Bona
per la terra bona
per nosaltres.
No
tinc aquí el llibre per reproduir la seva frase exacta però en en
Josep Pla escrivia alguna cosa així: “Allà
on acaba el Ter, a l'Empordà petit, s'han plantat molts
fruiters...sobre tot pomeres. Les pomes han anat bé.”
Ahir,
7 d'agost,
es va celebrar l'acte
de la
collita
de la primera Poma de Girona 2017 de la Indicació Geogràfica
Protegida (IGP). L’acte
es
va celebrar a la Fundació
Mas Badia a
Canet de la Tallada amb l'assistència dels productors-pagesos, del president de la IGP Poma de
Girona, Llorenç Frigola, el director-gerent de la
Fundació Mas Badia, Joan Bonany, els tècnics
assessors, la
premsa
i la cantant i compositora empordanesa Cèlia Pallí qui va apadrinar l'acte.
La
recollida de la poma d'aquesta
any s'ha avançat entre
5 i 8 dies per
les
conseqüències climàtiques
i ha
disminuït
lleugerament
un 2% les previsions de la collita, sobre
tot a la zona de La Selva, per les pedregades i les gelades tardanes
en
relació a la temporada anterior segons varen explicar en la
presentació el President del Consell Regulador Llorenç Frigola qui va assegurar que la collita de la IGP és “molt segura i estable tot i les
condicions climatològiques adverses que hi pugui haver”.
La
collita
ha començat per la varietat Gala,
varietat
de poma bicolor,
cruixent, de polpa blanca i dolça i
s'acabarà al novembre amb la varietat Pink
Lady.
Gala
és una de les
4 varietats de poma de Girona IGP
i
dues textures.
En
el post que vaig escriure sobre la poma podeu ampliar amb més
informació.
Joan
Bonany, director-gerent de la Fundació
Mas Badia
va
exposar les previsions
de collita i les
novetats
de la campanya 2017 aquesta
any es superarà la collita del 2015 però hi haurà un descens
respecte a l'any passat en un 2% degut a les gelades i al fred. Amb
tot, des de IGP Girona es preveu que serà una bona collita tant en
la producció com en la qualitat. Es
tracta d’una producció “propera, sostenible i confiable” La
gran qualitat és també el resultat de la investigació,
l'assessorament dels tècnics i el bon fer de
tots
els productors.
Poma
de Girona
agrupa a 79 socis-productors que representen
1.700 hectàrees productives. Les empreses que els
agrupen
i que se'n carreguen de la comercialització són Girona Fruits,
Girona Costa Brava i Frutícola de l'Empordà.
Les
plantacions
on es conrea la Poma
de Girona
tenen un
clima excepcional,
la proximitat del Mediterrani i els Pirineus on
les temperatures
són suaus i fresques, amb contrasts molt marcats de dia i de nit,
una humitat relativa i una solana elevada durant l'estiu. Color,
aroma perfecta i el punt de sucre adequat. Que
garanteix
una
producció estable i fiable.
La
Zona de
producció de la IGP està situada als camps de les comarques del
Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, La Selva i
Pla de l'Estany tenen
una topografia plana, amb mínima
erosió
i un drenatge òptim.
El
clima,
el
sòl,
i uns productors
pagesos
que coneixen la seva terra i estan formats, uns tècnics
especialitzats que
els assessoren i investiguen constanment,
l'ús de tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi
ambient, la
salut dels pagesos i els consumidors, els
controls de qualitat i la implantació de la traçabilitat fan
d'aquesta poma que sigui mereixedora de la IGP. Bona
per la terra bona per nosaltres.
Les
finques
on es conreen
les pomes de la IGP compleixen les normes de la producció
Integrada
com varen explicar això significa que per poder produir la poma
s'utilitzen mètodes respectuosos amb el medi ambient, la salut dels
pagesos i els consumidors. La producció integrada minimitza l'ús de
productes agroquímics i aplica els processos que afavoreixen la
diversitat de l'ecosistema agrícola amb la finalitat de preservar la
flora i la fauna autòctones i alhora conservar el medi rural i el
paisatge.
Avui
les
varietats de
la IGP Girona són: Golden
(de color groc, pell fina, polpa blanca, sucosa, dolça i aromàtica
per portar-la
sobre i menjar-la en qualssevol moment, per fer amanides, pastissos o
cuinar-les al forn o farcides de crema!!);
Gala
(té un color molt atractiu, és molt bona, cruixent, dolça amb el punt adequat de sucre, la pell és de color vermell
és bona per der amanides
o per consumir fresques);
Red Delicious
(pell vermella, molt dolces, sucoses i ensucrades, bones
per fer sucs, amanides o pastissos)
i Granny Smith
(color
tirant a verd amb puntetes blanques, és sucosa poder una mica àcida,
es cull a l'octubre, consumir fresca, al forn i preparar pastissos).
El
25% de les pomes que es conrea a les 1.700 hectàrees
de la IGP de Poma de Girona s'exporten
a tot el món.
Una
part es queda a Europa, Portugal i Regne Unit. D'altres
marxa més lluny, Amèrica Central, Colòmbia i els Emirats Àrabs.
En
el blog trobareu un post de La poma i un pastís elaborat amb les quatre varietats de la IGP i dues textures.
A més a més, d'aquesta recepta on la poma és un ingredient principal, al blog, també, trobaràs una proposta amb la poma per cada estació o qualssevol moment de l'any:
A més a més, d'aquesta recepta on la poma és un ingredient principal, al blog, també, trobaràs una proposta amb la poma per cada estació o qualssevol moment de l'any:
- Gelea de poma – tot l'any-
- Crema freda d'api-rave i poma molt bona per prendre ara -estiu-
- Pomes al forn farcides amb crema catalana – primavera-
- All i oli de codony i poma -tardor-
En
Ton, cosí germà del pare, cada any quan arribava aquest temps anava
fins a Torroella a comprar les primeres pomes i feia un bon dinar a L'Empordà. Després a les tardes treia la pallaresa i menjava, cada
dia, una poma mirant el seu l'hort que era un jardí. Sempre deia: “que bones són aquestes
pomes; quan havia algú, sinó segur que també ho pensava”.
Què bones les pomes de Girona, benvingudes de nou, ja les trobava a faltar.
ResponEliminaMolt interessant i ben documentat el post, com és habitual a casa teva, Fina.
Una abraçada.
Manel.
Bon dia Manel,
EliminaQue bones són les pomes i de tantes maneres!
Moltes gràcies per venir i escriure. Bon cap de setmana!
Una abraçada,
Fina