Barcelona guanya per segon any consecutiu, la millor recepta de bacallà del 2025
El dijous 3 d’abril es va celebrar el Concurso de Escuelas Culinarias Bacalao de Islandia (CECBI) on 16 estudiants de les Escoles de Cuina de tot el país s’han trobat a Barcelona, en reconeixament a l’Escola guanyadora de la última edició, ESHOB Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona.
Bryan Quintero Pedrozo, de 23 anys, estudiant del CETT-Barcelona, ha estat el guanyador d’aquesta 4a edició amb el plat “Viaje a Islandia”, a més a més, del reconeixament el premi és, naturalment, un viatge a Islandia de cinc dies. El guanyador no tan sols podrà endinsar-se en la cuina islàndesa sino que tindrà l’oportunitat de gaudir dels fascinants paisatges d’aquest país de la natura, el foc, l'aigua i una important indústria del bacallà.
"Viatge a Islandia" de Bryan Quintero Pedrozo de l'escola CETT, CECBI IV
En l’exposició del plat, el guanyador, va dir: que es tractava de transportar al comensal a Islàndia, per això, va elaborar un Rúgbrauð, pa de sègol (centeno en castellà), un pa tradicional d’Islàndia que es cou durant 24h sota terra (la terra volcànica d’Islàndia). En aquesta ocasió l’estudiant ha adaptat l’elaboració i la cocció als mitjans al seu abast per acompanyar un bacallà soasado i unes fines pencas de bacallà cuinades lleugerament amb bufador. Com a plat principal el bacallà s’ha cuinat a baixa temperatura, acompanyat de plokkfiskur, un plat tradicional islandès, i una sopa de bacallà texturitzat amb perles de tapioca amb lamines de la pell de bacallà soufle acompanyat de julivert per atorgar frescor al plat.
El Concurs ha aconseguit la participació de 16 escoles de cuina de diferents ciutats d’Espanya
El Concurso de Escuelas Culinarias Bacalao d’Islandia (CECBI) no tant sols és una competició entre les escoles de cuina, en la qual s’incentiva la creativitat i el coneixament dels estudiants que varen mostrar, cadascun d’ells, una gran professionalitat, sensibilitat i bon fer davant del repte. Els estudiants estaven illusionats amb la trobada i l’oportunitat que suposa participar en un Concurs, d’aquestes característiques, que permet desenvolupar els coneixamentsi i la destresa dels estudiants amb un gran producte com és el bacallà.
Va presidir el jurat la reconeguda xef, Carlota Claver, cuinera i propietària del restaurant La Gormanda de Barcelona; així mateix varen formar part del jurat: Meritxell Siurana, presidenta del Gremi de Bacallaners de Catalunya; Xavi Sáez, director comercial d'Iceland Seafood Ibérica, el cuiner Isak Aaron i la periodista gastronòmica Cristina Altozano.
A més a més del guanyador del primer premi, dues escoles més varen compartir el pòdium dels guanyadors: en segona posició Carla Peñarrubia, de l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona; i, la tercera posición per Antonio Valiente García de l’Escuela de Hosteleria de Málaga, La Consula.
La xef i presidenta del Jurat va constatar el gran nivell de tots els participants i la dificultat que varen tenir en la deliberació per l’alt nivell de tots els participants.
La final del CECBI: els finalistes de cada escola varen presentar el seu plat davant d’un jurat d’experts
En la fase inicial del concurs, cada escola va seleccionar a un alumne per representar el seu talent en la gran final. Els finalistes es varen traslladar a Barcelona per disputar la última etapa del CECBI. Previament al Concurs varen visitar la fàbrica Iceland Seafood Ibérica. Durant la visita els estudiants varen poder coneixer el funcionament de la planta, els diferents formats de tractament del bacallà i les diferents Maneres de tractar i els envasos per cada un dels formats.
Posteriormnet a la visita a les installacions de la fàbrica i previ a la final es va celebrar un sopar exclusiu en el restaurant La Gormanda de la cuinera Carlota Claver. La cuinera, Carlota Claver i el capità de l’equip nacional d’Islàndia, Ísak Aron Jóhannsson, varen crear un menú inspirat en l’essència d’Islàndia, amb el t´tol “Ice and Fire”. Aquest concepte, el “gel” que representa l’origen del bacallà, capturat en les aigues fredes i cristal·lines aigues de l’Atlàntic Nord, és símbol de puresa i frescor. D’altra banda el “foc” representa la transformació culinària mitjançant el qual aquest peix es converteix en un plat, en ocasions sofisticat i ple de sabor.
“Aquest concurs és una oportunitat per explorar i innovar en les possibilitats de cuinar el bacallà i promoure el talent gastronómico entre els joves xefs espanyols” Björgvin, Project Manager de Bacalao de Islandia.
Bacalao de Islandia
Bacalao de Islandia és un projecte creat per l’Asociación Islandesa de Productores de Bacalao Salado (ISF) & Business Iceland, amb el recolzament del Govern d’Islàndia. Els pilars dels projecte són la qualitat, la tradició, la puresa, la pesca responsable. Sent el seu objectiu corroborar la bona imatge dels productes pesquers Curats a Islàndia en els seus principals mercats (Espanya, Itàlia I Portugal) mitjançant la promoció de l’origen i la seva alta qualitat per la procedència de fonts sostenibles dels mars d’Islàndia.
Nota: A Instagram estan tots les imatges dels plats del Concurs.
Et pot interessar: el 1er concurs culinari de bacallà d'Islàndia per estudiants de cuina i hostalaria.
Totes les entrades dedicades al bacallà del blog i a Instagram.
Els viatges a Islàndia en tres posts.
El llibre del bacallà del que sóc l'autora. Sidillà Edicions. Guanyador en la seva categoria the best of the world Gourmand Awards 2023 a Suècia.