dimecres, 9 d’agost del 2017

Primera Poma de Girona 2017

Bona per la terra bona per nosaltres.

No tinc aquí el llibre per reproduir la seva frase exacta però en en Josep Pla escrivia alguna cosa així: “Allà on acaba el Ter, a l'Empordà petit, s'han plantat molts fruiters...sobre tot pomeres. Les pomes han anat bé.”


Ahir, 7 d'agost, es va celebrar l'acte de la collita de la primera Poma de Girona 2017 de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). L’acte es va celebrar a la Fundació Mas Badia a Canet de la Tallada amb l'assistència dels productors-pagesos, del president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, el director-gerent de la Fundació Mas Badia, Joan Bonany, els tècnics assessors, la premsa i la cantant i compositora empordanesa  Cèlia Pallí qui va apadrinar l'acte.
La recollida de la poma d'aquesta any s'ha avançat entre 5 i 8 dies per les conseqüències climàtiques i ha disminuït lleugerament un 2% les previsions de la collita, sobre tot a la zona de La Selva, per les pedregades i les gelades tardanes en relació a la temporada anterior segons varen explicar en la presentació el President del Consell Regulador Llorenç Frigola qui va assegurar que la collita de la IGP és “molt segura i estable tot i les condicions climatològiques adverses que hi pugui haver”.
La collita ha començat per la varietat Gala, varietat de poma bicolor, cruixent, de polpa blanca i dolça i s'acabarà al novembre amb la varietat Pink Lady. Gala és una de les 4 varietats de poma de Girona IGP i dues textures. En el post que vaig escriure sobre la poma podeu ampliar amb més informació. 
Joan Bonany, director-gerent de la Fundació Mas Badia va exposar les previsions de collita i les novetats de la campanya 2017 aquesta any es superarà la collita del 2015 però hi haurà un descens respecte a l'any passat en un 2% degut a les gelades i al fred. Amb tot, des de IGP Girona es preveu que serà una bona collita tant en la producció com en la qualitat. Es tracta d’una producció “propera, sostenible i confiable”  La gran qualitat és també el resultat de la investigació, l'assessorament dels tècnics i el bon fer de tots els productors.
Poma de Girona agrupa a 79 socis-productors que representen 1.700 hectàrees productives. Les empreses que els agrupen i que se'n carreguen de la comercialització són Girona Fruits, Girona Costa Brava i Frutícola de l'Empordà.
Les plantacions on es conrea la Poma de Girona tenen un clima excepcional, la proximitat del Mediterrani i els Pirineus on les temperatures són suaus i fresques, amb contrasts molt marcats de dia i de nit, una humitat relativa i una solana elevada durant l'estiu. Color, aroma perfecta i el punt de sucre adequat. Que garanteix una producció estable i fiable.
La Zona de producció de la IGP està situada als camps de les comarques del Gironès, Baix Empordà, Alt Empordà, La Selva i Pla de l'Estany tenen una topografia plana, amb mínima erosió i un drenatge òptim. El clima, el sòl, i uns productors pagesos que coneixen la seva terra i estan formats, uns tècnics especialitzats que els assessoren i investiguen constanment, l'ús de tècniques de producció integrada respectuoses amb el medi ambient, la salut dels pagesos i els consumidors, els controls de qualitat i la implantació de la traçabilitat fan d'aquesta poma que sigui mereixedora de la IGP. Bona per la terra bona per nosaltres.
Les finques on es conreen les pomes de la IGP compleixen les normes de la producció Integrada com varen explicar això significa que per poder produir la poma s'utilitzen mètodes respectuosos amb el medi ambient, la salut dels pagesos i els consumidors. La producció integrada minimitza l'ús de productes agroquímics i aplica els processos que afavoreixen la diversitat de l'ecosistema agrícola amb la finalitat de preservar la flora i la fauna autòctones i alhora conservar el medi rural i el paisatge.
Avui les varietats de la IGP Girona són: Golden (de color groc, pell fina, polpa blanca, sucosa, dolça i aromàtica per portar-la sobre i menjar-la en qualssevol moment, per fer amanides, pastissos o cuinar-les al forn o farcides de crema!!); Gala (té un color molt atractiu, és molt bona, cruixent, dolça amb el punt adequat de sucre, la pell és de color vermell és bona per der amanides o per consumir fresques); Red Delicious (pell vermella, molt dolces, sucoses i ensucrades, bones per fer sucs, amanides o pastissos) i Granny Smith (color tirant a verd amb puntetes blanques, és sucosa poder una mica àcida, es cull a l'octubre, consumir fresca, al forn i preparar pastissos).
El 25% de les pomes que es conrea a les 1.700 hectàrees de la IGP de Poma de Girona s'exporten a tot el món. Una part es queda a Europa, Portugal i Regne Unit. D'altres marxa més lluny, Amèrica Central, Colòmbia i els Emirats Àrabs.
En el blog trobareu un post de La poma i un pastís elaborat amb les quatre varietats de la IGP i dues textures. 
A més a més, d'aquesta recepta on la poma és un ingredient principal, al blog, també, trobaràs una proposta amb la poma per cada estació o qualssevol moment de l'any:
En Ton, cosí germà del pare, cada any quan arribava aquest temps anava fins a Torroella a comprar les primeres pomes i feia un bon dinar a L'Empordà. Després a les tardes treia la pallaresa i menjava, cada dia, una poma mirant el seu l'hort que era un jardí. Sempre deia: “que bones són aquestes pomes; quan havia algú, sinó segur que també ho pensava”.

2 comentaris:

 1. Què bones les pomes de Girona, benvingudes de nou, ja les trobava a faltar.
  Molt interessant i ben documentat el post, com és habitual a casa teva, Fina.
  Una abraçada.
  Manel.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Manel,
   Que bones són les pomes i de tantes maneres!
   Moltes gràcies per venir i escriure. Bon cap de setmana!
   Una abraçada,
   Fina

   Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!