diumenge, 10 de setembre del 2017

El Ginjoler a L'Hort del Rector - Sant Feliu de Guíxols - Costa Brava -

Hivern 2023: 1.543 visites

El Ginjoler és el nom d'un arbre, el seu fruit, el gínjol, una fruita que sempre està contenta... El Ginjoler és també el nom d'un restaurant de Sant Feliu de Guíxols a la Costa Brava.
Aquest és un dels restaurants que he anat aquest estiu, m'agradava abans d'anar-hi i després d'anar el recomano molt!.

Hi ha llocs on és fàcil anar i això em passa amb Sant Feliu de Guíxols, on havia vingut amb la meva família a passar els estius, ara, almenys vinc un cop o dos a l'any; he vingut, també, per feina i a visitar als amics que hi viuen. Sant Feliu de Guíxols té un encant especial fora de la temporada d'estiu, almenys per mi, és una ciutat molt agradable i amb vida pròpia en qualssevol època de l'any. 
Un mercat cobert, amb productes del mar i de muntanya i, un mercat setmanal a l'aire lliure de fruites i verdures els diumenges, a la plaça del Mercat i al Passeig que es remunta a l'Edat Mitjana; un carrer dels Especiers ens avisa de l'antiguitat del mercat, on la transacció i l'intercanvi dels productes amb altres països estaria i està present o un carrer de l'Horta, fins on arribava l'hort del rector del Monestir Benedictí on es troba ara el Ginjoler.

El Ginjoler és el restaurant dels cuiners Carme Picas i Xavier Gubau, també sommelier qui s'encarrega a més de la logística perquè el Ginjoler també té servei de càtering personalitzat.

La Carme és de Gombrèn, a la comarca del Ripollès, va començar a treballar de petita, com es feia abans, els caps de setmana, al restaurant del Santuari de Montgrony, després vindria el Racó del Francès, que la va animar a estudiar a L'Escola d'Hostaleria de Girona i començar la carrera de Història, però la seva passió és la cuina i va continuar treballant a La Llar de Roses, al Celler de Can Roca, i una temporada a elBulli per tornar al Celler de Can Roca. Actualment compagina la cuina amb la docència com a professora de tècniques de cuina a l'Escola d'Hostaleria de Girona.
En Xavier Gubau és de Girona. Va ser cuiner a la Roca Petita, de Riudellots de la Selva; al Sa Punta, de Pals; a Can Roca i al Celler de Can Roca, de Girona, i a La Riera, de Sant Martí Vell. Avui és el sommelier del Ginjoler.

Ells amb el seu equip ofereixen una cuina de producte, de proximitat i de paisatge amb molta sensibilitat.

La xef, treballa amb productes de temporada que ella mateixa compra a les parades del mercat situat molt a prop del restaurant i compra a tothom, també a alguns productors directament. El peix de pesca sostenible, de la Llotja de Palamós el compren a un company que té barca i ell els proporciona el peix i que ha pescat amb arts tradicionals i el compren al principi de la subhasta i compren el que aquell dia hi ha a la Llotja i inclús contrasten dos peixos diferents en un sol plat amb diferents textures que sorprèn i alhora agrada molt. La Carme diu: “Només demano que el peix sigui pescat de manera respectuosa i d'extracció sostenible.”

En el restaurant tot està molt cuidat des de la carta que em va enamorar abans d'anar-hi, adaptada a celíacs i vegetarians, si convé, fins la vaixella i els utensilis, les copes.

El pa és d'una fleca artesana i la carta dels vins és extensa. La seva opció són els vins de proximitat, de cellers petits, respectuosos amb la terra que no utilitzant sulfits.
Al Ginjoler també podeu disfrutar de sopars temàtics: les flors, les espècies, la ratafia, o dedicats a l'Espai Carmen Thyssen que està al costat.
                               Magnòlies
El Ginjoler està situat en l'antic monestir benedictí del segle X i XI de Sant Feliu de Guíxols. Aquest monestir va estar ocupat pels monjos fins la desamortització de Mendizabal al 1835. Diria que està ple de bones energies no tan sols per la filosofia en tot el que fan sinó també en la manera respectuosa i agradable de l'equip que forma El Ginjoler.
La cuina del Ginjoler està situada en el mateix lloc on cuinàvem els monjos ...”un cuiner mai està sol... es troba acompanyat per totes les generacions que l'han precedit i de totes les generacions futures”.

El Ginjoler té dos menjadors: el d'estiu o quan fan bon temps, situat en L'Hort del Rector, un espai molt agradable, on les taules estan disposades com bancals de l'hort. 
Totes tenen un camí amb flors, plantes aromàtiques i maduixeres de bosc com a centre de taula. En aquest espai, al vespre es fan concerts o s'escolta el silenci molt a prop del mar. Un excel·lent espai per un sopar o dinar a la fresca envoltat de vegetació i dels murs que ens acollen.


El menjador de l'hivern correspon al que havia estat l'antic refectori dels monjos, es conserva el lloc de lectura mentre els altres monjos dinàvem, aquest menjador està decorat per una amiga de la parella, la Carme Saurina, té una temperatura agradable i constant durant tot l'any per les amples parets on està construït.

                                         detall dels seients 
El Ginjoler té dos menús: El Menú Tasta-Picas, el més emblemàtic i més complert de 48,00 € i el Menú de L'Hort del Rector de 38,00 €, perfecte elecció per ser el nom del lloc on dinaríem i perquè ens va agradar. Inclou el pa artesà i l'aigua (acabada de fer), els vins i els cafès a part. Una excellent relació qualitat preu. Una cuina molt ben feta amb molta sensibilitat i bon fer.  Una cuina femenina? Fins ara, en el blog no havia publicat cap restaurant on la xef fos una dona.


Per començar:
Una sopa freda que tan de gust venen als estius i tan m'agraden, el gaspatxo de remolatxa, amb oli d'alfàbrega i recuit* del Pauet. (podeu veure un post del recuit aquí)  

Una “Ensaladilla” d'un altra manera: Patata, pastanaga, mongeta tendra i fina, bonítol confitat, i maionesa d'olives.

“Tu-maca” Amanida de tomàquets, salmorejo, burratina i alfàbrega. Excel·lents tomàquets de les hortes de Guíxols. Són tan bons els tomàquets ja no sé si són una fruita o una hortalissa, dolços sucosos, boníssims!

Temps de carbassó, farcits amb una suau brandada de bacallà amb olivada. Uns plats d'essència mediterrània. Lleuger, subtil, perfecte arrebossat.

Per continuar el peix de la Llotja, en aquest cas molla i bonítol amb puré de carbassó i alfàbrega, picada de tomàquets amb cansalada. Contrasts de sabors i textures deliciosos.



Per les postres:
Meló refrescant amb sorbet de mojito deliciós per la calor d'aquest estiu! amb la menta refrescant.
Préssec de Calonge amb escuma de vainilla.
(sense foto!- no la trobo)

i la melmelada de xocolata banca, llima i fruits vermells amb contrast de l'hort amb una fulla de menta per refrescar.


El vi que varem triar per acompanyar aquest dinar va ser Amic Blanc del Celler Clos d'Agona Calonge -Costa Brava-. Entre el Mediterrani i Les Gavarres.anyada del 2013 classificada com excel·lent. Elaborat amb les varietats de raïm: 40 % Garnatxa blanca, 40 % Macabeu, 8% Viognier, 8 % Marssanne, 4% Roussaneraïms en un terra d'argila i pissarra.   
La vinya està situada en un espai protegit i recuperat entre oliveres, pins, sureres i altres arbres mediterranis. 
La personalitat que l'atorguen els vents: la brisa que bufa del mar a la terra i el vent que ve del nord, la tramuntana, imprimeix caràcter a les persones i la terra.
Tots aquest elements al costat de les persones descobrim un vi alegre, elegant, agradable i fàcil de beure. Aromes de fruites, perfums de flors i cítrics que tan m'agraden. 

Una etiqueta optimista! Un vi que porta per nom amic té el millor dels auguris. ✨🍇🍷 
Un vi molt bo per l'estiu i en consonància amb el tarannà del Ginjoler

Final del dinar cafès expresso  de casa Cornellà i visita als espais del Ginjoler.

Aneu-hi! No us el perdeu. Després, perdeu-vos per Sant Feliu, per la seva Rambla, els seus espais oberts, les platges, el Mercat o la seva gent.

Restaurant a L'Hort del Rector
Pl. del Monestir, s/núm.
T. 620 623 454

Després de dinar varem visitar a L’Espai Cendrós l'exposició Comadira/Udaeta, Udaeta/Comadira. Coincidències i dissensions: una conversa, entre la producció pictòrica del mestre Narcís Comadira amb les escultures d’Alberto de Udaeta i també una part de l'exposició permanent Carmen Thyssen.
Comadira - Retaula Blau 

                                               Udaeta - Gaugamela. Peça única. Ferro colat


A Sant Feliu de Guíxols es celebra el Festival de música Porta Ferrada

Deixo l'enllaç al post del blog El racó del pare per passejar pel cor de l'Albera, un paisatge protegit, i veure unes precioses fotos d'un ginjoler i el seu fruit.

A Barcelona, un grup de veïns va salvar un Ginjoler centenari de la remodelació urbanística. Aquest arbre és un símbol del Mediterrani, conreat per grecs, romans i àrabs. I el seu fruit és el gínjol.

Vaig anar aquest estiu a fer una foto de l'arbre en un espai que el dignifica amb les dites que l'acompanyen dissenyat pels alumnes de l'Escola Superior de Disseny i Art Llotja de Barcelona.
Aquest post va guanyar el premi d'un dinar d'Es Niu en el restaurant Pa i Raïm de Palafrugell de RAC1 per la millor recomanació d'un restaurant fora de Barcelona. 

6 comentaris:

  1. Una veïna meva que va cursar els cursos de cuina a l'Escola d'Hosteleria de Girona ha treballat al Ginjoler, al càtering que tenen a Cornellà de Terri. No coneixia el restaurant i gràcies al teu magníficament documentat treball, tal com em tens acostumat, m'has fet venir ganes d'anar a fer-hi el tast.
    El reportatge, la publicitat que els fas, és magnífic.
    Una abraçada, Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Manel,
      T'agradarà! Tan la cuina com el lloc.
      Quina coincidència la teva veïna que hagi treballat i hagi estudiat a l'EHG, la xef Carme del Ginjoler és professora de tècniques de cuina a l'Escola d'Hostaleria de Girona.
      Et puc dir que sigui l'opció que sigui ho fan molt bé. He provat les dues opcions.
      El Ginjoler t'espera! :) i t'agradarà.
      Gràcies per llegir el post i escriure.
      Una abraçada!
      Fina

      Elimina
  2. Preciòs escrit del ginjoler!! El meu avi va tenir l'hort del rector durant uns anys! Recordo anar-hi amb ell a buscar pèsols i maduixetes que hi cultivava. Avui ha vingut la Carme a veure'ns i ens ha portat melmelades de les que fan ells que són boníssimes!
    M'encanta el teu blog!!
    ��������

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Montse,
      Moltes gràcies per escriure i compartir aquests records tan entranyables.
      Siii!! les melmelades són casolanes i imagino que deuen ser molt i molt bones!
      Moltes gràcies, anima a continuar que agradi algú el que fas.
      Bon cap de setmana!
      Fina

      Elimina
  3. Tal com et vaig comentar, Fina, em vas engrescar a conèixer L'Hort del Rector. Ahir hi vàrem dinar i no ens va decebre en absolut... anàvem ben assessorats.
    Moltes gràcies.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bé! Manel, me n'alegro molt!
      Encara està obert l'Hort o vareu dinar a dins?
      Moltes gràcies a tu per la confiança.
      L'he enviat un missatge a la xef i s'ha posat molt contenta.
      Una abraçada i bona setmana!
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!