Hivern 2023: 1.809 visites
El Restaurant de la família Sans Travé esta situat a Solivella, a la comarca de la Conca de Barberà en la carretera d'Artesa, 56. El que varen obrir els avis com un bar del poble per fer el cafè i els diumenges prendre el vermut, jugar a “la botifarra” i el dominó s'ha convertit en un dels restaurants de prestigi i qualitat de les comarques de Tarragona d'això fa uns 50 anys quan l'Antoni, el pare, de família de viticultors i pagesos es va casar amb M. Carme, la mare, de família de restauradors al costat dels seus fills, Josep M. i Joan Carles amb la Rosa M, i la Montse, les seves dones, formen junt amb l'Àlex i la fidel Jaumina l'equip de Sans Travé d'un dels millors restaurants de la Conca de Barberà
- Recomanat en la Guia Michelin 2016 i primer de Catalunya Bib Gourmand 1995-2023-millor relació qualitat-preu-
- Premis Vinari Bronze 2009 Cava Premium -Gran Reserva-
- Gran Vinari d'Or Cava Rosat Trepat
El Restaurant de la família Sans Travé esta situat a Solivella, a la comarca de la Conca de Barberà en la carretera d'Artesa, 56. El que varen obrir els avis com un bar del poble per fer el cafè i els diumenges prendre el vermut, jugar a “la botifarra” i el dominó s'ha convertit en un dels restaurants de prestigi i qualitat de les comarques de Tarragona d'això fa uns 50 anys quan l'Antoni, el pare, de família de viticultors i pagesos es va casar amb M. Carme, la mare, de família de restauradors al costat dels seus fills, Josep M. i Joan Carles amb la Rosa M, i la Montse, les seves dones, formen junt amb l'Àlex i la fidel Jaumina l'equip de Sans Travé d'un dels millors restaurants de la Conca de Barberà
Han
renovat el restaurant fa molt poc i han aconseguit més lluminositat
i més amplitud, han conservat la col·lecció d'instruments musicals
i dels rellotges, les fotos d'amics i referents: Mey Hofman, Santi Santamaria i Ferran Adrià tenen un lloc destacat. Un gran foto de la
vinya familiar decorada tota una paret del menjador. Una vitrina amb els vins
i els caves de la casa. Els poemes de Joan Margarit il·lustren un
pany de paret i cada una de les etiquetes dels vins i caves, dissenyades
per artistes i les copes Readel acompanyen els vins i els caves tant
valorats de la bodega familiar.
La cuina de
Sans Travé és una cuina basada en la tradició de la Cuina Catalana
actualitzada. La carta és curta, de temporada i proximitat, també
algun producte de fora com la mitjana d'importació Nebraska pels
gormands de la carn. Des de que conec aquesta família sé que sempre
han buscat l'excel·lència en tot el que fan, l'entusiasme, i el carinyo en cada detall, res es deixa a l'atzar. En aquesta casa hi ha
el bo i el millor del mercat. Així, el millor bacallà pels
amants d'aquest peix, que era característic de les comarques d'interior,
dessalat perfectament i cuinat a temperatura baixa per aconseguir que
les capes de bacallà es desprenguin com si fossin fulles, productes
de primera qualitat. En temporada, la tòfona i els bolets, les
verdures, les hortalisses, les llegums i les fruites dels seus camps
i del tros, el porc ibèric, el foie, els ous de corral per anomenar
alguns del productes que es poden degustar.
El pa de tres
varietats igual que la rebosteria l'elaboren ells mateixos, de manera artesana, una bona tècnica, l'alegria i la satisfacció de la feina
ben feta es respiren en aquesta casa. Constantment actualitzant els coneixements i assisteixen a cursos de formació en les millors escoles de cuina. El seus proveïdors són primeres
firmes al costat de la seva formació constant aconsegueixen preparar
els millors plats i unes postres més que excel·lents, fruits secs
de la comarca, sofisticats postres amb cítrics, o productes
tropicals aromatitzat amb les millors espècies naturals com la
vainilla de Tahití o la canella de Ceilan. Postres suaus o
refrescants per un bon final.
La rebosteria
està a càrrec de Joan Carles, brillant i amable. Els llaminers i
els no llaminers trobaran un paradís en les seves preparacions; La
cuina a la brasa està a càrrec de la mare, M. Carme, discreta i
puntal de la casa, allà, al menjador en aquella llar de foc que
destaca i el presideix van passant gran part de les preparacions. La
cuina a la brasa, “la cuina del foc” requereix paciència i
constant atenció; A la cuina Josep M. entusiasta, dinàmic, positiu
i la seva dona Rosa M. junts al front del “laboratori” fen que
tota la resta d'elaboracions vagin rodades i, a la sala l'Antoni, el
pare, sommelier, la Montse, dona de Joan Carles i l'Àlex; a la barra
el suport incondicional Jaunina.
La bodega
reconeguda internacionalment pels gurus del món del vi en les guies
de vins i caves, i la casa rural són el pac de vida d'aquesta
família.
Les
seves vinyes estan dins de la DO Conca de Barberà produeixen vins i
caves qualificats com dels millors. En blancs tenen les varietats
parellada i macabeu. El trepat la varietat autòctona d'aquesta
comarca el raïm aconsegueix el preuat vi rosat. De negres la
garnatxa i l'ull de llebre i altres varietats de fora com el syrah,
macabeu, sauvignon i chardonnay perfectament adaptats amb èxit. La
producció de la darrera verema fou de 45.000 ampolles.
Orgull
de la família són els vins i els caves: Cava Brut Nature Gran reserva que ha obtingut
en la llista Parker, 90 sobre 100; Crepuscle de la Finca Gasset, 90
sobre 100; en la Guia Peñin 2015 Puntuació 90 Finca Gasset Muscat
2012 i 90 pel vi més jove de la Partida dels Jueus 2011, d'aquest vi
ja vaig fer un post amb motiu de la setmana de la poesia; Finca
Gasset negre reserva 2011, medalla de plata a Bacchus 2006, VII
concurs internacional de Vins a Madrid
Dinar d'un
dissabte, abans de primavera.
Amanida de
tardor amb bacallà esqueixat, i romesco de carquinyolis. Cruixents,
delicioses i torradets. Els carquinyolis els elabora en Joan Carles.
La salsa de romesco és suprema.
Teclat de
costelles a la brasa acompanyat de verduretes, patates al caliu amb
l'all i oli de la casa.
Aigua Vichy Catalán
Oli d'oliva extra verge arbequina.
Oli d'oliva extra verge arbequina.
Les postres:
Vaig conèixer en Josep M. farà uns 10 anys, en un curs impartit per Ferran Adrià i Oriol Castro. Ens ho varem passar molt
bé, varem aprendre molt o tot el que varem poder i varem compartir
l'entusiasme per la cuina i la gastronomia. Des de llavors almenys un
cop a l'any ens veiem i si passem a prop de la Conca fem el possible
per anar a dinar al restaurant de la seva família. Segur, segur quan
anem a comprar l'oli de l'any. També comprem unes quantes ampolles de vi i cava.:))
Molt a prop, una bona excusa per fer turisme cultural i gastronòmic La Ruta del Cister. Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.
“Cap de
nosaltres comptem gaire, fins i tot els que semblen comptar molt,
però ens pot salvar el mateix que, curiosament, també pot salvar el
poema: la seva honesta intensitat”. Joan Margarit
Carretera
d'Artesa, 56
43412 Solivella
-Tarragona -
restaurant@sanstrave.com
Restaurant
bodega@sanstrave.com
Vins i Caves
T.
977 892 165
Vaya menú que nos presentas esta vez. Seme hace la boca agua. Esas alcachofas tienen que estar de impresión y no te digo nada de la ensalada y el bacalao. Besos.
ResponElimina:)) Hola Pilar,
EliminaLas alcachofas, la ensalada, el bacalao todo en esta casa está rico rico rico:)) Para no perdérselo.
Besos y un buen día! gracias
fina
Hi he passat mil vegades per davant i no hi hem parat mai...sempre tenim com objectiu arribar a Montblanc a dinar.
ResponEliminaVeient aquesta entrada potser ens hi aturarem.
Ptnts
Dolça
Doncs a la propera toca parar:)
EliminaGràcies, Dolça.
T'agradarà de debò!
Ptns.
Aviam si enguany el tastem aprofitant que d'aquí a un parell de setmanes baixarem cap a aquella zona. Pinta molt bé i no ets la primera que m'ho recomana, tot i que em fa l'efecte que no déu ser gaire conegut. Encara hi coincidirem i tot?!
ResponEliminaSalut!
Bon dia Albert,
EliminaA veure si pots anar-hi.
Nosaltres anem cada any quan anem a comprar l'oli de l'any. Vaig conèixer a en Josep M., ja fa 11 anys, en un curs a elBulli i em parlava amb entusiasme de tot el que feien a casa seva.
Bons professionals, ho fan molt bé i tenen els millors productes. Sempre busquen la perfecció.
A més a més del restaurant amb més de 60 anys, la bodega familiar amb el seus vins i caves -DO Conca de Barberà.(també comprem), han obtingut una puntuació ben alta, 90 sobre 100 pel crític nord-americà Robert M. Parker.
En els post ho explico.
Un Bon Any Nou i poder coincidim!
Un moooolt bon restaurant i més bona gent!!! Una abraçada família des de Mura!
ResponEliminaFelicitats pel blog! Bona feina!
Totalment d'acord, Cal Carter,
EliminaMoltes gràcies!
Un restaurant imprescindible, que no deixa indiferent
ResponEliminaMolt bon record i amb ganes de tornar-hi