Nairod és el nom del restaurant de David Rustarazo, “Rusti”, cuiner i propietari, qui va decidir al 2019 iniciar i emprendre una nova etapa en solitari a Barcelona. No és fàcil obrir un restaurant a Barcelona per tot el que comporta i implica.
David Rustarazo havia treballat, anteriorment, per altres restaurants de Barcelona. En la seva última etapa va treballar, gairebé deu anys, al restaurant COURE del cuiner i propietari Albert Ventura, un dels establiments de prestigi de la ciutat, on es consolida com un bon cuiner. També, havia fet estades en en altres països acumulant experiència, saber fer i confirmant un bon currículum.
Al 2019, pocs mesos després d'obrir el seu restaurant, va ser candidat a millor cuiner jove de La Vanguardia dins del Fòrum gastronòmic. En el vídeo que acompanyo pots veure el plat que va presentar i constatar l'esperit d'una cuina molt ben feta i elaborada, la importància del producte i del sabor. “nos gustan las salsas i la mantequilla..”
El restaurant Nairod està ubicat al carrer Aribau, 141, a l'Eixample, de Barcelona, entre els carrers de Rosselló i de Còrsega. En un petit local, adequat per un sol cuiner. En aquest espai havien estat, amb anterioritat, el restaurant Alvart, que, a la seva vegada va substituir al Petit Bergerac.
Nairod està ben situat i comunicat amb transport públic, també, hi ha pàrquings propers.
Què trobaràs a Nairod? Trobaràs una cuina bona i ben elaborada a un preu correcte. La carta ofereix productes de temporada, d'excel·lent qualitat i de proximitat que van rotant segons, el moment, el mercat i els proveïdors.
Destaca la cuina de la caça en temporada: el cérvol, la perdiu, el tudó o la llebre...i que gairebé coincideix amb la temporada de la tòfona de l'hivern; plats de llarga preparació, que no es deixen a l'atzar, i que les cròniques destaquen amb magisteri. No és fàcil trobar cuina de caça a Barcelona ciutat, com vaig indicar en el post anterior, i com havia tingut la ciutat temps enredera.
Un dia, algunes persones, faran kilòmetres per assaborir-los com ha passat a Itàlia; d'altres, recordaran aquells plats amb enyorança i malenconia; d'altres, no sabran ni de la seva existència. Així, doncs, cal estar atents a la seva cuina. Perquè aquesta cultura gastronòmica va desapareixen per moltes raons i fonamentalment per la manca de relleu generacional. Per això, he volgut, al llarg de tot aquest temps que he anat escrivint en el el blog, recollir, almenys, les receptes de caça de la meva família i que continuem fent a casa i, què gràcies a la mare he pogut conservar, compartir i fer.
Nairod té dos menús, un més llarg de 65,00 Euros, i un altre més curt de 57,00 Euros, la qual cosa s'agraeix, a més a més de la carta.
Em va agradar la flexibilitat i la possibilitat d'adaptació d'alguns plats al moment, al teu gust o les circumstàncies del moment.
La nostra elecció:
La carta i el menú curt. D'aquesta manera puc triar plats més lleugers.
De la carta:
- Espàrrecs blancs, bonítol marinat, espinacs i molletes de kalamata. Excel·lent!
- Rap amb salsa de “Suquet” adonat que el suquet està en majúscules, musclos i safrà. Amb tot el sabor d'una salsa sublim com si aquest acompanyes el rap atorgant igual importància a cada un dels productes com la preparació i elaboració dels mateixos. “la salsa és el fondo el fondo és la salsa”
i, l'elecció del menú curt que et permet triar entre tres plats:
- Carxofa farcida de verat amb la seva crema i tomàquet sec.
- Brandada de bacallà, amb anxova 00, mongeta tendra, endívia i kalamata.
- Galta de vedella al vi negre amb parmentier de mostassa, (ho sento, no hi ha foto). En castellà carrilleras, una de les parts de la vedella que després d'una llarga elaboració i molt ben feta, resulta una carn tendra i saborosa, més que excellent. De nou “la salsa és el fondo el fondo és la salsa”. Volia tornar a l'endemà per fer la foto del plat però el cuiner em va dir que a l'endemà ja l'havien retirat del menú.
Els plats es presenten en vaixelles antigues i amb història per realçar i per contextualitzar el plat que arriba a la taula.
El pa que acompanya el dinar és el rodó de mig del forn de pa Turris amb botiga al carrer Aribau al davant del restaurant.
La carta de vins disposa d'un centenar de referències d'aquí i de fora. Giuseppe, el sommelier de Nairod, va portar-nos quatre vins diferents i ens varen decidir per Julieta del celler Josep Foraster de Montblanc a la Conca de Barberà. Viticultors des de 1998. Julieta és un vi homenatge a la mare i a la filla de Ricard Foraster, viticultor i propietari del celler familiar Josep Foraster. Julieta és un nom present en aquesta casa des de fa quatre generacions.
Elaborat amb el mono varietal trepat que identifica la Conca de Barberà en una comarca de gran bellesa dins de la Ruta del Císter.
Julieta és un vi lleuger, elegant color molt bonic de cirera vermella, procedent d'unes vinyes de més de 85 anys de la Finca Montornès a 450 m d'alçada i de conreu ecològic; fermentació i criança en ous de formigó.
El vi es serveix en les elegants copes de Gabriel Glass.
Les postres que trobaràs a Nairod són artesanes, entre les que pots trobar una mousse de xocolata amb gelat de mascarpone, les clàssiques peres amb vi negre o una selecció de formatges de pastor.
O un original coco, mandarina i maracujà que vàrem triar.
Vaig preguntar si era possible un “trosset” de formatge i em varen oferir un tast del formatge artesà de llet crua de cabra el Brunch de la formatgeria Le Bolut del Pla de l'Estany; formatge pasta àcida, jove i elegant.
El cafè Illy presentat en una tassa de la col·lecció Mona Hatoun
Recomano Nairod per la qualitat de la seva cuina. Per la descoberta, pel seu preu, per l'autenticitat, per l'aposta del cuiner, pel seu projecte i les ganes de les persones que l'acompanyen. Perquè no es habitual trobar restaurants com Nairod i perquè fan el que els agrada i sens dubte sortirà bé.
I si has llegit alguna crònica, també, descobriràs que Nairod és Dorian al revés, el nom del fill de “Rusti” amb tot el cor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!