diumenge, 5 de febrer de 2012

Textura de Cítrics inspirada en la “Sopa de Taronja” d'en Pep Nogué

L’aranja és un cítric que va venir a Europa de la Xina, o segons Candolle va venir de les Illes Sonda. A Amèrica va ser introduïda pel capità Shaddock.
Es va utilitzar durant un temps per règims d’aprimament i, en els països anglosaxons per fer melmelades, l’aranja té varietats diferents, les vermelles es fan servir en general per preparar  postres i és la que he triat per fer aquesta textura de cítrics.

A la península es conrea fonamentalment en el Llevant i països amb clima mediterrani majoritàriament per exportar als països anglosaxons. És ric en vitamina C i ajuda a fixar el ferro, també,  ens aporta vitamines del grup A i B.

Volia fer-ho amb  la varietat del cítric taronja sanguina de les postres originals (arancia rossa)  és una IGP pròpia de la regió de Sicília. Si aneu aquesta part d’Itàlia és habitual prendre aquest suc de color robí, malauradament en el nostre territori té una malaltia anomenada tristesa i quasi no se’n troba.  A veure si un dia recuperem  l’optimisme!!
Aquesta Textura de Cítrics està inspira en la “Sopa de Taronja” d’en Pep Nogué. Vaig assistir al taller que va fer a l'Espai del Consum i a banda d'explicar-nos molt bones propostes va transmetre optimisme pels quatre costats. Excel·lent comunicador i un bon professional. Ens va donar les receptes en suport paper, però com no té un enllaç us poso el de la Gemma del seu blog La cuina de casa.
La meva proposta Textura de Cítrics és amb aranja si la feu amb taronja com la recepta original l'endolciu una mica menys o poseu mel de taronger  al vostre gust.!!


Els ingredients:
*
c/c = cullera de cafè  
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa

La preparació
  • Fem el suc amb les aranges.
  • Del suc de les aranges reservem ¼ part per hidratar les fulles de gelatina, uns 5 minuts.
  • Les ¾ parts restant dels suc de les aranges amb 3 c/p* de sucre escalfarem en un cassó fins què arrenqui el bull, afegim les fulles escorregudes i hidratades al suc de les aranges deixar coure 1 minut.  
  • Recordar mai té que bullir.
Reservem
Aquesta base ens pot servir per continuar amb les postres d'en  Pep Nogué o per qualssevol proposta d'inspiració com per exemple amb iogurt, gelat, o panna cotta o per fer un còctel amb cava.
Dolç profit!!




La proposta: Per qui volguí degustar taronges o altres cítrics amb comoditat, rebre-les a casa i saber que no han passat per cambres frigorífiques hi ha la possibilitat de comprar-les a través de la xarxa.
Els paradisos de les cítrics: SicíliaValència, Xerta
Els estris: espremedor, cassó mitjà, colador, espàtules de fusta, recipients.

Panna Cotta











Aranja, panna cotta i cava sòlid



12 comentaris:

  1. Al Marroc hi ha uns cítrics espectaculars, van ser ells qui els van introduir a la península. La regió de Fes és increïble, produint fins i tot unes taronges vores, que tenen una pell imprescindible en qualsevol cuina.
    Molt bona entrada. Bona setmana.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola amics, ben retrobats!! Ester i Jordi,
      Doncs sí. No conec el Marroc, un destí pendent i vosaltres feu d’ell els millors ambaixadors,
      Contenta de retrobar-vos i poder compartir!! Un bon dia i setmana,
      Abraçada, endavant:)

      Elimina
  2. "ARANJA. f. Fruit de l'aranger espècie de taronja grossa , de pell molt gruixada, popa verdosa i un poc amargant.
    ..."
    Amiga Fina, me has hecho consultar el CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR de Alcover, aunque tu en realidad ya nos has enviado con el link hasta LA ARANGIA ROSSA DI SICILIA.
    Textura de Cítrics, que podría figurar perfectamente en MODERNIST CUISSINE.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amigo Sebastián,
      Cómo me sorprendes!! que casualidad!!
      He leído:"El jueves pasado hizo 150 anys del naixement d'Antoni M. Alcover, impulsor del Diccionari català-valencià-balear, «el monument més gran que té cap llengua romànica», en paraules del seu deixeble i continuador de l'obra del Diccionari, Francesc de B. Moll"
      Estos días se ha celebrado el 150 aniversario:
      http://www.institucioalcover.org/
      Sólo es un intento y gracias por tus halagos?? ... (te contaré)
      Un saludo amigo.
      Te sigo escribiendo,

      Elimina
  3. Gràcies pel teu comentari!! Desconeixia el teu blog! I aquí em tens, amb aquesta sopa d'aranges que devia ser boníssima! I tal com dius combinada amb iogurt o pannacotta deu ser deliciosa.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Mercè!!
      Moltes gràcies pel teu comentari.
      Et vaig enviar un correu per fer-t'ho saber(?)
      I vaig posar un comentari en el post: "Caga tió, caga torró!" i t'enviava l'adreça del blog.
      A veure si els trobes.
      Felicitats pels teus èxits !!
      Ara, ve un bon temps pels "llaminers"
      Que tinguis un bon dia

      Elimina
  4. Quina sopa tan bona, i perfecte per fer moltes combinacions.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí que ho és!!. Moltes gràcies pel teu comentari i per visitar Cuina Cinc.
      Molt bon dia!

      Elimina
  5. Pues, esto tiene que estar muy bueno. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Pili,
      El cocinero, Pep Nogué, ha dicho que he "tuneado la receta", me parece muy divertido.!! Ha gustado mucho ya ves te permite varias propuestas!!
      Besos,

      Elimina
  6. Hola!

    Per fer aquesta recepte molt més saludable, jo et recomanaria que utilitcessis agar-agar i no fulles de gelatina.
    Una recomenació!
    Ciao

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Bego tens tota la raó.
      Un dia haig d'entrar en el teu blog per consultar les quantitats.
      amb 2 gr. crec que es fan meravelles ho tinc apuntat.
      En vaig comprar, però no sé perquè no va funcionar.
      És important saber on ho compres per garantir un producte amb garantia.
      Tot es molt ben rebut.
      Moltes gràcies per venir a Cuina Cinc i pels teus comentaris!
      abraçada,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!