dilluns, 17 de desembre del 2012

Sebastián Damunt. Restaurante La Tana

Hivern 2023: 1.009 visites

Sebastián Damunt. Bibliòfil, restaurador, gastrònom, gran professional i millor persona. Em considero afortunada perquè poc a poc hem anat fen una amistat amb un interès que ens ha unit: els llibres de cuina i gastronomia.  Així que aprofitant el cap de setmana passat que era llarg varem anar a visitar al nostre amic a la Manga del Mar Menor.
Sebastián Damunt és un català que la vida l’ha portat a la Regió de Murcia. Va rebre del seu pare a l’any 1983 una biblioteca gastronòmica que ell ha mantingut i ha ampliat. Va trigar més de 20 anys en ordenar, organitzar i indexar-la. Especialment, l’agraden els llibres moderns i les bones fotografies que ha anat incorporant a la seva biblioteca. L’espai on es troba ubicada és molt agradable, confortable, clar i lluminós convida a quedar-te. Entenc que les hores podrien passar sense adonar-te.
És la més gran biblioteca privada dedicada a la gastronomia té més de 12.000 exemplar catalogats de manera precisa i amb molta cura. Els que coneixen el món de la restauració saben dels llargs horaris i de les absències de caps de setmana i de vacances. Malgrat aquestes circumstàncies es tant gran la seva afició que cada dia dedica un mínim de 2 hores al mati i de 2 a 3 hores quan acaba la seva jornada en el restaurant familiar La Tana.

La biblioteca compta amb llibres molt antics de l’any 1521 a 1597 del 1600 1700. Destacable un de l'any 1529 de Robert de Nola de Cuina Catalana; un exemplar enquadernat  amb pergamí i amb cordetes per lligar-ho que es composa d'uns trentena de fullets. Ell diu una meravella! 
Sebastián ens va explicar una anècdota, tot rient, i que a ell el va sorprendre,  té un gran llibre  escrit en llatí, enquadernat amb estil plateresc, Lvgni, 1667, de 24 x 37 cm de 672 pàgines més l’índex que es titula D’ALIMENTIS. Finalment va descobrir que es tractava d'un llibre que regula els aspectes dels “aliments*” però de caràcter legal!! i,  diu: "tot alimenta".

*En llenguatge jurídic, "aliment" és una prestació econòmica que determinades persones estan legalment obligades a complir envers familiars propers en cas de necessitat. Els aliments en aquest cas és allò que es indispensable per la manutenció, habitació, educació.../...

Al costat d'aquests llibres podem veure molts i molts altres alguns tenen un component afectiu, com l'important llibre  d’Eduardo Bardají: ”La cocina de ellas Gastronomia elemental y superior". Una edició de 1955. Bardají va ser considerat el pare de la gastronomia moderna. Sebastián ens explica que el seu pare i ell varen ser bons amics i molt bons cuiners. Es relacionaven amb crítics gastronòmics i escriptors com Néstor Luján. Llibres de moltes cuines i diversos autors. Tots els llibres de Ferran Adrià,  Santi Santamaria, germans Roca, per anomenar tan sols alguns. Em vaig fixar en els grans llibres que tenia del Noma i Mugaritz i molts i molts d’altres. Feina que espera incansable per fer cada dia. Quan presenta un llibre en el post recull tots els llibres que té del mateix autor, els anomena, enllaça amb l'entrada i fa una foto de la col·lecció. Incansable.

També estudia les receptes per posar-les a la pràctica. Té també una gran col·lecció de cartes de restaurants, gravats gastronòmics i altres elements relacionats amb el tema com ferros, ceràmiques, cristall, etc.

Personalment em va agradar molt un quadre que ens va mostrar d'un petit cuiner que descobreix a qui l’observa un llençol amb petits gatets i gossets. Varem passar una bona estona amb un gran amfitrió.
A l'hora manté 4 blogs meravellosos:  Libros de Cocina i Gastronomia, el blog que publica també en el diari la Verdad, Amigos de la Tana i  Charla de Sobremesa. Qui és blogger sap la feina que hi darrera de cada entrada. En els seu blogs presenta totes les novetats i les noves adquisicions que constantment actualitza. Fa una feina excepcional. Comparteix i dóna a conèixer tota l'actualitat de les novetats editorials del moment.
Aquestes dos fotos són de Sebastián Damunt

Varem passar un dia molt agradable al mati varen passejar per la Manga gaudint del paisatge, les barques,  els pescadors, els fars i  la gent del país.
Sebastián ens va convidar en el restaurant familiar,  La Tana.  El restaurant es  troba situat en el Paseo de la Barra dins del Cabo de Palos

El significat del nom del restaurant la Tana és una manera que tenen els pescadors de Cabo de Palos per explicar quan un mero o morena s’escapa i s’amaga en una cova marina i els pescadors diuen està “entanado” un lloc on refugiar-se,  no es casualitat que triessin aquest nom  pel restaurant. 
M’explica Sebastián, que antigament quan els pescadors no podien sortir a pescar, a l’hivern, es refugiaven en  La Tana, i  cantaven i ballaven i  al so  l’acordió de El Músico; veí  de Cabo de Palos.

La Tana té una situació excel·lent, a la vora del mar, un clima suau, i tota la bellesa de la Mediterrània en zona de protecció ambiental.
La cuina de la Tana és la millor de la zona,  un clàssic consolidat i referent on saps que res no pot fallar i no tindràs cap sorpresa. Cuina mediterrània, marinera de la regió de Múrcia  Bons arrossos i productes més que frescos  de la zona els porten a diari com es pot veure  en les vitrines que hi ha  a l’entrada del restaurant. Aquí direm en comptes de km 0 seria milla 0?Estaria molt bé crear aquest concepte per la cuina del mar.
Una bona carta de vins on podem trobar els millors i significatius vins i caves de tota Espanya en especial els de la regió de Múrcia.
Varem demanar consell al nostre amfitrió, sabien que no ens podien perdre els arrossos que tant l’agraden a Sebastián. Ens va recomanar:
Uns berberechos cuits al punt just amb el flaire del mar al plat. Més que bons! El marisc el subministra  des de fa molt anys,  Mariscos Laureano. Quasi cada dia en reben segons la comanda .
Varem prendre un calamar cuinat de la forma més simple  posat en la paella, oli, sal i cobert amb una tapa, sencer i sense netejar deliciós. Més que excel·lent.
L'arròs el caldero del Mar Menor. Un dels plats mes representatius d'aquesta zona. Aquest arròs era el que preparaven els pescadors en la sorra de la platja i posaven el que tenien del dia de pesca i uns grans d’arròs. El peix, el mújol, es presenta a part amb el suc. Acompanyen a l'arròs aquests ingredients:  l’oli, les nyores, el tomàquet que han servit per cuinar-lo. Un arròs sublim. S’acompanya d’un all i oli molt suau en el seu punt just que no pica. Deliciós, deliciós aquí podeu veure la foto.




Rosat Santa Digna de Torres i  aigua Lanjarón



El pa i bastonets molt bons!

Per acabar uns cafè  acompanyats de rollos de anís i fruits secs: orellanes, passes moscatell sense llavors, avellanes i  dàtils, amb un porronet  amb  vi moscatell.

Tota aquesta feina és el resultat d'un magnific i coordinat equip: atents,  amables, alegres, grans professionals. 
En la sala: Javier, Dionisio, Antonio Ortuño alias "Pitu", Carmelo, Ceferino, Antonio, Juan i Sebastián! 
En la cuina: Yoyi, Paco, Andrés i Oleg, Mimoun i Mohamed.
Moltes gràcies amic Sebastián per aquesta visita inoblidable a la teva biblioteca, al teu entorn, a casa teva i a la Tana. Gràcies a totes les persones de l’equip de la Tana. I, moltes gràcies a la teva família. Moltes gràcies fins ben aviat, fins demà...fins sempre, bon amic,

Post actualitzat el 23 de setembre de 2014
Sebastián Damunt, 23 de setembre, ara, tots som una mica orfes, tots estarem més sols, tots el trobem a faltar.
Arribaré a casa i penso en tot el podria escriure o explicar-te tantes coses..: "Sebastián, sabes? hoy he visto este libro. No llego .. que no tengo tiempo. Tu sonreiras y dirás: si que puedes, venga que estoy esperando tu nuevo post...
Gracias, muchas gracias, por tu ayuda, por el optimismo, por la generosidad, los consejos, por el desinterés, el respeto, la sensibilidad, la comprensión, amabilidad, pero por encima de todo por la amistad.
Cómo dije en tu blog será difícil navegar sin "capitán"
Una abraçada gran para su familia, y el equipo de La Tana. Gràcies.


Paseo de la Barra, 3 
30370 Cabo de Palos
968 563 003 // 968 563 425

12 comentaris:

  1. Que suerte tener este tipo de amigos! Se me hace la boca agua al ver las fotos y leer el texto!Me puedo imaginar el dia que pasaste en el Mar Menor. Gracias por compartirlo.Un saludo!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si Toni, una maravilla:)) Muchas gracias, me alegro que te guste. Lo pasamos más que bien. Estaba todo muy tranquilo, sin aglomeraciones. Me gusto mucho poder ir. Sebastián hace un trabajo maravilloso!!
      Gracias a ti por venir!!
      Salutacions,

      Elimina
  2. M'ha agradat molt descobrir aquest restaurant i el seus arrossos. Tinc ben clar que si un dia vaig per aquella zona, segur que dinaré o soparé a La Tana.
    A la vegada m'ha impressionat saber que Sebastián Damunt te una biblioteca gastronòmica de més de 12.000 exemplars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona nit, Joan A. Me n'alegro que t'hagi agradat. Un restaurant excepcional! i els arrossos no te'ls pots perdre. Sensacionals segur!
      Com bé dius, és impressionat i molt més tractant-se d'una biblioteca privada.
      Pel que he llegit no hi ha un altre igual.
      Gràcies pel teu comentari!

      Elimina
  3. Ostres, quina estada més bonica i agradable!!! Quina enveja!!!
    El que té aquest senyor és una joia, impressionant!!! Que bonic conèixer persones així, segur que transmet bones vibracions per tots costats, i si ets aficionat a la gastronomia per nosaltres llavors oli en un llum, bona connexió segur!
    Moltes gràcies i ara vaig a visitar el seu blog!
    Una forta abraçada, bonica!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bon dia noia!!
      Una escapada que dóna energia per tirar més milles:)) Moltes gràcies.
      Tens tota la raó. La seva feina incansable contribueix a mantenir i cuidar aquest fons bibliogràfic durant tots aquest anys i en el dia dia.
      M'agradaria que se li fes un reconeixement/homenatge a nivell institucional. S'ho mereix. (Creu de Sant Jordi?) Aquí ho deixo.
      Confio en que no sempre tot estigui mediatitzat.
      Perquè comparis vaig llegir fa poc que la Fundació Alícia té uns dos mil (?)
      Una bona jornada. Tot per fer i com sempre res de temps. Gràcies per venir i pel teu comentari
      Una abraçada!

      Elimina
  4. Jo també te desitge Bones Festes i que l´Any Nou te duga el millor, per a tu i els teus.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Roser, Un Bon Nadal per tu i els teus. Un Nadal màgic:))
      Una abraçada

      Elimina
  5. Amiga Fina y seguidores de CUINA CINC:
    Mi primera intención –se suele decir que es la que vale- era no hacer comentario alguno en esta entrada, precisamente por figurar en ella de manera destacada.
    Pero como en realidad, somos débiles y blandos, me he dicho que Fina se merecía un reconocimiento por su trabajo, que es importante.
    Los que seguimos Cuina Cinc, sabemos del interés y cuidado con que Fina desarrolla las entradas del blog, para que podamos disfrutar del tema con que nos deleita. En esta ocasión vemos que su interés por los libros la han animado a viajar hasta Capo de Palos para poder repasar en directo una colección de gastronomía. Colección que se ha enriquecido, además de con su visita, con un maravilloso ejemplar que Fina quiso aportar, "EL QUE HEM MENJAT", de Josep Pla y fotografías de Francesc Català Roca. Ediciones Destino, Barcelona, 1981. Libro importante, 22x26, tapas duras, y enriquecido con el trabajo del fotógrafo catalán más importante del siglo XX, que faltaba en la colección.
    De Pla figuran en mi lista catorce referencias, además de esta reciente incorporación. Recuerdo de jovencito, cuando estaba en Masnou, en el Restaurante Thebussem -ahí nos visitó, de la mano de Luján, si no me equivoco, en una ocasión- leía sus crónicas de viaje desde un carguero y me daban ganas de imitarle y viajar sin rumbo hacia lo desconocido. Unos años después, no muchos, y como buen profesional de hostelería, siempre intentando cambiar, conseguí un trabajo -algunos meses- de auxiliar administrativo en la Editorial Selecta, que estaba en el corazón de la Casa del Libro. Allí llegaban las galeradas que Pla tenía que corregir antes de la impresión definitiva del libro. Josep Miracle -Gramàtica Catalana- siempre nos hacía algún observación sarcástica al respecto.
    Sirva mi comentario para dejar constancia de mi agradecimiento a Fina por su visita y desearle, también a los seguidores de CUINA CINC, un "Bon Nadal y Felic Any Nou"
    Sebastián Damunt

    ResponElimina
    Respostes
    1. Apreciado Sebastián,
      Cómo bien dices a todos nos gusta que nos digan cosas bonitas. Aunque, también dicen que sólo como las críticas crecemos y mejoramos. Pero es bueno que nos reconozcan el esfuerzo y el trabajo en todos los ámbitos de la vida. Sólo saber que a alguien le ha gustado y ha pasado un buen rato merece la pena. Me alegro en todos los sentidos. Te agradezco mucho tu comentario y el tiempo que me has dedicado ahora y siempre. Un excelente regalo para el alma. Muchas gracias. Te has avanzado en el deseo de "Bon Nadal i Feliç Any Nou". Mis mejores deseos para ti, tu familia y la Tana.
      Saludos,
      PD: Aquí ya sabes el día fuerte es mañana al mediodía. Hoy quizás un "resopó" i el Tió. Espero disfrutes con el próximo post. Te debo visita en tu espacio! Pero ya me conoces un poco y siempre me falta tiempo!

      Elimina
  6. Feliz Navidad para todos Fina y que el Nuevo Año nos permita seguir disfrutando de tu excelente trabajo. Besos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una Feliz Navidad, Pilar y todo lo mejor, (aunque nos lo pongan bien difícil) para ti y todos los tuyos.
      Acuérdate del ponche:))
      Muchas gracias por tu comentario espero poder seguir escribiendo y que te siga gustando, un comentario que anima a seguir haciéndolo.
      Besos,

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!