Primavera 2024: 1.174 visites
Al setembre del 2014 els excaps de cuina d'elBulli, Eduard
Xatruch, Oriol Castro i Mateo Casañas varen anunciar que obrien al
mes de desembre el restaurant :)isfrutar a Barcelona, al carrer
Villarroel, davant del ara remodelat, Mercat del Ninot.
Fa uns 2 anys i mig des de que havien obert i havia anat al
Compartir a Cadaqués. Barcelona sempre és un repte, l'oferta és
gran i ells varen voler estar també aquí per oferir una cuina molt,
molt bona amb la millor de les tècniques i com la vida és
experiència, aquest és el restaurant dels 3 xefs com un nou
projecte personal amb tot el que implica a nivell d'esforç, de feina
i d'inversió econòmica. Paral·lelament segueixen treballant a el
Bullifoundation, imparteixen classes, assisteixen a congressos i
certamens.
El local és allargat, amb dos nivells, una barra a l'entrada,
diferents espais, un menjador privat separat amb estructures, sense
parets, ceràmica de colors, inspiració “mironiana”, al front la
gran bodega amb una porta vidrada amb més de 180 referències
d'arreu del món, no sé si va ser un descuit o va ser una clicada
d'ull, al costat dels vins de Bordeaux, havia una ampolla del Priorat d'Álvaro
Palacios, poder algú estava transmetent un
missatge? i sinó feliç d'imaginar-ho; la cuina és oberta, amb dos espais
a banda i banda del passadís, un d'ells per la pastisseria, segueix el
menjador principal i la terrassa al fons, (els patís-illes de l'Eixample
ben recuperats), llum, claror, “el cel”, les cadires, les taules de materials nobles, ceràmica i ferro, imitant els colors del mar
des dels turqueses, als verds i blaus. Cada element d'aquest espai no s'ha
deixat de banda. La presentació dels plats en peces exclusives
dissenyades i pensades per cada preparació, les estovalles, el paper de la
carta. En aquests detalls i en altres es percep els més de 15 anys de feina
a elBulli.
Encara que el concepte és diferent del de Compartir, el llegat de
elBulli continua a través de la seva creativitat i la tècnica amb
una cuina que no deixa indiferent i que emociona. Ells amb el seu
gran equip, a la cuina 20 persones, a la sala 10, Francesca amb l'equip de la pastisseria, l'Albert el cap de
sala, i en Pol, el sommelier. Atents, optimistes, i sempre
transmetent ajuda i benestar a qui els va a visitar perquè puguis "Disfrutar" de l'estada. Destacar les persones que formen l'equip i treballen a :)is fru tar, entusiastes, grans professionals, amb un tracta exquisit, amables, et
sents molt ben rebut i sense ficció.
Quan l'Oriol em va ensenyar el restaurant al mes de desembre vaig compartir la il·lusió
prèvia a la inauguració. Si hagués de posar un cognom a :)is fru
tar aquest seria Mediterrani amb tot el que comporta
aquesta paraula: L'espai, el vas d'aigua, la calma, l'hospitalitat,
la cuina, els productes, la senzillesa, la generositat, el clima, el
benestar, la cultura, els colors, els materials, la ceràmica, una
forma de fer que et fa sentir en el millor dels llocs.
El resultat és extraordinari. Ells insisteixen la cuina de :)is
frutar és per gaudir, “disfrutar” i tornar. Estan contents, les
coses marxen bé, treballant molt, atenent tots els compromisos i
omplen cada dia.
Toni, va ser la persona que ens va atendre i
“acompanyar” durant el dinar, proper, amb un bon fer, amb
complicitat al llarg del dinar. Al final del dinar comentava tot
l'esforç que feien els xefs per tirar endavant els projecte, de com s'havien “aïllat” durant
uns mesos per pensar i crear els plats que volien elaborar per :)is
fru tar; estava molt content de treballar-hi, comentava feliç els
seus projectes i que els dies de festa està aprofitant per
finalitzar la seva formació de sommelier.
L'oferta de :)is fru tar són dos menús a la carta: El menú
:)is fru tar, 68,00 € aproximadament i el Menú Festival, 98,00 €.
Cada un és independent i a l'hora cada un d'ell es pot intercanviar
i degustar separadament en la barra de l'entrada. Està dividit en
grups perquè es puguin degustar molt plats: Còctels, tapes,
aperitius, plats de peix i marisc, carns i postres. Preparacions extraordinàries, sorprenents, i algunes emocionen
veritablement. N'hi ha moltes. La filosofia dels xefs és alguns
plats per compartir i altres en unitats. Dels postres vaig tastar un
i vaig passar directament al cafè. L'Eduard em deia pren tot els
temps...
Còctel de benvinguda, dinar per quatre persones juny 2015.
Frappé de fruita de la passió amb rom al cafè es presenta en
una porcellana que simula a un eriçó.
Cafè per començar i cafè
per acabar.
Ravioli transparent de pesto, es suca en el xerigot del parmesà.
Presentat en una pinya. Emocions
El pi és l'arbre del mediterrani, un tribut a través d'aquest plat que personalment em va emocionar. L'Eduard em recorda la “pinyonada”. La presentació del recipient un plat amb terrasses bellissim. El pinyó en totes les seves formes.
“Dis fru tar” de l'oliva. Capa de cacau finíssim i
essència de flor de taronger... aquí caldria afegir un ohhhh:)
Galeta “Artiach” d'Idiazabal fumat amb poma. Em va agradar
molt la frescor del formatge maridat amb les pomes ... records de
“lagar”. Es presenten les galetes en una de les ceràmiques que
formen les gelosies de :)is fru tar.
Tots els plats estaven extraordinaris i sublims, una de les
preparacions que cal destacar és:
Les anxoves, el mar, amb “el recuit de drap d'ametlla amb la
tòfona i la mel d'avet i pinyons” senzillament deliciós. Dos
preparacions unides. Molts plats s'acaben de preparar davant teu i
aquest un d'ells. Podeu veure un post dedicat a la mel d'avet a Cuina
Cinc aquí.
“Taco de tomàquet” una mica de frescor,
alfàbrega i parmesà. Recorregut pel mediterrani, la terra, els
pobles i els mar.
Verat marinat i salmó amb coliflor al vinagre. Contrasts.
“Dumpling de boletus”. Orient i “ tradició” això és una
percepció personal.
Els “macarrons” a la carbonara de
gelatina, extraordinaris, el gust, l'olor i el sabor amb unes
sensacions que s'impliquen tots els sentits, l'escuma, el parmesà,
el plat s'acaba, també, davant del client.
Un plat nou són els espàrrecs a la meunière amb ous de truita.
Escumes, aire, lleugers. Les flors de saüc.
Llagostí unilateral lamines d'all negre, escuma i alguna cosa més que no recordo. Estava molt bo. Recordar compartir els plats...
Dos plats de carn, no els vaig tastar. Em varen dir que estaven molt bons. Un de vedella i l'altre de porc ibèric "Pibil". Perfectes.
Varem acompanyar el dinar amb un cava Recaredo
Brut Nature Gran Reserva 2008. (Xarel.lo, Macabeo i Parellada)
Era un dia per celebrar l'aniversari de la mare i que estava millor. Aquest
cava ens va semblar adequat per acompanyar una gran diversitat de
plats. Un cava sense sucre afegit, totalment sec, elegant, de gran
qualitat, suau, floral, afruitat i esplèndid, amb bombolla molt
petita, equilibrat i amb el punt just d'acidesa.
Aigua mineral natural volcànica Sant Aniol en una presentació
també elegant de l'envàs. M'agrada molt aquest aigua tant neta i
fresca.
Les postres continuen sorprenent i podrien ser un menú especial i
únic a càrrec de Francesca i l'equip.
El vi dolç que ens va recomanar en Toni per acompanyar les
postres és un tresor de vi noble dolç Weinlaubenhof El Kracher 2012
Auslese Cuvée elaborat 60% Chardonnay, 40% welschriesliorng. Color
daurat, tocs cítrics i préssec molt fresc. Harmonitza i marida
elegant amb les postres.
El sorbet de pinya i marialluïsa amb coco i regalèssia, suau i
subtil, presentat amb fulles de llimoner en una capseta de fusta amb
el nom del :)is fru tar. Em va agradar molt va ser l'únic el vaig tastar.
Excepcional cornet “vidriat” i sorbet-gelat de fruits vermells
amb tarta de formatge. Toni ens cometa que és una de les postres
que té més èxit. Un dels millors?...tots molt bons.
La desconstrucció de la tarta al whisky. Reformulació d'un
clàssic. En l'exposició d' elBulli havia una imatge amb aquest
subtítol: “Els sentits com punt de partida per crear”. L'olfacte
el sentit oblidat. Aquesta preparació complexa, subtil, que vol
transmetre i despertar emocions i sensacions comença perfumant les
mans amb l'aristocràcia dels whiskys de Malta Lagavulin 16 anys i sé
conscient de tots el sentits es presenta en un atuell de lamines de
suro entrellaçades i a sobre la “tarta”.
Tots els bocins deliciosos varen agradar moltíssim.
Cafès Lavazza, i infusions de Sans&Sans, igual
que Compartir, fidelitat a les bones marques i els bons cafès.
Recollien, l'Oriol marxava de viatge de feina i l'Eduard va
compartir una estona amb nosaltres. Fins aviat amics!
El diccionari defineix el verb Disfrutar: "Sentir alegria o placer en un cierto sitio". :)
origami
Una gran il·lusió que els xefs hagin inclòs aquest post en la seva pàgina web. Gràcies amics pel reconeixement.
23/05/2016: Disfrutar Barcelona Millor Nou Restaurant Europeu
14/03/2017: Disfrutar rep el premi Miele al restaurant "amb més potencial" del 2017 per part del grup World's 50 Best Restaurants.
2017 i 2018 Disfrutar és nomenat el Millor Restaurant de Barcelona per la Guia Macarfi.
2017 Tres Sols a la Guia Repsol i 2a Estrella Michelin.
La Guia Italiana Identità Golose ha reconegut a l'Eduard Xatruch, l'Oriol Castro i en Mateu Casañas com els millors xefs estrangers en la seva edició per a 2018.
14/03/2017: Disfrutar rep el premi Miele al restaurant "amb més potencial" del 2017 per part del grup World's 50 Best Restaurants.
2017 i 2018 Disfrutar és nomenat el Millor Restaurant de Barcelona per la Guia Macarfi.
2017 Tres Sols a la Guia Repsol i 2a Estrella Michelin.
La Guia Italiana Identità Golose ha reconegut a l'Eduard Xatruch, l'Oriol Castro i en Mateu Casañas com els millors xefs estrangers en la seva edició per a 2018.
Crec que el secret de gaudir a Disfrutar, deu anar lligat a enrotllar-se els de la casa... I no t'ho prenguis malament, però tots els posts que he llegit molt "positius", expliquen que si el vi el porta el Pepet i les ditxoses boles de remolatxa, la Marieta... :)
ResponEliminaPel que fa a mi, que solc estar distant i mai pregunto si es diuen Pepet o Marieta, vaig sortir amb la sensació d'haver cremat el vespre...
Però com diuen per espanya ... "a gustos colores"... i això no treu que no reconegui que hi ha una feinada immensa en elaborar tot allò i que fins i tot ho trobi econòmic si valoro la feina.... I insisteixo que t'ho dic de bon rollo... ;)
Bon dia, Ricard, Mr.
EliminaNo ho sé. Poder.
Tu saps i ho saps, certament, que hi ha "cortes" que es creuen com diuen "a pies juntillas" el que diu algú. (un blogger mediàtic, un grup, aquest o altre comunicador...). Recordes el conte del rei despullat?. Sé valent, de vegades, la majoria de les vegades no és fàcil. Es més còmode anar en grupets. Grups que van junts, que fan pinya i que res contrari al que diu algú els interessa o poder si?
A mi m'agrada el teu blog perquè dius el que penses. És el teu criteri. Totalment respectable.
No m'interessa o no m'agrada la desqualificació per sé. No em sembla bé que algunes persones que faci o digui mal gratuïtament sense saber. (i no va per tu).
T'agraeixo la teva opinió, ho saps ben sincerament.
A mi em va agradar anar-hi. M'agrada, els admiro. Una gran experiència. Segur que tornaré a :)is fru tar
Una abraçada,
Fina
Només volia dir que la meva broma unes línies més amunt, anomenant al servei com el Papet i la Marieta, sembla desafortunada, quan un parell de dies després un dels components del conjunt que porta aquest nom, morí en accident....
EliminaMala sort meva de que un parell de dies després passés l'accident... i molta més mala sort per qui el va patir... DEP
és una manera col·loquial de parlar...
Eliminai una coincidència...en cap moment, entenc, que és extrapolable..
La comunicació escrita no sap explicar-se bé, no sabria com traslladar-t'ho no hi pensis casualitats. És molt trist, impactant, un accident.
Per fi, divendres.
Gràcies per escriure. ja parlem. Ara estava escrivint al teu espai,
Bona nit,
f.
Mare meva! Quin reguitzell de plats! Això és un menú tancat o anàveu demanant plats sobre la marxa? Em va agradar molt el de Cadaqués per autèntic i original, i aquest em fa una mica de por, per voler (o pretendre-ho) arribar a una escala bulliniana.
ResponEliminaSalutacions!
Doncs si! Mare meva. A veure, nosaltres varem triar el menú :)is fru tar. En el post explico que hi ha dos menús a la carta i totes les possibilitats que vulguis. Cada un d'ells es pot intercanviar i degustar separadament o en la barra de l'entrada.
EliminaEl menú està dividit en grups perquè es puguin degustar molt plats: Còctels, tapes, aperitius, plats de peix i marisc, carns i postres. Però tu pots decidir.
Quan venia la persona a taula a portar els plats deia: "aquest és: XXX els xefs volen que ho proveu", per això crec que va ser gairebé el menú Festival.
Compartir a Cadaqués em va agradar molt també.
L'experiència...i els més de 15 anys de feina a elBulli han de ser-hi.
Bona nit,
- no te'l perdis!
gràcies, Jordi,
EliminaÉs un lloc super interesant, jo també hi vaig anar el passat febrer i vaig escriure crítica al blog, veig que també vau quedar sorpresos!! Només et volia dir que m'encanta el teu blog, es complet en tots els seus sentits, i es nota que rere cada detall hi ha una gran feina i dedicació. Agraeixo molt els teus comentaris, coses com aquestes son les que t'animen a seguir endavant dedicant temps a aquesta passió que compartim!! No deixis de publicar!
ResponEliminaUna abraçada!
Hola Mireia,
EliminaNo sé, no havia vist aquest comentari.
:)is fru tar, És un lloc molt interessant i ens va agradar molt. Una gran experiència.
No he vist el teu post. Ho miraré més tard
No més?. Són un gran regal les teves paraules... Gràcies, gràcies de veritat i de tot cor.
I més venint d'una persona com tu. Els comentaris ajuden a seguir endavant. Són el "motoret" i el feedback de la feina, em sembla. En un post dels del principi així li comentava a un amic. Gràcies de nou.
Una abraçada,
Quan vulguis,
Fina