"La sal és el símbol de l'amistat tant per als grecs com
pels àrabs, els hebreus i altres cultures. Segons Homer, representava el caràcter diví."
El dissabte es va celebrar a Argençola, a la
Comarca de L'Anoia, la 5 edició del Mercat de els Espècies
organitzat per l'Associació el Trill.
Les plantes aromàtiques i remeieres, les herbes, les espècies i altres productes artesans com els olis essencials, l'oli d'oliva extra verge, sabons, planters de l'hort, flors, arbres, mels, formatges de cabra i ovella, embotits, lagrimus, pa i coques, melmelades, (algunes molt interessants només fetes amb raïm que varem comprar, espècies i plantes difícils de trobar) gelees amb safrà, (per experimentar) i una parada dedicada a llibres de cultura tradicional i popular “Tradillibres” estaven presents en una trentena de parades.
A més a més durant el dia es varen organitzar
diverses activitats, xerrades, tallers i classes on es combinava la
botànica i la cuina. Aquest any, el mercat estava dedicat al safrà.
“Una espècie amb valor” una classe que va impartir la professora
de Botànica Anna M. Rovira de la Facultat de Farmàcia de la UB que
vaig retrobar i conèixer en el curs Sensacions al Plat. A cada pas, el poble tenia una referència aquesta espècie tant desitjada. (el conreu i el territori, la història, les propietats, la recol·lecció, la cuina, els països). Si aneu a Turquia no deixeu de visitar el Basar de les Espècies a Istanbul fascinant!!.
Un mercat de les espècies pot engrescar-me per
anar-hi i fer km. perquè el món de les espècies, les plantes, les flors i
les seves aplicacions a la cuina sempre m'han interessat. De fet, en
el blog ocupen un espai destacat.
Així que quan l'Astrid Van Ginkel, una de les
persones i professionals que dinamitza la fira en va escriure per
demanar per col·laborar i participar com jurat en el Concurs de
sals aromatitzades vaig decidir que era una oportunitat més per
conèixer i aprendre. En el concurs hi havia
dues categories amateurs i professionals 7 i 8 participants en cada
categoria, en general, totes bones combinacions, algunes les plantes
i les flors es combinaven al moment. Sals amb herbes, espècies a la cuina. Tot un món.
El jurat el varem formar: La Sònia, sommelier i propietària del
restaurant Kan Bakus d’Igualada; En Manel Pla, sommelier i propietari de Sesoliveres i El Kubb
d’Igualada; En Joan Fontanella, propietari del
restaurant Bitok d’Igualada; La Teresa del blog Un jardí per mejar-se’l i la Fina del blog Cuina Cinc.
El resultat del concurs de sals aromatitzades:
Categoria professional
Aromsal d’or per a Astrid van Ginkel de Fitomon
Aromsal de plata per a Andrés Grego Besa d’Espècies a Mà
Aromsal de bronze per a Àngels Curto Ros de Natural Subirats
Aromsal de plata per a Andrés Grego Besa d’Espècies a Mà
Aromsal de bronze per a Àngels Curto Ros de Natural Subirats
Categoria amateur
Aromsal d’or per a Alice van den Bogaert de Mediona
Aromsal de plata per a Glòria Passada Casserres de Solsona
Aromsal de bronze per a Francesc Ferrer d’Argençola
Aromsal d’or per a Alice van den Bogaert de Mediona
Aromsal de plata per a Glòria Passada Casserres de Solsona
Aromsal de bronze per a Francesc Ferrer d’Argençola
La nostre feina va acabar cap a la 1 però vaig decidir que no podia perdre l'oportunitat d'assistir a la tarda a la demostració de cuina amb safrà a càrrec de la Gemma del blog La Cuina de Casa, un dels blogs de referència en el món de la pastisseria i que publica en la revista CUINA va omplir amb gran èxit la Sala polivalent de l'Ajuntament.
Va compartir els seus coneixements de manera
senzilla, dinàmica i divertida. Ens va ensenyar a preparar Un flam de safrà amb cireres saltades, un mousse de safrà i uns bombons de xocolata blanca amb
safrà. Tots aquests postres aniran sortint les properes setmanes en
el seu blog, el primer ja l'ha publicat. Ens va transmetre molt més que les receptes. Gràcies
Gemma!.
Us pot interessar:
Sensacions al plat. Espècies i plantes aromàtiques
Fira de Sant Ponç, herbes remeieres, mel, fruita confitada. Mil aromes
Fira de Sant Ponç, herbes remeieres, mel, fruita confitada. Mil aromes
Aquests mercats son exquisiteses que no s'han de perdre mai, sempre s'aprén alguna cosa nova i s'en veuen de mil diferents, un goig!
ResponEliminaEls mercats són colors, aromes, sensacions, curiositats, troballes i descobertes."El batibull". El producte en essència o transformat. Les persones.
EliminaGràcies Mireia!
Hola. Fina un molt bon post. Et felicito pel teu bloc. Un resum super interessant del 5è Mercat de les Espècies d'Argençola, et faig un enllaç al meu bloc unjardipermenjarsel.blogspot.com i el transcric amb crèdits. Fins aviat. Teresa.
ResponEliminaHola, Teresa, gràcies per venir al blog, escriure i compartir.
EliminaEm va agradar escoltar la vostre feina i saber "d'un altra temps de flors".
Et poso en recomanables.
Fins aviat. Bon cap de setmana,
PD: Que vol dir crèdits ?
Hola. Fina un molt bon post. Et felicito pel teu bloc. Un resum super interessant del 5è Mercat de les Espècies d'Argençola, et faig un enllaç al meu bloc unjardipermenjarsel.blogspot.com i el transcric amb crèdits. Fins aviat. Teresa.
ResponEliminaHola. Fina un molt bon post. Et felicito pel teu bloc. Un resum super interessant del 5è Mercat de les Espècies d'Argençola, et faig un enllaç al meu bloc unjardipermenjarsel.blogspot.com i el transcric amb crèdits. Fins aviat. Teresa.
ResponEliminaHola Fina! Que bé passar per aquí i saber quina cara fas :)
ResponEliminaCom sempre, has fet un post fantàstic, i has descrit molt bé l'ambient de la fira.
Va ser un gust poder compartir una estona amb vosaltres, i m'alegro que us agradés el taller de safrà. Arriscat, eh?
Agafa la foto del meu blog, i tant!!!!!!
A veure si ens tornem a trobar en un altre lloc. Mentrestant, ens seguim llegint :)
Una abraçada!
Hola, Gemma,
EliminaEm va agradar molt poder coincidir:)
Tothom va sortir content del teu taller. Com ho he descrit al post ho vares fer mb, de manera dinàmica i divertida. Tot un repte si senyora! El safrà.
Gràcies poder la canvio, a veure.
A veure si ens tornem a trobar segur que sí. Fins llavors ens anem llegint.
Una abraçada.