dimarts, 28 de febrer del 2017

Truita de carxofes i com preparar les carxofes

Hivern 2024: 28.644 visites!

El Dijous Llarder és tradició culinària preparar truites amb diferents guarnicions: Amb mongetes, botifarra d'ou, botifarra del perol o verdures i acompanyar-les, també, amb alguns embotits una botifarra d'ou, o botifarra del perol i/o llonganissa amb pa amb tomàquet i la tradicional coca de llardons. 
Aquest any, vaig preparar dues: Una, amb mongetes del Collsacabra i l'altra amb delicioses carxofes. Vaig publicar una foto a Instagram i Facebook i des d'Alcachofas de España em varen demanar si podia escriure la recepta al blog.

Doncs aquí està:
Ingredients: - Per 2 persones -Si hi ha més persones a taula repetir-, m'agrada fer-les d'aquesta mida
  • 3 ous de gallines felices.
  • 2 llonzes de pernil del país
  • 3 c/s d'oli d'oliva verge extra varietat arbequina DOP
  • sal
  • Una branqueta de julivert o 1/2 llimona per evitar l'oxidació de les carxofes.
Necessitarem:
  • Un bol gran amb aigua freda i julivert on posarem les carxofes a mesura que les anem netejant per evitar que s'oxidin i ennegreixin.
  • Un ganivet amb punta
  • Un tallant
  • Una mandolina opcional
  • Una forquilla
  • Una paella
  • Paper de cuina absorbent
Preparació i cocció:
  • Netegem les carxofes de les fulles dures exteriors, amb un ganivet anem repassant fins que arribem al cor, tallem la corona de la carxofa aproximadament uns 2 cm, repelem la tija, la podem afegir o reservar-la per fer una crema, per últim, tornegem la carxofa i les mantenim en l'aigua freda amb el julivert fins que acabem de preparar-les totes per evitar l'oxidació.
  • Eixuguem les carxofes amb un drap de cotó i les laminem amb un ganivet o amb l'ajuda de la mandolina.
  • Tallem el pernil en trossets.
  • En una paella posem l'oli d'oliva, afegim els trossets de pernil tallat i saltegem, tot seguit afegim les lamines de carxofes i les fregim. Les retirem de la paella i les posem en un plat amb paper absorbent.
  • Trenqueu els ous i afegir un punt de sal.
  • Batre els ous lleugerament amb una forquilla just perquè es barregin les clares amb els rovells.
  • Incorporeu les lamines de carxofes fregides.
  • En la mateixa paella on em fregit les carxofes, retirar si convé l'excés d'oli, i abocar els ous batuts amb les carxofes a la paella a foc moderadament viu, anem controlant, amb l'ajuda de una forquilla mirar que es vagi couen al punt desitjat.
  • Amb l'ajuda d'un plat o “tombatruites” tapem la paella i li donem la volta de manera que la part que encara no és cuita ens quedarà en el fons del plat.
  • Tornar a posar la paella al foc i si convé afegim un fil d'oli i aboquem de nou la truita fins que estigui feta.

Presentar d'immediat a taula acompanyada de pa amb tomàquet 

Maridatge: Cervesa o un vi jove Trepat Carles Andreu. Veure el comentari del maridatge en el post de la carxofa.


Comentari:
Diuen els professionals que la prova irrefutable per saber si una persona saps una mica de cuina és fer una truita a la francesa, també és cert que en molts restaurants quan contracten alguna persona una de les proves és fer una truita a la francesa. No hi ha un altre secret que la pràctica, una bona paella, ous frescos, un bon oli d'oliva, els millors productes i la gana, clar

Que vagi de gust!

8 comentaris:


  1. Fina; la carxofa, és de les verdures que a mí, amb costa fer-l'hi plats per cuinar, si ens posem a l'apartat truites, val a dir que és de les millors que hi ha i també de les més bones.
    Bona recepta amb fotografia "incorporada".
    Salutacions Fina¡¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Josepb,
      En el post de la carxofa anomeno algunes possibilitats a la cuina amb la recepta dels xips que tant m'agrada. Ara, també com preparar-les. :) Amb truita són verdaderament delicioses.
      "Disfruta" d'aquesta flor de les hortes!
      Gràcies-Fins aviat,

      Elimina
  2. M'ha agradat molt aquesta entrada i m'ha fet somriure quan parles de la truita a la francesa, m'explico.
    La truita a la francesa amb julivert va ser segurament el primer plat que vaig aprendre a fer de ben jovenet, l'àvia tenia gallines i tenia hort i jardí, la mata de julivert era de les més ufanoses.
    Al final de l'adolescència, l'edat de la "tonteria" que deia la mare, quan una noia nova entrava a la colla li deia directament que no voldria tenir cap relació amb ella si no sabia fer la truita a la francesa i li feia explicar pas a pas. Les més veteranes eren les que primer insistien, Manel, li has de fer la prova de la truita! He de dir que cap d'elles la va passar, tampoc amb la que em vaig acabar casant...
    Fina, ja em perdonaràs però no he pogut estar-me d'explicar-t'ho.
    La truita de carxofes és sensacional, les imatges parlen per si soles.
    Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, Manel i moltes gràcies pel teu comentari i per aquesta anècdota. Realment eren coses que passaven, m'havien explicats semblants, era així!
      La truita de carxofes, per mi, és una de les preferides, et diria que per sobre de la de patates!
      M'encanta!
      Bona setmana, una abraçada,

      Elimina
  3. Aquesta combinació és matadora, i amb lo bones que són ara les carxofes... A casa meva també les preparem de totes les maneres. I si m'animo i faig la coca de llardons a casa, es una bogería d'àpat! Què bo!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Mireia! Per mi també és una de les millors amb permís dels fans de la de patata. La carxofa és una delícia! Una meravella de gust i sabor!
      La coca de llardons és irresistible... em conformo amb picar alguns pinyons...:) La coca "casera" segur que és immillorable!
      Feliç dia!

      Elimina

Gràcies per venir i escriure la teva opinió. Respondré els teus comentaris amb molt de gust!