Estiu 2024: 1.505 visites
Producte, producte, producte. Orgull de la feina ben feta.
Producte, producte, producte. Orgull de la feina ben feta.
Un dels llocs de visita obligada d'Hondarribia és l'Hermandad de Pescadores.
Aquest restaurant està situat en l'edifici extramurs més vell de
la ciutat que data de 1361. En aquest lloc es guardaven, reparaven les
xarxes i els estris dels pescadors, els arrantzales.
A l'any 1947 es va inaugurar com a restaurant i
ha conservat la tradició de casa de pescadors i casa de menjars. Feia 70 anys que ho portaven la mateixa família, però, ara, fa 5 anys Maite i
Iñaki estan al front de la Hermandad de Pescadores. Aquesta família va ser elegida
per votació entre altres 18 o 20 persones. Iñaki i Maite són pescadors i de família de pescadors amb anterioritat regentaven un
altre establiment a la ciutat.
Han sabut redirigir i conservar la
tradició de la cuina més autèntica i marinera.
Els millor
peixos i les millor peces passen del mar a la cuina de la Hermandad.
Val a dir que tenen influencia.:)) Cómo no!. Directe del pescador.
Hi ha tant de tràfic i tantes vendes que poden elaborar, presentar i portar a taula l'autèntica cuina del Cantàbric una de les més representatives de la cuina
marinera del País Basc.
No és casual que fa poc una revista nipona va
destacar la sopa de peix de la Hermandad com la millor sopa de peix
del món des de llavors grups de japonesos es presenten a les taules de la Hermandad i el pescadors contemplant atònits una sopa que per ells és la sopa de sempre i el secret és que no té cap secret és la sopa de "l'ama", la sopa que fan les mares de tota la vida.
Foto d'Iñaki
Les taules del restaurant són allargades i “corrides” pròpies dels
merenderos i sidreries amb bon gust i sobrietat. La vaixella blanca
amb el logo blau dels pescadors, els vasos grans, la coberteria clàssica. Atents,
amables, una cuina excel·lent i unes dones arriades que fan que tot surti a l'hora. Té dos menjadors. Carta migdia i nit.
Al menjador, pots trobar-te famílies,
“cuadrilles” d'amics, turistes, o arrantzales prenen
uns vins, o grups de japonesos degustant la famosa sopa de peix.
foto cedida per la Hermandad
Besucs, turbots, “merluzas para arrodillarse”, musclos,
cloïsses que saben a mar, “txixarros”, bacallà fresc, al
pil-pil, a la brasa, l'extraordinària salsa verda, arrebossats sucosos amb l'oli de oliva extra verge, kokotxes de lluç delicioses, presentades en la mateixa cassola que han estat cuinades per
conservar el calor, el rap, el txangurro extraordinari i del millors, el calamar en la seva tinta, la ventresca de tonyina amb cebeta confitada,
tomàquet o piparres de caserio.
Sense oblidar-se de les postres. Deixar un espai i no perdre algun
dels clàssic de la gastronomia basca: Els formatge, nous (nueces) i codony, la
pantxineta o el pastis de poma. Si es decideix per aquest dos últims
demanar reserva al començament del dinar perquè es preparant al moment.
Mentre Maite prenia nota varem demanar el
beure: Txakolí Txomin Etxaniz de Getaria amb Denominació d'Origen
des de 1989. Dels
millors txakolis de Guipúzcoa, el paisatge de les vinyes arribant a mar, blau i verd es
confonen per obtenir un dels vins més emblemàtics d'aquest país. Aigua Insalus de Tolosa.
Oli
d'oliva extra verge d'arbequines de “La Maja” Navarra. Acompanyat
d'un pa que porten d'Irun amb fermentació de 24 hores per
aconseguir pa amb sabor a poble.
El dinar:
Ventresca
de tonyina amb cebeta confitada i tomàquet de casero. Una delícia i
harmonia de sabors.
Les
kokotxes de lluç amb salsa verda. El lluç inigualable. Un dels
secrets de la salsa verda s'aconsegueix amb el fumet de peix que
broda la salsa.
I
lluç a la basca amb salsa verda amb cloïsses, espàrrecs i ous. Així d'originals!!. Quan
es temporada els espàrrecs són naturals de Navarra quan no de
llauna de la millor qualitat.
Extraordinari
per tots els amants del lluç, olor a mar i algues. Se cocina como Dios! Com
dirien els cuiners bascos.
Per les postres:
Formatge,
nous (nueces) i codony. El formatge 3 varietats: Dos Idiazabal un de la zona
francesa d'Irati i un del país, el tercer de Zamora. Nous caseres i
codonyat artesà.
Pastis de poma es forneja al moment. (demanar al començament)
Excel·lent
cafè Aitona. Un bon dinar té que acabar amb un bon cafè.
Tot
en aquesta casa és bo:))
On
egin! Bon profit!
Zuloaga Kalea, 12 Hondarribia -Gipuzkoa-
Visitar: Hondarribia.
Les traineras, las regates, el 25 de juliol es celebra la Festa de Kutxa. Aquest dia un jove segons la tradició es situa al centre de l'arc i haurà de girar tantes vegades com sigui possible si ho aconsegueix serà un bon any de pesca el nombre de vegades que faci assegura l'èxit per a la captura de l'any.
Festival de Blues.
Foto Hermandad
Vaya, vaya, como te cuidassss! Menudos manjares, y, por si te quedas con hambre, una de quesos con nueces y codonyat!, un rico final para la ocasión. Saludosss!!
ResponEliminaPues sí Toni, egunon:)) un sitio para no perderte. Vacaciones.
EliminaEl primero compartido.
"La Merluza" y un lugar para uno de mis postres favoritos. Acertaste!
Hoy temporal de nieve y frío**
Día de sopas:))
Gracias!!
No he pujat mai més amunt de Donosti, però sempre he volgut arribar-me fins a la frontera... El País Basc m'encanta, no em canso mai de tornar-hi! M'anoto el restaurant per una visita futura :)
ResponEliminaSaps que no he tastat mai les cocotxes?? Sí, ja sé que és imperdonable, però aquí costen tant de trobar... Això sí, la pantxineta sí que l'he tastat jijijijiji :)
Doncs..s'ha de preparar una ruta:)). El País Basc s'ho mereix a tothom agrada!!. És fantàstic. Us agradarà molt el restaurant.
EliminaLes kokotxes són una delícia. N'hi ha de lluç i bacallà. Pots trobar-ne, que sàpiga, a La Boquería. Les del País Basc són extraordinàries!
Ohhhh la pantxineta temperada:)) Després una muntanya mínim:))
Gràcies, Gemma!
f.
M'agraden aquestes entrades! Es fantastic que algú et doni informació de primera ma, moltes gracies per compartir-ho! Espero que participis al concurs que organitzo perque segur que prepares una recepta que valdrà la pena! Una abraçada!
ResponEliminaHola Pilar. Moltes gràcies. Me n'alegro.!
EliminaVaig bastant a tope.
El concurs que organitzes és el Castey ?
Quan m'ho vares comentar en l'anterior entrada vaig anar al teu espai i vaig posar l'enllaç de la recepta de Estofat de porc senglar que ja està feta és la segona més visitada del blog i està feta precisament amb una cassola plana Castey ho vaig deixar escrit en el teu post. Va bene? a més no arribo,
Una abraçada
Muchas gracias por esta recomendación. Siempre que me escapo a Euskadi me paso por Getaria a comer en el Mayflower o en Zarautz, pero ahora tengo otro más para elegir, ¡y con pastel de manzana recién horneado!
ResponEliminaHola Javitxu :))
Eliminawelcome!:)) No te lo puedes perder. Los adjetivos están de más.:)) Te encantará!
y deja espacio para los postres el pastel de manzana recién horneado con el helado està ..vamos vamos. (Acuérdate de decirlo al principio). Luego la bici! :))
Això queda molt lluny eh?
ResponEliminaAra fa temps que no vaig per la zona ... i la darrera ara fa uns 3 anys, vam passar 3 o 4 dies a Biarriz fent la part francesa...
Salutacions,
Uns 540 km per autopista més o menys. Veníem de França.
EliminaGairebé sempre que anem al País Basc hi anem.
Està molt bé. T'ho recomano. Un lloc que t'agradaria.
Del Japó venen a prendre la seva sopa de peix considerada la millor del món.
Bon cap de setmana!
Vaya lugares que nos recomiendas. Tu si sabes. Besos.
ResponElimina:)) ... vaya no sé que decir, gracias, gracias :)) Besos, Pilar
EliminaQue no os lo perdáis!
Ja m'han parlat d'aquest lloc i tot i que he estat a hondarribia diverses vegades, sempre l'he trobat tancat. Li tinc moltes ganes, té bonísima pinta... Ara que estic vivint al país basc, haig d'aprofitar!! Gracies!
ResponEliminaBon dia!
EliminaNo te'l pots perdre. Nosaltres sempre que "pugem" al País Basc per poc que puguem no el deixem de visitar. M'encanta :) Un bon fer, un producte excepcional i una cuina de primera i unes persones excepcionals!!
Hi ha els enllaços i el telèfon per fer reserva. Si et cal alguna cosa puc trucar-los directament. Serà un honor per ells que els vagis a visitar. Avisa'm perquè segur que voldran treure una foto (si vols) i la posaran al facebook de la Hermandad.
Saps a qui l'agrada molt? i va sovint...Andoni Luis Aduriz :)
eskerrik asko!!! Bon diumenge!!! Mireia
HOLA BUENOS DÍAS ME GUSTARIA VISITAROS CON MI FAMILIA, ME HAN HABLADO MUY BIEN DE VUESTRO RESTAURANTE. Iremos los días previos de semana santa, del 15 al 18 a san sebastian , pero quería dedicar un día a Hondarribia, me parece espectacular. Para comer en su restaurante, con cuanto tiempo necesitamos hacer la reserva. Gracias de antemano por todo y que tengan un feliz día
ResponEliminaHola, Juan Carlos,
EliminaSiento el retraso pero no había visto tu comentario hasta ahora. Antes cuando había un comentario nuevo en el blog Google te avisaba con un mensaje, ahora, no recibo el aviso.
Me he fijado en tu comentario porque en este momento había muchas visitas a este post.
Este espacio es un blog personal donde escribo posts de cocina, gastronomía, productos, viajes, etc, a veces, también algún post sobre restaurantes.
Al final de los posts de restaurantes está el contacto: La web del restaurante, el teléfono y la dirección. Allí encontraréis donde os puedan informar.
Gracias por escribir.
Cordialmente