dissabte, 21 de juny del 2014

Coca de la ratafia dels raiers amb la ratafia de casa

Tardor 2023: 5.515 visites

Un massa ardent xarop
d'herbes de juny em vas posar a la copa
del comiat, que em vaig quedar morint
de set de tornar a veure't. Joan Vinyoli

S'acosta els solstici d'estiu, la nit més màgica, la nit de Sant Joan, la revetlla és el tret de sortida de l'estiu. Aquesta nit és tradició recollir les herbes remeieres per l'any, quan tenen més força i vigor. Si ha plogut uns dies abans el cel i el camp és més net i les herbes concentraran tota l'energia.
                               Els ingredients de la ratafia de casa
Les falles, els focs, la festa dels raiers, les coques, tradicionalment en forma de sol com símbol del solstici d'estiu i amb les herbes d'aquest dies prepararem també la ratafia, el licor tradicional de l'amistat i diuen “l'elixir de llarga vida” caldrà esperar els dies i les nits com té que ser i com vaig escriure en el post de la ratafia i cap als vols del mes de novembre quan Santa Coloma de Farners celebra la Fira de la Ratafia tindrem llest aquest licor tant emblemàtic d'algunes comarques de Catalunya (la Garrotxa, el Gironès, Osona el Pallars i la Selva) terres on creixen les nogueres perquè és amb les nous verdes, la fruita imprescindible per elaborar-la. De ratafies similars n'hi ha a altres territoris: La Vall d'Aran, Còrsega, França, Polònia, Itàlia o EEUU.
                                La ratafia de casa després dels dies i les nits
La ratafia pertany a la meva memòria com el paisatge, les fruites, les herbes, els bolets, tradició transmesa, que he sentit explicar, he viscut i he après dels més grans, el licor que s'ofereix al visitant com senyal de benvinguda, fresquet i digestiu o per fer-la petar. Els murs antics, gruixuts la mantenien a una temperatura adequada durant tot l'any. La ratafia un licor amb història.

Des d'un temps i amb l'ànim de preservar aquest patrimoni s'organitzen, en molts llocs del territori, sortides i tallerets per aprendre a fer aquest licor d'herbes que es pren sol o amb gel i que abans no faltava a cap casa de pagès de la Catalunya Vella. Des de fa uns dies, el post de l'any passat que vaig fer de la ratafia amb recepta inclosa, rep moltes visites fins i tot diria que treu fum!! Estic pensant en un organitzar un talleret de ratafia per l'any vinent.:))

Vaig anomenar les ratafies que s'elaboren de manera industrial. Una d'aquestes ratafies és la Ratafia dels Raiers de la Pobla de Segur. Aquesta ratafia lligada a la tradició dels raiers, aquells mariners de riu que transportaven la fusta des dels Pirineus, primer per la Noguera Pallaresa i la Noguera Ribagorçana, després per “lo pare Segre”, l'Ebre, fins arribar al mar. La construcció el pantans per produir electricitat i altres mitjans de transport va fer que aquest ofici desapareixes. Els rius varen perdre la seva empenta, la força necessària i no va ser possible transportar la fusta.
                                Foto del facebook dels raiers, força! 
Els rius han tingut molta importància en la vida, la cultura, els conreus, les comunicacions, la feina, els oficis i perquè no en la gastronomia d'allà on passen. Soc d'una generació, que vaig haver d'aprendre molts noms i conceptes de memòria. Recordo el mapa que vaig haver de dibuixar per geografia amb els noms de tots els rius de la península, (dibuixava els rius amb un rotulador de punta molt fina perquè sinó no hi cabien de tants que n'hi havien), els seus afluents, les muntanyes, les serralades, els accidents geogràfics, fins arribar a les plana del mar. Després, el paisatge, les excursions o els viatges descobrien allò conegut o en un temps imaginat.
                                Pont de Claverol 1920 foto cedida per l'Àngel
Va ser en Joan Portet, pare dels actuals propietaris, qui va decidir posar el cognom “raiers” a la seva ratafia. L'estima per la terra, les tradicions i com homenatge aquest ofici tan noble de baixar la fusta des de la muntanya fins al mar. Va fer que impulses amb gran tenacitat una festa que es va iniciar, com gairebé tot, de manera senzilla fins esdevenir una Festa de gran interès, molt important per la comarca i que aplega molts visitant d'arreu del món. Aquest festa es celebra, cada any, el primer cap de setmana del mes de juliol. Els seus fills varen recollir el testimoni i a l'hora una manera de fer i unes actituds que segurament els han permès poder tirar endavant la fàbrica dels licors en moments de tots colors. L'Àngel, l'hereu i el seu germà Carles han sigut uns grans dinamitzadors d'aquesta festa. L'Àngel és el president de l'associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, fundador del museu dels raiers, ha baixat moltes vegades, és president dels Raiers europeus i el seu germà un gran gastrònom.
                                Rai i la Pobla 1912 foto cedida per l'Àngel
L'Àngel és una persona que ànima, suma, ajuda, col·labora i està sempre al costat de qualssevol persona, iniciativa, entitat que vulgui impulsar o promoure una activitat relacionada amb el país perquè sumar és ser gran i restar és fer-se petit. A més el seu tarannà és el d'una persona agraïda i que l'agrada compartir.

La ratafia dels raiers a l'any 2011 va commemorar el 125 aniversari de l'establiment de la fàbrica de licors a Cal Colector i per celebrar-ho la família Portet va voler editar un llibre escrit per Pep Quintana, on es varen recollir des de receptes senzilles fins altres receptes més sofisticades elaborades per mestresses de casa, aficionats i xefs de prestigi on un dels ingredients principals és la ratafia com una de les maneres de despertar l'interès i a l'hora recuperar aquesta tradició. Totes les receptes boníssimes i fàcils de fer. La ratafia és el toc màgic dels elixirs, amb les herbes dels boscos millora qualssevol plat. 
Com si fos un bouquet garni molt especial millorat notablement. Us podeu imaginar un conill o un pollastre a la cassola amb un gotet de ratafia?. Quan es posa la ratafia a un plat o postres diem amb els de casa tot somrient: porta ratafia!:))
A més a més, la ratafia va rebre el reconeixement internacional a la Ratafia del raiers 125 aniversari amb La Medalla d'Or del concours Mondial Bruxelles 2011 una gran recompensa per tota la feina de tots aquest anys.

Tenia moltes ganes de preparar i provar la recepta de la coca de ratafia dels raiers tradicional de la casa de l'Àngel, que va publicar l'estiu passat coincidint amb la recollida de les herbes i que guardava per un moment especial.

He fet la coca de casa de l'Àngel seguin fil per randa les seves indicacions i els seus consells, tan sols m'he saltat un detall: La ratafia que he posat és la que hem fet a casa no és dels raiers. L'Àngel m'ha animat a fer-la i ha sortit molt rebona amb la ratafia casolana. Ara, que venen dies de preparar les coques, de més temps lliure, de trobades amb els amics i la família és una bona proposta llaminera per llargues sobretaules i berenars.

Ingredients per a Coca de Ratafia dels Raiers:
  • 200 g de farina de blat
  • 200 g de sucre
  • 5 o 6 ous segons la mida
  • 100 g de panses
  • 125 g d'oli de gira-sol
  • 125 g de ratafia
  • un grapat de nous seques
  • 1 sobre de llevat en pols (tipus Royal)
  • un pessic de sal
  • mantega per untar el motllo
Com fer la Coca de ratafia dels raiers pas a pas:

Preparació i cocció:
  • Primer de tot es posen les panses en remull amb la ratafia unes hores abans. Quan estan ben hidratades es colen. Les vaig treure just al moment d'afegir-les
  • D'altra banda separen les clares dels rovells de l'ou.
  • A continuació, es reparteix el sucre: 100 gr. amb les clares i els altres 100 gr. amb els rovells.
  • Es baten els rovells d'ou fins blanquejar. Es munten les clares amb un pessic de sal al punt de neu.
  • Llavors s'afegeixen les clares als rovells (sense remoure).
  • En un bol a part, es barreja la ratafia amb l'oli, la farina tamisada junt amb el llevat i es van incorporant els ous remenant poc a poc. S'afegeixen les panses i un grapat de nous deixem unes quantes per decorar.
  • Es col·loca un full de paper vegetal untat amb mantega i enfarinat dins d'un motlle allargat queda molt bé amb aquesta forma.
  • S'aboca la massa i es cou al forn a 180º C durant 45 minuts o fins que estigui cuita.
  • Es treu del forn i es pinta amb ratafia, i ràpidament s'escampa sucre i nous pel damunt per decorar si es desitja.
He mantingut el llenguatge i la manera d'explicar de l'Àngel. He afegit algun detall com el polsim de sal per les clares, el tipus de motllo i posar mantega al motllo i enfarinar.

Estris: Batedora, motllo, espàtules, paper per anar al forn, bàscula. 
Que vagi de gust!!
*Les estovalles, les copes i la vaixella són de la casa dels meus pares.

Visitar:

Us agradarà veure els posts:













La nit de Sant Joan: Focs, revetlles, herbes remeieres, la recepta de la coca










També amb nous, el Brownie










Sant Ponç: herbes aromàtiques, mel i fruita confitada. Mil aromes











El Ponche, la nit de Nadal, el solstici d'hivern









Sensacions al plat: les espècies i les plantes aromàtiques

9 comentaris:

  1. Amiga Fina:
    Este fin de semana estoy bajo de forma pero, viendo la foto de “Coca de Ratafia del Raiers”, ya se me levanta la moral.
    Acabo de comprar en Casa del Libro el curioso libro que nos muestras de Pep Qintana i Riera.
    Impresionantes las fotos de los troncos que bajan por el río. En su día vimos cosas parecidas en el cine y no se nos ocurrió pensar que aquí también.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Sebastián,
      Dicen de la ratafia que es el elixir de la larga vida, no lo sé, dicen.
      Pero te puedo asegurar que la coca ha salido muy, muy buena.
      Tu comentario a mi me ayuda y sólo por eso merece la pena seguir.
      Gracias:))
      Mañana verbena,una buena idea para celebrar el solsticio de verano.
      Saludos,

      Elimina
    2. Que rápido el libro!!
      Un bon dia, Sebastiàn!

      Elimina
  2. Hola Fina, no sembla dificil de fer aquesta coca i te molt bona pinta, suposo que el llevat en pols es posarà junt amb la farina, encara que en el meu cas primer tindria que preparar al liucor.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Neus,
      Gràcies! és molt fàcil, fàcil i el resultat és molt bo, us agradarà molt.
      Podeu fer la ratafia o provar alguna de les que venen.
      Bona revetlla i fins aviat,
      Una abraçada,

      Elimina
  3. Hola amiga, nunca he probado este licor. El bizcocho parece bueno, habrá que investigar ambas cosas. Felicidades!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Toni!
      Cuánto tiempo!! Efectivamente... seguro que te salen más mejor:))
      Felicidades y alegría de volver a leerte!!, Nada feliz verano

      Elimina
  4. Hola, saps que encara no aconsegueixo veure on m'has posat el meu blog? A l'aparata de recomanables no hi és.
    Per cert em pots passar un logo del teu blog i així te l'enllaço? Si et sembla bé :)
    Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Lídia,
      Hi un recull on estan tots els blogs en català que es va fer des de la revista CUINA:
      "Gastrofera" Tots els blogs en llengua catalana. Has de ser-hi. Sinó ja ho farem
      Tu mateixa, agafa la imatge copiar imatge i ja està,vaig de bòlit.
      Bon cap de setmana, Gràcies,
      Fins aviat, petons

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!