diumenge, 30 d’octubre del 2022

Patates CatOrigen - Patates de proximitat i de qualitat, procedent de conreus de petits pagesos de vuit comarques catalanes.

“De les patates com el valor de les coses bones de la vida les trobem a faltar quan no hi són.” 
-Dra. Pilar Senpau-

Si haguessis de fer una llista de productes de la terra segurament no hi faltarien les patates al carret de les verdures, al rebost, a la teva cuina. Les patates pels més petits i pels grans. Patates de moltes maneres: puré de patates, patates bullides per acompanyar la verdura o preparar un trinxat, patates estofades, patates per fer suquets, patates al forn, les patates rosses, les frites, amb truita o d'altres plats internacionals que hem incorporat a la nostra cuina.

Amb tot, Catalunya no destaca pels volums en producció de patata local. Per això, l’empresa CatOrigen es proposa que el consumidor català pugui disposar de manera regular, de juny a desembre, de patata de proximitat i de qualitat, procedent de conreus de petits pagesos de vuit comarques catalanes. “CatOrigen neix per posar en valor el nostre patrimoni agrícola i gastronòmic, oferint als consumidors producte de proximitat, de la màxima qualitat i prioritzant pràctiques sostenibles i socialment justes arrelades al territori”, expliquen els impulsors del projecte. Les primeres collites de CatOrigen ja es troben a supermercats i comerços detallistes.

Els germans Sandra i Borja Casamitjana, hereus d’una tradició familiar de quasi vuit dècades en la producció i comercialització de patates i cebes, són els impulsors de CatOrigen. “El producte estrella és ara mateix la patata. Hi ha una demanda en aquest sentit i volem que CatOrigen sigui el referent en patata catalana. També volem introduir les cebes i els alls, i recuperar el protagonisme que en un altre temps van tenir aquests productes amb els conreus tradicionals, a casa nostra”. Per avançar en aquest projecte, els germans Casamitjana han arribat a acords de col·laboració amb pagesos que ara reprenen el conreu d’aquest tubercle, de vuit comarques catalanes: Baix Ebre, Baix Camp, el Maresme, Vallès Oriental, Baix Penedès, la Selva, la Noguera i la Cerdanya.

El nostre objectiu és potenciar la pagesia, tot donant suport a petits productors en la seva planificació i durant el procés de cultiu i la collita. Els garantim una distribució òptima a escala local”. CatOrigen compta ara mateix amb una superfície de conreu de 25 hectàrees que aporten regularitat de producte durant la temporada, de juny a desembre. “De cara al pròxim any, ens agradaria afegir tres comarques més. Amb tot, volem donar valor al producte, oferint qualitat al consumidor i rendibilitat per al pagès”, recorden de CatOrigen.


Recobrar sabors tradicionals

Els impulsors de CatOrigen apunten que en el procés d’acompanyament a la pagesia “subministrem als nostres productors les varietats que millor s’adapten a la nostra cuina, tractant de recobrar la memòria d’aquells sabors d’abans”.

En aquest sentit, CatOrigen se centra en la varietat de patata Amarin. “És un tipus de patata de carn blanca, de molt bon gust i melosa, i òptima en estofats, suquets, rostida i truites. És semblant a la kenebec tradicional però més moderna. S’adapta millor als tipus de cocció actuals, conserva el sabor tradicional, i alhora ofereix millor rendibilitat i també es conserva molt bé”·

Les pràctiques agronòmiques de CatOrigen estan avalades per certificats independents (Globalgap i GRASP) de bones pràctiques agràries i socials.

Primeres collites CatOrigen

Als supermercats i comerços detallistes es poden adquirir les primeres collites de patata nova de les comarques de Tarragona - Baix Ebre i Baix Camp - que obren la temporada a Catalunya. “ I ara mateix tenim al mercat les collites del Maresme i la Selva”. Les patates de CatOrigen es presenten en sacs de teixit d’arpillera tradicional de 3 kg. A més, “cada comarca té la seva pròpia etiqueta i a través d’un codi QR es pot accedir a la informació sobre l’origen del producte”, puntualitzen.

Fotos cedides pels productors

Empresa familiar pionera

CatOrigen és una empresa de nova creació vinculada a la companyia Torribas SA, dedicada a la producció, selecció, transformació i distribució de patates, cebes i alls. Es tracta d’una empresa familiar, amb seu a Mercabarna, que uneix el coneixement amb la perspectiva del sector que li aporta la seva trajectòria de quasi vuitanta anys.

En aquests anys, Torribas ha estat capdavantera a introduir noves tecnologies, nous productes d’acord amb les demandes dels consumidors, com la línia d’ecològics, entre altres. També ha estat al capdavant en l’obtenció de certificacions que garanteixen la qualitat, l’excel·lència del seus processos, així com el respecte pel medi ambient. De la seva trajectòria, destaquen també les accions de responsabilitat social corporativa.

En el proper post he preparat un plat gormand on l'ingredient principal seran aquestes patates i perfecte per un dia com demà a la vora del foc i per compartir amb els amics i família.

2 comentaris:

  1. HOla Fina,
    fantàstic aquest post. Seria molt demanar, alguna botiga o supermercat on en tinguin, a Barcelona?
    Moltes gràcies.
    Marta

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Marta,
      "patates de totes les maneres"
      Em diuen que pots trobar, per ara, les patates CatOrigen als supermercats Caprabo, Carrefour i Sorli.
      Els petits establiments s'està fent la distribució.
      Gràcies a tu per escriure:)

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!