diumenge, 27 de gener del 2013

El Celler de l’Àspic

Hivern 2023: 1.618 visites

El Celler de l’Àspic està a Falset, capital de la comarca del Priorat. A Falset s’arriba des de Reus per la carretera  N-420 i, des de Móra la Nova també per la N-420.
Situada al sud de Catalunya i en una de les comarques vitivinícoles més importants del món. Falset té dos DO Montsat i DO Qualificada Priorat de màxima qualitat. La situació geogràfica de Falset a prop de la Serralada del Montsant, la Cartoixa d’Escala Dei i el riu Siurana l'atorguen unes condicions molt  peculiars. L’èxit i reconeixement a nivell mundial no han pertorbat les costums i el bon fer de la població ni el territori. Nous i joves productors han conservat la tradició i han innovat amb nous coneixements fins arribar aconseguir uns vins de gran excel·lència, reconeguts arreu del món.
Aquesta terra, a més a més també produeix un oli excel·lent fruit d'oliveres mil·lenàries o cultius experimentals, ecològics alguns d'ells sota la DO Siurana on la varietat arbequina i uns hiverns molt freds seran els elements definitius perquè aquesta terra tingui un oli  extraordinari.

En aquest entorn de silenci i recolliment on les hores es detenen i la meva gosaria fa que m’enfili muntanyes amunt per tastar les terres i esgarrapi la pedra per poder comprendre-la una mica. La llicorella amb els seus colors preciosos que transforma i dóna aquest flaire tant especial i singular aquests vins.

                               Un romaní enamorat o "la història d'un flechazo"
Les terrasses o feixes són la mostra de la voluntat i la tenacitat  dels homes per creure en un projecte per difícil que aquest sigui. Les vinyes s’enfilen en terrasses i desafien l’orografia: despertes, vives i alegres. La pedra tant especial d'aquesta part del nostre territori: la llicorella, o un romaní enamorat que no volia allunyar-se de la seva vinya i que més tard, després de les pluges, l’aire, el sol i el fred transformarà el vi en el millor tresor. Reposarà  en les caves, en l’ampolla i un dia treure’m el suro i comprendrem cadascun dels esforços per arribar assaborir la màgia, de tot aquest conjunt d'elements que al costat de  la mà de l’home han  transformat aquests vins tant peculiars. (Hi ha vins sublims en aquestes terres, un precisament, porta el nom de  les Terrasses d’Álvaro Palacios)
En aquest escenari trobem un dels millors restaurants de la zona: el Celler de l’Àspic. Restaurant emblemàtic de Falset, situat en l’edifici de la Cooperativa, punt de referència de les  comarques del sud de Catalunya. Dirigit per Toni Bru que junt amb els seu equip ho fan possible.

A la Sala:  Rosa, Dani i el mateix Toni
A la Cuina: El Toni, l’Eduard, en Fernando i la Mireia que ve del restaurant el Cingle de Vacarisses qui s’encarrega de la rebosteria
Quan  buscava el nom del restaurant la idea que volia transmetre en Toni era un nom que fos: curt, que la gent se'n recordés i a l'hora expresses alguna cosa, darrera del nom  sempre hi ha una feina ben feta, en definitiva,  el que fa cada dia fa en Toni des de el seu restaurant i en la seva cuina.

En Toni, cuiner i sommelier  és president de l’Associació de Sommeliers de Tarragona, amb una llarga trajectòria de 30 anys de professió. Ha participat en fòrums, congressos gastronòmics i organitzat  jornades, trobades  a l’entorn de la cuina, la gastronomia, el vi. Com a bon prioratí, amant del vi i del món que l’envolta.  El seu  restaurant compta amb un extraordinari celler referent i de gran renom. Bons vins del Montsant i Priorat, de la resta d'Espanya  i dels països veïns com França, Itàlia  Alemanya.
Els savis del vi s’entaulen i pontifiquen en llargues sobretaules en el seu menjador en un ambient distès i agradable. Coneixedors i amants del vi vinguts d'arreu del món han tastat els seus plats, Cuina Catalana on un dels secrets de l’èxit  és el producte de temporada i de proximitat on el vi és molt important i el bon fer d'aquests professionals.

Els RRMM d'Orient poder despistats varen pensar que m’agradaria molt tornar a visitar aquestes terres i un dels restaurants de la zona preferit. M’agraden les comarques d'interior, rurals lluny  del bullici. Unes terres que no s’han deixat pertorbar.

En Toni de família de forners, un dia va marxar de Cabacés  per aprendre l’ofici, en un dels Hotels emblemàtics dels anys 70, l’Hotel Colón de Caldetes. Propietari de l’Àspic d'Amposta  referent del sud de les terres tarragonines. Després, retornaria a les seves comarques per quedar-se a Falset. De formació autodidacta, conciliador, generós, excel·lent amfitrió,  afable, bon tertulià que fa fàcils les coses, que busca que  et trobis com  a casa, et pregunta o imagina allò que et ve de gust, recomana aquest plat o  suggereix un oli de Cabacés que l'ha fet fer expressament per casa seva.

Aprecio  aquests detalls quan el temps queda immòbil i no haig de mirar el rellotge. En la seva carta i en negreta podreu trobar productes del km 0. Una actitud positiva, un tarannà que només poden donar els anys de bon ofici. Conscient del moment gens fàcil que vivim.
Aquest és el menú degustació que ens va suggerir:
Varem tastar l’oli nou del seu poble, Cabacés  Acompanyat d'un bon pa del Forn Pedret de Falset. No varen fer falta gaires paraules per comprendre que volia tenir el millor oli pel seu restaurant, per això res és casualitat, triar les millors oliveres del millor lloc. Va dir: "volia tenir un bon oli", en la manera que agafava l’ampolla te n'adonés de la voluntat i estima que posen els productors en fer aquell tresor i com s'havia entestat en aconseguir-ho.
El seu gest, d'il·lusió compartida per oferir un bon producte, molt proper, d'aquells que diuen  de confiança i, en la seva mirada transmet que ha  cuidat fins l’últim detall d'allò que presenta a taula.
Cloïsses amb fesols del ganxet. La brisa del mar arriba al Priorat per fusionar-se amb la Serralada
Sopa de patates de Prades tòfona dels Ports amb oli d'oliva. Més que excel·lent, meravellós. La suavitat d'una de les millor la patates que  ens recorda a les castanyes, perfumada subtilment amb la tòfona ben laminada. Senzilla elaboració on els productes desperten tots els sentits. Perfecte:))
Llenties eco amb verduretes saltejades i foie
Calamar de Sant Carles amb la seva tinta, carxofes i calçots
Galta de vedella amb tubèrculs i reducció de Priorat: Sublim!
Vins: Em fixo, escolto i em sorprenc, cap nom, ni cap detall es triat a l’atzar. Darrera la feina i els silencis 
Blanc d’Orto Brisat 2011 Montsant. Maceració pel·licular amb la pell del raïm.
"Aquell moment tant particular en el qual el sol, o qualsevol altre astre, travessa el pla de l'horitzó i passa a ser visible en el nostre hemisferi"


Les postres, extraordinaris, els cítrics presents i que havia preparat la Mireia amb gran sensibilitat però ja no podia:  "no siempre hay sitio para los postres". Aquí podeu veure quina meravella:
Maracujà amb crema catalana

Mil fulles de crema de taronges
I per últim d'amagatotis, com un secret,  un Moscatell Mas Vicens. Perfecte per les postres no té fusta ni barrica, fresquet un gran detall final.
Cada vegada entenc més les postres d'una manera individual. Per gaudir! Una creació singular, delicades obres d'art, exquisides.
En una dinar tant extraordinari, llarg, poder no s'assaboreixen com es mereixen. Però clar, tot és qüestió de gustos, doncs soc llaminera. I entendria  més les postres, autònomes, per gaudir plenament de la seva personalitat. Amb un bon cafè acabo. (vaig tastar-lo, no et pots resistir:))
Aposto: per un sopar o berenar sols amb postres. Hi ha un restaurant a Barcelona dedicat exclusivament a les postres: Espai Sucre

Cafès Prestige, detall: el  sucre agricultura ecològica. El cafè és el millor final per un bon dinar!

Unes perfectes estovalles: Batista ?
Anireu i tornareu.
Visiteu: El Priorat, mireu la seva llum, escolteu el silenci:) estimareu aquesta terra.
Enoturisme Priorat

El Celler de l'Àspic 
Carrer Miquel Barceló, 31
43730 Falset
977 831 246


"Hay que querer estar acá" 25 años de idilio con el Priorat




22 comentaris:

  1. Esta entrada es mereix una segona lleguida...que bó tot el que contes. Tinc una filla estudiant a Reus, així que no descarte anar per allà.
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Rosa,
      A veure si podeu anar. Us agradarà de debò:))
      Petons

      Elimina
  2. Que buenas pintas tiene todo. Entrando en tu blog se le abre a una el apetito. Besos Fina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, ¿verdad?. Me alegro de tu visita Pilar. ¡Gracias!
      Besos,

      Elimina
  3. No m'ho puc creure! Ara m'has emocionat, jo sóc del Priorat, de Cabacés. No has pogut descriure millor la meva terra i tot el que l'envolta. Ets una artista, estic emocionada de veritat.
    Et deixo l'entrada que vaig fer del meu poble a l'estiu i li faig arribar la teva entrada al Toni de l'Àspic que segur li agrada molt.
    Un petó guapa!

    http://lamevabarcelona.com/cabaces-el-meu-poble/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Neus!!
      Et dec visita. Moltes felicitats per la teva nova pàgina web. Professional total!! Me n'alegro moltíssim
      Això si que és casualitat, ¿no?
      ¿Coneixes al Toni?
      Recordo que l'estiu vares parlar del teu poble. Però, el tornaré a llegir, tinc doble motiu.
      He escrit el que sentia. No sé quina és la raó, però aquestes terres tenen una cosa que no se com descriure és com si et captivessin.(per mi)
      Me n'alegro que t'hagi agradat,
      Les vinyes tenen una gran fascinació personal i aquestes terres molt més. Puc arribar a emocionar-me verdaderament.
      I anar a casa del Toni, aquí tens els post.
      Crec que no podria escriure si no sentis alguna cosa.
      Petonets, i me n'alegro molt, seguim seguim:))

      Elimina
  4. Totalment d'acord en la teva descripció. Jo hi vaig sempre que puc quan tinc alguna cosa per la zona i el tinc com lloc de referència.

    Si el tingués més a prop, el tindria sense cap mena de dubte a la meva secció del blog dels top 15"... però em cau lluny i un dels atractius del lloc són els vins i després cal conduir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies per compartir, Ricard, i benvingut. és un magnific lloc.
      Bé, però de tant en tant. Una passejada... i després tornar xino-xano no?
      Salutacions,

      Elimina
  5. Amiga Fina:
    Siempre consigues asombrarme y hacerme viajar al pasado. ¡El Priorato! Nací en Vilabella, en el seno de la familia Damunt. En muchas casas hacían vino, ¡pisábamos las uvas¡. Vino denso, fuerte y sabroso. Ví del Priorat!
    Les Terrases, Camins del Priorat -nos visitó Álvaro Palacio -, son vinos que también nos hacen recordar cuando correteábamos por Vilabella, que, aunque ahora veo que no figura en el área del Priorat, para mí lo seguirá siendo.
    Nos descubres El Celler de l'Aspic y al genial Toni Bru, a quien no podré visitar, pero si contactaré para intentar conseguir alguno de sus vinos.
    Un saludo,
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Sebastián!
      Me parece que alguna vez me lo has dicho: http://www.vilabella.altanet.org/
      Me alegra mucho que pueda aportarte o conseguir traerte buenos recuerdos:))
      El Priorat, Àlvaro Palacios: sus vinos y paisaje!! Que te voy a contar:)) También me has sorprendido:))
      Veo que los conoces: Me alegra mucho. Gracias por compartir.
      Me gustaría mucho que pudieras venir y conocieras el Celler de l'Àspic i a Toni. Te encantará y disfrutaras.
      Feliz día!

      Elimina
  6. M'apunto la recomanació, que nosaltres anem molt sovint al Montsant a escalar. I de tornada, sempr ens podem quedar a sopar a Falset ;)
    Jo he estat al Quinoa de Falset, però el proper cop anirem aquí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Us agradarà i després de l'escalada no hi ha un millor sopar!
      El Monsant!!!

      Elimina
  7. Espectacular tot plegat, prenc bona nota, com diu el Ricard, llàstima que ens caigui tan apartat, però tard o d'hora i farem cap, moltes gràcies per compartir-ho.

    Salut!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies! Segur que us agradarà. Veuràs que la distància no serà important! Gràcies a vosaltres per venir i me n'alegra molt la teva impressió! Un bon dia!

      Elimina
  8. Hola Fina,

    Ai, el Celler de l'Aspic i el Toni Bru!!! És un dels meus llocs de culte. Hi vaig sovint, de fet un 80% de les vegades que visito aquelles terres acabo al Celler de l'Aspic. Bones menges, grans vins i el particular tarannà del Toni el fan un lloc privilegiat.
    Dos dels tres vins que et va posar en el menú, estant comentats al meu blog.. anem bé.
    Fantàstic post Fina.

    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Ramon,
      Estava quasi segura que t'agradaria. Per això l'altre dia quan vaig veure el Montsant vaig pensar: "segur que en Ramon l'agradarà". I a més a més em podrà donar la seva opinió al veure el vins. Resultat:
      Buscaré en el teu blog i llegiré el que ens expliques. Coincidim en el comentari. Moltes gràcies per venir, aportar i ampliar amb el teu blog!!
      Me n'alegra que t'hagi agradat!
      Salutacions,

      Elimina
  9. Respostes
    1. Moltes gràcies, Albert:)) per venir i per les teves paraules. Que no ens falti la inspiració!


      Elimina
  10. Fantàstic el teu reportatge, Fina. A l'Àspic s'hi menja molt bé i la seva carta de vins és extraordinària, una de les millors i més ben cuidades de Catalunya. Actualment, a molts llocs del Priorat es menja molt bé i a bon preu, s'ha millorat moltíssim en els últims anys. Jo que soc prioratí de vocació (no he nascut ni visc al Priorat, però estic casat amb una prioratina i treballo al Priorat), us recomano venir a conèixer aquesta terra. Prepareu-vos bé el viatge i aprofiteu-lo. El Priorat, segur que us sorprendrà.
    Gerard Codina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Gerard!
      Moltes gràcies per venir i pel teu comentari.
      Completament d'acord.
      Molt per descobrir! i gràcies per compartir. Teniu un terra meravellosa.
      Bona setmana:))

      Elimina
  11. HOla Fina!!molt be aquesta entrada,m'agrada molt el Priorat,sobretot com tu has comentat la màgia de la llicorella....!!impressionant la pinta del celler de l'àspic,PRODUCTE,PRODUCTE,PRODUCTE I MES PRODUCTE!!!mooooolt beeeeee!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, David!!
      Bon dia! Moltes gràcies per venir, el temps i comentar.
      Com bé dius Producte, Producte, Producte. Bon diumenge.
      Milloraré algunes coses més com sempre el temps en contra!
      Un bon dia en qualssevol cas amb festa o sense:))
      Una abraçada

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!