Estiu 2024: 2.586 visites
Aquest sorbet de síndria està inspirat en el sorbet que vaig llegir en El llibre de Francesc Murgadas. He tret de la recepta original la xocolata i, he pensat en substituir-lo per un altre sorbet fet amb una planta aromàtica, la Maria Lluïsa. Per fer-lo més refrescant. No l'havia fet mai, ha sortit bé i m'agradava més la combinació. Resulta exquisida i refrescant.
És una bona combinació i l'hora refrescant. Tenim unes plantes a casa i ara estan florides així que és el millor moment per
recol·lectar-la. L'herba Lluïsa o M. Lluïsa és una planta aromàtica, subtil i digestiva, adequada per unes bones postres, un bon final d'un dinar o per prendre a mitja tarda. Aquest sorbet es podria fer també amb altres plantes aromàtiques com la menta o la
tarongina.
De la síndria o el meló d'Alger vaig escriure el post de la sopa de síndria i
tomàquet, la sopa freda que tan agrada i té tan d'èxit té als estius. Allà podeu trobar l'origen,
les varietats, les propietats i un altra recepta d'aquesta cucurbitàcia que tant ha
inspirat a pintors, artistes i va ser tan popular en els carrers de
Roma.
Aromes i gustos saborosos, lleugers, fàcils i que passen tant bé per fer
unes postres a casa sense gaires complicacions.
La M. Lluïsa o herba Lluïsa:
És una planta aromàtica i medicinal
originaria de Sud-amèrica que es va estendre per Europa al s.XVII. Té unes flors molt petites blanquinoses, violàcies i rosa claret que surten al final de l'estiu en forma de raïm. Pot tenir una alçada fins a 2 metres amb una tija llenyosa. L'agrada els
ambients humits i ombrívols. Les seves fulles són allargades tenen una olor molt agradable que recorda a la llimona. És habitual trobar-la en els jardins i els horts.
M'agrada perfumar
les mans amb les seves fulles, una branqueta petita perfuma una estança i els armaris.
Propietats: És digestiva, carminativa i antiespasmòdica, va bé pel mal d'estomac, també pel mal de cap i les migranyes, és un relaxant natural i sedant lleuger, ajuda a dormir millor. Combina bé amb la menta, el poliol,
el fonoll i l'anís per fer excel·lents infusions, sembla que al Marroc, en alguns
llocs la combinen amb el te. El seu flaire recorda a la llimona per això
sovint s'utilitza en perfumeria i cosmètica. Hi ha olis essencials per massatges que en porten entre els seus ingredients.
A la cuina: Per aromatitzar i
perfumar pastissos, cremes, amanides, arrosos, iogurts, begudes, plats
de peix i també en els escabetxos.
La recepta dels sorbets de síndria i M. Lluïsa
Ingredients per fer el sorbet de síndria:
- 700 grams de síndria.
- 4 cullerades soperes de xarop de granadina (es pot comprar una ampolla i serveix per acompanyar altres postres i gelats com el Pêche Melba, per exemple)
- 1 llimona
Elaboració:
- Partim i tallem la síndria, fem talls i l'hi traiem les llavors.
- Posar els talls en el vas de la batedora amb el xarop i el suc de mitja llimona colat.
- Batre fins que quedi líquid.
- Posar en una safata que pugui anar al congelador. O repartir-la com diu la recepta del llibre en plats fondos que aguantin al congelador. A cada plat poseu-hi dos dits de suc. Deixeu-ho tres quarts d’hora al congelador. Passat aquest temps, remeneu amb una forquilla el suc dels plats i torneu-los a posar al congelador mitja hora més. Repetiu l’operació. Després poseu el granissat en copes.
Ingredients pel sorbet de M. Lluïsa (aquest sorbet és d'inspiració personal, no l'he vist enlloc, però si amb altres plantes.)
- 1/2 litre d'aigua mineral
- unes fulles de M. Lluïsa
- 6 cullerades soperes de sucre (podeu afegir una més si sou molt llaminers)
Elaboració:
- Fem un almívar lleuger. Bullim l'aigua amb el sucre, fem un xarop i en els últims minuts afegir les fulles de M. Lluïsa per fer una infusió. Deixa reposar uns 5 minuts.
- Deixar refredar i posar en una safata que hi càpiga en el congelador.
- Passats 30 minuts haurà quallat ho podem posar en unes copes i deixar 30 minuts més.
Presentació: En unes copes de gelat o
en un bol que sigui bonic. Posem els sorbets amb la ajuda de dos culleres o amb
l'estri dels gelats. Meitat del sorbet de síndria i l'altre meitat
de sorbet de M. Lluïsa. Decorar, amb les flors de M. Lluïsa. Que bonic!
Bon profit! Per unes postres saborosos,
bons i naturals.
Poema de Pablo Neruda fragment del poema dedicat a La sandía en las Odas elementales. Aquesta obra la va escriure el poeta per valorar les coses quotidianes, expressa també la solitud, la llibertat, la senzillesa. Un retorn a les coses més elementals en la seva maduresa. Pablo Neruda és un dels poetes preferits i la seva poesia va acompanyar a gent de la meva generació*. L'he anomenat, també en la carxofa i la ceba.
Oh pura
en tu abundancia
se deshacen en rubies
y uno
quisiera morderte
hundiendo
en ti
la cara
el pelo
el alma !
Te divisamos
en la sed
como mina o montaña
de esplendido alimento
pero te coviertes
entre la dentadura y el deseo
en solo
fresca luz
que se deslie,
en manantial
que nos toco
cantando
Y así
no pesas
solo
pasas
y tu gran corazón de brasa fría
se convirtió en el agua
de una gota.
Altres posts que poden interessar:
Els tres colors del meló. "Colors d'estiu"
La sopa de síndria, tomàquet, ricotta amb oli de menta 16.000 visites, la més visitada dels estius
Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric, bona de veritat
Herbes aromàtiques-remeieres. Sant Ponç, imprescindibles
Altres posts que poden interessar:
Els tres colors del meló. "Colors d'estiu"
La sopa de síndria, tomàquet, ricotta amb oli de menta 16.000 visites, la més visitada dels estius
Crema de meló amb Vichy Catalán i encenalls de pernil ibèric, bona de veritat
Herbes aromàtiques-remeieres. Sant Ponç, imprescindibles
Es tan facil i te tan bona pinta!!! Que millor per refrescar aquestestardes estiuenques? M' encanta lagranadina i el xarop li aporta la dolçor necesaria... Es genial!!!
ResponEliminaBon dia Mireia,
EliminaÉs molt fàcil i el resultat és excel·lent. Aquests sorbets sorprenen sense proposar-s'ho.
Ho descrius perfectament. M'agrada com has trobat els adjectius :)
Gràcies, celebro que t'agradi.
f.
Hola de nou!!! Ja torno a ser per aquí :)
ResponEliminaM'encanta la maria lluïsa, no sé si saps que li tinc debilitat!!!! El toc allimonat, cítric i amb un punt balsàmic m'encanta!!!! Recordo unes postres a Espaisucre que la combinàvem amb poma i fonoll...
Amb la síndria, tan plana de gust, ja de combinar super bé, fent molt més aromàtic el resultat final dels dos sorbets junts. Sensacional!
Hola Gemma!
EliminaÉs molt bona per tot i l'olor citrica - llimona, com dius, agrada molt. És molt agradable :) Totalment d'acord.
He estat a Espai Sucre no recordo aquesta combinació.
La poma era cuita? i el fonoll? interessant proposta!
Després d'escriure aquest post vaig veure i recordar que també a Disfrutar
utilitzant la Maria Lluïsa... que curiós, o quina coincidència
Moltes gràcies!
Fina, et passo el link a la fitxa amb totes les fórmules de les postres. Ja veuràs que és una passada!!!
ResponEliminahttp://www.puntogastronomia.com/sopa-de-maria-luisa-con-manzana-verde-y-sorbete-de-yogurt-picante-by-espaisucre/
Moltes gràcies, Gemma,
EliminaBon cap de setmana!!
Ho miro*
Açò està superbò! Gràcies per compartir la teua saviesa culinaria.
ResponEliminaBesadetes colorades
Molt Sàlvia! Gràcies a tu per cada dia, cada regal de pinzellades i poemes que fan bella i suavitzen la vida:) Besadetes entranyables,
Eliminafina