dimecres, 5 de setembre del 2012

Borredà 5ª mostra de formatges artesans de Catalunya


El proper cap de setmana 8 i 9 de setembre a  Borredà es celebrarà  la 5a fira de  formatges artesans de Catalunya.
Formatges BaumaAcrefa  i l’Ajuntament de Borredà  organitzant la fira per ajudar a difondre  i promocionar  el sector ramader català elaborador de formatges i productes làctics.
Aquestes són Les Formatgeries que trobareu a la Fira,  he posat l’enllaç a cada una per ampliar la informació i a l’hora poder  conèixer el que fan els productors artesans:

FORMATGE BAUMA, S.L  
FORMATGERIA DE TÒRREC 
FORMATGERIA DEL MONTSENY
FORMATGERIA MAS ALBA 
FORMATGERIA MAS D'EROLES, S.L 
FORMATGERIA SERRAT GROS 
FORMATGERIA VALETTE
FORMATGERIES DE CLUA, S.C.C.L 
FORMATGES ARTESANS DE PONENT, S.C.P
FORMATGES CAMPS 
FORMATGES CAN PUJOL, S.L
FORMATGES MAS EL GARET, S.L 
FORMATGES SERRA DEL TORMO - JULIO MANERO BORRÀS
FORMATGES VILAVELLA
LA CLEDA, S.C.P 
MARIA MANINÉ BASTÉ (FORMATGES DE MUNTANYOLA) 
MAS EL LLADRÉ 
MAS MARCÈ, S.C.P
TROS DE SORT, S.L
FORMATGERIES MONTBRÚ 
FORMATGERIA BLANCAFORT 

Paral·lelament a la fira els gourmands del formatge podran fer tastos, participar en jornades tècniques,  tallers de formatgeria familiar, tallers  de cuina, jocs, i altres activitats relacionades amb el món del formatge.
El programa el podeu trobar també a la web de Borredà on diu visita'ns al final.
L’àrea de tast es podran degustar i rebre informació dels formatges de la fira i  bons productes com el pa, la fruita i el vi.


A l’audiovisual, situat als baixos d’una casa del a vila de Borredà, es mostraran diferents vídeos relacionats amb el món de la llet i el formatge.


El taller de formatgeria per adults s’explicaran les diferents quallades possibles de la llet juntament amb una demostració pràctica. El taller s’acabarà amb la degustació de 3 formatges diferents: vaca, cabra i ovella i cada un d’una coagulació diferent (enzimàtica, àcida i mixta), per comprovar les diferències organolèptiques, acompanyat amb un maridatge de 3 vins també diferents.

El taller de cuina on un  gastrònom explicarà com es pot cuinar el formatge a casa,  es realitzaran diferents plats que s’acabaran degustant.

El dissabte al vespre: cinema, tast i diàleg, a on es passarà una pel·lícula “Oferiu flors als rebels que fracassaren” produïda per Jaume Vilalta, i que està inspirada en el moviment de la gent de ciutat que van decidir marxar cap als pobles del Pirineus a buscant una nova vida. 
S’oferirà una coca de recapte * i vi per als espectadors. Quan s’acabi, es farà una taula rodona per debatre el model que ha suposat l’arribada dels joves neorurals al Pirineus, i si és un bon exemple per a la societat actual, moderat per Eulàlia Torras i  Mª Àngels Barniol.
* La coca de recapte a Cuina Cinc











Sense dubte un bon cap de setmana a un bon lloc i gourman!!

Actualitzat: 01:15 h. El formatge Carreu de la segona foto m'ha semblat interessant perquè en la seva escorça porta cúrcuma un dels ingredients del curri que vaig posar a l'anterior post dedicat a les espècies i les plantes aromàtiques. A més a més el mestre artesà de la Formatgeria Mas d'Eroles proposa en el seu facebook que descobrim quatre productes derivats del vi -pans, formatges, sals i gelees- que us permetran preparar quatre receptes originals, aptes fins i tot per a abstemis! 

Fires de formatges: Lactium a Vic, Fira del MaresmeFira catalana del formatge artesà de LladóSant Ermengol a la Seu d'Urgell.

Una web de formatges.
Una proposta: Consulteu el primer post de CuinaCinc dedicada al codonyla parella clàssica del formatge.

Manifest del moviment Slow Food en defensa del formatge de llet crua.

Llibres: El llibre dels formatges de Catalunya; Serrat Gros un formatge Pirinenc de l’Eulàlia Torras El formatge de cabra de l’Eulàlia Torras i en Roger Alcaraz.

10 comentaris:

  1. Ei, gràcies per avisar! Aquest cap de setmana és Festa Major a Sabadell, però no descarto fer una escapada a Borredà, que les activitats semblen molt interessants ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. :)) Doncs, Molt bona Festa Major!! Alegria!!
      Sembla que estarà molt bé. Gràcies Gemma,

      Elimina
  2. Amiga Fina:
    Sorprende la actividad quesera en Cataluña. Será también que la información nos llega mejor con los medios actuales. El caso es que nos iniciaste con Serrat Gros -que es una maravilla- y ahora tendremos que probar Mas d'Eroles y su Carreu.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sebastián,
      El domingo fuímos a Borredà y fue un éxito de visitantes. Las ferias es dónde el productor/artesano puede mostrar contento y orgulloso su trabajo y al mismo tiempo comprovar si gusta. Talleres cómo enseñar a los niños hacer "mató" (queso fresco)
      Dice el Manifiesto Slow Food en defensa del queso de leche cruda:
      "El queso de leche cruda es mucho más que un alimento maravilloso: es la expresión auténtica de una de las mejores tradiciones gastronómicas. Es un arte y un estilo de vida. Es una cultura, un patrimonio y un paisaje amados. ¡Y está en peligro de extinción! En peligro porque los valores que encarna no concuerdan con la esterilización y la homogenización de los productos alimentarios masificados".
      Los medios de comunicación, las TIC, ayudan mucho y también los bloggers/ras:))
      Una buen propuesta Mas Eroles buenas combinaciones con especias hierbas, vino y un buen queso!
      Muchas gracias por venir y comentar.
      Me hablaron muy bien de ti:))
      Saludos,

      Elimina
  3. Me ha hecho mucha ilusión leer esta entrada, máxime teniendo en cuenta que me dedico a investigar sobre el queso, en particular, sobre los microorganismos que generan el aroma. Reconozco que Cataluña aporta una gran riqueza de quesos artesanos. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tomas!! Me alegro que te guste.Muchas gracias: Por tu comnetario. No sabía que estabas investigando sobre el queso todo un mundo.
      He pensado que quizás te interese leer la entrada dedicada al Serrat Gros. hay una reseña sobre el trabajo que hizo la UPB.
      Aqui te dejo el enlace:
      Serrat Gros
      Muchas gracias, Saludos

      Elimina
  4. Por cierto, pásate por mi blog que te he dejado un premio!
    http://www.elsaberculinario.mujerwapa.com/2012/09/premio-bfp-award.html

    Un saludín!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola de nuevo Tomás!!
      Muchísimas gracias por este reconocimiento!! Voy a mirar el premio. Es el primer premio. ¡¡ muchísimas gracias!!
      Y más gracias por acordarte de CuinaCinc.
      Un feliz día!!
      Seguimos compartiendo:))

      Elimina
  5. Acabo el verano y de nuevo por aquí. Una tapita de queso no está mal para iniciar la vuelta al cole. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sé bienvenida Pilar!! me alegro de verte por aquí. Te encontraba a faltar!!
      El queso rico, rico... en todas sus variantes. Besos

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!