Ara és uns dels millors moments per
acostar-se a una de les regions de França que més acompanyen la
tardor, encara que aquesta vegada varem anar a final d'estiu. El paisatge, els
arbres, principalment roures ens regalen un espectacle visual
magnífic amb tota la gama d'ocres, daurats, marrons, i vermells, les
vinyes, que s'amaguen en cada racó d'aquesta regió de França. A
prop d'aquí, és senzill fer una escapada sense necessitat de
planificar gaire.
La Dordogne històricament coneguda com el
Périguex molt aprop de Bordeus és una de les regions que atresora
productes molt propers a la terra lligats aquesta època de l'any:
Les castanyes, les nous, els ceps, les tòfones i a la primavera les
maduixes. Possiblement les rouredes són les responsables de la
riquesa agrícola d'aquesta terra.
Els ànecs i les oques en totes les seves
preparacions i maneres: patés, grillers, magrets, foie-gras,
confits, formen part del paisatge, de gairebé totes les cartes dels
restaurants, dels contes i receptaris, de les decoracions de les
robes i vaixelles; Els formatges i els embotits elaborats de moltes
maneres.
Les carreteres petites que facilitant el viatge de vacances, com
si fossin pensades per passejar, tractors amunt i avall, camps de
gira-sols segurament subvencionats per la UE. Cap tros de d'aquesta
terra es deixa a l'atzar.
Els pobles no són gaire grans, assequibles,
amb centres històrics molt ben conservats on el Renaixement i l'Edat
Mitja conflueixen i a l'hora plens d'activitat. Mercats setmanals i
itinerants. Nous mercats amb instal·lacions modernes construïts
molt a prop del que havien estan els antics marchés, on els
productors venen uns dies a la setmana el resultat de la seva feina
directament de la granja al mercat. La tradició agrícola és molt
present.
Al centre històric esglésies, cases
senyorials austeres i fermes, rehabilitades i ben conservades. El
flaire de la cuina rural i local t'acompanya pels carrers, la cuina
de les grans meres. El President de la República va triar la seva
cuinera personal d'aquest regió de France per alguna cosa seria:))
“La cocinera del Presidente”, l'enllaç adreça al post que vaig escriure de la pel·lícula.
Titelles improvisades, pintors, músics, artesans, productors, tallers d'activitats diverses, comerços amb encant conviden al viatger a deixar-se temptar, restaurants, cafès, botigues plenes de gormanderies, delicioses pastisseries on el flaire de la mantega i el xocolata traspassa les parets dels obradors, gustos, sabors i aromes acompanyen el passejant, llibreries, productes de la regió, enoteques amb els bons vins de la regió i de les altres regions de França.
Titelles improvisades, pintors, músics, artesans, productors, tallers d'activitats diverses, comerços amb encant conviden al viatger a deixar-se temptar, restaurants, cafès, botigues plenes de gormanderies, delicioses pastisseries on el flaire de la mantega i el xocolata traspassa les parets dels obradors, gustos, sabors i aromes acompanyen el passejant, llibreries, productes de la regió, enoteques amb els bons vins de la regió i de les altres regions de França.
Un francès mai et parlarà malament d'un altre vi d'un
altre regió de França. Aquest era un dels objectius del viatge. Les
vinyes actuals no són una història recent. Les varietats més
comuns en aquesta regió són: cabernet, chardonnay,merlot, pinot,
sauvignon. Vins blancs preferentment i negres.
Des de Cahors varem arribar a l'hora de dinar a
Sarlat és possiblement un dels pobles més representatius d'aquesta
regió de França. Les mansions, monuments, l'església de Sainte
Marie són el reflexa de la prosperitat d'aquest poble. Sarlat és
“una gran mercat o un museu a l'aire lliure” on la tradició i
els productes locals s'exposen amb orgull. Els restaurants petits,
elegants, aprofiten els racons per degustar els tresors i les
elaboracions dels xefs, una excel·lent pastisseria. Els seus
habitants dieu que els macarrons es va elaborar primerament en
aquesta regió. Degustar i comprar els bons vins de la regió.
De Sarlat varem anar Bergerarc on ens quedaríem
un parell de dies per visitar la regió.
L'hotel acollidor, estava el centre de la ciutat i com va passar
a Beaunne el nom de les habitacions té el nom de les apellacitons
regionals, a 5 minuts caminat del centre històric.
Bergerac ens fa
pensar en Cyrano de Bergerac, un escultura al centre de la ciutat ens
el recorda, com les representacions que es fan als estius l'aire
lliure i pels carrers. Aquesta petita ciutat Medieval, comercial,
situada al voltant del riu Dordogna, és testimoni del que devia
haver estat una ciutat on gran part de la seva activitat girava al
voltant del riu. Les gavarres antigues són una prova del gran tràfic
comercial de la població. Bon vins (13 denominacions són de
Bergerac) i bons menjars.
A l'endemà varem anar a Domme, D'aquest poble
Henry Miller va escriure “Un sólo vistazo al rio negro y
misterioso en Domme...es algo para estar agradecido durante toda la
vida”
Domme és un altre dels pobles més bonics de
França està envoltat d'una muralla medieval. Podem arribar fins la
bastida que envolta al poble i més que veure, admirar la Vall, val
la pena caminar pels carrers amb llambordes i veure les cases
medievals. Aquest poble conserva les portes de la muralla amb les
seves torres, i en les seves pedres les senyals dels Templers.
A Domme varem dinar al restaurant
CABANOIX&Châtaigne on el xef Laurent Secouart, Armelle, i el seu
equip preparant plats delicioses amb productes locals i directament
dels productor. Una bona descoberta.! Un lloc que t'enamora.
Laurent és un xef jove amb una llarga experiència ha treballat en els millors restaurants de França com el celebre restaurant Fouquet's a les Champs Elysée Paris, o el reconegut restaurant Drouant, igualment va treballar al Palais Présidentiel de l'Elysée, (Residència del president de la República Francesa).
A l'any 1992 es va fer càrrec de l'exposició universal de Sevilla i altres restaurants de França. Com molts un dia passejant per Domme es va enamorar del poble i de la casa que varen comprar i varen crear el Restaurant CABANOIX&Châtaigne
El restaurant està situat en una casa antiga ampliada, combina la
decoració moderna, informal i actual en un ambient rural, disposa de
diversos ambients: dos menjadors, una terrassa-menjador, un espai on
comprar les elaboracions del xef i altres productes de la regió, com
melmelades, tòfones, bolets, varietats de sal, sucres, pebres, tes,
utensilis i teteres.
La gastronomia és el reflexa dels productes frescos de la terra
i de proximitat, per això el xef proposa unes elaboracions dels
productes del mercat preparats amb sensibilitat, plaer i passió.
Convida a passar una estona agradable.
En la carta es descriu l'origen, cria i sacrifici del bou que
presenten a taula. L'ànec IGP Sud-oest de França, alimentat amb
blat de moro. Les hortalisses i les verdures de proximitat, aposta
per l'agricultura orgànica, conreades per Eric Erwan i Julien. Els
gelats són casolans, els formatges d'aqui i d'allà, patés fets pel
xef. Tot té u toc molt personal.
CABANOIX&Châtaigne Té dos menús i la
carta. En qualsevol cas, es pot fer la combinació i adaptar-ho al
que més agradi i degustar les excel·lents propostes i suggerències
del xef. A mi em venia de gust tastar els postres elaborats personalment per el xef Laurent i per això
vaig triar un únic plat. Totes les fórmules són possibles.
Aquest és el dinar que varen prendre un dia de final d'estiu:
D'aperitiu un paté de la casa amb cogombres
per compartir.
Gambes amb un toc de planxa, vinagre de mango
elaboració exclusiva del xef, tartare de verdures i amanides
tendres, amb meló cantaloup i síndria.
Filet de bou i foi-gras grillé. Extraordinari
acompanyat de patates fregides perfectament i hortalisses de l'hort.
Per mi vaig demanar un rissotto suau, cremós
amb llegums, verdures i hortalisses del moment al dente.
Després va venir els moment més esperat, les postres:
Sorbet de nous amb crema de castanyes i
xocolata les postres que porten el nom de la casa i productes
emblemàtics de la regió.
I la Compota de fruites del moment, sabayon crocant i Rom. Una
delícia de contrasts les fruites i la crema.
Excel·lent cafès expresso Perle noire amb torronets de sucres bru i blanc amb
speculos
Aigua mineral Badoit
Vi rose de la casa
El pa del poble
Un lloc on descobrir els gran tresors i productes de la regió.
3 rue Geoffroy de Vivans
Domme
05 53310 711
Després de dinar ens varem acostar al petit
poble de Limeuil a pocs kilòmetres de Domme situat entre els rius
Dordogne i Vezère. Un poble sense gaire gent, carrers estrets i
pujades, alguna casa senyorial abandonada, tristesa del que havia
estat i ja no és. Medieval i amb encant, també catalogat com un del
pobles més macos de França. En aquest pobles no hi ha gaire
turisme. Uns Jardins amb vistes a la vall, amb diferents espais i
noms: De colors, de l'aigua, de les bruixes, de les iaies. Hi ha una
botigueta amb artesania i productes de la zona entre els que
destaquen els licors artesans de fruites com el cassis o la
ratafia. Té l'església romànica de Sant Martí a les afores el
poble que val la pena aturar-se.
Església de Sant Martí a Limeuil
Encara el dia no havia acabat aprofitar fins
l'ultim raig de dia, abans de tornar a Bergerac ens varem acostar al
Château de Monbazillac del s. XVI. Situat entre Sarlat i Saint
Emilion. La denominació Monbazillac té 3600 hectàrees, 50
referències. Un dels molts Châteaux de la regió on les vinyes
abandanades conviuen amb altres vinyes conreades per productors que
estimen aquestes terres i varen fer un aposta per aquest territori
per aquesta castell Medieval i del Renaixement envoltat de rouredes i
amb vistes a tota la vall de la Dordogne. Més que descriure cal
passejar, mirar i observar.
Un territori calcari que junt amb les boires
del mati contribueixen a crear el fong mític botritis cinerea que és
el responsable de vins daurats, untuosos, un punt dolç igual que a
Sauternes que tant bé acompanyen els productes de la zona. Tota la
producció es recol·lecta i es tria manualment. Per això, quan
arriba el temps de la verema els productors s'obliden del món i
concentren tots els seus esforços en aquesta feina per obtenir el
millor del vins. Es pot comprar i degustar els vins i visitar el
Châteu.
Aquests són uns del vins que varen comprar i encetarem per
aquestes festes.
Se nota que pudiste disfrutar del viaje, preciosas tierras. El menú sencillo pero lleno de toques personales, el vino de la casa?. Bones festes!!
ResponEliminaBon dia, Toni,
EliminaUn viaje para disfrutar. Te lo recomiendo.
Excelente comida. Te encantaria. El vino me olvidé de la foto. Buena elección en cualquier caso. Entre los vinos de la casa elegimos un rosado, (rissotto?¡) con el placed de Armelle, final de verano. (Aunque un negro hubiera ido muy bien:))
Bones Festes!!
Bon dia,
ResponEliminaCom ja imagino saps, soc un gran admirador de França i em conec la majoria de regions. Però soc dels que quan soc allà faig les vistes de manera més "superficial"... Vull dir que en general no recullo material per fer un post... I de fet hi tinc molt poca cosa publicada.
No sé si mai has vist el meu post de l'estada del "canard"... de fet en tinc dos dedicats al tema i que és una activitat que val la pena. Els trobaràs a la secció HISTORIC del meu blog, a baig de tot on hi han els posts de "difícil" clasificació...
Bones festes!!
Bon Nadal! Ricard
EliminaGràcies per compartir.ho.
A mi França m'agrada especialment. M'ho varen transmetre i també per raons familiars:))
A més, sempre va representar l'avançada, l'ho nou, l'obertura i la tradició, la cuina referent durant molts anys i ara.
Ho miraré i ja et dic.
A l'espera del teu proper post:))
Merci. Bones Festes! valent ;)
fina
pd: quan viatges els ulls estan oberts d'un altre manera