Hivern 2024: 89.686 visites
Un plat d'hivern, senzill i econòmic. La sopa de ceba és tradicional de la ciutat de Lyon però la sopa de ceba gratinada era la sopa de l’antic mercat central de Paris “Les Halles”. Aquesta sopa es va popularitzar perquè els carregadors del mercat central tenien la costum de reunir-se, per refer les seves forces, al voltant d'una cassoleta plena de sopa de ceba gratinada amb formatges semblants a l'Emmental. Avui, aquesta sopa és una bona costum dels noctàmbuls parisencs que la prenen de matinada, per perllongar la festa després de la sortida de les discos i pel plaer de continuar junts.
Un plat d'hivern, senzill i econòmic. La sopa de ceba és tradicional de la ciutat de Lyon però la sopa de ceba gratinada era la sopa de l’antic mercat central de Paris “Les Halles”. Aquesta sopa es va popularitzar perquè els carregadors del mercat central tenien la costum de reunir-se, per refer les seves forces, al voltant d'una cassoleta plena de sopa de ceba gratinada amb formatges semblants a l'Emmental. Avui, aquesta sopa és una bona costum dels noctàmbuls parisencs que la prenen de matinada, per perllongar la festa després de la sortida de les discos i pel plaer de continuar junts.
Segurament aquesta sopa: “liquid amb pa” va anar evolucionant fins com la coneixem avui. Es va sofisticar afegint vins, espècies, i deliciosos formatges de qualitat on cada cuiner i cada casa l’hi dona el seu toc personal. Trobareu diferents receptes i maneres de preparar-la però en essència és el mateix. La soupe à l'oignon és un clàssic de la cuina francesa i més concretament de la França central.
L’ingredient fonamental d'aquesta sopa és la ceba. Aquesta humil hortalissa i senzill producte de l'horta i el mercat té fans i detractors però es pot concloure que és essencial i bàsica en molts plats.
A la cuina: Per acompanyar o en guarnició, en les amanides dels estiu quan és tendra i dolça, escalivada, ingredient de la samfaina, en els sofregits i les picades tan representatives de la cuina catalana, bullides per acompanyar la verdura, farcides, confitades, per les salses, vinagretes, chutneys o melmelades. Qüestionada i discutida sempre en la truita de patates.
L’ingredient fonamental d'aquesta sopa és la ceba. Aquesta humil hortalissa i senzill producte de l'horta i el mercat té fans i detractors però es pot concloure que és essencial i bàsica en molts plats.
A la cuina: Per acompanyar o en guarnició, en les amanides dels estiu quan és tendra i dolça, escalivada, ingredient de la samfaina, en els sofregits i les picades tan representatives de la cuina catalana, bullides per acompanyar la verdura, farcides, confitades, per les salses, vinagretes, chutneys o melmelades. Qüestionada i discutida sempre en la truita de patates.
És una hortalissa de la família de les liliàcies, Allium cepa, formada por capes blanques o pigmentades, el seu bulb té moltes possibilitats a la cuina i propietats a la “farmaciola”.
Originaria de l'Àsia i Palestina i coneguda des de fa més de 5000 anys. Fa alguns anys es va trobar unes taules d'argila de l’antiga Babilònia (1600 a.C conservades a la Universitat de Yale), on l’escriptura cuneïforme descriu la ceba com a condiment i com verdura, així ho recull també Glòria Baliu en el seu llibre dedicat a la ceba.
Varietats: Aquest país és un dels màxims productors i així trobem: cebes blanques, vermelles, i grogues, com les de València, les de liria, les morades d'Amposta, les vermelles o orades com la morisca o les dolces de Figueres, les cebes blanques de Fuentes de Zaragoza, les vigatanes, ceballots, chalotes o escalunyes, o els calçots (fruit de la ceba de segon any)
Propietats: Molts l’anomenen l’antibiòtic natural. Excel·lent remei per les malalties de les vies respiratòries descongestiona i guareix els refredats, bronquitis o asma. Activa el sistema circulatori, diürètica i apropiada per la diabetis, és rica en minerals i vitamines. Són molts els beneficis i propietats de la ceba fins i tot anti cancerigen. Però com dius Pius Font Quer no és apropiada per qui pateix problemes d'estómac.
Compra: Podem trobar-ne tot l'any. A la primavera i a l’estiu les cebes tendres. A la resta de l’any trobem cebes seques. Compreu-les sense brots i que estiguin fortes.
Conservació: en un lloc fresc, fosc i sec, mai a la nevera.
La recepta de la sopa de ceba gratinada. Per a 4 persones
(Com la fem a casa i he après de la mare que la preparava des de petits a casa -les cassoletes de la foto són d'ella-).
Ingredients:
• 6 o 8 cebes mitjanes
• Formatge ratllat Emmental o el que agradi per gratinar
• 1,5 litres de caldo de verdures
• Un ou per persona
• 3 llesques de pa de barra per persona
• 50 gr. de mantega de bona qualitat com per exemple Cadí
• Oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues
• 1 c/s* de farina
• Sal i pebre molta al moment
*
c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postres
c/s = cullera de sopa
Preparació
- Fem un caldo de verdures de la manera habitual. És un bon recurs tenir-ne congelat, és un bàsic a la cuina que ens pot ajudar a resoldre molts plats. Un altre opció és fer servir l’aigua de bullir les verdures.
- Netegem les cebes i les tallem en juliana. Reservem
- Les llesques de pa les posem al forn perquè quedin torradetes de manera homogènia.
Cocció
- En una cassola ampla posarem la mantega, quan estigui fossa afegirem la ceba tallada remenen amb una cullera de fusta i afegirem un raig d'oli d'oliva. Remenant de tant en tant i deixem coure a foc lent. Uns 25 minuts.
- En aquest moment afegim la farina remenem fins que desapareix la farina. Posem el caldo de les verdures afegim la sal i una mica de pebre molta al moment. Deixem coure uns 15 minuts.
- Pre escalfem el forn a 220 º C
- En unes cassoletes individuals de fang amb un cullerot posem la sopa de ceba, afegim un ou, les llesques de pa torrades i el formatge ratllat. Les posem al forn de 5 a 6 minuts per gratinar i voilà!
Els ous també els podeu fer poché és més entretingut però també ens dóna un bon resultat. És com els vaig fer. Hi ha opinions
Com es fa l’ou poché?
- En una cassoleta es posa aigua, quan bull afegim un raig de vinagre, s'aboca l'ou, sense la closca, i amb l'ajuda d'una taceta perquè no es trenqui, es cou l’ou, quan la clara està cuita es retira amb molt de compta i amb l'ajuda d'una escumadora, afegim la sal, al gust, i el posem a la sopa.
- Al damunt posem les torrades i el formatge ratllat que més t'agradi.
- Gratinem 5 minuts
Un plat completíssim i deliciós.
Abrigueu-vos que venen dies de molt fred!!. Avui nevarà.
Abrigueu-vos que venen dies de molt fred!!. Avui nevarà.
Bon Appétit!!
El post més visitat del blog. Ple hivern amb neu i fred 13.771 visites a 6.02.2015
primavera 2020: 79.474 visites! i segueix creixent cada dia!
El post més visitat del blog. Ple hivern amb neu i fred 13.771 visites a 6.02.2015
primavera 2020: 79.474 visites! i segueix creixent cada dia!
Estris: Cassoles, ganivet, tallant, cullerot
Proposta: Qualssevol aigua de bullir les verdures és excel·lent per preparar aquesta sopa.
28.11.2014 Em demanen una proposta de maridatge per acompanyar la sopa de ceba. Un Beaujolais nouveau sembla un vi adequat per aquesta sopa d'origen francès, també un Penedès o Empordà jove. El vi que més agradi és un bon vi:))
28.11.2014 Em demanen una proposta de maridatge per acompanyar la sopa de ceba. Un Beaujolais nouveau sembla un vi adequat per aquesta sopa d'origen francès, també un Penedès o Empordà jove. El vi que més agradi és un bon vi:))
Aquí us deixo el vídeo de la gran dama de la cuina americana Julia Child preparant soupe à l’oignon.
I aquí un altre gran dama de la cuina Glòria Baliu amb el seu llibre: La ceba
Des d'una declaració d'amor: “Contigo pan i cebolla” o la nana més trista de Miguel Hernández
Fragment de l'Oda a la cebolla de Pablo Neruda:
Estrella de los pobres,
hada madrina
envuelta
en delicado papel,
sales del suelo,
eterna, intacta, pura
como semilla de astro,
y al cortarte
el cuchillo en la cocina
sube la única lágrima
sin pena.
Nos hiciste llorar sin afligimos.
Yo cuanto existes celebré, cebolla,
pero para mí eres
más hermosa que un ave
de plumas cegadoras,
eres para mis ojos
globo celeste, copa de platino,
baile inmóvil
de anémona nevada
y vive la fragancia de la tierra
en tu naturaleza cristalina.
Un altra sopa reconfortant:)): La sopa d'all
Calçots - calçotada
Fragment de l'Oda a la cebolla de Pablo Neruda:
Estrella de los pobres,
hada madrina
envuelta
en delicado papel,
sales del suelo,
eterna, intacta, pura
como semilla de astro,
y al cortarte
el cuchillo en la cocina
sube la única lágrima
sin pena.
Nos hiciste llorar sin afligimos.
Yo cuanto existes celebré, cebolla,
pero para mí eres
más hermosa que un ave
de plumas cegadoras,
eres para mis ojos
globo celeste, copa de platino,
baile inmóvil
de anémona nevada
y vive la fragancia de la tierra
en tu naturaleza cristalina.
Calçots - calçotada
M'ha agradat com has explicat i oficiat aquesta sopeta de ceba, tan humil i luxosa al temps. Senzilla, reconfortant, deliciosa, barata, esplèndida... Realment ho té tot.
ResponEliminaUna abraçada.
Bona nit, Anna,
EliminaMoltes gràcies per aquest comentari ple d'adjectius positius i reconfortants, que la descriuen tan bé i m'agraden:))
Gràcies!!
Una abraçada
La sopa de ceba preparada d'aquesta manera és un plat fantastic, diria un plat per un dia de festa, a mi la sopa de ceba m'encanta, m'ha agradat entrar-me al món d'aquesta senzilla hortalissa i m'ha agradat molt la teva explicació.
ResponEliminaMoltes gràcies, Neus,
EliminaA mi també m'ho sembla! Me n'alegro. Les coses senzilles omplen un univers.
Gràcies per venir!
Molt bona l´entrada que has preparat per a un plat com aquest. La sopa de ceba du pocs ingredients, però està boníssima.
ResponEliminaPetons
Moltes gràcies, Roser!
EliminaAquí està el secret, pocs, bons i ben combinats. Delicioses, ve molt de gust:)) i per aquí que ens fa tant fred i pluja..
Petonets,
Amiga Fina:
ResponEliminaSoupe a l'oignon, Les Halles, Au Pied de Cochon... ¡Siempre consigues avivar épocas pasadas! No recuerdo el huevo y si una gran costra de queso cubriendo toda la sopa.
Mi padre siempre hablaba de las cebollas rojas de Figueras. Al final tendré que comprar “La ceba” de Glòria Baliu. O mejor espero un poco por si publican alguno nuevo de otra fruta, que, junto algún título más de la colección, permitirá un pedido que merezca la pena enviar.
Tus sopas tienen muy buen aspecto y ahora que el tiempo está revuelto –nieve, agua, viento- resultan muy apetitosas.
Un saludo,
Sebastián Damunt
Bon dia, Sebastián
EliminaMuchas gràcias por venir. Siempre espero tu opinión:))
No quería que acabará el invierno sin presentar está sopa de ceba gratinada. Ahora, mi madre no la hace tanto. Pero cuando eramos pequeños algún día de mucho frío, recuerdo que la preparaba y, siempre sonreía con los ojos cerrados, cuando la tomaba. Le gusta y le debía resultar reconfortante. Aunque estamos muy cerca de la primavera, aquí llevamos más de una semana con el tiempo revuelto es decir, me ha ayudado el tiempo para poder presentarla.
A ver, a ver ...si hay libros pronto:))
Te deseo un feliz domingo con los amigos de la Tana y tu família,
Un día agradable,
Gràcies,
Benvolguda Fina,
ResponEliminaDes de l'Ajuntament de Vila-sacra li volem agraïr que esmenti en el seu blog el nostre poble i la nostra Fira de la Ceba i el Calçot.
Li desitgem molts èxits!!
cordialment,
Ajuntament de Vila-sacra
Benvolguda Virgínia,
EliminaMoltes gràcies a vosaltres per escriure aquest comentari!!
Les fires són una manera molt important de reactivar o incentivar un producte. En aquest cas la ceba, ingredient bàsic de la nostre cuina o el calçot que tant s'ha popularitzat. "Anem de calçotada".
Salutacions a la vostre Alcaldessa i a tot l'equip!
Cordialment,
fina
Buena amiga la cebolla. No falta nunca en mi cocina. Como siempre, una exquisita entrada. Besos Fina.
ResponEliminaMuchas gracias Pilar, por venir i escribir comentario
EliminaLas comidas que resuelve la cebolla!!
Besos, un abrazo!
Te bona pinta la sopa. Bon cap de setmana, amiga!
ResponEliminabona pinta i molt bona Toni, per panarres i no panarres!!
EliminaIgualment per vosaltres.
Gràcies!
Hola Fina,
ResponEliminaLa soupe à l'oignon és un plat imprescindible quan visito Paris, sobretot a l'hivern. Molt bon post!
Un gran company d'aquest plat és un vi de chardonnay AOC Pouilly-Fume
Salutacions,
Hola, Ramon!
EliminaA l'hivern és la millor abric:))
Moltes gràcies per venir, aconsellar, proposar i a l'hora enriquir amb el teu coneixement!
No conec aquest vi (apuntat!!)
Bona setmana.
Justament aquesta nit he fet la sopa seguint fil per randa la recepta. L'única excepció que hi he fet és no posar-li l'ou. No m'hi agrada, però sí la resta. Ja us diré què tal està. De moment l'estic gratinant.
ResponEliminaMoltes gràcies per ser tan clara en tot el que expliques, Fina. És fantàstic el teu blog.
Em fa molta il·lusió que t'hagis decidit a preparar-la... a veure, com t'ha quedat.
EliminaDe vegades, també, la faig per tots amb l'ou i, per mi no me'n poso. M'agrada senzilla, la trobo molt molt bona. Hi ha un ingredient que no pot faltar: força fred:)) llavors, està esplèndida.
Moltes gràcies:)) M. Dolors, i més venint d'una persona entesa com tu! Bon cap de setmana.
pd: Les sopes ho curen quasi bé tot..:))
Encare no le fet pero la fare motlt la vay prova i la vai trova molt bona
ResponEliminaHola Pepita, disculpa, no havia vist el teu comentari,
EliminaL'has de provar!! Amb aquests dies de fred, pluja i vent no hi ha res millor!
Gràcies,
Fina