dilluns, 22 de juliol de 2013

Delicius – Restaurant del Balneari Vichy Catalán – Xef David Heras

Visites abril 2017: 3.152
Delicius és el nom del restaurant del Balneari Vichy Catalán. S'ha renovat recentment. Està a dins de d'aquest edifici d'estil neomudèjar. A Caldes de Malavella, comarca de La Selva. Aquesta població és coneguda, des de temps dels romans, per les excel·lents propietats  de les aigües termals i minero-medicinals que arriben als 60ºC. Amb propietats beneficioses per la salut, el benestar, la cuina i la gastronomia.  
Els jardins amb arbres, alguns centenaris, la gespa, les plantes, les flors donen la benvinguda. Les fonts, una d’elles a prop de l’entrada és una reproducció de la font del Patio de los Leones l’Alhambra de Granada. Piscines exterior i coberta que transmeten benestar i frescor. Agradables terrasses, pèrgoles de fusta on descansar, llegir, compartir tertúlies, relaxar-se i passar bones estones.

En l’interior del Balneari hi ha una petita capella dedicada a Sant Josep i Sant Esteve amb unes portes de fusta modernistes destacant les belles frontisses.
En aquest jardí el xef David Heras ha impulsat la creació amb dos físics ambientòlegs d’un espai destinat a les herbes i les plantes aromàtiques ingredients imprescindibles a la cuina amb tants beneficis i fonamentals que transformen i canvien el plat o qualssevol preparació. Cada una de les herbes i plantes està plantada amb l’orientació adequada, en el lloc determinat, en el moment de la lluna, que anirà canviant i rodant amb criteris de cultiu i agricultura biodinàmica. Hi ha més d’una vintena de plantes: romaní, farigola, tres tipus de menta: xocolatera, peluda i piperita;  la calèndula, les maduixetes de bosc, rosella de Califòrnia, camamilla, sàlvia, alfàbrega, ciboulette, tarongina, xicoira, julivert, malva, etc. També tenen en projecte fer d’un hort que abasteixi la cuina del restaurant.
Varem visitar l’edifici i les instal·lacions del Balneari acompanyats per en David, el millor amfitrió  i guia!
En aquest espai, ple d’energia positiva i equilibri que em recorda, per tots els elements a un espai Feng-shui, al cap davant del restaurant  del Balneari  i  des del 2011 està el  xef David Heras.
Dirigeix el restaurant Delicius i és el cap de cuina del Balneari on trobem l'extraordinària cuina termal, cuina d’autor, mediterrània, propera, amb productes de proximitat, km 0, casolana. El bon fer d’aquesta cuina que transmet i harmonitza amb l’entorn de la comarca i de l'entorn.

David és un xef jove, amb una llarga experiència. Ha treballat moltíssim, amb rigor, amb passió per la seva  professió que tant estima, agrada i viu amb intensitat dia a dia i la transmet en la seva cuina. 
Es va formar a l’Escola Joviat de Manresa. En el seu curriculum: Cap de cuina en restaurants del Pallars Sobirà i del Vallès Occidental. Ha estat cap de partida de carns del restaurant l’Alqueria, a l’hotel Hacienda Benazuza ElBulli (Sanlúcar la Mayor, Andalusia), i cap de partida creativa, segon cap de cuina i cap del departament  d’I+D del restaurant La Sirena (Petrer, el Vinalopló Mitjà)

Ara, al front de Delicius i al costat de l’Àngel cap de restauració, sommelier, i nomenat recentment cap d’aliments i begudes del Balneari també amb una dilatada experiència va treballar a l’Abac, el Mo, Joan Carles I, Mas Sola de Santa Coloma de Farners formen un bon tàndem al costat d’un equip format per una vintena persones entre sala i cuina al front de Delicius. 

L’aigua mineral és un dels ingredients d’aquest espai, en el post anterior podeu veure totes les propietats de l'aigua mineral. Element principal de la cuina termal. Els brous, les sopes, les verdures, els llegums, les infusions, els cafès, tenen millors gust, són més digeribles, més gustosos i amb més propietats nutritives. 
Transcric el Menú degustació. Generós. Cada plat sorprèn per la seva presentació meticulosa on el xef  no deixa res a l'atzar.

Aigua Vichy Catalán i copa de cava de benvinguda de la Família Oliveda que ve tant de gust amb la calor de l’estiu. Afruitat i floral. Garnatxa i trepat
Síndria a la graella amb tomata marinat. Amb floretes del parterre de les herbes aromàtiques. Plat molt refrescant, tomàquet dels horts de Llagostera. Delicadesa en la presentació. Joc de vermells. La síndria la porten de les hortes de Múrcia. Aquí no es pot aconseguir, amb garantia.
Ravioli de brandada de bacallà amb crema de boletus*. Extraordinari. En l’elaboració de la pasta molt estirada s'aconsegueixin amb farina de blat de moro per això la gran brillantor i finor. La brandada amb bacallà d’Islàndia mes que millor. Molt ben preparat.
*Fons de rebost que els xef va preparant durant tot l’any amb els productes de temporada entre ells l’oli de tòfona i olis d’herbes aromàtiques.

Ofegat de llenties amb verduretes i encenalls de foie. Les llenties són de Llagostera porten un preparat especial d’herbes aromàtiques de Vilanova de Sau i el foie de gran qualitat és de Bescanó d' Ànec dels Pirineus.
Aquest plat l’Àngel va suggerir un vi Sinols blanc 2011 de l’Alt Empordà amb tocs minerals  de la terra, fresc, fruita i untuós que marida perfectament amb les llenties.
Tonyina vermella amb soja, fruits secs torrats i calèndula. Aquest és un dels plats estrella del xef que n’està més orgullós de la seva creació. Excel·lent combinació. En els seu punt perfecte. Les flors presents en la cuina termal de David. La tonyina ve del port L'Ametlla de Mar. Les flors del parterre de les plantes aromàtiques.
Extraordinari suquet aranya, escamarlà i gamba de Port de la Selva, la gran desconeguda pels amants de la gamba vermella,  l'escamarlà i l’aranya del port de Blanes proveïdor de peixos Puignau. qui ofereix la màxima qualitat del producte. El suquet concentrat d’aquest plat és immillorable amb records que transporten a fondes antigues de cuina amb solera.  
Espatlla de xai cocció a baixa temperatura amb carbassa al dente cuinada amb aigua de Vichy. El xai del Maresme molt bo i melós. Presentat en un plat de vidre transparent amb harmonia. Per acompanyar vi negre de Bodegues Trobat. Negre criança del 2009 

Assortit de formatges: Cabra, Blau d’Osona, Roquefort i un extraordinari Stilton amb mango i gingebre, semblava un pastís, bonissin. Acompanyat de codonyat* elaborat per David la passada tardor.
Les postres deliciosa creació del xef maridada amb una garnatxa francesa “Mas Amiel” 
El pa de la Fleca Victoria de Caldes, pa artesà cent per cent i elaborat amb aigua termal.
Una tarta tatin amb vainilla bourbon, te verd i xispetes. A qui no agrada la tarta tatin?  amb poma de Girona, molt bona combinació  amb la vainilla, el cruixent de les xispetes. Contrasts de sabors.
Maduixes del Maresme flamejades amb gelat de vainilla. Aquestes preparació de les maduixes són un plat ideat pel mític restaurant, desaparegut La Punyalada  del Passeig de Gràcia de Barcelona.
Final amb uns bons Cafès Novell. David i Àngel varen fer sentir-nos molt bé. Extraordinària experiència en un gran entorn.


Al meu entendre seria molt positiu dins de l'oferta gastronòmica que ofereix el restaurant del Balneari que es crees un espai independent on s'oferís, en un ambient diferent, aquesta cuina tant creativa i d'autor del xef David a la alçada del nivell gastronòmic tant excel·lent que tenen totes les comarques de Girona.

Per acabar,  el xef em tenia reservada una sorpresa. David Heras és autor junt amb Carles Gaig del Llibre La Cuina dels Cartells Modernistes. Una cuidada edició de  Galerada. Amb texts de Daniel Giralt-Miracle. Fotografies de Francesc Guillamet i lèxic gastronòmic d’Assumta Miralpeix.
Aquest llibre el vaig descobrir i em va cridar l’atenció els plats, la bellesa artística dels cartells, el significat en la comunicació i la publicitat d’una època.  La cuina de dos generacions de xefs amants del producte i de Vichy Catalán qui va sponsoritzar el projecte. La tradició i bon fer d'en Carles Gaig tot un referent i un xef jove, David Heras,  apassionat per la seva professió amb gran experiència que creaven uns plats meravellosos plens de cromatisme del producte i la Cuina Catalana. 
Un d’aquells llibres que admires com una gran obra. De col·leccionista. Vaig arribar a  casa i vaig escriure al meu amic Sebastián Damunt i li vaig explicar la descoberta. Sebastián li va agradar molt la idea el va comprar i el va presentar, en el seu blog Libros de cocina i gastronomia. Aquí deixo l'enllaç. També hi ha aquest vídeo de l'espai de Tana Collados dels Matins de TV3
El xef David em va dedicar i regalar el seu llibre. 
Gràcies pel teu bon fer, gràcies a l’Àngel i tot l’equip per la vostra atenció. Tota la força per tirar endavant els vostres projectes doncs les qualitats les teniu totes!
Web: Balneari Vichy Catalán
La fotografia de la piscina s'ha cedit pel Balneari
Com arribar a Delicius: En cotxe per l’autopista A-7 N-II,  en bus o en tren
Propostes: Delicius està a 20 km de la Costa Brava. Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar
Rutes a peu o en bicicleta per paisatges immillorables per l’antiga Via Augusta

26 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gemma, bona nit:)) Moltes gràcies pel teu comentari emotiu i sincer!
      T'ho agraeixo molt i també per tot el que percebo.
      Em reconforta saber que he escrit del teu país i t'ha agradat.
      Segur que "rera la càmera" no es perdria cap detall!
      Una bona setmana! petons:))

      Elimina
    2. Gràcies pel comentari Gemma!!una abraçada!!

      Elimina
    3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
    4. Gràcies Gemma, David,
      Per fer-me costat
      Una abraçada als dos¡

      Elimina
  2. No tenia ni idea de que allà hi hagués aqeust restaurant tant sofisticat. Però tot i sofisticat, es veu el que menges... :). Vull dir que no és allò d'anar apilant ingredients per fer un nom llargussim i un plat molt curt.

    La veritat és que conec poc la zona i vaig estar a aquest balneari un cop fa uns 20 anys i ja mai més he tornat...

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Ricard!
      El vaig descobrir pel llibre de la Cuina dels Cartells Modernistes
      Segur que t'agradaria serà qüestió de provar de nou, no?
      I està molt ben comunitat en bus cotxe i tren.
      Bona setmana!

      Elimina
    2. Hola Ricard!!agraït pel teu comentari!!!salutacions

      Elimina
  3. Fina; Una molt bona segona entrada del balneari de Caldes¡ amb la Teresa, la meva parella, hi vam estar el maig passat, i la veritat el balneari està molt i molt bé, la cuina, no ens va agradar gaire.
    Vaig tenir l'ocasió de tocar el piano, (al costat de la cafetería, "foto" segona, de la teva entrada) una bona estona, tal va ser així que, a la Teresa l'hi van demanar per sortir a ballar, mentrestant jo, tocaba el piano...
    Jo també he cuinat amb aigua de Caldes de Malavella i és un encant, fer cuina amb aquestes aigües tant i tant saludables i bones.
    Una abraçada per a tu Fina¡¡ :O) :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciat Josep!!!agraeixo molt el teu comentari,suposo que vindrieu el mes de maig de 2012..i suposo que us trobarieu amb l'oferta que teniem de bufet lliure en el menu de l'hotel,doncs be ,dirte que hem canviat el concepte i hem eliminat el servei de bufet i ara oferim un menú amb 3 primers,3 segons i 3 postres que varien cada dia ,amb productes frescos i de qualitat,tota la carn es de Girona,verdures,llegums,fruita de la comarca i el peix sempre fresc de Blanes,port de la selva...a part oferim un servei a taula amb estovalles i tovallons de fil,un servei amable,proper i lleuger....m'encantaria que si us agrada l'hotel tornessiu a provar i que em donguessiu la vostra valiosa opinió,ja que nosaltres sempre volem que els clients ens vagin guiant una mica el camí que em de seguir!dessitjo que si veniu,m'encantaria ssludar-vos personalment!!salutacions cordials!!

      Elimina
    2. Gràcies! Josepb.
      Vaig veure el magnífic piano de cua!!
      Me n'alegro que ho passeu tant rebé.
      També vaig fer una foto:))
      Quin plus!! i que bé! T'ha respòs el xef!
      Bona setmana i quina caloreta!!
      Salutacions cordials!

      Elimina
  4. Amiga Fina:
    Me he pasado el fin de semana –es un decir- vigilando Cuina Cinc, a la espera de un nuevo post, sin resultado. Hasta el lunes a última hora pinchaba por si aparecía algo nuevo, pero seguía con el Vichy.
    Finalmente me he dado cuenta de que el Vichy era “Delicius”, ¡nueva cosecha!. Y es que los años no perdonan y cada día estoy más torpe.
    Pero el resultado merece la pena. No sé por dónde empezar, se ve todo magnífico. Como dice Gemma Vilabrú “més d'un hi voldrar anar a passar-hi uns dies”. Pero supongo que me quedaré con las ganas.
    Lo que si me queda claro, gracias a tus entradas, es que David Heras es un Master Chef gigante en lo personal además de profesional. Siempre he defendido la teoría de que los gourmets lo son si la bonhomía es su manera ser. Por su parte, los maestros y artistas de los fogones, tampoco lo son –siempre según mi opinión- si no se les nota el cariño hacia su equipo y su público.
    De todas las maravillas que nos muestras en tu Balneari, además de la “Tonyina vermella” –el color rojo ya me entusiasmaba de pequeño- las “Maduixes” que nos muestras –y a pesar de que en un principio imaginaba que era fresas, pero claro, del Maresme, tienen que ser fresones- casi me animan a intentar rascar con una cucharita por si conseguía alguna…
    ¡Ah!, y desde luego, el Vichy, bien fresquito, para tomarlo a media tarde, que refresca y despeja.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciado sr.Sebastián,para mi es un gran honor que escriba este gran comentario hacia mi.Tiene un gran valor que personas como Fina o como usted con unos conociemientos gastronomicos incalculables muestren i opinen sobre mi persona y sobre mi cocina,quizás ,con la gran emoción que me transmiten estos momentos me quedo sin palabras y seguramente no soy capaz de expresar todo lo que realmente siento,solo sé que esto para mi és muy importante!muchas gracias de verdad!!saludos grandes!!

      Elimina
    2. Bon día, Sebastián,
      Más de uno ha tenido la misma "confusión". Al poner Vichy en el post anterior dedicado al agua mineral y de nuevo Vichy en Delicius -Xef David- ha parecido que se trataba del mismo post!
      Xef David, cómo bien has apreciado es un excelente profesional y una gran persona. Sabe transmitir su manera de ser y quehacer diario en las personas de su entorno y en su trabajo. Busca la excelencia, con gran ilusión. Mima todos los detalles, constantes y nuevos proyectos le animan a seguir adelante. Al su lado Àngel, buen profesional, jefe de sala, sommelier y su equipo, dónde cada uno convierte el resultado en lo mejor.
      Muchas gracias por venir y comentar. Valoro mucho tu opinión, siempre magistral.
      Que tengas un día agradable y muchas visitas de amigos y clientes!
      Saludos,

      Elimina
  5. Hola Fina,

    Felicitats per aquest post tan bonic; tant ben documentat i amb unes imatges tant suggerents.
    A Caldes tenim molt bona gastronomia, i uns indrets fantàstics per a desconnectar, mimar-se i gaudir del relax d'una vila termal.
    Gràcies per a visitar-nos,

    Oficina de Turisme de Caldes de Malavella

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Regina i Oficina de Turisme de Caldes!
      A Caldes ho teniu tot!
      Que més es pot demanar?
      Un molt bon estiu i un plaer venir i visitar a Caldes!
      Salutacions,
      fina

      Elimina
    2. Moltes gràcies regina!!!uns gran abraçada

      Elimina
  6. Respostes
    1. GEMMA, moltes gràcies per compartir aquestes vivències.
      Doncs crec que ès una molt bona idea!
      Fas unes molt bones fotos en saps molt i segur que podrás treure el millor del paisatge i l'entorn.
      :))
      Sensibilitat
      Abraçada

      Elimina
    2. Gemma,pots venir a visitar les instal.lacions quan vulguis i estaré encantat de saludarte!!

      Elimina
  7. Love this post! I am visiting from my page, I am Jorge's neighbor! Great pictures! I just wish I could taste some of the wonderful bites you showed here! :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Thanks Jill for the visit and comment!
      A good preparations!
      Well found on your blog where share different preparations!! congratulations
      Cheers and see you soon!

      Elimina
  8. Este sitio lo apunto también. Ya tengo dos como fijos para cuando vuelva por tu tierra....Cuídate. Por cierto no ibas hacer una parte de cine...No la encuentro.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bien! Plared, me alegra
      Arriba en la cabecera del blog hay un apartado de Cuina i Cine. Hice una lista Te dejo enlace:
      http://cuinacinc.blogspot.com.es/p/cuina-i-cine.html
      Y, en el facebook de Cuina Cinc, hay en gustos hay una página que te gustará: Classic Films Distribución. Puedes acceder des del lateral del blog dónde está la "F" de facebook o cuando buscas Cuina Cinc en Google. El fb Cuina Cinc funciona des de marzo, antes no tenía. A ver!Buen domingo!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!