Primavera 2023: 1.225 visites
Albert Ortiz, candidat a millor cuiner jove de l'Any 2014 al Fòrum Gastronòmic
Molt a prop de Barcelona, a la comarca del Maresme on hi ha, segurament, l'oferta gastronòmica més alta per km2 de Catalunya. Una horta esplèndida, el mar i les vinyes d'Alella, al mig d'una urbanització trobem l'AXOL, inaugurat el 14 de febrer de 2008, el dia no va ser triat a l'atzar i, al cap davant el xef Albert Ortiz i la seva germana Xènia, cap de sala i sommelier, al seu costat l'Anna, en Marlon i en Carlos.
Albert Ortiz, candidat a millor cuiner jove de l'Any 2014 al Fòrum Gastronòmic
Molt a prop de Barcelona, a la comarca del Maresme on hi ha, segurament, l'oferta gastronòmica més alta per km2 de Catalunya. Una horta esplèndida, el mar i les vinyes d'Alella, al mig d'una urbanització trobem l'AXOL, inaugurat el 14 de febrer de 2008, el dia no va ser triat a l'atzar i, al cap davant el xef Albert Ortiz i la seva germana Xènia, cap de sala i sommelier, al seu costat l'Anna, en Marlon i en Carlos.
AXOL és l'aposta de l'Albert i la Xènia, fills dels propietaris d'un altre restaurant de Cabrils, el Xaret, situat al centre del poble. Axol és també l'esforç d'una família, de treballadors incansables, entusiastes, amb ganes, aprenent cada dia. La cuina de l'Albert es basa en la tradició del que ha après i ha viscut a casa del seus pares i ha aplicat la innovació i les tècniques de les millors cuines del món.
L'Albert
es va formar a l'Escola Universitària de Hostaleria i Turisme a Sant Pol de Mar va voler
continuar treballant en
restaurants de reconegut prestigi: Com El
Racó de Can Freixa on va ampliar els coneixements.
Després, elBulli amb Ferran Adrià, va aprendre la disciplina que s'ha de tenir a la cuina, a més a més de conèixer la tècnica i la creativitat.
El seu tarannà i la seva passió el va portar a fer pràctiques al restaurant Arzak a San Sebastián on es va trobar molt ben acollit per la família i l'equip de Juan Mari Arzak.
Després, elBulli amb Ferran Adrià, va aprendre la disciplina que s'ha de tenir a la cuina, a més a més de conèixer la tècnica i la creativitat.
El seu tarannà i la seva passió el va portar a fer pràctiques al restaurant Arzak a San Sebastián on es va trobar molt ben acollit per la família i l'equip de Juan Mari Arzak.
els llibres i alguns records d'anyades
Va
tornar a Catalunya i va
entrar a formar part de l'equip del Celler de Can Roca on li van
oferir la possibilitat de portar una partida durant dos anys. Va
conèixer la tècnica d'en Joan i en Jordi Roca i sobretot la saviesa
i la professionalitat d'en Josep Roca. De qui
parlar amb gran admiració.
L'Albert anava aprenent al costat dels grans, amb entusiasme, amb il·lusió, sense calendari i totes les hores del món, quan acabava la jornada continuava en la cuina dels seus pares els dies que tenia lliures.
L'Albert anava aprenent al costat dels grans, amb entusiasme, amb il·lusió, sense calendari i totes les hores del món, quan acabava la jornada continuava en la cuina dels seus pares els dies que tenia lliures.
Aquesta foto m'agrada...:)) la sincronització de tots, optimisme
L’Albert,
al 2011, va ser el segon
semifinalista del Concurs "Cocinero del año". Que
es celebra cada
dos anys. El passat 3 abril, dins d'Alimentaria, entre els cinc millors va arribar a la final,
va quedar segon. "Continuarem treballant, com sempre hem treballat amb
el mateix esforç i amb el mateix entusiasme".
Rigorós, disciplinat, senzill, alegre, obert, optimista, molt treballador i enamorat de la seva feina són els trets que caracteritzant la seva personalitat que ha transmès en la seva cuina i en allò que fa. Siguin quin siguin els pronòstics i els resultats, aquí està la seva feina incansable.
reconeixements
A
l'AXOL hi ha tres menús però com el motiu era una trobada familiar, la Xènia va proposar un menú especial per grups de 35,00 €, que més es
pot demanar? Qualitat, producte, honestedat i professionalitat,
alegria i divertiment.
Per
començar: Els aperitius, snacks i un pica-pica divertit
Soja
amb tandori garrapinyada
3D
de Guacamole
Les
olives arbequines, les prepararen i mariden ells mateixos de
l'olivera que ens rep a l'entrada.
L'Olivera d'AXOL
La
croqueta de sobrassada amb mel i poma espectacular. Una sobrassada molt bona. L'elaboració es pot veure en aquest enllaç en la presentació que va fer en el programa cuines de TV3
Les patates braves
Les
tapes:
Terrina
de sardines i pebrot del “Piquillo” amb un toc de crema de cansalada fumada
i oliva negra,
finíssim sobre una coca de forner.
Les
llenties líquides... la
classe de elBulli amb nota! esferificació de les delicioses llenties de
casa dels pares "passades pels sedàs" de la tècnica de l'esferificació.
Extraordinàries. Diu l'Albert: Són les llenties que fan a casa del pares amb la tècnica de elBulli presentades en una cassoleta petita.
El
plats
Ou
potxat amb espàrrecs silvestres i tòfona.
Aquest plat em va sembla sensacional. Perfecte. Al punt totes les
coccions: L'espàrrec cruixent, la crema fina, els flaires de
l'aromàtica tòfona. Tots els productes de la cuina d'AXOL gairebé
són de proximitat, per això, l'Albert supervisa, prova, tasta,
controla i se n'ocupa personalment de la selecció de cadascun del
productes.
El
proveïdor de les verdures i hortalisses en Marc Pruna, pagès de
Mataró de Pruna fresc. Sis generacions de pagesos, una horta variada
en el clima immillorable i suau del Maresme
Arròs
melós amb llobarro i formatge Mogent,
L'Albert tria el peix de temporada quan està en el millor moment, el
llobarro fresa al Mediterrani a l'hivern i és quan està en l'òptim moment pel consum, per això, confia en Karlos Ander, basc de
Zarautz, que viu a Cabrils i, que cada dia porta de Mercabarna el
millor peix i marisc del mercat amb tota l'essència, com agrada als
pescadors.
Per
últim i sense foto:((... una cua de bou amb Parmentier que es desfà,
macerada, acompanyada a l'hivern amb el bolets de temporada i a la
primavera amb les múrgoles.
Els
vins que varen acompanyar el dinar Blanc Libalis 11 D.O Valles de
Sedacia i Negre Marmellans 11 D.O Montsant. Aigues minerals amb gas Vichy Catalán i natural. Tres varietats de pa que el fan ells. Encara que m'agraden molt les bombolletes del Vichy.... ningú va demanar cava?
La
Xènia, sommelier, s'encarrega de la Sala i de la Bodega de l'AXOL
que compta amb més de 90 referències.
Per
les postres l'Albert va fer un pastís d'aniversari de xocolata
lleuger, suau i aeri, ho aconsegueix muntant la clara.
Cafès,
sucre blanc i morè, gominoles i petit fours
Un
menú esplèndid, de gran qualitat, llarg, a un preu immillorable.
Cabrils, El Maresme aquesta comarca a prop Barcelona, té
una costa, té una serralada, i té unes vinyes acariciades
per la brisa del Mediterrani. L'Albert rigorós, disciplinat, senzill
i, generós, amb un equip que l'acompanya i una cuina moderna sense
perdre la tradició i tan sols a 25 minuts de Barcelona.
Que res us tregui la força, l'entusiasme i la felicitat!
Menú grup hivern 2014
Albert Ortiz, Cuiner de l'Any en el Fòrum Gastronòmic 2014. Enhorabona!! per fi ha arribat!! El premi Cuiner de l'Any s'atorga als joves cuiners que representen la nova Cuina Catalana i que destaquen per la utilització de productes de proximitat, el respecte a la terra i la relació amb el productor
Post actualitzat el 20 d'octubre de 2014
Que res us tregui la força, l'entusiasme i la felicitat!
Menú grup hivern 2014
Albert Ortiz, Cuiner de l'Any en el Fòrum Gastronòmic 2014. Enhorabona!! per fi ha arribat!! El premi Cuiner de l'Any s'atorga als joves cuiners que representen la nova Cuina Catalana i que destaquen per la utilització de productes de proximitat, el respecte a la terra i la relació amb el productor
Post actualitzat el 20 d'octubre de 2014
08348 Cabrils
937 538 645
Caram! Quin lloc més interessant! Queda apuntat!
ResponEliminaBen apuntat:))
EliminaGràcies!
Amiga Fina:
ResponEliminaEl templo gastronómico que nos presentas, regido por ese Albert del que nos cuentas su increíble historial profesional, además de las maravillosas fotos del local y sus sugestivos preparados, nos hacen soñar en lo extraordinario que sería poder realizar una visita para ver, contemplar y probar. Además, solo por visitar Cabrils, Cabrera, Vilasar de Dalt… Hace sesenta años trabajé en el Hostal de l’Arengada, que estaba frente al mar y justo delante de la carreterita que conducía a Cabrera, si no recuerdo mal.
¡Siempre nos descubres paraísos!
Un saludo,
Sebastián Damunt
Bon dia, Sebastián,
EliminaCuando llegué a AXOL supe que allí pasaba alguna cosa. Vi pasión por el oficio. Después la trayectoria, los reconocimientos y un buen hacer.
También pensé que te gustaría visitar el Maresme. Podemos soñar eimaginarnos cómo sería.
Recuerdo que me comentaste tu trabajo en el Hostal de l'Arangada. Qué se hizo de él?
Me encantaría alguna crónica o un post.
Gracias por tu apoyo y me reconforta trasladarte un poco de paraíso:))
Saludos, y un buen día cerca de tu mar!
Doncs si Fina, es cert el que diu el Sebastián, Haurem d'agafar uns dies per fer la "Ruta Gastronòmica de la Fina", Perquè tot el que ens presentes fa goig i gola!
ResponEliminaJa ho delero
Abraçades
Ay, PEP, quina ilu... ! a més d'amic ets un excel·lent gastrònom, em plau "al quadrat" el teu comentari i el teu recolzament.
Eliminamerci!..
Us agradarà molt,
Abraçades
no trigarem gaire a fer una visita, moltes gràcies
ResponEliminaA veure...:))
EliminaGràcies a tu Xesco. Sempre és un honor la teva visita i comentari.
Molta feina!
Justament buscava informació d'aquest restaurant i he anat a parar al teu blog. Em sembla que tant pel que t'he llegit a tu com a d'altres bandes com per la mateixa proposta actual que recull la web de l'Axol, em sembla que hi acabaré fent un pensament. Sembla una RQP força raonable...
ResponEliminaSalut!
Hola Albert,
Eliminacaram :)
Només confirmar el que dius. Quan vaig anar, (era un dinar de celebraci´familiar) varem estar molt bé. Gran entusiasme, producte excel·lent i molt bones preparacions, Cabrils, el mar i la muntanya. La cuina de smepre actualitzada amb molt de gust.
El preu varem fer un menú de grup.
Salut! i gràcies,