diumenge, 26 de gener del 2025

Sopa de fredolics -els fredolics, els bolets que venen del fred-

La simplicitat com a concepte

Una de les meves sopes preferides és la sopa de fredolics. Les sopes m’agraden com he anat escrivint en el blog des de l’inici. La primera sopa del blog va ser aquella sopa d’all que el cuiner Santi Santamaria va seduir al director de La Vanguardia. Després, aniria escrivint altres sopes com la sopa de ceba gratinada de la mare, un record d’infantesa, el post més visitat del blog; l’escudella del dia de Nadal, la sopa torrada amb pilotilles, l’escudella barrejada, la sopa de farigola, la porrusalda, o la sorpenent sopa d’ortigues, per anomenar algunes; tot un capitol per les cremes, com la crema de carbassa, o la crema de castanyes amb ceps; a més a més de les sopes fredes dels estius. He anat recollint i escrivint les que més m’agraden i que són les que fem a casa.


La idea d’escriure aquest post al blog, com en alguna vegada ha passat, va ser la publicacció d’una imatge a Instagram i tot seguit algunes persones em pregunten com la faig. Això ha passat amb alguns posts com la truita de carxofes, semblaria que tothom sap com es fa o aquella crema de castanyes amb ceps, aprofitant les castanyes que varen sobrar de la castanyada, o unes madalenes o el pastís de poma. Totes amb millers de visites. De totes maneres penso que no podia faltar la sopa de fredolics o una sopa de bolets al blog

 

Són receptes senzilles però esta bé que estiguin recollides més enllà de la publicació efimera que ofereix Instagram per si un dia les vols recuperar i fer.. Escrites com m’agradaria que m’ho expliquessin a mi.

 

En el sentit etimològic, la paraula sopa (süppa), és d’òrigen germànic: “pa amb algun líquid”, la sopa és un plat que ho té tot: ens reconforta a l’hivern i ens refrigera a l’estiu. La sopa és un aliment en sentit ampli, amb més o menys ingredients i amb tot el sabor. De les sopes pots ampliar la informació en altres posts d’aquest blog, per no repetir el que he anat escrivint. Aquí et deixo alguna proposta com també en la pestanya receptes pots cercar la que més t’interessi


Dels bolets, també, he anat escrivint algunes propostes delicioses i gourmandes, receptes que m’agraden i t’agradaran. Receptes per les diferents estacions, de tardor o de primavera, per exemple amb la múrgola, un dels bolets que millor reresenten aquesta estació de l’any, sent el post del blog més traduït al castellà; o amb bolets assecats, fora de temporada, com les carreretes, disponibles durant tot l’any, per cuinar i preparar un formidable fricandó.


La sopa de fredolics, sovint, l’hem fet a casa per Cap d’Any, cuinada pel meu company, entusiasta i expert boletaire a més a més de bon gastrònom i cuiner. La sopa de fredolics és senzilla i deliciosa, preparada en aquest cas amb fredolics trobats a l’Alt Urgell. El fredolic és un bolet apreciat i que podem trobar des del Pirineu fins al litoral.   



El diccionari descriu el fredolic com bolet de l'espècie Tricholoma terreum, petit, negrós, que surt quan comença a fer fred i és molt cercat com a comestible (or., occ.). El seu nom prové perquè surt quan comença a fer fred i es ressistent a les baixes temperatures.


Noms: Fredolic, fredeluc, brunets, negrito, moreneta, morroi d’ovella o bolet de rosada.


Temporada: És un bolet de finals d’any I el gener, coincidint amb els primers freds, (d’aquí el seus noms populars). Per això, diria que és un bolet que allarga la temporada. Se’l pot trobar fins I tot congelat quan fa molt I molt fred, també, és habitual trobar-los a l’abril, al maig i el juny… al punt de la primavera; el trobem al Mercat en temporada i, durant tot l’any, en conserva en pots de vidre o barrejats amb altres bolets durant tot l’any. 


Descripció: Té un color molt bonic, com abellutat, gris o diferents tonalitats grisenques, la cameta és fragil i més blanca o un gris més clar. El barret és irregular té una mida de 3 a 5 cm., el barret sobresurt pel centre. Té poqueta carn. Convé no confondra’l amb una espècie semblant però més gran I que surt a una altitud superior a 1.500 m alçada.


El seu habitat a prop de les pinedes o clarianes, de vegades és un gust i alegria perque se’n troben molts en el mateix lloc. Sempre surt en grups i acompanyat de més bolets com fa la mucosa o el camagroc.


Tast: té un tast fúngic marcat, olor a terra humida o molsa i bosc.


El fredolic és un bolet molt apreciat a Catalunya. A Osona, el Berguedà, l’Alt Urgell. Fins I tot el filòleg Joan Corominas recull en el seu Diccionari: “substantiu com a nom de la mena de bolet d’Osona” (Tavèrnoles, 1935) i així Manuel Vázquez Moltalbán va escriure: “Al voltant de Vic hi ha una important gastronomia del bolet que només sobreviu en les cuines cassolanes i que té en la sopes de fredelucs els seus millor encerts.”


El Corpus Culinari Català recull entre les seves receptes la sopa de fredolics com també altres autors com en Jaume Fàbrega; Fra Valentí Serra de Manresa recull la tradició culinària catalana, del conjunt de bolets, entre els que no podia faltar el fredolic; Josep Lladonosa, Joan Roca, o Pere Sans tots ells recullen la seva interpretació d’aquesta sopa amb més ingredients o més o menys gourmanda.


A la cuina: el fredolic és un dels boltes més apreciats per fer sopes i els guisats, també pots acompanyar els fredolics smb arrossos, truites o saltats per complementar un altre plat. Per les seves carracterístques també es adequat per acompanyar el bacallà.



La recepta (per a dues persones)

  • Uns 400 gr. de fredolics, si tens més Millor.
  • Un gra d’all
  • Oli d’oliva verge extra el necessari.
  • Una nou de mantega
  • Un litre de caldo de verdures o d’au. Que pots  trobar aqui.
  • Una llesca de pa de pagès o un pa de bona qualitat.
  • Una branqueta de farigola
  • Sal I pebre




Preparació i cocció:


Primer de tot netejarem els bolets amb un paper de cuina o un pinzell, treieu les fulles seques o les agulles de la pinassa, i amb l’ajuda d’un ganivet treieu la terra que alguns porten al peu i si hi ha alguna part malmessa. Aneu en compte és un bolet delicat i fragil. Reserveu.


En una cassola que ens hi càpiguen tots els ingredients posarem l’oli d’oliva necessari. Pelar el gra d’all, laminar i sofregir lentament. Només el punt perque agafi l’aroma.


Afegir els fredolics, remoure un parell de vegades afegir sal I pebre al gust. Deixar coure, tot plegat, uns cinc minuts. Reservar uns quants fredolics sencers I petits per afegir a la sopa una vegada feta.


Parallemanet posar el caldo al foc, quan bullir, afegir la branqueta de farigola, deixar 3 minuts i retirar l farigola.


Afegir el caldo calent als fredxolics i deixar coure uns 10 minuts no més.


Passar pel minipimer.


Tallar i fregir una llesqueta de pa. Reservar.


Passar per la paella els freedolisc petits, que has reservat, amb la nou de mantega. Posa’ls a la sopa. Deixar repossar. Escalfa la sopa just en el moment de portar a taula. Que sigui ben calenta.


Emplatar: servim la sopa i, en aquest moment, afegim els trossets de pa fregiten en cada plat.


Aquesta sopa es pot fer de diverses maneres: es pot afegir una picada al final, altres que afegeixen un ou, altres fan inicialment un sofregit amb ceba o porro, altres que afegeien pernil, pilotilles o crema de llet. A mi em sembla millor conservar l’essència del bosc i la simplicitat amb tot l’aroma i el sabor dels fredolics.


Que vagi de gust!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!