dilluns, 12 de febrer del 2018

Pastis de pera amb oli d'oliva arbequina qualitat verge extra Les Garrigues

Hivern 2024: 2.563 visualitzacions

Un pastís de pera amb oli d'oliva qualitat verge extra va ser la col·laboració per la revista de la 55a Fira de l'Oli de Qualitat verge extra les Garrigues de Les Borges Blanques, un dels actes més importants que es celebren dins d'aquest sector per promocionar l'oli d'oliva.
Els productors d'oli d'oliva verge extra, les cooperatives, els artesans i altres expositors s'apleguen per donar a conèixer un dels productes més importants de la gastronomia, imprescindible en la dieta mediterrània, en la cosmètica i els beneficis de l'oli d'oliva en la salut com han demostrat les investigacions de l'equip mèdic encapçalat pel Dr. Eduard Escrich. Reconeixements, premis, concursos, tasts, degustacions, gastronomia, oli turisme, i la venda en una de les Fires més antigues de Catalunya on cada any ha crescut el número d'expositors i visitants. A més aquest any la Fira s'ha agermanat amb la Fira més dolça, del Torro i la xocolata de pedra d'Agramunt.

La DOP Les Garrigues va ser la primera Denominació d'Origen Protegida (DOP) alimentaria reconeguda d'Espanya al 1975, i la Unió Europea la va certificar com a Denominació d'Origen Protegida el 1996. La DOP suposa el control estricte de l'oli que produeixen i elaboren les cooperatives inscrites, d'aquesta manera es garanteix l'origen de la zona de producció i la màxima qualitat d'un dels millors olis del món.
Aquests control de la producció certifica unes pràctiques agrícoles adequades i respectuoses amb el medi ambient. La fruita d'aquest suc és l'oliva de la varietat arbequina d'alta qualitat, collida directament de l'arbre, i la molturació es fa en fred gairebé acabada de collir de l'olivera, algunes centenàries, per preservar totes les propietats naturals. “Nosaltres, els pagesos de la Denominació d’Origen Les Garrigues, hem fet de l’oli de l’oliva arbequina verge extra una forma de vida. Una forma d’entendre i estimar el nostre paisatge perquè gaudeixis del sabor de la nostra terra a casa teva.”
La zona geogràfica de la producció: És la comarca de Les Garrigues, el sud del Segrià i el Sud de L'Urgell.
L'arbequina és una varietat d'oliva petita, que va portar de Palestina el Duc de Medinaceli, senyor d'Arbeca d'aquí el seu nom. És una varietat resistent al fred i als contrasts de temperatura que es produeixen en algunes comarques de Lleida. Al principi, que vaig començar anar a la fira alguns productors em deien que s'havia intentant plantar en altres regions però sembla ser que no prosperava, deien que el clima i la terra tenia molt a veure.

L'oli d'oliva de l'arbequina té un gust singular, poder afruitat, recorda al camp, a l'herba i els olors d'olivera, és mediterrani té un final amarg i molt bo. Pel meu gust és el millor oli d'oliva per acompanyar les amanides, les verdures al vapor o bullides, o amb pa torrat resulta deliciós. També el faig servir per cuinar en un 99 % de les preparacions. Haig de dir que quan vaig a altres lloc m'agrada tastar les varietats autòctones o recuperades i gairebé sempre porto alguna ampolla. Tenim un gran tresor en aquest Mediterrani.

Cada any, des de 1992, vaig a comprar l'oli d'oliva a les Garrigues, per tot l'any, per la casa de la mare i per nosaltres. M'agrada anar-hi, fer-me aquest regal, tenir aquest oli de primeríssima qualitat per preparar els plats, per la salut i perquè és una manera d'omplir el rebost fins la següent temporada. Després anem a dinar a Solivella al restaurant de la família Sans Travé.
A casa dels avis havien tingut oliveres, i he sentit explicar com l'avi quan sortia el primer oli, el tastava en un plat amb una torrada sencera, tots es posaven al voltant seu a veure que deia. La frase sempre era la mateixa: aquest any ha sortit molt bo, i segurament es devia sentir feliç. Ara, és una pràctica habitual en alguns restaurants la degustació i el tast de les diferents varietats de l'oli, assaborir i aprendre a distingir unes de les altres i aprendre a valorar-ho. També les maneres de conrear el camp i de produir l'oli han anat canviant.
Per això, quan l'organització de la Fira de l'oli em va demanar si volia col·laborar amb unes postres vaig pensar en unir dos productes amb DOP de les comarques de Lleida, l'oli d'oliva i la pera. De la pera en el blog trobareu un post, algunes receptes i també el llibre de La pera que es va presentar l'any passat dins de la col·lecció productes de mercat amb onze receptes amb aquesta fruita.
                                            Perer i peres de casa
Aquí està la meva aportació i la recepta, és molt senzilla, bona i fàcil de fer.

Ingredients -per 6 persones-
  • 2 o 3 peres segons la mida
  • 1/2 llimona
  • 1 iogurt natural
  • 3 mides d'iogurt de farina de blat
  • 3 o 4 ous, segons la mida, ecològics.
  • 2 mides d'iogurt de sucre
  • 1 mida d'iogourt d'oli d'oliva verge extra 
  • La mantega i la farina necessària per prepara el motllo.
  • Per acabar i decorar: una nou de mantega, 1 ou petit, 3 culleres de postres de sucre i un grapadet d'ametlles filetejades per decorar.

Preparació i cocció
  • Pre escalfem el forn a 180º C
  • Preparar un motllo desmuntable rodó de 20 cm. amb mantega i farina
  • Tamisar la farina i afegir el sobre de llevat. Reservar
  • Retem i pelem les peres, les tallem en làmines, ruixem amb suc de llimona per evitar l'oxidació. Reservar.
  • En un bol gran que ens hi càpiguen els ingredients posem els ous i el sucre, batre amb la batedora elèctrica fins que dobli el volum.
  • Afegir el iogurt, continuar baten.
  • Incorporem la farina tamisada i el llevat
  • Per últim afegir l'oli d'oliva extra verge
  • Posar la meitat de la massa en el motllo, afegir les lamines de les peres en circular, incorporar la resta de de massa i posar al forn pre-escalfat a 180 ºC durant 30 minuts.
  • Una vegada ha passat aquest temps desfer la nou de mantega, incorporar el sucre i l'ou batut i posar per sobre dels pastís i continuar fornejant 20 o 25 minuts més fins que estigui cuit.

Presentació:
Desemmotllar i posar làmines d'ametlla per sobre per decorar i contrastar.

Maridatge: Un vi dolç, un te o una copa de cava!
Que vagi de gust! I bona Fira.

Us agradarà veure el post de les peres i les receptes que trobareu al blog amb aquesta fruita:


8 comentaris:

  1. Bon dia, Fina.
    No és que sigui massa de postres dolços però no li faria cap lleig a un tall petit d'aquest pastís de peres.
    Crec que el fet de que l'oli sigui d'arbequina és una molt bona opció, altres olis com el d'argudell, propi de l'Empordà, o el de koromeiki, d'origen grec però també implantat en algunes zones de casa nostra, tenen un gust més intens que potser dominaria massa en un pastís.
    M'ha agradat l'anècdota familiar de l'avi fent el primer tast.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Manel,
      No és massa dolç, crec que un trosset t'agradaria. :)
      Tenim molt bons olis, el de l'Empordà és molt bo i el koromeiki no l'havia tastat, fins fa molt poc, quan varen anar a comprar l'oli en el dinar de SansTravé ens el varen posar per degustar i el vaig trobar molt bo, amb un gust més intens.
      Moltes gràcies, aquestes anècdotes ens les explica la mare, no el varem conèixer, una pena, l'avi va morir molt jove.
      Una abraçada i un feliç dia!
      Fina

      Elimina
  2. Quin goig d'entrada ens portes! I el pastís...no diguem! La pera m'agrada moltíssim!
    Enhorabona per formar part de la revista de la Fira de l'Oli!
    Petonets i bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Olga!
      És mol fàcil de fer i deliciós t'agradarà!
      Moltes gràcies!
      Ja som dijous, igualment per tu i un molt bon dia.
      Petonets,
      Fina

      Elimina
  3. Quina delicia que ens portes, el pastiss te que estar bonissim! L'oli tan bo i les peres, bon tàndem per a un pastís deliciós :) petonets!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Sílvia,
      Està boníssim boníssim! :) Una combinació per sumar està súper bo!
      Moltes gràcies!! i un feliç dia! petonets :)

      Elimina
  4. Que bo!! Amb les peres ha d'estar molt bo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia Carme,
      Moltes gràcies! L'has de provar :) és boníssim!!
      Bona jornada,
      Fina

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!