Hivern 2024: 5.204 visualitzacions
Als vols de Sant Joan arriben les primeres peres, aquelles tant petites, gustosos que porten el nom de Sant Joan o Castell com si tímidament no es volguessin presentar de cop i ho fan amb una de les varietats més boniques, bones i llamineres del calendari. Després vindran les ercolines, les llimoneres, les d'aigua, les Conference, les Williams..., un món de varietats fins arribar a la tardor amb més varietats com les de Puigcerdà, unes peres que necessiten els contrasts dels dies i les nits.
Als vols de Sant Joan arriben les primeres peres, aquelles tant petites, gustosos que porten el nom de Sant Joan o Castell com si tímidament no es volguessin presentar de cop i ho fan amb una de les varietats més boniques, bones i llamineres del calendari. Després vindran les ercolines, les llimoneres, les d'aigua, les Conference, les Williams..., un món de varietats fins arribar a la tardor amb més varietats com les de Puigcerdà, unes peres que necessiten els contrasts dels dies i les nits.
Les fotos d'aquests post són de les peres de l'hort de casa
Peres saboroses, sucoses, dolces i fresques per menjar a mossegades, acabes de collir, de proximitat, algunes de final d'estiu es conserven fins als vols de Nadal o al mig de l'hivern, avui, amb les càmeres frigorífiques s'aconsegueix que arribin fins a la primavera, però no hi ha res més bo que una pera acabada de collir, ho ben asseguro.
A casa, algunes peres perquè no es facin malbé les conservem en almívar, després tindrem un bon recurs al rebost per preparar o acompanyar altres plats que aniré presentant al blog. Una de les fotos de la capçalera del blog és-era una caixa de peres, són de casa, com les altres. Escric sobre allò que conec, m'entusiasma, m'agrada, tinc curiositat.
Les
peres de casa són peres tardanes i resistents, unides als records de
llocs on fa fred i no hi ha molta fruita. Aquesta fruita del perer o
perera - un arbre que té nom masculí o femení segons les
comarques- té moltes possibilitats a la cuina, com el préssec les
podem acompanyar amb vi, també fer pastissos, confitures o
melmelades, un suc de pera és excel·lent, amb formatge és
deliciosa, o cuinar diferents tipus de carn o peix. Una de les
combinacions més bones i llamineres, al meu entendre, és amb crema
pastissera. En un viatge a París vaig trobar casualment una
pastisseria de barri, petita, de conte, feia fred i amb gana vaig
comprar un pastisset petit de massa brisa, farcit amb lleugera crema pastissera i cobert de làmines de pera, senzillament extraordinari!
Els
perers són arbrers que poden créixer en torrents, solitari,
silvestre, bord, també n'hi ha als horts les cases dels poble, a
pagès una, de vegades tres, a l'hort del rector, de vegades passen
desapercebudes però elles continuen any rere any donant els fruits.
No se'ls cuida gaire, algunes per no dir gens, van creixent i amb la
poda i amb l'aigua de la pluja van fem els seu fruit. És una arbre
agraït i generós. Els nens sortint de l'escola agafaven les peres, l'amic Pep té un perer, varietat blanquilla a l'hort, les seves branques arriben fins al balcó que té al costat de la cuina, ell si que pot dir: "Acabades de collir", un perer és, també, l'element necessari per aconseguir un dels
millors formatges d'aquest país. Ve-t'ho aquí!
Al Pallars, a l'Alt Urgell o la Cerdanya, hi ha varietats antigues i
recuperades que eren pel consum i gasto de les cases o es venien en
els mercats locals: peres grans, grosses, algunes dures que tan sols
poden menjar-se cuites, per fer la sopa, cuinar i acompanyar l'oca o
l'ànec.
Malgrat
això si es volen peres bones i sucososes s'ha de cuidar la terra i
regar-la. La pera necessita més calor i sol que la poma per
aconseguir bones les varietats tardanes.
Per
això, en qüestió de peres, Lleida ha sabut i ha
aconseguit conrear perers en gran part de la Plana de Lleida (el
Segrià, les Garrigues, la Noguera, l'Urgell, el Pla de l'Urgell) amb
tres varietats: la
Blanquilla, sucosa i refrescant; la Llimonera, dolça i granulada i
la Conference, dolça dolça. Aquest any la pera de Lleida han tingut una bona temporada i han aconseguit fer
arribar al públic
a través
de campanyes on
convidaven
a la gent a aprendre
a collir i conèixer les
peres.
La pera de Lleida té
la D.O des del
2011; destacar les peres de La Rioja Rincón de Soto amb DOP, a Barcelona les he vist en algunes fruiteries amb productes gourmet.
La
pera és el fruit del perer o perera i igual que la poma i el
codony pertany a la família de les rosàcies. Té flors delicades,
blanques o rosa clar. Floreix entre l'abril i el juny
Nom:
Pyrus communis
Origen:
Nèstor Luján va escriure: “La pera és una de les fruites més
antigues de l'agricultura del països mediterranis, tot i que alguns
autors pretenen que van venir d'Àsia i arriben a precisar que la
pera va néixer a Armènia”, es possible que aquell continent també
en tingués algunes varietats si bé és cert que la pera ja era
apreciada per grecs i romans i que les menjàvem fresques, assecades,
en confitura o melmelada. Plini, segons l'autor recull més d'una trentena de
varietats, també a Centre Europa s'han trobat moltes varietats a més
a més de les silvestres. En aquests països fins i tot fan licors i aiguardents.
Varietats:
Igual que la poma hi ha moltíssimes varietats, en el post he
anomenat algunes de Catalunya: Peres de Sant Joan, Peres de
Lleida (Blanquilla, Conference, Llimonera), les de Puigcerdà, les Williams...
per anomenar algunes.
Propietats:
La Dra. Senpau, com lleidatana, recull totes les bonances de les
peres: Els minerals, que són molt valuosos pel nostre organisme com
el seleni, coure, manganès, potassi. La fibra, les vitamines,
especialment les del grup B i poques calories. Totes aquestes
propietats són bones per la salut: Per la prevenció de malalties
degeneratives, cardiovasculars, per les persones hipertenses, pels
ossos, la vista i el creixement.
A
la cuina: Fresques, en amanides, amb formatge, acompanyades de fruits secs com les nous o els anacards, els meravellosos raviolis de pera, macedònies, amb
vi, amb xocolata, pastissos, la Cuina Catalana combina la carn amb
fruita en molts plats dels més emblemàtics destacar l'ànec o l'oca
amb peres i que cuina la mare en dies assenyalats de manera excel·lents, el conill amb peres, un plat tradicional i molt apropiat a la tardor, el xef David Heras, en el llibre La cuina
dels cartells modernistes presenta unes espatlles de conill amb
cervesa i peres, el barat que acompanyava amb peres Santi Santamaria o el bacallà amb peres, les sopes de pera, o el meravellós all i oli de pera que podem combinar amb altres fruites com el codony o la
poma.
Setembre
és una mes de molta feina. La mare fins l'any passat es passava alguns matins sencers
pelant fruita quan arribava aquest temps, la posava en almívar i la guardava al rebost.
Aquelles
peres sortien
a taula al mig de l'hivern, els dies de festa i els diumenges amb
xocolata desfeta, amb vi o amb nata per acompanyar. Aquest any no pot preparar-les ens anem
fen grans,
les
forces i la salut no l'acompanyen. Començo per aquesta recepta bàsica i el propòsit primer del blog recollir les receptes de casa i de la meva família.
Peres
en almívar: El prefix “al” ens avisa del seu origen àrab una de les maneres
més antigues de conservar la fruita, amb sucre :))
L'almívar és una preparació bàsica consisteix en coure aigua amb sucre després d'uns minuts de cocció s'obté l'almívar que pot tenir diversos graus segons el temps de cocció.
Ingredients:
- 1 kg de peres
- 1/2 litre d'aigua mineral
- 400 gr. de sucre
- una llimona
- Preparem un almívar de la següent manera: En un cassó posem l'aigua i el sucre. Després de coure uns minuts és quan es comença a fer l'almívar s'ha de remenar constantment amb una espàtula de fusta. S'han de formar unes gotes grans i planes. Llavors estaré fet l'almívar. El retirem del foc. Reservar.
- Triem unes peres maques i sense cops. Les rentem, pelen, les podem partir per la meitat i els hi trèiem la grana interior o deixar-les senceres. Posen unes gotes de llimona per evitar l'oxidació.
- Empotem les peres en pots de vidre “reciclats” i esterilitzats, afegim en cada pot l'almívar que hem preparat
- Tanquem.
- Posem els pots al bany Maria durant 15 minuts.
Bon
profit!
Estris: Cassó, espàtula de fusta, pots de vidre reciclats i esterilitzats i una cassola gran per fer el Bany Maria.
Post actualitzat, novembre 2016, amb un nou post de peres .
Aquesta recepta es troba recollida en el llibre de La pera del que sóc autora.
De la mateixa família que les peres i altres propostes:
Quina sort gaudir de peres de producció pròpia... Els meus pares tenen arbres fruiters, però les peres no els han anat mai gaire bé.
ResponEliminaConfitar-les en almívar és una bona opció per poder-les gaudir durant tot l'any.
Bon dia! que matinera:))
EliminaSi és una sort, però també com dius no sempre van bé: una pedregada, les abelles llamineres, o ves a saber. uns anys un parell de capses i altres la meitat se les mengen els ocells.
Està bé que s'apropi a la gent a les hortes per valorar allò que tenim i les hores que hi ha darrera d'una fruita o dels productes del camp.
L'àlmivar era una bàsica que fem i volia compartir, Gràcies Gemma, Bona setmana
Fina
Quina bona manera de cuinar les peres! Reconec que la recepta de l'ànec fa una salivera que no es pot resistir!!
ResponEliminasi, la pera una fruita molt bona i sovint oblidada.
EliminaBoníssim l'ànec amb peres! Gràcies, Marina
Et felicito, per el teu escrit, i tota la informacio, es tot bonissim ;)
ResponEliminapetonets!!
Moltes gràcies! si, Tot és bo :) gràcies de nou!
EliminaUna abraçada!!