dissabte, 24 de desembre del 2016

Lo Pebrat d'Ossera -març- 12 formatges per un any -

Hivern 2023: 1.349 visites

El 25 de març vaig presentar Lo Pebrat d'Ossera, la tercera proposta formatgera del 2016, coincidint amb la recent primavera. Aquest formatge que va començar a fer l'Eulàlia Torras a l'any 1994 i, com va escriure un formatge que desperta passions. Lo Pebrat de la formatgeria El Serrrat Gros és un formatge que ha obtingut molts reconeixements i premis internacionals. En Raül i la Mercè, els artesans formatgers i continuadors del Serrat Gros diuen d'ell que és una "petita joia" i la fotografia del paisatge. 
                                    Lo Pebrat obert perquè es pugui veure la pasta tova i cremosa la foto està feta per mi a casa
Un formatge estacional, de temporada del febrer al novembre, artesà fet amb la llet crua de les cabres del seu propi ramat, de quallada àcida, pasta tova, cremós, fet a mà i que va evolucionant. 4 dies a l'obrador i 8 setmanes de maduració, en peces entre 250 gr. a 300 gr. Té forma de piràmide trencada i embolcallada amb un pols de pebre negre. És un formatge estacional elaborat amb la llet de les seves cabres, totes han tingut i tenen un nom: La Zappa, la Pedra, la Rigla, la Salòria, la Manyaga, la Cascabell, la Lluna, la Framboisa. Les cabres cada dia surten a pasturar acompanyades del pastor, cada dia, també s'han de munyir, dues vegades al dia. Després el formatger amb les seves mans elaborarà, el salarà i el mimarà, reposarà a la cava i el líquid es convertirà en sòlid. En algun moment del dia, el formatger pensarà en tota la feina, en la neu i els dies, en el treball que fan els bacteris i els fongs, en quin color prendrà i, quan algú de lluny els encomani un formatge i arribi a un altre lloc, pensarà que un tros dels Pirineus ha arribat a ciutat. 
Actualitzo el post amb aquesta foto de la Dolors, pastora del Serrat Gros, cedida per la formatgeria 2017.02.18

He tingut la sort de tastar-lo i assaborir-lo, algunes vegades, també en un dinar a Ossera. Però quan ets lluny dels Pirineus i el tastes és com si les muntanyes t'acollissin de nou i els records de les persones, les herbes, l'olor del camp i el clima estiguessin més a prop. Un formatge que fa feliç al formatger i a qui el tasta. 

Proposta de maridatge un vi jove negre varietat trepat o els blancs també l'agraden. Bon Nadal! s'acosta La Nit de Nadal.
foto cedida per la Mercè del passat invern
De la mateixa formatgeria vaig escriure el primer post d'un formatge al blog que pots veure aquí . També, hi ha el llibre que va escriure la fundadora de la formatgeria, l'Eulàlia Torras i un segon llibre escrit per Roger Alcaraz, xef de Ca l'Amador, a Josa de Cadí, actualment propietari i cuiner d' elCeller a Sallent, fill de la Mercè i en Raúl.

Des de fa poc la Mercè i en Raúl han realitzat el seu somni obrir un altra formatgeria a Josa de Cadí on podeu trobar també tots els seus formatges i els nous iogurts que vaig tastar aquest estiu. Sumar, sumar. 
"Si tenim cura del nostre entorn, si "elles", les cabres, estan bé nosaltres també estarem també bé".
De la mateixa formatgeria, fa molt poc, vaig escriure aquest post Amanida de peres, formatge de cabra -Lo Blanejat- i anacards.

Compra: El formatge Lo Pebrat i totes les varietats que elaboren es poden comprar on-line, a les Fires Formatgeres de Catalunya, a la formatgeria de l'Eugene de La Seu d'Urgell, el mestre formatger us assessorarà; a Mataró la Formatgeria Xarcuteria Blanca, l'Anna amb sensibilitat i gran coneixedora del món formatger; La Lleteria , al Mercat de Torreblanca i Xerigots a Sant Cugat del Vallès; a Barcelona: Vilaviniteca, al barri del Born; Formatgeria Simó al carrer Comtal, Formatgeria Can Luc, a Gràcia al costat del Cafè Caracas; al Mercat de la Boqueria, a la parada de l'AlbertLlet Crua, al barri de Sants, o la més jove de les formatgeries 12 graus, un nou de formatges artesans de llet crua, al carrer Bailèn  a prop del Mercat de l'Abaceria.

Cal Jepet
25717 Josa de Cadí -Lleida-

Et pot agradar veure













I des d'abril 2018 les cabretes del Serrat Gros un conte i un post en el blog

2 comentaris:

  1. Un producte artesà fet amb tanta passió, transmet també l'amor per la terra! Quin plaer poder descobrir tots aquests petits tresors i donar-los a conèixer a través del teu blog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament! Anna, que t'haig de dir si amb la teva feina també ens descobreixes llocs, productes i tresors. Un dia, has de fer una escapada i visitar la formatgeria del Serrat Gros amb dinar o sopar Ca L'Amador. Tocaràs el cel! paraula.
      Moltesgràcies i Bones Festes,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!