dissabte, 5 de novembre del 2011

Gelea

La gelea o gelée de fruits és una preparació que resulta de bullir el suc de la fruita amb el sucre. La fruita que utilitzarem és rica en pectina i en general, no li podem  treure el suc, l’haurem de bullir amb l’aigua just per cobrir-la. 

La gelea no l’havia fet mai, tenia ganes de fer-la, em seduïa la seva textura i el seu color. La seva elaboració requereix precisió de temps i exactitud en el procés. Una vegada ho aconsegueixes estareu molt satisfets del resultat, a mi la veritat, em va emocionar, veure la transformació sense cap producte gelificant d’aquell líquid en una textura brillant i solida. Aquí podeu veure l’estructura química de la pectina. Aquest any és l’any internacional de la química i, què és la cuina sinó  un laboratori on transformem els productes?


Es pot fer de moltes fruites, però en general,  es preferible utilitzar fruites que siguin riques en pectina: El codony, a la tardor,  la poma al final de l'estiu i la grosella, a l'estiu,  són les fruites que més pectina contenen.És un “fons de nevera o rebost”, que ens complementa molts plats o senzillament  la textura tant agradable  damunt d’un tros de pa amb mantega fa delícies en els esmorzars i berenars.
Va,  us explico el procés d'elaboració de la gelea:

Primera part: Agafeu la fruita triada, la netegeu, la talleu a trossos,  si és gran, no traieu la pell, és la part de la fruita on hi ha més pectina, la cobriu just d’aigua, la feu bullir. Si heu fet codonyat, podeu reservar l’aigua de haver bullit els codonys. Ha de bullir aproximadament uns 25 minuts les pomes o les peres i si fos codony uns 45 minuts, per les groselles, gerds o fruita que porti llavors, pocs minuts.

Ho traieu del foc,  agafeu un colador i poseu un drap finet a sobre, també hi ha coladors de roba. Recolliu el suc durant unes quantes hores. Cal paciència.
Segona part: El líquid obtingut uns 1200 ml. Afegiu uns 800 gr. de sucre, i ara ve lo bo, no pareu de remenar, aquí anireu veient com es va transformant, poc a poc, podeu comprovar si va gelificant, si convé aneu escumant, per comprovar si va agafant consistència trèieu unes gotes en un plat i veureu si les gotes van gelificant.
El llibre,  “Melmelades casolanes” de Núria Duran i Montserrat Roig, diu què si disposeu  d’un densímetre, el punt òptim de gelificació correspon a uns 32º Baumé

Una vegada heu acabat,  ho poseu en uns pots de vidre ben nets  i els deixeu oberts uns 2 o 3 dies i,  veureu quina meravella.:))
Bon profit¡¡

Els estris: cassoles, coladors un per escumar i  un altre de roba per colar, espàtules, pots esterilitzats, bàscula, paper siliconat, termòmetre i etiquetes per posar als pots.
El consell: Si voleu fer gelea amb una fruita que té poca pectina, no dubteu, afegiu poma. La reina de les fruites!


Altres receptes:
El codonyat


Pastís de codony, poma i gelea

Els panellets

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!