dilluns, 18 d’agost del 2014

El Cigró d'or

Tardor 2022: 2.250 visites

Oriol Llavina candidat a millor cuiner jove de l'Any 2009 al Fòrum Gastronòmic
El Cigró d'Or Premi Enoturisme de Catalunya en la categoria de Restaurants. 12 de juliol de 2016.
Oriol Llavina, xef i propietari dirigeix El Cigró d'or al costat d'un equip amable: Biel Jover, cap de sala i amant del vi, atent; Jony Cañaveras, cambrer, sense parar ni un instant, discret; i els cuiners Carlos Poncel i Edgar Morales a la cuina amb l'Oriol fan que tot vagi a l'hora, cuidin els detalls, que hi són, malgrat puguin passar desapercebuts. 
La carta revisada cada dia d'acord amb els productes del mercat. El Cigró d'or està situat a l'altell del Mercat de la carn al centre de Vilafranca del Penedès. T'has fixat? Sí, m'he fixat. El vi s'ho mereix, el vi s'ho mereix tot. Copes Riedel, Vilafranca del Penedès és la capital vitivinícola de la comarca del Penedès i probablement una les més importants del país.

He trucat dues vegades havia reservat per les dues...no arribo...!! vaig em retard, havia anat a trepitjar les vinyes i a capbussar-me en el paisatge, em disculpen. Sóc conscient de que tenen poques hores entre servei del migdia i el de la nit. Arribem a les 3! 
Oriol Llavina va formar-se a L'Escola d'Hoteleria Joviat, va treballar a diversos restaurants i com diu ell “va fer la mili” al restaurant Drolma amb el xef Fermí Puig dins de l'Hotel Majestic a Barcelona, al Passeig de Gràcia. Arriba un moment que el xef té que decidir i apostar per un projecte de vida professional i què millor que tornar al seu poble, Gelida. El 2002 reobra El Cigró d'or, era el moment; després de 10 anys va apostar pel restaurant d'El Mercat que ja dirigia, i al 2009 rep el reconeixement de cuiner de l'any. Vinculat en diverses associacions gastronòmiques.


La cuina de l'Oriol és una cuina de la seva comarca que rep la tradició, projecta modernitat i totes les ganes del que poc a poc vol aconseguir. Els llargs horaris de les cuines, l'esforç que suposa tirar endavant un projecte, mantenir-lo i l'afany d'aconseguir una millora constant. El que falten són hores per fer tot el que es vol fer i tenir més temps per pensar els plats que es volen idear.

Inquiet, tolerant, receptiu, ganes de superació, un entorn immillorable i un nom que ja li està bé, penso que defineix, segurament, el que vol transmetre amb la seva cuina.
M'esperen dues persones de premsa, parlem més tard, aquesta setmana vaig de bòlit, estic preparant una classe pels Juliols de la UB sobre “la cuina i el vi”. Interès pel territori i el paisatge més proper, la cultura de la gastronomia i el vi. Per la seva comarca.
Una bona i complerta biblioteca a la dreta entrant, alguns dels llibres llegits i rellegits, la cuina oberta a la sala, una tendència cada vegada més habitual. Cuinem i treballem de la mateixa manera hi hagi o no hi hagi clients. Una declaració d'intencions.
El Cigró d'or estava pendent des de fa temps, a l'entrada dels cigrons li vaig fer una clicada d'ull perquè el nom del restaurant diu molt de qui està al davant i també del que vol transmetre el xef.
Aquest va ser el Menú degustació d'un dissabte d'aquest estiu:
Aperitiu:
Fetge de tonyina amb confitura de taronja.

Els plats:
Pop fumat amb farigola amb amanida de melmelada de poma i aranja.
Fantàstics canelons “cruixents” de pollastre del Penedès, no podria ser d'un altre manera, excel·lent farcit, la mida perfecte i la beixamel que embolcalla el caneló també. A Vilafranca es celebra la Fira del Gall pels vols de Nadal.

L'ingredient estrella de la casa: “Els cigronets són de l'Alta Anoia” amb escopinyes de Vilanova i la Geltrú, la flaire del mar.


Extraordinari plat, galta de tonyina Balfagó amb tomàquet de cor de bou, rosa, gustós, deliciós un dels millors tomàquets que hi ha per amanir, esferificació de l'aigua dels musclos tenyida de blau, acadèmica i divertida.

Xai de Queraltó, diuen que els xais passegen per les vinyes del Penedès, amb lletons... records i sabors retrobats, nostàlgia de quan vivia l'àvia, la meva:))

Les postres: Gelat de llimona, pinya, gelatina de menta i tagliate, refrescant i subtil.

Pa del forn Pares de Vilafranca un bon pa,

Vi rosat Torelló Petjades 2012: Varietat merlot, m'agraden els vins rosats, especialment als estius, a la temperatura òptima, és un vi jove, amb records de fruits vermells i potser alguna flor que no identifico, una mica dolcet, mai apegalós, profundament agradable en un dia de calor i que va acompanyar molt bé al menú degustació des de l'inic al final.

Ha obtingut diversos reconeixements com la medalla d'or en el 47è Concurs de Vins DO Penedès organitzat per l'Acadèmia Tastavins Penedès amb el recolzament del Consell Regulador de la D.O i tres anys consecutius el millor rosat d'Espanya segons la Guia Repsol (anyades 2011,2010 i 2009) i dos anys consecutius Millor vi rosat del Penedès segons la Guia de Vins de Catalunya (anyades 2010 i 2009), a més de ser guanyador d'una medalla de plata a la International Wine and Spirits Competition (IWSC 2012), obtindre 90 punts Peñín (anyada 2011) i el Premio Anual 2011 de la Asociación Española de Periodistas y Escritores del Vino.

Aigües: Vichy i Veri.

El cafès són Novell varietat aràbics, un bon cafè, per arrodonir un bon dinar, imprescindible per un amant del cafè.

A més a més, El Cigró d'or té tres menús diaris de 12,50 €, 16,00 €, i 25,00 €

Continuo fent allò que més m’agrada: cuinar. Treballar els productes de la terra, promoure la tradició vinícola d’aquest tros de país i defensar una cuina que faci d'El Cigró d’or un restaurant fidel al Penedès. Toca encendre els fogons i la resta està per cuinar”.


Plaça Vall del Castell, 17
08720 Vilafranca del Penedès -Barcelona-
938 905 609

El cigrons a Cuina Cinc. La recepta: "Cigrons a la manera d'en Pep"

6 comentaris:

  1. Amiga Fina:
    Se me ha ocurrido pinchar en Cuina Cinc por si había alguna novedad. ¡Vaya si la hay!
    Estupenda descripción d'El Cigró d'or, que más parece un local experimental que un restaurante con menús desde 12,50 €.
    Tienes ya una buena colección de chefs y locales, que te permiten apreciar detalles significativos de los sitios que visitas.
    Las fotos que nos muestras son inmejorables y, no te diré que no se nos despierte una pequeña envidia, pero si una gran curiosidad.
    Seguir Cuina Cinc, es estar al día.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon día, Sebastián:))
      Siempre muchas gracias por la visita y escribir tu opinión, en "estos momentos" y en vacaciones mucho más!
      Sí es un precio muy ajustado, realmente.
      Que tengas un buen día!
      Hasta pronto,
      Fina

      Elimina
  2. Millor no es por descriure la trajectòria de El Cigró d’or, nosaltres aviem anat a Gelida un munt de vegades, i sempre perfecte, quan varen traslladar-se a Vilafranca continuem anant-hi, doncs tot i que som de Barcelona, no ens costa gaire desplaçar-nos per menjar bé.
    Te aniré seguint, veig que tens un bloc interessantíssim amb activitats que m’encanten poder gaudirles.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Fem un mos,
      Moltes gràcies per escriure i sí el coneixes encara més:))
      Estic d'acord amb la teva opinió: Un bon lloc i un bon dinar val la pena traslladar-se.
      No és lluny de Barcelona i anar a la comarca del cava és tot un plaer!
      Gràcies per compartir! me n'alegra que t'agradi. Escriure i saber que arriba algú ja és:))
      Una abraçada... i bon estiu!

      Elimina
  3. Vaig estar sopant al restaurant de Gelida ja fa un bon grapat d'anys (quinze o vint) i encara recordo un del plats que em van servir: un fetge d'ànec dels millors que he tastat...

    I ara, des que estan situats a Vilafranca, sempre em dic que he d'anar, doncs arribar fins allà és un moment i pel que dius, sembla que paga la pena.

    Salutacions!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, :))
      Fa quinze o vint anys l'Oriol, encara, no devia estar al front del Cigró d'or de Gelida. És a partir del 2002 coincidint amb el seu plantejament professional quan va decidir "reobrir-lo" després "d'aprendre l'ofici" en diversos restaurants i, als deus anys es trasllada a Vilafranca del Penedès.
      En el moment que dius suposo que estaria estudiant i serien uns altres que el portarien.
      És un bon lloc!. T'agradarà.
      Si t'agrada l'ànec et recomano aquest post:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/2012/09/lanec-i-una-recepta-amb-taronja.html
      El 15/08 el vaig prendre amb peres, a casa de la mare, una delícia ,
      Moltes gràcies per escriure.
      Fins aviat,
      F.

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!