...
      Gràcies per compartir!

      Elimina
  2. quan he vist el video, m'ha vingut al cap aquest altre... vaig flipar!! http://youtu.be/afGpptxz_qE

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies!!! Víctor per aquest regal i per compartir-ho,
      M'ha agradat molt:))

      Elimina
  3. Moltes gràcies pel reportatge, mig trist, veritat, però com diu Martí i Pol -Si nosaltres callem, qui parlarà?
    M'ha agradat molt! Gràcies, gràcies, gràcies! un post revindicatiu i bonic!
    I la recepta? la faré!
    Petons, guapa!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu Gemma,
      És així hem de ser valents molt valents/tes.
      T'ho agreixo el sentiment compartit!
      I el gelat...us agradarà molt,
      petonets, "darrera la càmera" com m'agrada!

      Elimina
  4. Amiga Fina:
    Tu alegato es impresionante y la entrada magnífica.
    Algo arrugado me quedo, pues compruebo que solo dispongo de cuatro de tus diez títulos.
    Menos mal que el “Gelat de formatge amb maduixes”, solo con ver la copita maravillosa, ya consigue que se me levante la moral y me quedo más contento que las “mandunguillas bailarinas” de Lucía.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Sebastián,
      Muchas gracias, sentía y quería escribirlo.
      Ya ves! Una persona que tiene la mayor y mejor Biblioteca de gastronomía!!
      Te falta uno, el de Amanda, no lo has contado, si?
      Gracias, gracias... Me ha encantado tu comentario!
      ¿Que divertidas verdad? Un precioso regalo de Lucía
      ¿Qué haría sin tu apoyo constante?
      Un saludo,

      Elimina
  5. La verdad es que odio Sant Jordi. Trabajo en la dirección de carga de una compañía aérea. Unos veinte días antes, empiezan a llegar flores y mas flores. Toneladas diarias y palets tras palet para Barcelona de Quito y otras ciudades latinas. Vamos la locura con los de sanidad, los camioneros que llegan. Todo problemas..Y los días de mas trabajo del año.

    La copita una pinta estupenda......Cuidate

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vaya....!!y todo por las flores! vaya lío organizan:))
      Al menos algo se mueve y el intercambio genera riqueza no? aunque sea un quebradero para vosotros... seis millones se vendieron manteniendo el precio a pesar del IVA!!!
      Gracias Plared!
      No te pierdas la receta del gelat de formatge con maduixes !
      Feliz día
      Barcelona 7ºC lloviendo!

      Elimina
  6. Qué bé Fina que t'hagis recordat de les llibreries que, tristament ja són hitòria.
    Esperarem amb il.lusió el nou Sant Jordi sense cap més pèrdua.
    Petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. :))Hola Neus!
      Esperem amb il·lusió un nou Sant Jordi, si si, moltes gràcies!
      Vaig llegir aquesta frase que vull compartir:
      "Nadie puede hacer todo, pero todos podemos hacer algo" Anónimo.
      Gràcies!

      Elimina
  7. Fina:
    Incansable com sempre, cada recepta i cada nota ve farcida de referències, aclariments i comentaris que ens fan gaudir i conèixer coses noves i sempre interessants.
    Segueix així i aviat CUINA CINC serà un blog de referència en el mon de la cuina i cultura del nostre país. Cada dia et superes!
    Ah i una anècdota: La mare de l'Ixent, la Xènia, filla dels nostres amics comuns el Miquel i la Carme, diu que només menja productes que siguin d’animals feliços (i no atapeïts i tristos en granges-presó). La llet de vaques de prats verds de la teva recepta entraria dins d’aquest grup.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amic, Pep,
      Això és una gran sorpresa!! Moltes gràcies. Gairebé em treus els colors:))
      Em commouen les teves paraules i d'altres d'amics comuns.
      Un dia, escrivia al bon amic Sebastián i li deia: quan un escriu ho fa per compartir i explicaven l'exemple de quin sentit té un museu per la nit si ningú hi va? o un llibre que ningú llegeix?
      L'escriptor, el/la blogger comparteix, escriu i treballar, amb el meu cas, amb molt entusiasme i, amb il·lusió i que algú a l'altre cantó ho rebi i si pot ser l'agradi. Llavors felicitat complerta.
      De vegades se'm tancant els ulls davant de l'ordinador i ho tinc que deixar.
      He rebut comentaris i correus, en privat, (persones que no tenen accès a les xarxes o així ho prefereixen) que m'han fet saltar les llàgrimes i he pensat que la meva feina té sentit.
      No ho puc expressar d'un altre manera: Gràcies, moltes gràcies. Desitjo que continuïs gaudint dels escrits de CuinaCinc!!
      i a la Xènia digué-li de part meva que el nostre futur, com bé reivindica, i molt més en aquest moments tant difícils, està on diu: gallines felices, vaques de prats verds... i a Sobre Cuina Cinc ho explico més.
      Una forta abraçada d'ós:)) I records per la gent dels meus no oblidats Pirineus! Bon diumenge!

      Elimina
  8. Fina; He llegit la teva entrada d'aquest Sant Jordi 2013 i la veritat, m'he quedat parat de l'amplitud de la teva entrada, en tots sentits. Com les Fonts de Montjuïc, que si pot veure; aigua, llum, color, música... no hi falta cap detall...¡¡
    M'he quedat amb el llibre de Jaume Fàbregas, la cuina marinera de la Costa Brava, que em regalaré per haver passat un dia de Sant Jordi tant preciós amb la Teresa, la meva parella.
    Moltes gràcies per totes les teves referències i una forta abraçada Fina¡¡ :O) :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Josepb,
      Moltes gràcies. M'has fet riure una estona, que divertit el que dius!
      Molt bona elecció el llibre de La cuina marinera de la Costa Brava de Jaume Fàbrega, a més a més podreu preparar excel·lents plats per compartir amb la Teresa i passar molts bons dies amb la cuina marinera tant bona dels pescadors d'aquest Mediterrani!
      Gràcies a vosaltres! i Bona setmana!


      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!