diumenge, 13 de novembre de 2016

Ratafia de codony


"Que l'embruix de l'aiguardent, el poder de les herbes, l'essència de les espècies i l'encís del sol i la serena omplint els vostres esperits" Ratafiat
                               vinyes, oliveres, xiprers...paisatge Mediterrani
La tradició de fer aiguardents, nets i transparents i ratafies amb fruites, herbes, arrels i espècies és força habitual a molts països de Centre Europa: França té una gran tradició en l'elaboració de ratafies i aiguardents amb pomes que adopten el nom de la regió d'origen; Alemanya, en fa de moltes varietats, Suïssa, Dinamarca, Àustria, Itàlia, Polònia o Bulgària, amb peres, prunes, aranyons cireres, groselles-cassis, nous o gerds.
A Catalunya des de fa més de mil anys s'elaboren ratafies, tradicionalment en les comarques de La Selva, La Garrotxa, Osona, El Pla de l'Estany, El Ripollès, El Pallars, La Vall d'Aran, Girona, en definitiva, allà on hi ha nous es fan ratafies. No en faltava en cap casa dins de la franja que vaig escriure en el post dedicat aquesta beguda. 
                                         nous verdes de casa a l'estiu
                                    herbes aromàtiques, espècies i flors macerant per fer la ratafia
Les Festes i Fires, per festejar la ratafia amb moltes activitats i celebracions l'han popularitzada i poder l'han recuperat, de totes elles, la de Santa Coloma de Farners és la que té més prestigi. La Festa de la Ratafia Santa Coloma organitza: tallers, tasts, degustació, concursos, mostres de pintura, artesania, exposicions, concerts, presentacions, intercanvi d'herbes remeieres, parades amb productes locals i una Confraria que la promociona, aquest any la 35 edició per celebrar una beguda amb màgia.
La màgia de tot el procés que comença amb la selecció de les plantes aromàtiques en un dia determinat del calendari, al punt del solstici, la maceració amb l'aiguardent, el xinxolar, el repòs al sol i la serena, colar la beguda que s'encetarà per tradició per Nadal i qui no pugui esperar ho farà per Tots Sants acompanyada poder dels panellets.
Com diu Jaume Fàbrega sense l'aiguardent no existiria la ratafia.
Per entendre'ns l'aiguardent és una beguda d'alta graduació que resulta de fermentar la fruita i després destil·lar els líquids d'aquesta fermentació.

La Ratafia és una beguda que resulta de la maceració de les fruites (generalment nous verdes) amb altres plantes aromàtiques i algunes espècies amb l'aiguardent.

Navarra, i La Vall d'Aran elaboren patxarans, aiguardents, licors d'aranyons, cassis i groselles; El Priorat, La Terra Alta i La Ribera d’Ebre, han conservat ratafies transmeses de generació en generació com la romàntica ratafia de magnòlia o els aiguardents de magrana i de cireres de pastor o la destil·leria artesana Brisfere, a Marçà, de la família de René Barbier i Philippe Geeraert qui van impulsar la recuperació d'aiguardents amb les millors lies dels seus vins; A l'Alto Aragó maceren les cireres amb aiguardent com fan a Dinamarca; Mallorca o el Llevant elaboren begudes artesanes amb herbes i fruites.
També són aiguardents: El cognac de França, el brandy, la grappa d'Itàlia o l'orujo de Galícia i León que no falta en aquestes regions en el moment del cafè. Aiguardents, licors o ratafies de nous verdes, d'una sola fruita o combinacions amb raïm, pomes, o pomes i codonys, peres, prunes, aranyons o cireres en maceració i, de vegades reposant, algunes fins a trenta mesos en nobles bótes es podria escriure tot un tractat amb entitat pròpia. En el post de Neichel, dels viatges a França i en el post de les prunes podeu veure algunes.
Regalar una ampolla d'aiguardent de fruita o fer-la per nosaltres és un regal original i una bona opció per un sopar amb família o els amics. Cases especialitzades elaboren de manera artesana aquestes begudes amb reconeixements internacionals. Alguns productors de ratafies han innovat per ampliar el mercat amb altres tipus de ratafies com les de fruites del bosc o de codonyat, i també podem preparar-les a casa amb més facilitat i fer una petita quantitat per nosaltres amb il·lusió.

Així, aquest any he pensat en fer una Ratafia de codony, coincidint amb les celebracions de La Fira del Codony de Tremp, La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i l'aniversari del blog
De ratafia amb nous verdes, per casa, en faig cada any però amb codony és el primer cop que en faig he mirat aquí i allà, he buscat en llibres editats d'altres llocs. Els codonys de casa, l'aiguardent i el sucre més els 60 dies de maceració, i veurem el resultat!

El codony és la fruita que vaig triar per començar el blog i la fruita que Tremp va escollir fa 15 anys per la seva Fira de tardor. Organitzada per l'Ajuntament i la única al món dedicada aquesta fruita i que ajuda a promocionar els productors locals i de les comarques veïnes: Una mostra gastronòmica, esmorzars populars, més de 70 expositors i un concurs d'all oli de codony que entusiasma a tothom on s'escull el millor. Em varen convidar per parlar dels productes de la tardor i també d'aquesta fruita tot coincidint amb el 5è aniversari del blog. Va ser un cap de setmana sense treva: Anar a Tremp, fer panellets, collir els codonys i fer aquesta ratafia.
                                               Il·lustració de Mur Tarragona

Així que entre la Fira del Codony i la Festa de la Ratafia d'aquest cap de setmana res era més adequat que preparar la ratafia de codony que encetarem i provarem per Nadal:

Els ingredients:
  • 3 o 4 codonys segons la mida
  • 1 litre d'aiguardent o anís sec
  • 250 gr. de sucre
  • 1 branqueta de canyella

Preparació i elaboració:
  • Esterilitzen els pots de vidre. He reciclat dos que tenia a casa.
  • Netegem els codonys del borrissol amb un drap, els rentem acuradament i els ratllem.
  • Empotem: Fem capes de codony ratllat i sucre, tot alternat el codony ratllat i el sucre. 
  • Omplir el pot fins 3/4 parts, uns 4 cm per arribar a dalt, llavors l'omplim amb l'aiguardent.
  • Tanquem els pots.
  • Deixem reposar, almenys, uns 60 dies aproximadament en un armari fresc o al rebost. Anem xinxollant de tan en tan com es fa amb la ratafia.



  • Quan hagin passat aquest dies filtrarem amb un drap i ja tindrem la ratafia de codony per degustar. Tenir mesura amb el sucre, sempre podem millorar-lo, una vegada filtrat, amb un almívar lleuger.
  • Quan acabi el procés posaré una foto de com ha quedat aquesta ratafia de codony com vaig fer en el post de la ratafia.
  • Tan de la ratafia com del codony podeu trobar al blog més informació i diverses receptes amb aquests dos productes. 
He consultat diversa bibliografia i del que he llegit m'ha semblat que la millor manera de fer-la era aquesta més alguna inspiració personal.
Que vagi de gust! Proveu-la si voleu :)

"Veig brivalls àgils de mans,
pugilats de pesos-mosca,
feinotes d'amor de fosca,
tavernes al bany maria
pel baf de tertulians,
bevedors de Ratafia"
-Salvador Espriu-

Alguns llibres:
  • Ratafies i licors d'herbes de tot el món. Jaume Fàbrega Editorial Cossetània
  • Licors Tradicionals, aiguardents i vins generosos: Priorat-Terra Alta-Ribera d’Ebre. Anna Figueras i Ma. Teresa Castelló. Farell Editors
  • Petita història de la ratafia, Carme Gasull i il·lustracions de Pilarin Bayés de l'Editorial Mediterrània, que es va presentar el divendres.

Altres propostes:
El codony i altres receptes amb codony!










La Ratafia i totes les receptes fetes amb ratafia
























8 comentaris:

  1. Ja veurem que tal!! No tenia ni idea que era tan comú a centre Europa, ni tampoc que es feia amb nous verdes, la veritat es que la he provat poques vegades, pero n'hauria de comprar un altre cop o quasi millor fer-la casolana. Ha de ser una combinació bonísima amb codony, jo de fet sempre que el prenc el combino amb nous, fet licor es encara millor!! I que bo que es l'allioli de codony fresc, un plaer:D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Mireia,
      Pels vols de Nadal la tindrem i la provarem i d'alguna manera te'n faré arribar encara que sigui un "xupito" o 2 :). Brindarem per una any millor. Si vols mirar el post que vaig escriure de Neichel ,ell és Alsacià. En el post hi ha una foto amb moltes ampolles d'aiguardents de fruites diferents.
      Que t'haig de dir de all i oli de codony !! és sublim
      prova'l quan puguis amb una torrada!
      Una abraçada,

      Elimina
  2. Ohh que be i que bo!! tot natural.Jo no he fet mai ratafia a casa, pero la teva recepta la pasaré a la meva germana. I a mes amb codony, una marevella, petonets i bon cap de setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Sílvia!
      Us agradarà preparar-la, té un fer que no deixa indiferent, agrada tan preparar-la com la sorpresa en degustar-la.
      Saber que estem mantenint i recuperant una manera de fer poder oblidada, la fa entranyable. Bona setmana! :)

      Elimina
  3. I pensar que fa uns anys no m'agradava ratafia, i ara cuino i tot amb ella! Uns dels nostres petits tresors! Ja m'agradaria poder-la tastar! A veure si a la propera fira de ratafia o d'herbes remeieres em puc apropar i aprendre una mica més! Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Anna,
      Aquestes coses són habituals, no?. Vaig veure la recepta que preparaves amb ratafia, poc després de la visita a celler de la ratafia dels Pallars.
      Sempre aprenent! Una de les meves cosines fa un pollastre amb ratafia memorable!! Un dia li demano la recepta :)
      Una abraçada i moltes gràcies! :)

      Elimina
  4. Bona tarda. He passat per veure com vas fer el licor de codony. Jo vaig posar-hi anís dolç i res de sucre, a veure com sortirà. Potser no serà bo com el teu. Ja ens ho explicarem...
    Tens unes explicacions magnífiques de tot el que fas. Felicitats!! És un plaer llegir el teu blog.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Asun,
      Gràcies per venir. :). Això no ho sabem com sortirà. Serà una sorpresa. En tinc ganes a veure com quedarà.
      Moltes gràcies.Reconforta llegir el teu comentari.
      Que tinguis un bon dia dalt de la muntanya! Fins aviat, Bocins de felicitat**
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!