Foto cedida per Neichel
Neichel és un xef en majúscules, un gran cuiner.
Feia molt temps que havíem anat a dinar, 10 anys. Si, pensativa vaig dir: un dia hem de tornar. M'agradaria escriure un post.
Segurament soc una nostàlgica. Reticent. La sorpresa va venir just després de
Festes. La premsa anunciava la noticia. Neichel es retira, cansat,
la crisi, d'algunes persones, però aviat obrirà amb nous projectes.
Neichel referent de la cuina perfecte. El xef que va
venir d'Alsace, qui va aprendre i es va va formar en les millors
cuines de França i Europa. Ambaixador de la nouvelle cuisine en una
Espanya que començava a despertar. El Dr. Shilling i Markketa li
varen confiar la cuina del seu petit restaurant d'aquella Costa Brava
dels anys 70. Des de 1975 a 1980 va ser Cap de Cuina i Director del Restaurant ElBulli. Diuen
les cròniques que el Dr. Shilling, gran coneixedor de les bones
taules europees va veure en Neichel un gran valor i el va animar a
continuar treballant i a l'hora no deixar mai de formar-se en les millors cuines de França en els períodes de descans. D'aquesta manera, va transformar i aconseguir a l'any 1976 la primera estrella
Michelin i la cuina del xef va començar a ser coneguda com un dels
restaurants més important de la Península. Gran coneixedor del
producte, de la manera de treballar, una pastisseria excepcional i un apassionat del Mediterrani. Un lloc on va poder expressar tot el seu
coneixement i el seu bon fer.
A l'any 1981 es va instal·lar junt amb la seva
esposa Evelyn, cap de sala i sommelier amb la seva família a
Barcelona on va tenir el seu propi restaurant a Pedralbes, ha
mantingut una cuina contemporània, mediterrània sense oblidar les arrels alsacianes. A la seva cuina es podien degustar els millor plats de caça, la choucroute alsaciana, els productes de
temporada, les tòfones d'Huesca, els bolets dels seus proveïdors
de confiança, el peix, les terrines, els mars i muntanya, que tant l'agraden, el marisc
portat de Roses i Llançà, la llobina Mario, una pastisseria
excepcional, i els seus carros de formatges i rebosteria. Tot això sense oblidar la gran carta de vins.
“Nunca
me he arrepentido de
haberme marchado de allí para abrir el Neichel en Barcelona. Tengo
cuatro hijos y un restaurante de temporada no encajaba con el tipo de
vida que yo necesitaba para mi familia, pero le agradeceré siempre al
Dr. Schilling su confianza y haberme proporcionado stages
en
los mejores restaurantes”.
article de Cristina Jolonch.
El seu restaurant va ser l'únic Relais&Chateuaux
de la ciutat. Neichel tanca després de 50 anys d'ofici, ja
són...per la crisi, per un dolor d'esquena que segurament se l'hi
aguditza quan veu la mediocritat, mala companya per un mestre i savi
dels fogons, i per les noves maneres d'entendre la cuina. Sense dubte
els que ens agrada la cuina de veritat sentirem nostàlgia d'una
manera de fer, de cuinar, de perdre aquests valors. Quan aquesta setmana es va anunciar que La Dama
també tancava Neichel va dir:“Es
el fin de una época brillante de la restauración barcelonesa. La
de los años 80”.
Quan estudiava Dret i s'acaben les classes, tornava a la residencia d'estudiants tenia dos opcions: Sortir per la
Diagonal o per la part de dalt de L'Ilerdense que tenia sortida per
l'Av. Pedralbes. Si sortia per dalt podia passar per davant del restaurant de Neichel,
gairebé sempre triava per dalt:)) i, mirava encantada a través de la tanca, els xiprers, els llimoners, les taules, els cambrers, les
estovalles. Aquell espai tant bonic i exquisit. Llavors per mi com estudiant tan sols podia imaginar. De vegades, llegia la carta a
través del vidre penjada a la façana. Simplement “disfrutava”.
Així, que quan vaig saber la noticia vaig pensar que si havia
taula aniríem. Guardava la targeta de quan havíem anat feia 10 anys
pel meu aniversari. Vaig trucar i es va posar la Núria. Quedava
taula pel dia 31 de gener, un dissabte, l'últim dia que el xef
posava fi a 34 anys al front de l'alta cuina contemporània i
perfecte de Barcelona. El xef donava les gràcies a tots i obria una
nova etapa que estava oberta a nous projectes. L'anterior vegada
havíem anat al migdia així que aquesta vegada varem triar la nit per anar a
sopar.
La nit va ser una nit molt especial plena d'emocions, feina,
sorpreses, retrobades, clients, amics i famílies molts d'ells havien
acompanyat al xef i família en aquests 34 anys, un ram de
roses para Evelyn, on els dos han mantingut el tàndem en aquest
camí. Les càmeres varen recollir els detalls d'aquell últim
servei, el xef a la cuina com sempre ha fet durant tots aquest anys i
atenent als clients.
El local té una decoració perfecte. Va obtenir el premi FAD de
decoració i interiorisme a l'any 1982. Els llimoners del patí, les
col·leccions de figueretes de xefs, detalls alsacians, un gran
rebost, aiguardents de fruites, kirsch, pots de melmelades i fruites
confitades, els llibres, estris, i utensilis, fotografies, litografies i quadres.
El mobiliari, la disposició de les taules, les cadires confortables,
les estovalles, la vaixella decorada amb dibuixos d'oliveres i
dissenyada especialment pel xef. Cap detall està deixat a l'atzar.
licors i aiguardents tradicionals i artesans
L'olivera símbol del Mediterrani - Neichel - disseny del plat pel xef
Vaig ser feliç aquest dia, encara que amb emocions contradictòries. Després de sopar i al mig del batibull de les càmeres, la gent,
el servei de sala, em vaig aixecar a fer fotos, sense fer soroll. I
sense proposar-m'ho em vaig fer una de les fotos més maques que he
fet fins ara i va ser amb Neichel. Em vaig aturar davant d'una calaixera antiga, amb un mirall envellit pels anys que gairebé no et
torna la imatge, preciós i tant francès, amb ampolles de cristall
tallat. En el moment que estava fen la foto el xef es va acostar i
sense adornar-me em va dir amb la mirada: “Segueix” i vaig fer
una foto a través del mirall amb Neichel al costat. Va ser el
instant més màgic de la nit, un moment de felicitat, d'aquells
moment en que el món s'atura. “... feia 10 anys que no venia. Ell
em va dir: i? "Has venido, hoy! i estas aquí!”. Emoció continguda, una
abraçada.
Desitjo que aquesta pausa de descans per reformular un altre
projecte al costat dels seu fill Mario sempre estigui present el
millor del seu bon fer.
Neichel no estiguis trist els clàssics mai passaran de moda.
El sopar del 31 de gener de 2015: Últim servei.
Aperitiu:
Copa de cava i un Kir Royal
Royal de foi gras i garnatxa
Crema de carabassó amb oli de tòfona
Torrada de sobrassada amb mel
Mantega amb anxoves i herbes de La Provença
Tartar de salmó amb quinoa
Entre les suggerències de Jean Louis, Mario i l'equip varem triar:
Ravioli “ Mar i montanya”, gambes, foi-gras i tòfona, bolets de bosc i parmesà
Ou poché ratlladura de tòfona damunt d'una parmetier cremosa. Un
plat excepcional, mai l'havia provat tant sublim. Havia llegit
que en la memòria del xef sempre recordava el ous parmentier que li
preparava la seva mare els diumenges. Un gran plat perfecte.
Llom de cérvol del país amb fruits vermells i ruibarb.
Del carro de les postres i suggerència del dia:
Del carro de formatges: Camembert,
Brie de l'Empordà, Sant Simon, Idiazabal i Blau de París
Pa elaborat per la cuina
de Neichel aquell dia 3
varietats: d'olives negres,
nous i blanc
Oli d'oliva “arbequina”
verge DO Siurana està
premsat en fred les seves característica de fruitositat i suavitat
permeten acompanyar perfectament amanides, peixos i carn. Cada un dels seus sabors i aromes es modifiquen segons la climatologia de cada
collita.
Aigua Mondadoriz
Vall Llach Embruix 1/2. Un vi complex, gran, molt bo, un Priorat. La foto del vi no la vaig fer d'aprop!... es pot veure de lluny en la foto 10.
Cafès i petits fours
aiguardents de diferents tipus de fruites
Neichel manté una estreta relació amb l'associació d'amics d'Alsace a Catalunya, una setmana després de tancar va preparar una magnifica choucroute per ells. No podia ser d'un altre manera
Neichel manté una estreta relació amb l'associació d'amics d'Alsace a Catalunya, una setmana després de tancar va preparar una magnifica choucroute per ells. No podia ser d'un altre manera
Neichel, Evelyn, família i
Núria fins aviat,
pel meu company per compartir i
“disfrutar” d'aquests moments.
Post relacionats:
Emoció a flor de pel... Segur que va ser una nit molt especial, amb el seu moment màgic inclòs. No vaig tenir la sort de gaudir de la seva cuina, però segur que quan torni després d'aquesta pausa no deixaré escapar l'ocasió!
ResponEliminaGràcies Gemma,
EliminaEstarem atents i a l'espera! Nous projectes segur positius..
Has escrit un post molt emotiu... Fins i tot m'ha emocionat i mira que jo tinc fama de ser un tros de gel... :)
ResponEliminaPerò des de les sensacions de quan estudiaves i descrius l'entrada, fins la foto de la calaixera, ho descrius perfecte...
Quan jo estudiava (just a l'altre vorera de la Diagonal a la facultat de Física), encara no existia... Però si passava en front, alguns anys després en una breu època tonta meva en que freqüentava Uo & Down... ;)
Bon dia, Ricard,
EliminaGràcies... arribar al cor d'un "tros de gel" :))!! quin repte.
Gràcies de nou.
L' Up&Down va ser un lloc de moda, dels "pijos" de la ciutat, mític, d'aquella Barcelona. Crec recordar que vaig anar un cop. Els meus pares, també havien anat que sàpiga un parell de cops o alguna vegada més. Qui no ha tingut una època "tonta"!!
La propera entrada penso que t'agradarà i poder la fas o ja la saps fer:))
Et desitjo un bon diumenge.