dimarts, 28 de febrer del 2023

Barcelona Wine Week. Tast Família Torres: Quatre aproximacions als sòls del Priorat


El passat 7 de febrer la família TORRES va presentar a la Barcelona Wine Week el seu projecte vitivinícola al Priorat amb quatre vins que recullen la realitat històrica i representant algunes de les característiques d'aquesta comarca de sòls de llicorella i de pendents pronunciats.

Així es va poder constatar en el tast excepcional impartit per Miguel Torres Maczassek, cinquena generació de la Família Torres, i l'enòleg Jordi Foraster. Un tast difícilment repetible.

Per a tots dos, els sòls de llicorella, tant propis del Priorat, són els que atorguen al vi caràcter. Són sòls àcids i extremadament pobres en matèria orgànica formats a l'era del carbonífer fa 300 milions d'anys i són “l'espina dorsal” dels vins del Priorat, encara que presenten lleugeres diferències en funció de la vinya. Les vinyes, són precisament, per la seva edat i ubicació es trasllada als quatre vins que elabora la Família Torres al Priorat: Secret del Priorat, Salms Vi de Vila, Perpetual Vinyes Velles i Mas de la Rosa.

Per descobrir-ho es va oferir un tast horitzontal de l'anyada del 2019 acompanyat d'una presentació amb imatges de les dades, de cada un dels paratges, de les vinyes i les persones que han format part de la Família Torres al Priorat.

En Jordi Foraster va descriure l'anyada del 2019: “va ser bona, però amb moments difícils que ens va obligar a adaptar-nos”. "Malgrat uns rendiments encara més baixos del que és habitual, els resultats van ser excel·lents, amb una bona concentració d'aromes i de frescor", va afegir a l'inici del tast.

Com una reflexió final al començament del tast l'enòleg Jordi Foraster va dir: “el Priorat és una terra tocada per la mà de Deu”




Així, amb aquest preàmbul, va començar el tast amb Secret del Priorat, un vi que vol mostrar el Priorat com és avui, un territori heterogeni, amb diferents varietats i vinyes difoses situades en diferents alçades. És la proposta de la família Torres amb un enfocament més genèric i que parla del territori en general, atès que el Cupatge està format per cinc varietats (Carinyena i Garnatxa en un 40% cadascuna i el 20% restant de Syrah, Cabernet i Merlot ). El raïm prové de les vinyes situades en sis dels nou municipis que formen la DOQ Priorat: Bellmunt, El Molar, El Lloar, Torroja, Porrera i Poboleda.

Salmos 2019 és un homenatge als monjos de la Cartoixa qui varen introduir la viticultura al Priorat. Reflecteix la tipicitat d’un sol municipi, concretament de Porrera. Els raïms provenen principalment de les seves pròpies vinyes a la part superior del municipi, anomenades La Giberga, La Solana i La Coma, plantades en terrasses a la dècada de 1990 fins a una altitud que arriba als 550 metres. "Es tracta d'una bonica vinya, amb ondulacions i zones assolellades i ombrejades, que es mostra com una obra d'art", va dir Miguel Torres. Salmos és un Garnatxa Cupatge, que aporta sensualitat al vi, i Carinyena, que li dóna cos i estructura. Per en Jordi Foraster , "és un vi que emula la història del Priorat, per a les varietats que la componen i la tradició, per l'estil del vi, amb un fons més madur que manté la part floral".

Perpetual Vinyes Velles és un vi que va néixer al 2005 per preservar i protegir les vinyes velles del Priorat de més de 75 anys de les quals actualment només queden 150 ha. Es tracta d'un projecte espectacular i únic a Espanya com varen descriure els ponents emocionats i que la DOQ Priorat ha estat la primera denominació en protegir les vinyes velles de més de 75 anys.

Un projecte per preservar un patrimoni cultural i gastronòmic i alhora mostrar de que són capaces de fer aquestes vinyes en un territori històric post fil·loxera.

El raïm prové de petites parcel·les de viticultors locals de cinc municipis (Porrera, Torroja, El Lloar, El Molar i Bellmunt). Les vinyes estan plantades en pronunciades pendents de pedra llicorella on es fa un exhaustiu seguiment per garantir un fruit de màxima qualitat. Perpetual Vinyes Velles s'elabora majoritàriament amb carinyena i es complementa amb la varietat garnatxa, segons paraules dels ponents i com es pot apreciar és vi únic, molt especial i elegant. Resultat de combinar zones fredes amb zones més càlides per obtenir un vi de gran concentració i personalitat. L'anyada del 2019 incorpora la menció “Vinyes Velles”, que certifica la traçabilitat d'acord amb el nou reglament de la DOQ Priorat.

Miquel Torres va dir: “Perpetual és un exemple de viticultura heroica i parla de respecte a la cultura i d'aquelles famílies de viticultors del s. XX que van mantenir vives aquestes vinyes i es van quedar al Priorat”.


El vi de Mas de la Rosa s'elabora amb les varietats de raïm carinyena i garnatxa.

Mas la Rosa és una finca històrica de Porrera, propietat de la família Torres. La finca en forma d'amfiteatre on creixen vinyes de més de vuitanta anys, plantades als anys 1939-1940 en una superfícies de 1,86 hectàrees. Els protagonistes són les vinyes velles i els paratges plens d'història. Comentava Miguel Torres, alhora va recordar que en aquesta vinya es practica la viticultura regenerativa des de fa anys. "La riquesa del terrer va més enllà dels sòls, aquí trobem una gran diversitat i aqüífers que afavoreixen la maduració del raïm", va afegir. Jordi Foraster, també, va comentar "amb aquest vi hem volgut captar l'essència de la vinya, amb total franquesa, minimitzant la nostra intervenció tant a la vinya com al celler perquè la vinya es mostri tal com és". “Deixant que els sòls estiguin vius per si mateixos”.

Per finalitzar el tast, Miguel Torres va parlar del projecte dels Tossals de Porrera, la vinya de pedra llicorella més alta del Priorat, pràcticament 750 metres d'alçada, que aquest any s'ha veremat per primer cop. “Volem recuperar la viticultura heroica a cotes màximes d'alçada de cara al canvi climàtic i pensant en les generacions futures. Nosaltres estem gaudint avui els vins gràcies a les vinyes que van plantar els nostres ancestres, i per això volem deixar la nostra llavor per a les futures generacions”.

“les inspiracions existeixen però t'han d'agafar treballant..." dels meus apunts, no recordo qui ho va dir.

Et pot interessar un post que vaig escriure fa un temps de l'experiència TORRES.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!