diumenge, 27 d’abril de 2014

Dracs, princeses, roses, llibres."Post" Sant Jordi 2014. Pastís de formatge amb melmelada d'aranyons

La vida no és como uno la ha vivido, sino como la recuerda para contarla.” Gabriel García Márquez 
Vaig buscar les seves roses preferides, com papallones grogues en un cel blau, Roses grogues. Vaig buscar-les en els jardins de la ciutat.

Roses d'Unicef, roses de Médicos sin fronteras, roses contra l'oblit, roses per viatges de final de curs, roses per estimar, roses a la feina, roses al mercat, la primera rosa en sortir de l'Hospital.

Ha passat Sant Jordi 2014, aquest SJ'14 que continua amb celebracions gairebé fins a final de mes com si costés resistir-se a deixar la festa i esperar un any més. Perquè els llibres interessants no tenen data de caducitat ni tenen modes ni coneixen del temps. Continuen les celebracions de SJ i la gent va amunt i avall, encara, amb les roses i llibres per regalar per portar-los aquí i allà. Gairebé la majoria de les llibreries mantenen els descomptes tota la setmana. Malgrat que les vendes d'aquest dies representant un 6 % de la totalitat de l'any.
En el primer Sant Jordi vaig escriure sobre aquesta Diada que ha traspassat fronteres, i tant agrada, des de qualssevol racó de món saben que hi ha un país que s'inunda de flors, llibres, d'amor en majúscules, que té una festa exportable, la tradició dels dracs, les princeses, i sobre tots els llibres que ens fan créixer, conèixer, somniar. Aquesta festa que any rere any no em deixa de sorprendre la gran capacitat de convocatòria. Un SJ brillant, esplèndid, regalant optimisme a cada pas.
Sant Jordi, protector Verona, de Pisanello, imatge enviada per Monica  de Zuccheriera

L'any passat vaig escriure com la crisi i un IVA dels més alts d'Europa afectava al sector llibreter i de les llibreries que havien tancant. Sempre és trist que tanqui un projecte, sempre ho és una llibreria. En aquest SJ'14 que va de Sant Jordi a Sant Jordi, ha tancat la llibreria Boquer del Passeig de Gràcia, davant dels Jardinets, la foto de la carpa blanca del post de l'any passat era d'allà. L'emblemàtica La Tralla de Vic. Una de les grans llibreries de les comarques d'aquest país.
                                            Il·lustració d'Agustí Roca
Però també hem de celebrar l'obertura de noves llibreries i nous projectes de persones valentes capaces de tirar endavant el seu projecte personal com la llibreria No llegiual Poble Nou i a un carrer que porta un nom que ho diu tot: L'Amistat. Em va semblar que caminava pel barri de Gràcia. En aquesta feina o treball de camp vaig acostar-me i veure in situ que passava per allà i vaig trobar al Xavier il·lusionat, optimista i treballant de valent amb la seva família i ultimant el SJ'14.
De Poble Nou a Sarrià per visitar un altra llibreria: a peu, de pàgina , al capdavant la Gemma. Sembla una llibreria de conte. Activitats, propostes, una bona oferta infantil, editorials petites, que aposten per la cultura i omple el buit de lectura d'aquest barri.

A l'Eixample, La Impossible tres amics, l'Olga, el Tono i la Mireia amb llarga experiència en el sector llibreter varen decidir tirar endavant, també, el seu projecte: crear la seva Llibreria, després de tancar la llibreria Proa. (podeu llegir el post de l'any passat). La Impossible petita, acollidora té tracta directe i personal  on troben una bona oferta literària, assaig i especialitzada en català. 
Jaimes, que el dia de Sant Jordi va tornar amb un estand al Passeig de Gràcia on va ser-hi més de 61 anys. Jaimes continua sent un dels referents de les llibreries i de la cultura a Barcelona.
La llibreria Laie, una gran llibreria, contingut en humanitats, cine, música, un cafè-restaurant, il·lustracions, concursos, pintura, gastronomia i replena d'activitats.
No podia faltar Documenta on en Josep continua sent l'ànima i entre els mitjans té temps per aconsellar-te aquest llibre i explicar-te històries infinites. El seu equip, essencial que t'atén com si estiguessis en família i et dedica un somriure.
L'emblemàtica llibreria Ona que ha reobert aquest any a Gràcia i ha celebrat amb èxit el seu primer Sant Jordi. 
La Llibreria Calders, llibreria especialitzada en llibres.:)) Un altra  de les noves llibreries al Passatge del mateix nom, al barri de Sant Antoni. Un espai de treball per traductors, lectors amb exposicions, activitats i molts llibres en una antiga fàbrica de botons. 
Grup del Llibre, petita amb moltes sorpreses agradables, farcida de llibres en català
La Casa del Libroaltres grans superfícies, multinacionals amb tota l'oferta. El FNAC amb les reivindicacions dels treballadors pels salaris baixos.

Aquest any, editorials petites, llibreters amb empenta, treballadors i treballadores que no s'espanten i han decidit, com fan cada any posar totes les ganes i buscar l'enteniment a través de la lectura. 
Gairebé, cada post va acompanyat d'un llibre. Aquest SJ'14 conté llibres que poder no trobem en totes les prestatgeries, he seleccionat alguns llibres que no són novetat, desconeguts o d'altres anys, altres llibres si són novetat i han anat acompanyats de bones campanyes als mitjans. 

Un dels llibres que tenia i ha tingut més bons pronòstics de venda era la Cuina amb Joan Roca on el xef vol apropar la Cuina a les cases. Tècniques, estris, coneixements, productes, preparacions acompanyat de unes vuitanta receptes explicades per un dels millors xefs i el seu equip de manera didàctica.
L'opinió dels llibreters era diversa uns deien: “S'ha començat a vendre abans de Sant Jordi o costarà vendre perquè es car...”. S'ha vengut i és trending topic. L'any passat vaig presentar el seu anterior llibre. El llibre!
El llibre de Josep Lladonosa. Un nou llibre de capçalera recopilatori d'edicions anteriors, renovat, amb les receptes de sempre, clàssiques de La Cuina Catalana on el cuiner i escriptor explica de manera detallada, amb consells, suggeriments, molt curós les receptes de la Cuina Catalana de sempre
A comer y a beber de Guillaume Long – con las manos en la masa – L'autor que va néixer a Ginebra on la xocolata i el formatge són senyes d'identitat i entre articles, contes, té encara, temps de cuinar amb bon sentit de l'humor. Un llibre molt divertit, algú sap a qui li dedico....:)) em sembla genial, entretingut i que a més a més proposa receptes de plats, aperitius, com fer servir els utensilis, fer els entrepans o com es fa aquell pesto que convertirà la pasta en un dinar extraordinari.
Aquest llibre/còmic és una continuació del blog a Boire et a menger que manté l'autor en la secció gastronòmica del diari Le Monde. Propostes apropiades, quan a vegades no sabem com es fan, que agraden i a més a més de riure podem preparar receptes ben fàcils i bones.

Sd edicions té la col·lecció Productes de Mercat. Uns llibres d'edició molt cuidada, amb uns colors molt bonics, i il·lustracions de Lluïsa Jover. El producte és explicat en 10 receptes i a vegades + 1 de manera senzilla per un expert, un cuiner, un escriptor, una mestressa, o un amant de la gastronomia.
Els darrers llibres publicats: El kiwi de Jackie Emery, aquesta fruita que va venir d'un país llunyà, Xina i Nueva Zelanda, amb tants bones qualitats per l'organisme, cromàticament tant bonica i moltes possibilitats a la cuina; Els bolets de Bàrbara Beaumont, professional de la cuina, propostes boletaires per la tardor i la primavera; El lluç de Margarita Sales, aquest peix tradicional de la nostre cuina preparat de manera senzilla o de manera exquisida; El curry de Conxita Sal·lari que dir d'aquest preparat? Diuen que a la India es preparar de diverses maneres i es mira el cel, el temps i l'estat d'ànim de qui el fa o per qui el prepara; El codony de Fina, qui fa aquest blog, el meu primer llibre de cuina. Gràcies per aquest oportunitat. He recollit receptes de casa dels meus avis, de la mare o reformulades per mi, molt fàcils tot redescobrint o recuperant aquest fruita tant antiga en la nostra cuina i que li vaig dedicar el primer post

D'aquest col·lecció tinc uns quants llibres. Al blog podeu trobar el post de l'ànec i a la presentació dels llibres. La pasta, la ceba, el formatge de cabra o el peix de roca.

L'any passat per Sant Ponç vaig presentar el llibre Els caputxins i les herbes remeieres de Fra Valentí Serra aquest any, Fra Valentí ha escrit Les Hortalisses i flors remeieres de l'Editorial MediterràniaEl llibre és un tractat complert del que es coneix, ara, com els hort urbans on l'autor escriu i recull la llarga tradició d'aquesta ordre en el cultiu de les hortalisses. Un llibre amè i molt ben documentat. Gràcies Fra Valentí per tant.
Salsas más de 300 recetas saludables y sabrosasKarin presenta un tercer llibre exquisit i tercer d'aquesta autora que ha decidit que l'edat no es cap impediment per continuar treballant i seguir creant de manera meravellosa. Receptes bàsiques, fons o salses sofisticades.

La Cuina i terra de la Vall de Boí, amb il·lustracions molt maques d'Alex Fraguas de l'Editorial Meteora. Aquest llibre recull les receptes tradicionals porta a porta dels veïns d'aquesta Vall declarada Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Fragment del llibre de la primavera
Pica-pica de l'Editorial Cossetània de Toni Monné, fotografia Xabier Mendiola. Propostes de cuina que tant agraden, improvisada, que fa festa, sense necessitat d'entaular-se. Recomanat per tots els llibreters. Un tastet:))
Vinos naturales en España de Joan Gómez de RBA del blog Devinis. El Blog de referència pels amants del vi.
I per últim, tres novel·les que vull recomanar que girant al voltant de la gastronomia, el producte i l'enologia:
Amb motiu del 25è aniversari de la pel·lícula El Festín de Babette, NórdicaLibros, va publicar la novel·la a d'Isak Dinesen amb il·lustracions de Noemí Villamuza. Una gran novel·la en una edició molt acurada. Aquí el post de la pel·lícula.
Una de les entrades que desperta més curiositat al blog va ser va ser una senzilla tassa de xocolata desfeta, tant habitual a casa, per això, quan vaig veure la novel·la Desig de xocolata vaig pensar en anomenar-la, guanyadora del premi Ramon Llull i amb un gran desplegament mediàtic. Una xocolatera de porcellana serveix per unir en el temps tres dones en diferents moments.

Quan en dèiem xampany de Rafel Nadal s'endinsa amb nostàlgia en la història familiar, trobar una vida millor a França, les guerres europees, i tot això al voltant del suro i el xampany.

“De manera que ara, quan sento destapar una ampolla de xampany o de cava, se’m dispara la nostàlgia per tots els brindis que hem fet amb la baba Teresa, els pares, els germans, els fills, els néts i tots els de casa, i recordo la taula parada a la plaça de Santa Llúcia de Girona, a la Fosca o al mas d’Aiguaviva i la baba ordenant que es destapin les ampolles i el pare reclamant el tap de suro per sentenciar: No és gaire bo. De seguida he vist que no era de casa."

Finalment els llibres que he triat pels nens són uns llibres delicats i sensibles que arriben al cor del grans i a l'anima dels nens al meu entendre:)
El cirerer de la col·lecció "El dodo bobo" amb il·lustracions de Alba Garcia. A la Mariona li regalen un cirerer petit i ha aprendre a cuidar-lo tot cultivant la paciència. L'arbre donarà unes fruites petitones i vermelles a la primavera i principi d'estiu.
Mis platos preferidos, un llibre pràctic, que agrada, que es pot tocar sense embrutar-se i explica com fer 22 plats divertits, fàcils, senzills i bons.
La Florentina es constipa en aquest conte la vaqueta descobreix que això de estar malat no està malament perquè la cuiden amb molt amor. Autor: Steffensmeier, Alexander
El dia de Sant Jordi vaig tenir la sort de trobar al Passeig de Gràcia a la Judit de  d'Edicions Sidillà, un altra editorial petita que aporta i aposta per la qualitat en l'edició. Varem parlar del llibre que havia triat Cabretes al país de les meravelles 
Un llibre preciós en el missatge, en el text i les il·lustracions. El text de Montse Vila, i les il·lustracions de Montse Mayol.
Fa molts anys, molts, es sabia de l'existència d'una raça de cabra autòctona de Catalunya. Sempre hi ha un racó de món lluny de contaminació, aïllat, que cal preservar. Havia una raça que es va donar per extingida però gràcies al moviment Slow Food es va trobar al Montsec un ramat de cabres d'aquesta raça d'Antoni Pellise.
Pot l'amor alimentar l'ànima? La sopa de l'avi, amb text de Mario Satz i il·lustracions de Albert Asensio de Babulinka Books.
Sempre he dit que si hi ha una menjar que arriba a l'ànima aquest és la sopa. Les sopes ocupen un espai espai especial al blog: reconforten, treuen el fred i també refresquen, poden ser un aliment complert, gairebé agraden a tothom. Així que quan vaig descobrir aquest conte no vaig dubtar en incloure'l. Una història d'amor i de com l'amor de l'avi i la seva néta que pateix anorèxia pot curar-se amb un plat de sopa.
Un llibre que va ser una sorpresa i em va agradar de veritat és el llibre que em varen regalar a casa Libro del Arte de Cocinar de Fray Sever d'Olot. Primera edició d'un manuscrit gironí de 1787. Palau de Perelada, 1982. L'autor un gran coneixedor i esperit il·lustrat de l'època. La seva obra va servir com a base d'altres llibres com "La cuynera catalana" publicat al 1835. L'autor es coneix el país, el producte i la cuina des del Pirineus fins a la costa i les comarques d'interior, consells receptes, formules, receptes de grans cuiners de Catalunya: Jaume Subirós, Motel Empordà; Domingo García, Castell de Perelada; Lluís Duran de l'Hotel Duran de Figueres.

I com cada any acompanyo el Sant Jordi 2014 amb una recepta. He preparat una recepta molt fàcil del llibre d'Amanda Laporte, la tercera!

Pastís de formatge amb melmelada de aranyons 
A finals d'estiu arriben els aranyons i les móres vaig fer melmelada, així que aquest fons d'armari que omple el rebost i amb la feina avançada preparo aquest pastís.

Ingredients per 4 persones. Fàcil. Preparació 1 hora

Per la base:
  • Un paquet de galetes Maria + 4
  • 100 gr. de mantega a temperatura ambient
Pel farciment:
  • 2 terrines de formatge fresc (400 gr.)
  • 6 c/p de sucre
  • 1/2 litre de llet
  • 3 sobres de quallada (Royal)
  • la melmelada necessària per cobrir
c/c = cullera de cafè
c/p = cullera de postra
c/s = cullera de sopa 

Elaboració i cocció:
  1. Triturar les galetes amb un robot de cuina o el 1,2,3. fins que quedin les galetes molt fines.
  2. Barrejar amb la mantega i una cullerada d'aigua fins obtenir una massa homogènia.
  3. Posar aquesta massa en un motlle de 18/20 cm que cobreixi la base i una mica les parets.
  4. Batre el formatge, el sucre, la llet i la quallada amb el minipimer o la batedora a mà. Que no quedin grumolls.
  5. Abocar aquesta preparació en el motlle damunt de la base de la massa de la galeta.
  6. Preescalfar el forn a 180º C. Coure el pastís uns 25 o 30 minuts fins que hagi quallat.
  7. Deixar refredar, cobrir amb la melmelada d'aranyons. Reservar a la nevera unes hores perquè sigui més fàcil desmotllar.

Proposta: Presentar amb la melmelada com si fos una salsa i servir al gust.
Bon Profit!
Estris: Batedora, motllo de 18/20 cm, espàtules, robot cuina.

He començat aquest SJ'14 amb Gabriel García Márquez i tanco l'article amb la noticia d'un altra flor, un home discret, Tito Vilanova i totes les flors anònimes que fan dia a dia un món millor.

"A qui estimes
dóna-li ales per volar
arrels per tornar
i motius per quedar-se"
Dalai Lama

Any Joan Vinyoli...:”i la teva vida mesclada amb ells”
Un cavaAgustí Torelló Roca Rosat  40% Monastrell, 10% Garnatxa, 50% Macabeu. Fi, elegant, afruitat, aromàtic. Per "disfrutar" a qualssevol hora del dia. A l'enllaç la fitxa del celler.

dimarts, 15 d’abril de 2014

AXOL

Molt a prop de Barcelona, a la comarca del Maresme on hi ha, segurament, l'oferta gastronòmica més alta per km2 de Catalunya. Una horta esplèndida, el mar i les vinyes d'Alella, al mig d'una urbanització trobem l'AXOL, inaugurat el 14 de febrer de 2008, el dia no va ser triat a l'atzar i, al cap davant el xef Albert Ortiz i la seva germana Xènia, cap de sala i sommelier, al seu costat l'Anna, en Marlon i en Carlos.


AXOL és l'aposta de l'Albert i la Xènia, fills dels propietaris d'un altre restaurant de Cabrils, el Xaret, situat al centre del poble. Axol és també l'esforç d'una família, de treballadors incansables, entusiastes, amb ganes, aprenent cada dia. La cuina de l'Albert es basa en la tradició del que ha après i ha viscut a casa del seus pares i ha aplicat la innovació i les tècniques de les millors cuines del món.
L'Albert es va formar a l'Escola Universitària de Hostaleria i Turisme a Sant Pol de Mar va voler continuar treballant en restaurants de reconegut prestigi: Com El Racó de Can Freixa on va ampliar els coneixements.

Després, elBulli amb Ferran Adrià, va aprendre la disciplina que s'ha de tenir a la cuina, a més a més de conèixer la tècnica i la creativitat.

El seu tarannà i la seva passió el va portar a fer pràctiques al restaurant Arzak a San Sebastián on es va trobar molt ben acollit per la família i l'equip de Juan Mari Arzak.
els llibres i  alguns records d'anyades
Va tornar a Catalunya i va entrar a formar part de l'equip del Celler de Can Roca on li van oferir la possibilitat de portar una partida durant dos anys. Va conèixer la tècnica d'en Joan i en Jordi Roca i sobretot la saviesa i la professionalitat d'en Josep Roca. De qui parlar amb gran admiració.

L'Albert anava aprenent al costat dels grans, amb entusiasme, amb il·lusió, sense calendari i totes les hores del món, quan acabava la jornada continuava en la cuina dels seus pares els dies que tenia lliures.
Aquesta foto m'agrada...:)) la sincronització de tots, optimisme

L’Albert, al 2011, va ser el segon semifinalista del Concurs "Cocinero del año"Que es celebra cada dos anys. El passat 3 abril, dins d'Alimentaria,  entre els cinc millors va arribar a la final, va quedar segon. "Continuarem treballant, com sempre hem treballat amb el mateix esforç i amb el mateix entusiasme". 

Rigorós, disciplinat, senzill, alegre, obert, optimista, molt treballador i enamorat de la seva feina són els trets que caracteritzant la seva personalitat que ha transmès en la seva cuina i en allò que fa. Siguin quin siguin els pronòstics i els resultats, aquí està la seva feina incansable.
reconeixements
A l'AXOL hi ha tres menús però com el motiu era una trobada familiar, la Xènia va proposar un menú especial per grups de 35,00 €, que més es pot demanar? Qualitat, producte, honestedat i professionalitat, alegria i divertiment.
Per començar: Els aperitius, snacks i un pica-pica divertit

Soja amb tandori garrapinyada
3D de Guacamole


Les olives arbequines, les prepararen i mariden ells mateixos de l'olivera que ens rep a l'entrada.
L'Olivera d'AXOL
Cornette de Camembert amb avellanes i tartufo - tòfona blanca -
La croqueta de sobrassada amb mel i poma espectacular. Una sobrassada molt bona. L'elaboració es pot veure en aquest enllaç en la presentació que va fer en el programa cuines de TV3


Les patates braves

Les tapes:
Terrina de sardines i pebrot del “Piquillo” amb un toc de crema de cansalada fumada i oliva negra, finíssim sobre una coca de forner.
Les llenties líquides... la classe de elBulli amb nota! esferificació de les delicioses llenties de casa dels pares "passades pels sedàs" de la tècnica de l'esferificació. Extraordinàries. Diu l'Albert: Són les llenties que fan a casa del pares amb la tècnica de elBulli presentades en una cassoleta petita.

El plats
Ou potxat amb espàrrecs silvestres i tòfona. Aquest plat em va sembla sensacional. Perfecte. Al punt totes les coccions: L'espàrrec cruixent, la crema fina, els flaires de l'aromàtica tòfona. Tots els productes de la cuina d'AXOL gairebé són de proximitat, per això, l'Albert supervisa, prova, tasta, controla i se n'ocupa personalment de la selecció de cadascun del productes.
El proveïdor de les verdures i hortalisses en Marc Pruna, pagès de Mataró de Pruna fresc. Sis generacions de pagesos, una horta variada en el clima immillorable i suau del Maresme 
Arròs melós amb llobarro i formatge Mogent, L'Albert tria el peix de temporada quan està en el millor moment, el llobarro desova al Mediterrani a l'hivern i és quan està en l'òptim moment pel consum, per això, confia en Karlos Ander, basc de Zarauz, que viu a Cabrils i, que cada dia porta de Mercabarna el millor peix i marisc del mercat amb tota l'essència, com agrada als pescadors.
Per últim i sense foto:((... una cua de bou amb parmentier que es desfà, macerada, acompanyada a l'hivern amb el bolets de temporada i a la primavera amb les múrgoles.

Els vins que varen acompanyar el dinar Blanc Libalis 11 D.O Valles de Sedacia i Negre Marmellans 11 D.O Montsant. Aigues minerals amb gas Vichy Catalán i natural. Tres varietats de pa que el fan ells. Encara que m'agraden molt les bombolletes del Vichy.... ningú va demanar cava?
                                            el vi i el boli


                                                  el pa
La Xènia, sommelier, s'encarrega de la Sala i de la Bodega de l'AXOL que compta amb més de 90 referències.
Per les postres l'Albert va fer un pastís d'aniversari de xocolata lleuger, suau i aeri, ho aconsegueix muntant la clara.

Cafès, sucre blanc i morè, gominoles i petit fours

Un menú esplèndid, de gran qualitat, llarg, a un preu immillorable. Cabrils, El Maresme aquesta comarca a prop Barcelona, té una costa, té una serralada, i té unes vinyes acariciades per la brisa del Mediterrani. L'Albert rigorós, disciplinat, senzill i, generós, amb un equip que l'acompanya i una cuina moderna sense perdre la tradició i tan sols a 25 minuts de Barcelona.
Que res us tregui la força, l'entusiasme i la felicitat!
Menú grup hivern 2014

Albert Ortiz, Cuiner de l'Any en el Fòrum Gastronòmic 2014. Enhorabona!! per fi ha arribat!! El premi Cuiner de l'Any s'atorga als joves cuiners que representen la nova Cuina Catalana i que destaquen per la utilització de productes de proximitat, el respecte a la terra i la relació amb el productor
Post actualitzat el 20 d'octubre de 2014

AXOL
www.restaurantaxol.com
Can Cabot - Arboç, 6
08348 Cabrils
937 538 645